sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Posadź drzewo...

Radio Białystok organizuje 23.października w godzinach okołopołudniowych akcję sadzenia drzew w Białymstoku, Łomży i Suwałkach. Chcielibyśmy aby w Łomży, mieszkańcy którzy uważają, że obok ich domu, na ich trawniku albo pod ich oknem powinno rosnąć drzewo, które sami zasadzą, zgłosili do nas taką chęć. Pomoże nam to w określeniu ile sadzonek przygotować tak, żeby te drzewka nie zmarnowały się. Chętni mogą zgłaszać się mailowo na adresy: lomza@radio.bialystok.pl albo: adabrowski@ radio.bialystok.pl, telefonicznie 216-49-72 lub 216-64-34 (tel. w godzinach 10-16) lub osobiście w studiu łomżyńskim przy ul.Sadowej 8. Nadleśnictwo Łomża zaoferowało jarząby, katalpy (do obejrzenia na skwerku przed redakcją), dęby czerwone...
Adam Dąbrowski

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Posadź drzewo...

ja bym u siebie przed oknem zasadził nawet kilka drzew..... tyle że jestem mieszkańcem "jedności", a teren przed moim oknem to już należy do "perspektywy" .....czy pan Prezes się zgodzi żebym mu zasadził drzewko?

...ja jestem za.... ale czy nie trzeba jakiejś zgody od zarządcy terenu.....?

Dobrze byłoby np. zasadzić cały ten teren pomiędzy ul. Prusa i przedszkolem "Na górce", a szkołą jedynką, bocianem i kościołem "Ambroziaka".

---
PGG

Po powtórnym przeczytaniu zauważyłem, że ma się to odbyć w dzień powszedni w godzinach pracy - czy to nie będzie kolidowało z innymi zajęciami mieszkańców Łomży (np. pracą? ...albo nauką?). Panie Adamie?

Chyba, że drzewko można odebrać i posadzić we własnym zakresie?!

---
PGG

Tak to właśnie chcielibyśmy zrobić. Żeby każdy wziął sobie drzewko i posadził tam gdzie chciałby na nie patrzeć. W Suwałkach np. "zmobilizowano" dzieci w wieku szkolnym. Niby można, ale to nie to samo. Kilka lat temu byała taka akcja "Zielonym do góry" i wtedy obsadziliśmy razem z młodzieżą z Technikum Ochrony Środowiska całą Zawadzką od Sikorskiego do Prusa. Gdzie są teraz te drzewa? O jedno, dwa, takie "własne" łatwiej się zatroszczyć.
Pozdrawiam.

Może radio znalazłoby kilka złotych na jakąś akcję plakatową między blokami? Pod sklepami? Wydaje mi się, że w Łomży Radia Białystok za mocno się nie słucha.... a tak dotarlibyście inną drogą do świadomości mieszkańców Łomży, że jest też radio ze stolicy województwa, a więcej ludzi dowiedziałoby się o akcji sadzenia drzewek!?
I ponawiam pytanie bo mam ten problem... czy nie powinniście skontaktować się ze spółdzielniami, czy zarządcami terenów (np. wyżej wspomniane) o to by wyznaczyli miejsca gdzie można sadzić....?! ...bo jesli ja posadzę sobie drzewko, a za pół roku przyjedzie w to miejsce koparka bo zaczyna robić stadion, chodnik, czy karuzelę..... to trochę byłoby bez sensu. Niech ŁSM, Perspektywa, Jedność, Zarząd Mieszkań Komunalnych (czy jak go zwą), miasto - wskażą tereny gdzie można sadzić i będzie git!

---
PGG

posadźcie 100 drzew a 99 z nich wyrwą rozwrzeszczane bachory

a część z nich wykopią "esteci" aby posadzić na własnych działkach,

ALE JEDNO ZOSTANIE!
A chętni do zasadzenia drzewka na własnej działce nie muszą wykopywać- niech zgłoszą tę chęć na podane w pierwszym poście adresy R.B.
Panie Piotrze- wolałbym, żeby każdy posadził jedno "swoje" drzewko tam, gdzie chciałby je mieć. Jeżeli nie będzie chętnych "indywidualistów" wówczas będę szukał i miejsc i ludzi na skalę masową. Nie tracę jednak nadziei.

Prawda, że na polski narodek jest dziki, ale ta akcja jest WSPANIAŁYM pomysłem! "Swojego drzewka" będą może pilnować przed dzikością dzieci.
Poza tym sama świadomość, że drzewko "jest moje" budzi wiele bardzo pozytywnych uczuć gdy się na nie patrzy, wiem coś o tym. Pozdrawiam Radio Białystok. Przyłączam się do tej akcji.

Zbych

to się nazywa pozytywne podejście - FAKTYCZNIE JEDNO POZOSTANIE :-)

Wszystko zależy od zainteresowania.
Jak będzie chęć, żeby posadzić 200, to zostaną dwa, jak trzysta- 3 itd....:)))
Zbychu: przyłączasz sie wirtualnie czy realnie?
Piotrze: a gdzie chcesz je posadzić? Napisz, a ja spytam właściciela gruntu co on na to.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Adam Dąbrowski

ja chciałbym żeby drzewka rosły na wyniesieniu z szkołą "dziewiątką" dookoła "stadionu prezesa"

Pozdrawiam!

I poproszę dąb czerwony między kępą brzóz, a śmietnikiem od strony księżnej anny, a miedzy kępą brzóz a ulicą poproszę katalp (-a? -ę? jak ta indiańska nazwa się odmienia? :) ).

Czy mogę już tu zamówić dąb i katalp(-a? -ę? jak ta indiańska nazwa się odmienia? :) ), czy mam wygenerować jeszcze trochę ruchu w sieci i wysłac maila? :D

pozdrwiam wszystkich serdecznie!

Zielonym do góry!!!

(wielu ludzi w Łomży nadal nic nie wie o tej akcji)

---
PGG

Trzecia część drzewek, które obiecało nam Nadleśnictwo Łomża została rozdzielona (na razie wirtualnie)...
Zostało niewiele ponad tydzień; czy naprawdę nikt więcej nie chce posadzić SWOJEGO drzewa? Czyżby wszyscy faceci spełnili już wszystkie trzy powinności prawdziwego mężczyzny (z drzewem najłatwiej, trudniej o syna i dom)...
Skończy się na tym, że najprawdziwszymi z prawdziwych okażą się uczniowie jednej z łomżyńskich szkół średnich, którzy już zgłosili chęć hurtowego sadzenia drzew. I wokół szpitala będzie ładniej...
Jeśli ktoś dał się podpuścić powyższym- adresy w pierwszym poście.
Pozdrawiam wszystkich
Adam Dąbrowski

...i po drzewach.
Dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w naszej akcji. Życzę, żeby wszystkie sadzonki się przyjęły i przyniosły pożytki wedle tego o czym mówiliście: dawały cień na parkingu, uwrażliwiały estetycznie dzieci, karmiły pszczoły...
Specjalne podziękowania dla klasy IV Technikum Ochrony Środowiska, która obsadziła tereny wokół Szpitala Wojewódzkiego.
ZIELONYM DO GÓRY!
Adam Dąbrowski

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org