Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ospa |
Prosze poradzcie co najlepsze na ospe u 3-letniego dziecka.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ospa |
jest taka maść koloru białego ( w aptece będą znać nazwę tego leku, ja nie pamietam) razem z żona smarowaliśmy naszego żuczka i pomogło, pomaga na swędzenie i na osuszenie krostek wrrrr
|
|
Do smarowania krostek najlepszy jest Variderm, działa przeciwświadowo. Jest jeszcze Pudroderm, działa podobnie, ale ma dużo rzadszą konsystencję i spływa z krostek, ciężko nim wysmarować i wszystko dookoła jest uwalone, także polecam Variderm. Jeśli jest gorączka to raczej paracetamol. Nie wiem czemu, ale przy ospie raczej nie każą stosować ibuprofenu. W ciężkich przypadkach ospy można podawać leki antywirusowe, np. Neosine, ale to na receptę i nalepiej, żeby zadecydował o tym lekarz, bo zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Życzę łagodnego przebiegu choroby :)
|
|
Variderm-chyba to mielismy jak sie nie myle biala masc i zapachu miety. Ladnie wysusza krostki, ladnie zasycha nie sciera sie. Ale i tak najlepiej jest isc do lekarza z dzieckiem
|
|
ja polecam stary sposób - gencjana. po tych wszystkich pudrach w kremie mojej małej córce tylko się pogorszyło, krosty zamiast się zasuszać i zmniejszać to rosły. a gencjana wszystko ładnie wysuszyła i po krostkach nie została ani jedna blizna
|
|
Dziekuje za Wsze odp. Byłam u lekarza z synkiem i mam leki jak wyżej. I jeszcze ja dostałam tego ochydztwa.
|
|
zdrowia życzę wrrrr
|
|
Słoneczko, jeśli Ty się pochorowałaś na ospę, to ja bym się na Twoim miejscu domagała od lekarza recepty na leki przeciwirusowe, bo dorośli znoszą ospę dużo gorzej niż dzieci. A taki lek mógłby nieco złagodzić objawy. Nie bardzo kumam, po co iść z dzieckiem chorym na ospę do lekarza? - chyba tylko po to, żeby zarazić ospą inne dzieci w poczekalni w przychodni! Lekarz nie ma co oglądać i nie musi widzieć dziecka, żeby mu receptę na Variderm wypisać. A po co innym dzieciom fundować ospę i to jeszcze teraz - przed wakacjami, kiedy być może rodzice planują niedługo wakacyjny wyjazd, który przez ospę nie dojdzie do skutku. Proponuję trochę empatii i nieprzyprowadzania dzieci z ospą do lekarza.
|
|
zielona_biedronka masz racje,dlatego sprostuje Ci,dziecko było z męzem w samochodzie,ja poszłam po leki i recepte(ja byłam zdrowa) opisałam dokładnie jakie krostki,zeby nie było ze uczulenie od proszku,wogóle dzwoniąc do przychodni pewna "Pani doktor" doniosłym tonem stwierdziła ze sama musi obejrzec wysypke. Miałam iśc z dzieckiem,ale został w aucie poniewaz widziałam wchodzącą kobiete w zaawansowanej ciąży do owej przychodni,zeby kobiety nie zarazic syn został w samochodzie. Oczywiście ospe załapał w przedszkolu,bo jakaś mądra mamuśka przyprowadziła córe w grupie syna całą obsypaną tym" badziwiem"-solidnie i grubo ubraną zeby nie było widac,ale coz taka jest ospa. Aktualnie syn gorączka 39 ja prawie 40,wymioty,zawroty głowy u mnie,wysypka niewielka na nogach,syn wiecej, ale nie moge sie poddawac i czuwam przy dziecku. dziekuje za mądre odp
|
|
Witam,mam jeszcze takie pytanie. Kolezanka mi mówi,ze jezeli ma niedużo krostek mój syn,aktualnie ma bardzo wysoką gorączke to po gorączce znów Go wysypie krostami. Czy to prawda?
|
|
Co do związku gorączki z ilością krostek to za bardzo nie pomogę, ale u mnie dwoje dzieci chorowało na ospę. Żaden z nich nie miał gorączki, ani nawet stanu podgoraczkowego. A co do krostek, to ja też się na początku cieszyłam, że mało krostek mają, ale krostki wyskakują w takich rzutach, więc jeśli u Was to poczatek choroby, to na razie nie masz się co cieszyć - jeszcze co najmniej parę rzutów krostek Was czeka, więc dopiero po kilku (5-6-7) dniach nie będą się pojawiać nowe krostki.
|
|
ok,dzieki
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |