Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Do dziennikarza/dziennikarki 4lomza.pl o inicjałach "CZ" |
Portal 4lomza.pl przyzwyczaił swoich czytelników do nieustannych literówek i błędów ortograficznych w publikowanych w artykułach, a szczególnie w tekstach zakończonych inicjałami "CZ". Ostatnio nawet przestałem zwracać na nie uwagę. Jednak to co przeczytałem w dzisiejszym artykule o procesie byłego wiceprezydenta Łomży wprawiło mnie co najmniej w zdziwienie. Nie uważam się za eksperta z zakresu poprawnej polszczyzny czy fanatyka identyfikującego się z byłymi lokalnymi samorządowcami, ale na pewno znajdą się tacy, których infantylny sposobu pisania tekstów na tak poważny temat może zbulwersować. W końcowym zdaniu artykułu http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=29130 pada określenie: "Osierocił żonę, pięcioro dzieci i dwoje wnucząt". Panie/Pani "CZ" czy mógłbyś/mogłabyś mi wytłumaczyć w jaki sposób można osierocić wnuka? No chyba, że Twoim zamierzeniem nie było zastosowanie przenośni przytoczonej w poniższym przykładzie: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11666 (ale jakoś kontekst zdania Stare powiedzenie mówi: "nie myli się tylko ten kto nic nie robi", jednak uważam, że w relacji prasowej z procesu w tak ważnej dla Łomży sprawie nie ma miejsca na błędy. Ośmiesza to nie tylko osobę piszącą, ale także cały portal. Jeśli nie jest się w stanie ich wyeliminować może warto rozważyć przekazanie pisanie relacji z procesu komuś innemu?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Do dziennikarza/dziennikarki 4lomza.pl o inicjałach "CZ" |
w nawiasie miało być: "ale jakoś kontekst zdania nie wskazuje na to"
|
|
Osierocił żonę?
|
|
Za sjp.pwn: * osierocić — osierocać: «umierając, uczynić kogoś sierotą» * sierota 1. «dziecko, któremu umarło co najmniej jedno z rodziców» 2. «człowiek opuszczony, osamotniony» 3. pot. «o człowieku niezaradnym lub budzącym współczucie» Należały się zastanowić czy autor materiału nie skorzystał z rozwinięcia pkt 2. definiującego pojęcie "sieroty". Wydaje mi się, że najpierw należy poprawnie zinterpretować i posiadać wiedzę z dziedziny, aby krytykować. Pozdrawiam.
|
|
Ja pitole jak o mógł osierocić żonę ??????:) szpenio - człenio!!!!
|
|
Dziecko które ma rodziców i wszystkich w domu też może być sierotą i Ty raiben jesteś tego najlepszym przykładem
|
|
krzysiek4527, dziękuję za cenną uwagę i krótkie rozeznanie mojej sytuacji rodzinno - domowej, niestety dedukcja nie idzie Ci zbyt dobrze. Cieszy mnie, że reszta postów jest dużo bardziej związana z tematem. Właściwie to oczekiwałem odpowiedzi kogoś bezpośrednio związanego z publikacją artykułów na tym portalu. Jednak chyba wyjdzie "jak zawsze".
|
|
W przypadku tego artykułu nie ma mowy o jakiejś niepoprawności językowej. Wniosek? Założyciel tematu powinien więcej czasu spędzać nad książkami, a mniej przy klawiaturze!
|
|
Dlaczego nie ma niepoprawności językowej?
|
|
Dlatego, że nie ma. Poczytaj o przenośnym znaczeniu wyrazu, synonimach, itd. Mickiewicz również "osierocił patriotów na emigracji będących"; Piłsudski "osierocił naród polski"; itp., itd.
|
|
W pierwszym moim poście przytoczyłem wyjaśnienie (zaczerpnięte ze strony PWN) wyjaśniające kiedy można użyć słowa "osierocić" w znaczeniu potocznym. Według mnie jeśli w zdaniu używa się określenia "osierocić" a zaraz po nim wymienia się osierocone osoby tzn, że albo wszyscy zostali osieroceni w przenośni albo wszyscy dosłownie. Tak czy inaczej użyte w artykule zdanie jest niepoprawne z logicznego punktu widzenia. A wystarczyło zamiast słowa "osierocił" użyć "zostawił".
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |