Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
kupno domu jednorodzinnego |
za ile i jak negocjowac??!!! bez agencji!!!! moze ktos przeszedl "droge przez meke" ?a.. i sa ksiazeczki oszczednosciowe ,ktore po zakupie (nieruchomosci) w ciagu 90 dni musisz zlozyc wniosek o wyplate kasy!!!!!!!!!!!!! nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: kupno domu jednorodzinnego |
Zależy jak duży dom, ile kondygnacji, jaka działka i w jakim miejscu. Im większy, tym taniej(relatywnie, bo zaraz koszty ogrzania a i sprzątnąć metraż trzeba). Latanie po piętrach też z wiekiem się znudzi. Odniśnie książeczek mieszkaniowych- są różne obwarowania. Okres "wydania" kasy to pan pikuś. Chodzi o to, od kogo można kupić dom, aby w ogóle dało się uruchomić pieniądze. Na razie tak w skrócie. „ Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszłości, Nie jest godzien szacunku teraźniejszości, Ani prawa do przyszłości.” Józef Piłsudski
|
|
haa.. czytalam.. nic nie pissa op wielkosci (chyba 80 m2) no ale dzialka duza? jesli cos wiesz to napisz po polsku- bo ja?? to jak d dziecko we mgle!!! nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
Ups. Za dużo na raz chciałem i wyszedł bigos.;-) Jeżeli domostwo się podoba (takie zauroczenie), trzeba bardzo uważać, aby czegoś nie przegapić. A czy ściany suche, niepopękane, czy okna szczelne, elewacja, tynki..........co będzie dla nas wygodne. To może być punkt wyjściowy do negocjacji ceny. To, co będzie zachwalał sprzedający, wcale nie musi nam pasować.
|
|
O widzę że się powodzi w tym kraju rządzonym przez PO. Ale teraz na temat, Ważne jak stary jest ten dom!, im starszy tym większe nakłady na remont- instalacje(elektryka,hydraulika), Ważne są przyłącza (woda, kanalizacja), może być szambo. Jaki rodzaj ogrzewania, No i gdzie chcesz kupić(Łomża, okolice) to wszystko ma znaczenie do ceny domu. Nie ufaj sprzedawcy co do stanu domu i remontów które przeprowadził(wymiana rur, elektryki) poproś o rachunki chociaż na zakup materiałów. Co do książeczek nie mam pojęcia.
|
|
" MĄDRE " pytanie z gatunku : kupno samochodu - doradżcie jaki samochód kupić ? Nowy/używany , marka/model , osobowy czy ciężarowy , sportowy/ terenowy itp.itd. Może mało istotne , ale ILE masz na to przeznaczone ? Na cenę domu wpływ mają dziesiątki przeróżnych czynników i nie mając podstawowych danych , to można się jedynie wymądrzać , a nie doradzić . Jak pasuje Ci cena i lokalizacja , to bierz na następną wizytę fachowca z branży budowlanej , który to obejrzy na miejscu i powie Tobie co i jak .
|
|
Jak się nie znasz weż fachowca, tak jak do kupna auta. Na pewno zwróci ci uwagę na rzeczy o których nie masz pojęcia , a są ważne. Dobra agencja wytarguje za ciebie swoją prowizję, sprawdzi pod względem prawnym. Na obiektywną ocenę nieruchomości ze strony agencji bym nie liczył. Sprzedać i zapomnieć to ich dewiza.
|
|
Myślę że w Łomży są jacyś biegli w wycenach z zakresu budownictwa, mogą być bardzo pomocni. Tym bardziej że to ty płacisz.
|
|
Popieram w stu procentach. Kiedyś miałem "cóś" na oku. W ostatniej chwili poprosiłem kolegę architekta, aby rzucił okiem. Rzucił i kazał wy..... rozmyślić się kazał.
|
|
Każdy towar jest tyle wart , ile jest gotów za niego zapłacić klient .
|
|
Poczekaj z pół roku, będzie większy wybór;)
|
|
czy za pół roku będzie większy wybór to ja bardzo wątpie. Już teraz na rynku jest dość sporo domów i nie liczcie ,że wam ktoś dom za darmo sprzeda. Owszem spadki będą ale w segmencie mieszkań gdzie ceny są sztucznie wywindowane. Domy chodza na rynku w miarę w realnych wartościach i nie jest to towar który szybko się sprzedaje. Średnia cena dobrego domu to w granicach 400 000 złotych . Ofert sprzedaży jest sporo i każdy cos sobie znajdzie. W samej Łomży i okolicy. Sarama
|
|
jedno co moge doradzić to faktycznie nie pakujcie się w duże domy bo koszty ogrzewania rosną kosmicznie. Najlepsze to zabudowa w jednym poziomie bez tego zamieszkałego poddasza gdzie chodząc trzeba uważac aby głowa w skosy nei zapierniczyć a leżac w łozku masz wrazenie że ci się sciana na łeb wali. Ponadto im człowiek starszy tym większe problemy z wchodzeniem po schodach. Nie zachwycać sie tez liczbą balkonów czy kukawek bo to tylko miejsce strat ciepła i dodatkowe problemy jak zaczyna wszystko po paru latach przeciekać. Najlepsze domy to tak jak pisałem budowane w jednym poziomie bez zbędnych pierdół są trwałe i bardzo ciepłe. Sarama
|
|
świetny temat i SARAMA najlepiej to opisał- ma wiedzę a czy jest możliwość że te ceny jak np.dom który jest wyceniony przez właściciela na 400 tysi- wiadomo że znajdziemy pare żeczy do remontu ile można wytargować chodz właściciele upierają się co do ceny gitara gra
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |