Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Białystok myśli, Łomża działa. |
Białystok od kilkunastu lat myśli gdzie wybudować lotnisko, a Łomża w ciągu niespełna trzech lat przygotowała dokumentację i stara się już o unijne pieniądze i za dwa, trzy miesiące występują o pozwolenie na budowę. Oby tylko pieniądze nie były uzależnione od władz wojewódzkich, wtedy czekaj tatka latka. – Z Białegostoku do samego Czerwonego Boru (kiedyś teren poligonu – przyp. red.) są położone tory. Jeśli będzie trzeba, odrestaurujemy je i zapewnimy mieszkańcom Białegostoku tanie połączenia lotnicze – dopowiada Marcin Sroczyński, wiceprezydent Łomży. Pozdrowienia.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Białystok myśli, Łomża działa. |
Lotnisko w Czerwonym Borze to dobry pomysł ale dla motolotniarzy z cumulusa. Temat lotniska to początek kampanii prezydenckiej MBS. Niech tłum się cieszy,że będzie miał lotnisko - do wyborów. Dla ambitnego p. MBS mam jeszcze kilka innych pomysłów. Eurodisneyland - praca dla studentów w wakacje Zaklad produkcji świeżego powietrza w puszkach - na export Punkt widokowy na wieży ciśnień - (to chyba nie, bo już sprzedana)
|
|
No tak.... Białystok ma już dostęp do morza, teraz tylko połączenia lotniczego brakuje. Jak to dobrze , że p. Sroczyński pomaga w tej inwestycji. Zapewne Białystok nazwie jego imieniem któryś statek z własnej floty ew. któryś dok w białostockim porcie morskim.
|
|
Boss poczytaj sobie artykuł link poniżej: http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060227/BIALYSTOK/60226010
|
|
boss widać masz jakiś kompleks mbs. widać że boli oj boli. idź do terapeuty lub walnij setę tam w śledziowie ręce zacierają jak u nas wychodzą takie antagonizmy. oni z nami walczyć nie muszą, starczy, że my sobie sami na własnym podwórku przeszkadzamy. masz lepszy pomysł? źle, że ktoś walczy o lotnisko? mnie to ani grzeje, ani ziębi kto to robi. oby było. niech nawet mój faworyt winko to robi. oby robił, a nie gadał. sura - sroczyński ma już dwa ronda, więc statki też muszą być dwa. :-C
|
|
Jak dla mnie to cała flotylla białostocka może być nazwana jego imieniem, imieniem szefa sklepu w Ciepielewie bądź też jakimkolwiek innym imieniem.
|
|
tak, tak.. heheh.. pan sroczynski wybudowal juz stadion przed poprzednimi wyborami, teraz buduje lotnisko.. ;)
|
|
Ludzie zamiast się cieszyć, że po raz kolejny Łomża okazała się godna nazwy miasta wojewódzkiego, dokładacie MBS . Zawsze myślałam, że bezinteresowna ludzka zawiść to specjalność Białegostoku, ale niestety Łomża też została dotknięta tym zjawiskiem. A może zawiść nie jest bezinteresowna? A może ci wszyscy , którym niezależy na rozwoju Łomży, ciągle dyskkredytującym wszystkie działania władz Łomży Białystok coś obiecał, poza naszymi plecami, może to tajni współpracownicy B-stoku.... O matko! Przepraszam chyba uległam ogólnonarodowej obsesji spiskowej teorii dziejów. Wszędzie TS, agenci obcego wywiadu, aferzyści i karierowicze. Właściwie to chciałam powiedzieć, że to ,że Łomża i jej władze są ambitne i działają, to bardzo dobrze. Guzik mnie obchodzi ujadanie lobby hurtowniano- sklepikarskiego.
|
|
po pierwsze JESTEM CALYM SERCEM ZA LOTNISKIEM!!! a po drugie 5510 (---.elomza.pl--- co się dzieje , ze elomza bez przerwy ma jakies watpliwości i to nie tylko w tej sprawie???????konkurencja???? owszem ALE ZDROWA , A NIE KOPANIE DOŁOW ELOMZA!!!!!!!!!! zadalam pytanie gdzie jest wasze forum------ ALE DO DZIŚ CISZAAAAAA.czyzby opcja polityczna ,ktora nie potrafi przebic się do mediow i uznala ŻE NEGOWANIE WSZYSTKIEGO I WSZYSTKICH JEST METODĄ NA ISTNIENIE??????????? bagrmosen
|
|
Jak ja lubię jak się użeracie między sobą:) Trzymajcie tak dalej i pamiętajcie: nie ważne komu ale należy dosrać:))
|
|
Poczekam jeszcze jak się ptysiu odezwie w tym wątku. Wtedy będę w pełni szczęśliwy.
|
|
NO co z tym lotniskiem w czerwonym borze ?
|
|
Ciekawe od kiedy to jurysdykcje MBS sięgają do gminy Zambrów i jeszcze do tego może on zająć się wymianą torów aż do Białego. Poszedł facet ostro już nawet w Białym zbiera sobie głosy. Muszę przyznać gość z fantazją.
|
|
słusznie Czerwony Bór to gmina Zambrów
|
|
na te lotnisko to przyjdzie trochę poczekać; tak długo jak na nąsze autostrady o których się tylko pisze anic nie robi. waldek27
|
|
Gdyby trochę lasu wyciąć to znajdzie się miejsce na centrum lotów kosmicznych. Bo poza stadionem juz mieliśmy obiecane zagospodarowanie brzegów Narwi. **** Właśnie, może zamiast lotniska urządzić bazę wodnosamolotów, pasażerowie z Białego sami przypłyną z biegiem rzeki, a przy okazji zrobi się nabrzeża, skwery i parki. Polityk - bo wzbudza politowanie.
|
|
Coście się przypięli do MBS. To jedyny z trójcy prezydentów Ł., który coś robi oprócz dobrego lub złego wrażenia. Poza tym ma jakieś pomysły i wizję miasta. Można się z nią nie zgadzać, ale powinno się docenić, że wreszcie po Gilbercie Okuliczu-Kozarynie i Marku Przeździeckim jest w Łomży ktoś w ratuszu, kto ma ochotę i stara się zrobić coś dla Łomży. nar
|
|
Wzbudza politowanie Wasze negatywne nastawienie do wszystkiego co próbują zrobić władze Łomży.W ubiegłym roku powstał projekt zagospodarowania brzegów Narwi, a już podnosicie larum, że nic się nie robi. To samo ze stadionem , czy nie jest to zbyt krótki okres na realizację tych projektów, czy władze wojewódzkie w Białymstoku pomagają nam w relizacji tych projektów, wręcz przeciwnie, mimo zrealizowania przez władze Łomży swoich zobowiązań, Białystok projektu nie zatwierdził i fundusze na budowę Łomżyńskiego stadionu poszły na stadion w Białymstoku. Łomża zaczęła remontować Al. Legionów, protesty, że zakorkują całą Łomżę na wakacje. Zaczęto budowę rond kompaktowych i zaczęły się dyskusje że nie zdadzą egzaminów, że lepsze były by światła. Na władzach Łomży nie zostawiono suchej nitki, że marnują nasze pieniądze. Czy nie lepiej jeździ się teraz po naszym mieście. Pan Sroczyński upominał się o Via Balticę i teraz walczy o budowę lotniska, to dla niektórych jest to jego kampania wyborcza przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi. Piszecie, że Łomża jest zacofana nic się nie dzieje, ale czy pozwolicie spokojnie tym ludziom popracować, co by nie zaczęli robić wzystko jest złe niepotrzebne, zbyteczne. Czy potrafimy tylko krytykować, czy ktoś z Was pamięta te czasy jak dyrektor, prezes i robotnik brali łopaty do ręki i wspólnie przepracowali niejedną sobotę i niedzielę na rzecz miasta. Teraz to nikt z nas bezpłatnie nie podniesie nawet papierka z chodnika. Czasem i od siebie trzeba coś dać dla miasta, a nie tylko wymagać i krytykować. Pozdrowienia.
|
|
ja bym chciala, zeby w lomzy znalazl sie ktos, kto nie staralby sie, nie mial ochoty, nie planowal,tylko sie wzial do roboty i zrobil bez gadania nalezy skonczyc z wizjonerami, a w wyborach glosowac na praktykow, realistow, ludzi pracy, a nie gaduly podejrzewam, ze tacy nie beda kandydowali, niestety ale chcialabym lotnisko w lomzy, nawet dorzucilabym pare groszy na ten cel,gdyby taka zaszla potrzeba
|
|
bella, widać, że jestaś młoda Jeśli myślisz, że można tak wziąć i zrobić, to odpowiedz mi na kilka pytań: 1. kiedy przygotować plany zagospodarowania i projekty? (trwa to do 2 lat) 2. skąd wziąć tyle kasy jak nie z Unii? Tam od wniosku do realizacji trzeba też czekać Innnych już nie zadaję, bo i te, jako argumenty mogą nie dotrzeć. Kolejny raz w Łomży wyłazi, że jak ktoś coś robi to trzeba mu dokopać, broń Boże - pochwalić. Wyłazi z nas nasza zaściankowa mentalność, która nie raz już uniemożliwiła realizację czegoś dla miasta. Ostatni przykład hipermarketu, przykład centrum Daewo, przykład inwestycji Toyoty i paru innych (znam jeszcze kilka), które padły z powodu głupoty i zawiści. Jak nie potraficie nic zrobić, to przestańcie przeszkadzać tym którzy potrafią. I nie chodzi mi o MBS, bo nie on jeden dostał kopa za to co zrobił. Chodzi mi o łomżyńską, chorą zawiść, dzięki której korzysta ostatnio np. Białystok a my mamy w plecy.
|
|
Co ja widzę, kłótnie między sobą? Ktoś coś wspomniał o zaściankowości mieszkańców? Jak tak można? Przecież to my Białostoczanie jesteśmy zakompleksionym zaściankiem, a okazuje się, że mamy tutaj też ciemnogród. Bravo, bravo, bravo! Ale oczywiście jak lotnisko nie powstanie, to zaraz będzie larum, że to winien Białystok. Mam rację? I zapomni się, że większość zainteresowanych była przeciwna! Na koniec dodam, kibicuję tym, którzy chcą wybudować to lotnisko, oby się udało, tak samo w przypadku Suwałk.
|
|
zastanówcie są co piszecie. Czego ten zarzad miasta dokonał, Tak go bronicie i wymieniacie jako zasługi zrobienie ronda w ilości 2 sztuki i jakies tam dodatki. Takie rzeczy to nie jest żaden wyczyn to są normalne obowiązki gospodarza, któy musi dbać o swoje podwórko. Co sie wydarzyło pod względem inwestycyjnym tu jest pytanie retoryczne. Piszecie o zagospodarowaniu brzegu Narwii, może lepiej pomyśleć nad zrobieniem zalewu (każdy widział chyba nasze rozlewiska na wiosnę) aż do Kalinowa czy Drozdowa może dalej? Inwestycja nie wymaga dużych nakładów (oczywiście w porównaniu do budowania od podstaw) i wtedy wokól tego zalweu porobić ścieżki rowerowe i innego rodzaju atrakcje sportowe i gastronomiczne itp. Zalew daje duże możliwości do uprawiania spotrtów wodnych w porównaniu z rzeką. Można to zrobić bardzo ładnie i dobrze bo bedzie to projektowanee, a nie adoptowane. do tego jak wypali lotnisko to będzie super. A przy tym ile miejsc pracy powstanie, I nie daleko od Warszawy, gdzie mogliby wpadac na sporty wodne i wedkarstwo. I bardzo dobrze, ze Bella tak pisze, że chce się nawet dorzucić, a wiek jeżeli jest młoda to dobrze, ze interesuje się swoim miastem, ja jestem też wsatnie coś dołożyć, ale niestety nie dla obecnie rządzących, 4 lata marazmu wystrczą. A co do stadionu to historie każdy zna, z czyjej winy nie trafiły tu środki z województwa. Także czas na zmiany 4 lata to wystarczajacy czas pokazania co chce się zrobić. Oby te zmiany nie były na gorsze. Pozdrawiam wszystkich.
|
|
hooltay-u robic napisalam nie w znaczeniu wziac lopate i zaczac kopac, wykonywanie wymienionych przez ciebie czynnosci jak najbardziej wliczam do oczekiwanego przeze mnie dzialania nie spadlam z ksiezyca, wiem, ze wybudowanie lotniska, to nie to samo, co kopanie grzadek w ogrodku poza tym napisalam przeciez, ze jestem za budowa lotniska nie wiem natomiast w czym przeszkadzala moja osobista zasciankowa mentalnosc w budowie hipermarketu powiem ci, ze tutaj moja mentalnosc osiagnela prawdziwie swiatowe poziomy, bo jestem za hiper...,za pozostalymi projektami tez pewnie bylabym za, gdybym wiedziala
|
|
Koczisss, uważaj ! My Łomżanie możemy mieć odmienne zdania, bruździc sobie nawzajem, ale gdy ktoś obcy "obiektywnie patrząc w szkodę nam idzie" to .....
|
|
Tico o zalewie to sie mówiło już za Gierka, w czasach gdy o rachunku ekonomicznym nikt nie myślał. Nieststy jesteś w bardzo dużym błędzie co do kosztów zrobienia zalewu. Trochę pomyliłeś tereny zalewowe i teren pod zalew. Popatrz na Siemanówkę, było tanio, szybko i gówniano ( dosłownie) bo śmierdzi i zatruwa Narew. A co do zarządu Łomży to wydaje mi się, że przesadzasz. Jeżeli ostatnie 4 lata to marazm to co masz do powiedzenia o poczynaniach poprzednich kadencji. Dla mnie też sprawa stadionu nie jest tak oczywista jak dla Ciebie. Zresztą zarząd jest władzą wykonawczą w stosunku do rady miasta. Przy takich przepychankach jakie toczą się w radzie to osiągnięcia zarządu są mistrzostwem świata.
|
|
Tico o zalewie to sie mówiło już za Gierka, w czasach gdy o rachunku ekonomicznym nikt nie myślał. Nieststy jesteś w bardzo dużym błędzie co do kosztów zrobienia zalewu. Trochę pomyliłeś tereny zalewowe i teren pod zalew. Popatrz na Siemanówkę, było tanio, szybko i gówniano ( dosłownie) bo śmierdzi i zatruwa Narew. A co do zarządu Łomży to wydaje mi się, że przesadzasz. Jeżeli ostatnie 4 lata to marazm to co masz do powiedzenia o poczynaniach poprzednich kadencji. Dla mnie też sprawa stadionu nie jest tak oczywista jak dla Ciebie. Zresztą zarząd jest władzą wykonawczą w stosunku do rady miasta. Przy takich przepychankach jakie toczą się w radzie to osiągnięcia zarządu są mistrzostwem świata.
|
|
Tico, nie byłbym taki pewny, że to wina Łomży.
|
|
tico, wiesz co to są grunty organiczne? Wiesz czemu w Siemianówce wyginęła prawie cała fauna i flora (oprócz sinic oczywiście)? Nie da się zrobić zalewu w Łomży bez usunięcia pokładu torfu znajdujących się w Dolinie Narwii. Bagatela kilkumetrowych pokładów torfu. Myślisz, że to będzie tanio? tico, a co z teranami Natura 2000? Wiesz co to jest? A może wiesz co to jest Krajobrazowy Park Doliny Narwii? Są to tereny chronione. Tu nie wolno ingerować w przyrodę. A gdyby znalazł się ktoś i zrobił taki zalew małym nakładem to mielibyśmy wielki ściek przy mieście. Narew jest najwolniejszą rzeką Europy. Wymiana wody następowałaby zbyt wolno, zaś organiczne grunty powodowałyby powstawanie sinic. Taki koktail mołotowa zabiłby w rzece wszystko. Można by ze ścieżek rowerowych podziwiać śnięte ryby. tico, poczytaj, pomyśl, zabieraj głos. To nic osobistego, to rzeczywistość. "Nadmiar demokracji to anarchia"
|
|
Drno A dlaczego powtarzać siemianówkę? Tanio to nie znaczy parę worków cementu na tamę i już? A dlaczego pomyliłem tereny zalewowe z zalewem. tereny zalewowe to idealna wizualizacja zalewu, dokąd może sięgać nie zagrażajac terenom wokoło, trzeba to bybyło pogłębić itd itd. to, ze się mówiło za Gierka to nie znaczy, że jest złe, poprostu trzeba się tym zainteresować i jak jest możliwośc to działać. NIe wszystko co "czerwone" było i jest złe, jak jest coś w porządku to dalczego nie? Wolałbyś popływać żaglówką, rowerm wodnym, windsurfingiem czy tylko kajakiem i to wjedną strone bo pod prąd bedzie gorzej :) "A co do zarządu Łomży to wydaje mi się, że przesadzasz. Jeżeli ostatnie 4 lata to marazm to co masz do powiedzenia o poczynaniach poprzednich kadencji." To znaczy, zę jak wcześniej nic się nie działo to usprawiedliwienie dla obecnie rządzących, chyba nie? A tak prawdę mówiąc nie mam na kogo głosować, co wybory te same nazwiska. Na Prezydenta i do rady wg mnie powinni kandydować lokalni przedsiebiorcy, Ci co zarzadzali i odpowiadali za swoje czyny własnymi pieniędzmi i którym się udało, tacy ludzie działają i starają sie coś robić bo to lubią i w to wierzą. Powiedz, jeżeli ktoś nie odpowiadał za nic, a nikim nie zarzadzał to jak może się podejmować zarzadzania 60 tyś. ludźmi, chyba tylko desperat, a co się dziej przed wyborami sam widzisz. Oczywiście możesz mówić, że to się nie sprawdza. To tak jak z jazdą samochodem masz prawo jazdy na osobowe, to tylko nieodpowiedzialny człowiek usiądzie za kierownicą autobusu pełnego ludzi, czyli potrzebna jest praktyka jak pisałem wcześniej. Tych artykłów na temat stadionu było wiele, ale prawda jest jedna stadionu nie mamy, jeden z prezydentów był w zarządzie ŁKS potem zrezygnował trochę dziwne, jak sie jest kibicem to sie jest albo nie i jezeli była szansa pozyskać każde pieniądze to trzeba to robić takie jest zadanie prezydentów. Następny przykład ostatnie newsy o lotnisku. tory mamy do Białegostoku tylko trzeba je odrestaurować. NAwet jak były czynne to nikt nie jeździł do Białegostoku pociągiem, a wiesz dlaczego bo podróż trwała 6 godzin i potrzebne były dwie przesiadki. Wg mnie ich odrestaurowanie bedzie kosztować potężne pieniądze, TAniej bybyło kupić kilkanaście autobusów, zeby jeżdziły codziennie co poł godziny przez dziesięć lat i woziły za darmo ludzi. oto co znalzłem na szybkiego "Koszt modernizacji I etapu linii kolejowej E-65 Warszawa - Gdynia wyniesie 471,4 mln euro" niech nasz odcinek będzie 5 razy krótszy rachunek jest prosty prawda. Może czas rozlczać ludzi na publicznych stanowiskach za swoje słowa. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
|
|
Lokalni przedsiebiorcy w Radzie? A to dobre, tylko dla kogo chyba dla tychże właśnie przedsiębiorców. Tico z tym zalewem to trochę zalewasz. Zalew nie powstanie dlatego, że warunki geologiczne i hydrologiczne na Narwi w okolicach Łomży nie pozwalają na jego budowę i naturalne zapełnienie zbiornika ( informacja od mojego ojca, który za Gierka po powodzi w 78 czy jakoś tak, był członkiem zespołu opracowującego koncepcję powstania zalewu na Narwi) A te tory odrestaurowane do Białegostoku, to ja pojmuję jako odpowiedź na wszystkie zaczepki płynące ze stolicy, że w Łomży nawet koleji nie ma. Swoją drogą to bardzo się cieszę, że MBS nie staje przed władzami województwa z czapką w ręku w wielkim pokłonie. Wszakże reprezentuje nas Łomżan. To mi sie podoba. I jeszcze jedno - mój 5 - letni syn powiedział mi kiedyś, że w Łomży tory się zaczynają a nie kończą. Wpisuję tak na wszelki wypadek, gdyby przedsiębiorcom pretendującym do rady przyszło do głowy wykorzystywać brak PKP w Łomży jako kolejny argument.
|
|
Lokalni przedsiębiorcy na prezydenta? Dobre!!! Po długim namysle przyszedł mi do głowy jeden, w ostateczności 2, ale oni mają w nosie politykę. lwia część, to drobni krzykacze, do czego doprowadzają, nie będę pisał poniewaz kazdy wie, Z górnej półki biznesmenów ..... wiadomo, to prokurator się zainteresował, lub dobrze zarządzał ale nie rodziną, również interesy niektórym nie "wyszły", i nie zrozumiał bym faktu, gdze przedsiębiorca pracuje od rana do wieczora za kilka tyś zł miesięcznie, gdzie z powodu nieobecności jego interesik moze podupaść. Lotnisko, moze to nie inwestycja nr 1 dla łomży ale od czegoś trzeba zacząć, do tego mozna dalsze inwestycje podpiąć, przyciągnąć pieniądze z UNRY , inwestorów również. Jesli chodzi o podzielone zdania na forum, nie chodzi o fakt lotniska, bo pewno kazdy jest za i nie chce się do tego przyznać ale fakt kto z tym projektem ruszył, źle siędzielej że po tylu latach bajzlu politycznego ludzie patrzą na partię a nie na ludzi, dla mnie obojętnie czy pisowiec, peowiec, czy do pzpr nalezy równie dobrze moze być czarnoskóry etiopczyk z polskim paszportem ale zeby coś dobrego robił, coś zmieniał jak to robi moim zdaniem M Sroczyński już nic nie mówię
|
|
- zalew to mrzonka, - rekraacyjne zagospodarowanie brzegów rzeki to rzecz realna, - lotnisko - nie wiem jak to się skończy, ale wątpie by wylądowało świadomie tam kiedykolwiek coś większego od An-2, - tory od lotniska - wykwit poczucia humoru Wiceprezydenta. Przynajmniej mam taka nadzieję :P Wkurza mnie że takie debilne projekty wyciagane są przed kampanią wyborczą, Prezydenci z Radą Miasta powinni nas bawić przez całą kadencję.
|
|
Tico ty chyba nie czytasz tego co się tu piszę. Ja zrozumiałem, że zalewu być nie może mimo, że ja o tym marzę. Zresztą jak patrzę na zdjęcie Łomży z lotu ptaka i na te meandry rzeczne (niespotykane w Europie), to chyba szkoda byłoby zniszczyć taki piękny zakątek. A zalew wszystko by zniszczył (zalał). Co do torów, to weź mapę i zobacz. Ty tico chyba nigdy z Łomży nie wyjeżdzałaś nie mówiąc o podróży do Zambrowa. W Wygodzie są tory prowadzące prosto Ostrołęki do Łap i Białegostoku. Łomża jest z boku tej trasy. W wygodzie jest też bocznica i tory prowadzą prosto na były poligon czyli ewentualne lotnisko.
|
|
Szanowni zalewofile, fajnie jest podyskutować, ale trzeba też wziąć pod uwagę pewne ważne fakty (nie wszystkie oczywiście). 1. Spadek terenu pomiędzy Łomżą a Ostrołęką wynosi ok. 0,7 m - cóż zalew musi mieć min 2m głębokości, a więc kopać? a koszty?, 2. Narew (Biebrza i Pisa w dolnym biegu) tworzy swoisty, niepowtarzalny ekosystem z meandrami, starorzeczami, bagniskami i torfowiskami - nie można tego zniszczyć, 3. Macie rację przywołując Siemianówkę. Taki zalew spowodowałby prawdopodobnie dalsze wysychanie starorzeczy i obniżanie poziomu Narwi. 4. Łąki nadnarwiańskie są siedliskiem wielu rzadkich roślin (choćby storczyki, lilia złotogłów i inne) oraz zwierząt. Zalew zniszczyłby ich naturalne środowisko. Czy warto? 5. naturalną odnogą Narwi jest Narwica, która dziś jest nieprzepływowa bo rolnicy pozasypywali brody aby mieć dojazd na łąki. Może by tak lepiej zrewitalizować Narwicę, która jest piękna, tajemnicza i naturalna. Byłby to raj dla turystów i wędkarzy. Ten pomysł wydaje mi się lepszy niż zalew. Co o tym myślicie? nar
|
|
Pomysł z Narwicą mi się podoba. Ciekawe co na to Prezydenci? czy będzie możliwa współpraca z innymi samorządami dla osiągnięcia celu. Obawiam sie tylko, że przedsiębiorcom ewentualne pomysły z Narwicą przysporzą nerwicy, bo chyba nawet nie wiedzieli o jej istnieniu i trudno będzie im coś wymyśleć na poczekaniu.
|
|
O ile wiem to w granicach miasta jest tylko pół rzeki między mostami tj. ul. Sikorskiego i ul. Zjazd. Trzebaby najpierw powiększyć Łomżę, a potem mysleć o rewitalizacji rzeki. Ja jestem ZA!
|
|
No i tak z portu lotniczego rzeczny powstał :) już nic nie mówię
|
|
W zachwyt można wpadac, tylko trzeba wiedzie, że nawet w Pierdziszewie remontuje się drogi za unijne pieniądze. Co do stadionu to Marszałek mówi co innego , może Maciek wklej i wypowiedź Marszałka. Będą wszyscy mieli lepszy ogląd całej sprawy. Wspomniano tu burmistrza Zambrowa, racja ten facet czuje po co jest samorząd w mieście, a nasi potrafią płakac, że marszałek nie dał i obarażac się na niego. Później powstają takie wypowiedzi jak ta wklejona gdzie odpowiedzialnoś ponoszą wszyscy tylko nie my.
|
|
Widać zainteresowanie problemami Łomży. W poprzednich tematach widać było nikłe zaineresowanie nimi. Temat pobudził wszystkich do dyskusji którym dobro naszego miasta leży na sercu. Oby władze naszego miasta tak reagowały, tylko z widocznym skutkiem. Pozdrowienia.
|
|
Odpowiedź na pytania tygodnika "Kontakty" Dodana: 29 grudnia 2005, 13:52 Zmodyfikowana: 29 grudnia 2005, 13:56 -------------------------------------------------------------------------------- Wyjaśnienia przesłane przez rzecznika prasowego marszałka województwa podlaskiego do redakcji tygodnika "Kontakty" w dniu 29 grudnia 2005 r. Pytanie "Kontaktów": W lipcu 2005 roku obiecywał Pan (Janusz Krzyżewski - marszałek województwa podlaskiego) w Łomży, w obecności prezesa Polskiej Konfederacji Sportu, Pana Kraśnickiego, że Zarząd Województwa będzie wnioskował do Sejmiku o sfinansowanie z budżetu województwa podlaskiego w ciągu trzech lat 25 proc. kosztu modernizacji stadionu w Łomży. W grę wchodziła kwota 5 mln 250 tys. zł. W grudniu 2005 roku w projekcie budżetu województwa na rok 2006 znalazła się na modernizację stadionu w Łomży kwota 1,5 mln zł, ale na wniosek Zarządu została wycofana. Czy to miała być pierwsza część obiecanej dotacji? Dlaczego została wycofana? Dlaczego projekt dotacji nie został przed sesją budżetową Sejmiku skonsultowany z władzami Łomży, które odpowiadają za powodzenie „montażu finansowego”, uzgodnionego w lipcu? Odpowiedź Janusza Krzyżewskiego, marszałka województwa podlaskiego: Z projektem budżetu, który zanim trafił pod obrady Sejmiku Województwa Podlaskiego każdy zainteresowany mógł się wcześniej zapoznać – projekt budżetu był dostępny na portalu „Wrota Podlasia”. Zatem sugestia, że władze Łomży nie znały zakładanej wysokości dotacji jest absurdalny. To głównie w interesie tego miasta i jego władz leży powodzenie tego przedsięwzięcia, więc to władze Łomży powinny myśleć o ewentualnej konsultacji dotyczącej projektu dotacji, a nie odwrotnie. Samorząd województwa obietnicę spełnił, bo wpisał kwotę 1,5 mln zł do projektu budżetu. Decyzja Zarządu o przeniesieniu tych środków do rezerwy podyktowana była brakiem informacji ze strony łomżyńskiego ratusza o podjęciu działań zmierzających do opracowania montażu finansowego – a był to jeden z podstawowych warunków dotacji. Drugim aspektem decyzji Zarządu Województwa Podlaskiego było nie wpisanie modernizacji stadionu na listę inwestycji współfinansowanych przez ministerstwo sportu, co było bezwzględnym warunkiem udziału samorządu województwa w modernizacji stadionu. "Kontakty": Jak Pan obecnie widzi załatwienie problemu dotacji województwa na modernizację stadionu w Łomży? Marszałek Janusz Krzyżewski: Kwota 1,5 mln złotych, którą wcześniej zaplanowano na ten cel nie przepadła. Została jedynie decyzją zarządu przeniesiona do rezerwy. Sprawa udziału w inwestycji województwa w przyszłości nie została definitywnie przekreślona. Zarząd nie zmienił swojego przekonania o słuszności tego przedsięwzięcia. Zmodernizowany stadion w Łomży jest potrzebny zarówno miastu, jak i całemu regionowi. Uważam, że najpewniejszym źródłem finansowania tej inwestycji – tj. modernizacji stadionu są środki unijne z alokacji 2007 – 2013. Jeżeli zostanie przygotowany odpowiedni wniosek, zarząd województwa podejmie decyzję o uruchomieniu środków przeniesionych do rezerwy budżetowej. Nie ma sprawy, ja i tak nie wierzę marszałowi, ani tym bardziej rzecznikowi. Papier wszystko przyjmie. Przecież śledzie muszą zdać z siebie sprawę za jawne oszustwa. Co zrobili z karetkami dla pogotowia w Łomży i w Suwałkach. Rozdzielili między swoich, a dla Łomży i Suwał 0 (słownie zero). Czy to też wina naszych władz? Pozdrowienia. --------------------------------------------------------------------------------
|
|
Ktoś kręci. I nie widze podstaw, żeby uważać że strona miasta. Łomży zależy na modernizacji stadionu - choćby sam fakt, że zrobili projekt i starają się o kasę. A marszałkowi też zależy na modernizacji stadionu ale Hetmana w Białymstoku. I wszystko jasne. Pieniądze muszą zostać w białym. A dla nas tylko obiecanki cacanki. :-C
|
|
Tak, Hetmana? A czy to przypadkiem nie ma być remontowane z miejskiej kasy? A nie marszałkowskiej?
|
|
APEL RADNYCH RADY MIEJSKIEJ BIAŁEGOSTOKU z dnia 19 grudnia 2005 r. Rada Miejska Białegostoku zwraca się do Marszałka Województwa oraz Szanownych radnych Sejmiku Województwa o uwzględnienie w przyszłorocznym budżecie województwa kwoty ok. 3 mln złotych z przeznaczeniem na modernizację stadionu Hetmana w Białymstoku. Nasze miasto i województwo ma niepowtarzalną szansę aby po wieloletniej przerwie znowu posiadać drużynę piłkarską w polskiej ekstraklasie. Jagiellonia jest na najlepszej drodze, aby spełnić marzenia wielu tysięcy kibiców naszego województwa. To uznana w kraju marka i dobry ambasador Podlasia. Niestety w przypadku wywalczenia awansu drużyna Jagiellonii nie będzie mogła rozgrywać meczów o mistrzostwo I Ligi w Białymstoku. Reprezentacyjny niegdyś stadion Hetmana nie ma szans w obecnej postaci na uzyskanie licencji PZPN. Niezbędne minimum to sztuczne oświetlenie, nowe miejsca na widowni, a następnie zadaszenie trybun i podgrzewana murawa. Kosztów tych remontów nie jest w stanie ponieść ani Klub Sportowy Hetman, ani Jagiellonia i samo miasto Białystok. A czas nagli. Być może już w sierpniu Jagiellonię będą czekały mecze o mistrzostwo Polski. Apelujemy zatem do wszystkich, aby pomogli w przygotowaniu tego historycznego sukcesu. Znamy i doceniamy starania samorządu wojewódzkiego w rozwoju bazy sportowej naszego województwa (np. stadion ŁKS w Łomży) i dlatego zwracamy się o zarezerwowanie w budżecie na 2006 rok, być może w formie rezerwy celowej kwoty 3 mln złotych. Będą to pieniądze na cel naprawdę oczekiwany przez Białostoczan: mieszkańców województwa. PRZEWODNICZĄCY RADY Edward Stanisław Łuczycki Kocziss, Marszałek Województwa dysponuje pieniędzmi miejskimi, czy całego województwa? Pozdrowienia.
|
|
Przepraszam, czy w zdaniu "Będą to pieniądze na cel naprawdę oczekiwany przez Białostoczan: mieszkańców województwa." po Białostoczan naprawdę jest dwukropek? Kurcze trzeba się odłączyć , chyba to jest moja obsesja. Tym bardziej popieram Sroczyńskiego ,że potrafi odciąć się Białym. Wychodzi na to, że Miasto nie oszukiwało w sprawie stadionu. Ktoś ich przeprosi i pomoże w walce o pieniądze na stadion?
|
|
hehe! No nie wiem czy on sie odcina od sledziowa! U nas stadionu nie bedzie chyba ze sie zadluzymy i zmodernizujemy w 100% na swoj koszt! :/
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |