poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Montaż SOLARÓW grzewczych.Co,jak,skąd,za ile?

Witam.Chce zamontować do domu Solary do grzania wody...jakiej firmy polecacie,próżniowo-rurowe czy płaskie,jaki jest koszt całości na dom o powierzchni użytkowej ok.180m2 i 5 osób?
Jak z tym dofinansowaniem,ile dają czy to jest zawsze 45% wartości inwestycji?
Jaką firmę z Łomży do tego polecacie:zakup,montaż itp?
Dzięki z góry za informacje.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Montaż SOLARÓW grzewczych.Co,jak,skąd,za ile?

proponuje zamontowac wiatraki na wiatr

Żebym chciał wiatraki to bym o nie za pytał,a nie o Solary...czekam na bardziej "pomocne" informacje .. :)

cześć, zadzwoń pod 535-892-558, koleś zajmuje się kolektorami słonecznymi to może coś powie. pozdrawiam

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

Jak sie nazywa i co to za firma?

Jeśli chodzi o zwrot to realnie "na rękę" będzie trochę mniej. Inwestycję trzeba najpierw skredytować, następnie unia spłaca 45% kredytu. Do tego trzeba doliczyć koszty udzielenia kredytu, a od dotacji trzeba zapłacić podatek dochodowy.
Ceny solarów pewnie różne. Zależy kto będzie montował. Nie pamiętam już dokładnie ale na osobę "przysługuje" ok. 1m2 solaru, a zwrot jest do kwoty 2500/m2. Ale najlepiej się dogadać na całą kwotę dofinansowania z instalatorem. Myślę że wiesz o co chodzi.
Jeśli chodzi o to czy próżniowe czy płaskie to poczytaj sobie w necie opinie użytkowników i "fachowców". Sam zdecydujesz.
Ogólnie próżniowe droższe i tak naprawdę nie wiadomo co z awaryjnością (jak się solar rozszczelni i próżnię szlag trafi to nikt nie wie jakie będą koszty naprawy). Oczywiście próżniowe bardziej wydajne ale w naszych warunkach klimatycznych chyba nie ma to dużego znaczenia.
Generalnie polecam to rozwiązanie. Sprawdza się w 100%.

--
Pozdrawiam

siena: Dzięki za (jak narazie)jedyną konkretną odp.
No właśnie jedni polecają próżniowe inni mówią że są bardziej skłonne do awarii i lepiej tańsze płaskie...
Koszt jaki słyszałem od majstrów to całość 10-13kzł - dotacja to wychodzi jakieś 6-8kzł ja musze dać za cały zestaw z montażem.

Firmy które produkują są różne,np polskie: SunProgres i zagraniczne,nie wiem które lepsze...?

@lomza1: numer mam stąd: http://tzd.tnb.pl a stronę wygooglowałem z jakiegoś ogłoszenia niedawno, bo też szukałem o tym info.

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

Mam zamontowane solary i jestem zadowolony-płaskie Veissmann-a.... nawet w zimę gdy na zewnątrz było -14 to na solarach w słoneczny dzień pokazywało +47 .Z tym całym kredytowaniem jest tak jak wspominał " Sienia"

A o reszcie poczytaj sobie.... tu masz link-a

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny.html

Jeśli chcesz napisz na pocztę : biesspieczny@gmail.com a podam Ci namiary na firmę(nie chciałbym by posądzano mnie o reklamę) która mi zakładała solary i wszystko poprowadziła z tą dotacją.....
Pozdrawiam...

Dzięki za info,już pisze Ci maila ;)

Lomza 1 sprawdz pocztę...

Sprawdzone,DZIĘKI raz jeszcze!!! :)

witam

widze fajny temat co mnie tez interesuje, Powiedzcie mi jak rozwiazac problem z energia w domu, Chodzi mi o to ze w przerwach nie ma pradu po 20 godzin czasami, chcialabym zamontowac baterie sloneczne i z tego czerpac energie do klimatyzacji i innych sprzetow w domu (oprocz podgrzewania wody) Warunki pogodowe (slonce jest naly rok, brak sniegu i mrozow) Jakie to sa koszty, (pozwolenia i zwroty mnie nie interesuja bo to inny kraj) i co byscie polecili?

Posłuchaj-idziesz do banku ochrony środowiska i wszystko będzie jasne-ja zakładałem na 188m2 użytkowe domu 3 panele wystarczą koszt około 12-13 tyś bank zwraca około 45%

Jeśli ktoś lubi majsterkować to można samemu zrobić z materiałów z odzysku.
Jak ktoś zainteresowany to może u mnie obejrzeć taką samoróbkę.
Koszty mniejsze a darmowej gorącej wody skolko ugodno jak mówią nasi przyjaciele.
Zapraszam.

do Bartek123

to jeśli możesz to opowiedz o swojej metodzie coś więcej

No właśnie,Bartek opisz co i jak i jaki to koszt?!?

Zacznę od wstawienia fotki kolektorów (jeśli mi się uda

fotka dodana :-)
Absorber zrobiony z grzejników płytowych, kupionych na złomie, pomalowanych na czarno.
Rama z profilu ocynk jakich używa się do ścianek z płyt gipsowych.
Spód to arkusz blachy ocynk na który, a pod grzejniki położyłem ocieplenie z wełny mineralnej. Całość przykryta szybami ze starych okien. Szyby uszczelnione silikonem.
Grzejników jest 9. Połączone szeregowo-równolegle rurą alu-pex 16mm.
W części grzejników przespawałem wyjście wody, tak żeby przepływ był po przekątnej.

Ciepło odprowadzane do dwóch bojlerów z płaszczem wodnym (większa powierzchnia wymiennika) firmy Kospel po 120 l. (po ok. 600zł) pompką omnigena 25-40 do c.o. (z allegro za 100zł) , załączanej sterownikiem sp 09 z dwoma czujnikami temperatury (na allegro ok 180zł).

Instalacja połączona z instalacją c.o. domu. Zaleta że w przypadku niedostatecznego nagrzania wody słoneczkiem można dogrzać z pieca c.o. Można też kupić bojler z grzałką elektryczną. Wadą jest że instalacja napełniona jest wodą c.o. co czyni ją użyteczną praktycznie od kwietnia do września. Na zimę woda do kolektorów zamykana jest zaworami i spuszczana.
Kolektory pracują 4 lata.

Jaki łączny koszt tego i za ile Ty byś ewentualnie takie coś zrobił np komuś?

lomza1
Kosztów za całość Ci nie podam bo robiłem to 4 lata temu. Ceny głównych elementów wymieniłem wyżej.
Wykonywaniem tego się nie zajmuję. Nie miałoby zresztą sensu płacenie komuś za robotę a w efekcie mieć kolektor z materiałów złomowych. To już lepiej kupić fabryczne jeśli sam nie chcesz sie bawić w konstruktora.

Polak potrafi he he , super kolektor, tylko dlaczego nie zalejesz tego np płynem do chłodnic lub zimowy do spryskiwaczy szyb a w tedy i w zimę powinno to dać troszkę ciepełka, oczywiście w słoneczne dni hi hi

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org