poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
IILO czy IIILO ?

Jak w temacie szkoły moim zdaniem podobne, blisko siebie , jedni mówią że w II mniej nauki jest a w III więcej chociaż do II trudniej się dostać co myślicie ? I czy w II nie jest nudno czy nie chodzą tam same kujony ? Bo nie wiem którą szkole wybrać , dostane się do obydwu raczej bo sobie wyliczyłem ale jedni mi II doradzają a inni odradzają a jakie są wasze opinie ?

Musisz sobie zadać jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: co lubie w życiu robić? A potem zacznij to robić.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: IILO czy IIILO ?

A dlaczego nie ILO?

Jeżeli uczysz się dobrze i w planach masz bardzo dobrą uczelnie i chcesz świetnie zdać maturę I LO wtedy zdasz bezproblemowo.

Czy II i III LO są podobne do siebie - hmm... Raczej nie. Wybrałabym II LO, poziom mają też dość wysoki, ale fakt ciężko się dostać.

Co III LO, nie wiem jak teraz, kiedyś były profilowane klasy, więc każdy mógł coś pod siebie, a jak z fakultetami też już się nie orientuję.

Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji. Ja z perspektywy czasu żałuję, że nie poszłam do I LO (mimo, że się dostałam).

Nie idź do I LO...natomiast polecam II LO:)

ja w tym roku wybieram I ;) słyszałam dużo pochlebnych opinii, wiele moich znajomych się tam uczy!;) może warto spróbować?

wszędzie mozna się dobrze wykształcić problem w tym ,ze trzeba chcieć . Samo nic nie przyjdzie a to czy inne LO nie ma wpłytwu na to .

Sarama

teraz w dobie kryzysu to patrzy się aby było blisko do szkoły tak aby nie jeżdzić MPK bo drogo a chodzić na pioechotę. Gdzie darmowe obiady dają . Oraz inne promocje w postaci nizszych składek na komitet czy ubezpieczenia.

Sarama

Ja sie uczyłam w II LO i twierdze ze jak komus sie chce uczyc to nie ma róznicy. Najlepiej to ogarnij jakie przedmioty chcesz zdawac na rozszerzeniu i zapytaj sie o nauczycieli ktorzy tych przedmiotow uczą, bo ze w II jest wysoki poziom to głownie dlatego ze wiekszosć osob ktore sie tu dostaja sa poprostu zdolni. Atmosfera tu jest dosyc przyjazna, nauczyciele tez nie sa jacys straszliwi. Jak sie dostaniesz na pewno nie bedziesz załowac.

Między II ,a III jest łatwy wybór: II LO ;). Świetna atmosfera i wyższy poziom nauczania, lecz jeżeli zależy Tobie na najwyższy poziomie kształcenia oraz jesteś solidną,pracującą (w sensie nauczania) osobą idź do I LO. Uczyłem się tu i tu po 3 lata więc,jak masz więcej pytań na temat I i II LO to wal śmiało.

PS: Ludzie i nauczyciele z II LO rządzą:)

Zdecydowanie II LO, poziom nauczanie jest naprawdę wysoki :) i wątpię aby coś od czasu kiedy je skończyłem się zmieniło:) Jeżeli trafisz na angielski z Profesor Tatianą opanujesz go do perfekcji:)
Ponadto w II jest super atmosfera :)

II rządzi:)

BEZKONKURENCYJNIE III LO :) Poziom nauczania w szkołach jest "liczony" według laureatów różnych konkursów , dlatego IILO kreowane jest na "lepsze". W rzeczywistosci jest troche inaczej. Mam świetny przykład, gdy jedno z rodzenstwa poszlo do IILO, zas drugie do IIILO i wiem jak to sie przedstawia. Ponadto mam koleżankę w ILO, w którym nauczyciele chwalą uczniów IIIego i ich poziom wiedzy, po egzaminach maturalnych ustnych .
Jak ktos juz powiedział- zastanów się nad tym co chciałbys zdawac na maturze i podpytaj uczniów z IILO i IIILO, jacy są nauczyciele z danych przedmiotow
i czy faktycznie dobrze Cie przygotują do matury. Wiem, ze od wrzesnia w IIILO mają byc klasy profilowane, tak jak w ILO. II bodajże nadal zostaje przy fakultetach :))

Ja uczę się w III LO ;) Mimo, że składałam podanie do II i się nie dostałam bo zabrakło mi jeden punkt, ale nie żałuję. W III jest naprawdę wysoki poziom, wysoko zdawalność matur, świetni ludzie! Nie żałuję, że tam poszłam. I polecam :)

P.S. Osobiście uważam, że II LO jest przereklamowane ( ale to jest moja opinia).

Pozdrawiam.

Idz do II lo swietni nauczyciele i wcale nie trzeba duzo sie uczyc, moja kolezanka jest w IIIlo i musi ostro zakuwac.

Sarama, nie ma darmowych obiadów w LO, to nie SP, czy Gimnazjum.

Co więcej no proszę Cię, nie w każdej szkole kładą tak duży nacisk na np. przedmioty, z których chcesz zdawać maturę. Uwierz mi prawie żadne inne LO nie zrobi fakultetów np. dla trzech osób chcących zdawać maturę np. rozszerzoną z fizyki, czy chemii, a narzucą dla całej klasy fakultet, z którego większość zdaje dany przedmiot.

Nuaczyciele z I LO chwalą uczniów z II LO, by zmotywować ich, poza tym w rankingach i tak I LO stoi lepiej i tu zdawalność matury wynosiła 100% w II LO już nie.

Też polecam I LO, ale podobno wszędzie dobrze gdzie nas nie ma... :-)

Maturę to się w każdej szkole zda jak się chce to bardziej od nas zależy czy się nauczymy czy nie a mi bardziej chodzi o atmosferę szkoły w I to słyszałem że rywalizacja i ze tam się ocenami strasznie przejmują

Musisz sobie zadać jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: co lubie w życiu robić? A potem zacznij to robić.

cytuje kala16 : "Idz do II lo swietni nauczyciele i wcale nie trzeba duzo sie uczyc, moja kolezanka jest w IIIlo i musi ostro zakuwac."
Wniosek nasuwa sie sam. W IILO nic nie kujesz i potem masz słaby wynik na maturze, w IIILO trzeba choć troche sie uczyc- ale to Ty później zdasz lepiej maturkę niż koledzy, czy koleżanki z IILO :) Warto sie troche pomęczyć. Jesli chcesz wybierac miedzy IILO, a IIILO to logiczny wybor :) Jednakże z całego serca polecam ILO ;)

w II nie trzeba sie duzo uczyc, ale chodzi o przedmioty jak WOS WOK PP PO itp. ale z przedmiotami maturalnymi juz jest normalnie, trzeba pracowac na lekcjach lub umiejetnie udawac. a to ze nie ma 100% zdawalnosci to wcale nie znaczy ze II LO jest gorsze, przeciez nauczyciele nie maja takiej sily zeby kogos zmuszac do nauki ( no moze w I tak zmuszaja skoro taka zdawalnosc:P)

OK. Zdawalność w I LO 100%, tyle, że ich wyniki matur nie są jakieś słabe, w II LO podobnie :) Tyle, że w I LO większość osób wcale na koniec roku nie ma ocen bardzo dobrych i dobrych, są to oceny dostateczne i wyścig, tzw. szczurów to jest wśród wzorowych uczniów i olimpijczyków oraz ambitnych, a tak to jes całkiem SPOX, aby zdać z klasy do klasy, zaś na maturze nawet Ci słabi wypadają o wiele lepiej niż wzrowoi z innych liceuów :)

widzę, że mit Bernatowicza upada, trochę szkoda, ale potwierdzam nie ma się czego bać i ludzie zajebiści, otwarci, weseli, imprezowi czasem aż za bardzo :P

Też miałam taki problem kilka lat temu. Wybrałam II LO i nie żałuję ;) Tak owszem, trudno było się tam dostać. Był dość wysoki próg punktowy. Jednak jeśli się tam dostaniesz jest naprawdę fajnie. Jak napisała jakaś osoba wyżej uczyć się nie trzeba z takich przedmiotów jak PO itp. Natomiast jeśli wybierzesz swoje fakultety np. z geografii czy z matematyki o wcale nie ma tak łatwo. Nauczyciele są bardzo sympatyczni, a atmosfera świetna! Wiadomo zdarzają się wyjątki co do nauczycieli, ale to chyba jak wszędzie.
Naprawdę szczerze polecam II LO!

Umiesz liczyć? Licz na siebie!

Mowiac ze nie trzeba sie duzo uczyc mialam na mysli ze wiekszosc sukpia sie na fakultetach i przedmiotach ktore zdaje na maturze, przedmioty tzw.podstawowe schodza na drugi plan,chyba ze ktos chce miec pasek to wtedy musi zakuwac...

A jak jest w III ? bo rozpisujecie się o I i II a w pytaniu pytałem się o II i III

Do trzeciego nie dostają się laureaci, a zdawalność jest bardzo wysoka . O czymś to świadczy .

xxxANGELxxx - Gdzie podaja informacje, że Ci słabsi z IILO wypadaja lepiej, niż wzorowi z innych liceów ?:) chętnie poczytam ;)

Osobiście pamietam kilka koleżanek i kolegów, którzy kiedyś uczyli się ze mną w gimnazjum i byli totalnymi "ciemniakami" , zaś następnie jakoś dostali się do IILO i bez problemu zdawali, mimo że ambicji i inteligencji zero. Także chyba nie muszę tego komentować . Powtarzam jeszcze raz, że poziom danego liceum nie ocenia sie według zdawalności matur, a według ilości laureatów itp. Ja tam gorąco polecam IIILO, jeśli ktoś nie chce iść do IILO. Podpisuję się pod słowa wielu ludzi : " Do IILO trudno się dostać, ale potem masz lajty. Do IIILO łatwiej się dostać, ale przynajmniej coś z tej szkoły wyniesiesz".

GORĄCO POLECAM IIILO, JESLI KTOS NIE CHCE IŚĆ DO I LO * - poprawka, jedna literka I , a tyle robi :)

Chudsonowa napisałam, że słabsi wypadają lepiej czasem niż wzorowi z innych liceuów - nie napisałam o jakie licea mi w tym przypadku chodzi, ale wiem, że są osoby, które kończyły licea z ocenami dopuszczającymi i dostatecznymi, a matury popisali po ponad 70%, a Ci co mieli oceny dobre i bardzo dobre na około 50%. Oczywiście nie miałam tu na myśli I, czy II LO.

Wybieraj III, bo w III dobrze cisną do nauki i łatwije się dostać, w drugim panuje taki luz, że trudno się dostać i w głowie nic nie zostanie

I LO

xxxANGELxxx - czyli zatem wnioske, ze w I i II LO mozesz jechac na dwójach a i tak masz dobre wyniki na maturze ?:) Kochana, znam osoby, które w IIILO ledwo zdawaly z matmy, a potem mialy po 80 %, także nie zgadzam sie z tym co Ty pleciesz :) w każdej szkole tak być moze!

Dokładnie mówię o tym co napsiałaś wyżej, że nie oceny świadczą,, a wynik na maturze. Nigdzie nie napisałam, że w I, czy II LO mają same oceny dopuszczjące i dostateczne i maturę na około 80%. Chodziło mi oto, że co z tego, że ktoś (poraz kolejny napiszę) NIE WAŻNE W JAKIEJ SZKOLE jest wzorowy, a maturę może gorzej napisać niż uczeń co ledwo z kalsy do klasy przechodził w INNEJ SZKOLE NIŻ I, czy II LO, a zdał na na około 90%. Poza tym to chyba w II LO jest więcej wzorowych niż w I.

Co więcej atmosfera w II LO jest super, ale jak miałabym między I, a II to zdecydowanie I. A jak między II LO, a III to III, bo przejrzałam na chwilę obecną co oferują, i np. pewnie znów będą klasy profilowane.

Też słyszalam o klasach profilowanych. W sumie dobry ruch, bo juz od 1 klasy nauczyciele beda wiedzieli jaki profil ma dana klasa, także bedac na humanistycznym bedzie upust z chemii, geo itp :) I nie ma ciśnięcia z każdego przedmiotu :)

Polecam III LO, fajni ludzie :) Pozdro dla III LO :P

Ja też muszę wybrac w tym roku liceum. Myśle że gdzie nie pójdziesz tam będziesz musiał sie uczyć bo to w końcu szkoła. Ale osobiście polecam I LO ;D chodze do gimnazjum przy I LO i naprawde jest fajnie. Śmieszni nauczyciele bardzo dobrze uczący;) Fakt jest faktem że jesli idziesz na studia i widza w podoaniu że jestes z I LO to od razu punktujesz nie ma co sie oszukiwać. Z pewnością wiesz jak będą wyglądały teraz lekcje w naszym roczniku. A czym sie interesujesz i co chciałbys zdawać to może klase polecę? ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org