środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Rondo w Piątnicy!

Na liście 25 najbardziej niebezpiecznych skrzyżowań w Polsce umieściła GDDKiA skrzyżowanie dróg w Piątnicy.
Zbiegają się tu trasa Łomża - Białystok z drogą lokalną do Kalinowa i Drozdowa, stanowiącą także dojazd do nowego mostu. Na skrzyżowaniu tym, charakteryzującym się słabą widocznością często dochodziło do wypadków. Szczególnie było obciążone ruchem w związku z remontem drugiego mostu.
Władze GDDKiA zadecydowały, że trzeba w tym miejscu wybudować rondo. Prace mają rozpoczą się na wiosnę.
Jednak władza w Białymstoku nie zapomina o naszych drogach, a może to już nasi posłowie dają znać o sobie.

Pozdrowienia.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Rondo w Piątnicy!

to już chyba będzie najmniejsze rondo na świecie kierowcy TIRów się załamą lepiej chyba było by tam postawić sygnalizację świetlną

co do rozmiarów tez jestem bardzo ciekaw... (ale Łomża i okolice to tereny na których wszystko jest możliwe;) mamy juz dwa bliźniacze rondka w Łomży to będzie i jedno malutkie w Piątnicy;])

Ciekawe czy zrobia !

Budowali ronda kompaktowe, większość z uczesników forum była na nie, ( a to za małe ,a to za blisko siebie, a to niepotrzene wydawanie naszych pieniędzy) a tymczasem ronda te całkiem dobrze zdają egzamin. To samo z rondem w Piątnicy. Jeszcze nikt nie wie jak ono będzie wyglądać, a już Tir-y będą się łamać, to rondo będzie malutkie. Od kiedy jeżdżą Tir-y z Drozdowa lub do, jeżeli jest remont mostu, zdarza się że czasem przejedzie z jeden. Jeżeli jadą z Łomży na Białystok to na pewno trasą na Zambrów.
Jak jeździli w ubiegłym roku, kiedy prowadzony był remont grobli i mostu, cały ruch odbywał się tamtą trasą. Jakoś żaden Tir nie złamał się.
Więcej optymizmu drodzy forumowicze.

Pozdrowienia.

No sam się dziwię co oni tam wymyślą , trzeba być nie lada akrobatą aby jakoś sensownie zaprojektować rondo w tak ciasnym terenie. Świateł na pewno tam nie postawią, dlatego że to jest droższe rozwiązanie aniżeli wybodowanie ronda - a znając życie pójdą ta droga gdzie jest taniej. Chociaż osobiście byłbym za światłami

do projektantów tak lubiących malutkie ronda mam propozycje postawcie na srodku tego rozjazdu puszkę po Łomży albo płytę cd i znak że jest rondo będzie szybko i tanio :)

Bez przesadyzmu!!. Miejsca tam trochU jest a sygnalizacja świetlna już dawno !!.

Malachit, gdzie ty tam widzisz sygnalizację?

on nie wie nawet o które skrzyżowanie (z dwóch) chodzi. :)

No fakt!. Teraz już wiem :)

no nie ma co ukrywać że jak kierowca ciężarówki będzie chciał zawrócić na tym przyszłym rondzie to chyba nie da rady:P ale pożyjemy zobaczymy co ztego wyniknie:D

bigi2004

te miniaturowe ronda są chyba ostatnio "trendy" budują je wszędzie gdzie popadnie.

to mają być ronda?
Ktoś kto je zaprojektował chciał mieć raczej 2 cycki w mieście.

a kto powiedział ,ze ronda mają być ogromneeeeeeeeee??? chodzi o bezpieczenstwo a nie o gigantomanie!!!!!!!!!! i akurat te na "rozdrozu" do Łomzy i na nowy most jest niezbedne!!!!!!!!!!

bagrmosen

Ludzie, czy wy, poza niektórymi, byliście gdzieś w cywilizowanym kraju? Wiecie, że tam rondo i to we wszystkich rozmiarach jest podstawowym typem skrzyżowania?
A dlaczego? :
1. jest najbezpieczniejszym rodzajem skrzyżowania i nikt mnie nie przekona że szybkość jest ważniejsza niż życie,
2. jest tańsze w budowie niż skrzyżowanie z sygnalizacją, a za zaoszczędzone pieniądze można zrobić coś innego
3. potrzeba na nie mniej terenu niż dla skrzyżowania z sygnalizacją, bo nie trzeba robić dodatkowych pasów na dojazdach
4. jest tańsze w eksploatacji - nie trzeba utrzymywać sygnalizacji

Czy widzieliście TIRa, który nie zmieścił się na którymś z łomżyńskich rond? Obserwowałem ostatnio jak Tiry przejeżdżają przy Teatrze Lalek, jak był zamknięty Zjazd. Żaden kierowca nie miał kłopotów.
Przy Teatrze zrobili brukowany pas do najeżdżania przez długie pojazdy, zupełnie tak, jak to widziałem w paru krajach na zachodzie.

Zależy co masz na myśli mówiąc cywilizowany świat, ja zjechałem całe wschodnie wybrzeże stanów zjednoczonych i jakoś nie natknełem się tam na ronda, podstawowym typem skrzyżowania sa tam skrzyżowania z sygnalizacją świetlną. A jedyne z czym się moge zgodzić to to że rondo jest dużo tańsze (o czym już wczęsniej wspominałem)

@maciek
nie rozumiem, co masz na myśli pisząc, że "tymczasem ronda te całkiem dobrze zdają egzamin". Chyba nie jeżdziłeś nimi ok godz. 7-8 i 15-16. Według mnie (i nie tylko) jest to rozwiązanie najgorsze z możliwych (oczywiście też najtańsze z możliwych)

@hooltay o jakich cywilizowanych krajach piszesz? Popieram opinię marcelusa, poszukaj tego "najlepszego typu skrzyżowania" w Nowym Yorku czy New Yersey. Mają tam zgoła inne rozwiązania komunikacyjne.

--------------------------
Anoni.m
http://www.pixelpc.pl

Anoni.M!
Jeździłeś na tym skrzyżowaniu przed wybudowanien tych rond. Ile trzeba było czekać, żeby włączyć się do ruchu z Zawadzkiej, Giełczyńskiej czy od strony Kierzkowej przejechać do Zawadzkiej. Teraz każdy bez problemu włącza się do ruchu. Jeżeli w godzinach szczytu przyjdzie poczekać parę minut to już wielki rwetes. Trzeba najpierw nauczyć się jeździć po tych rondach i włączać się na nich do ruchu. Zauważyłem, że większość kierowców mając wolne rondo dojeżdżając do niego zatrzymuje się przed nim. Przecież nie ma tam znaku stop. Czy nie jest to tamowanie ruchu. Przejedź się w godzinach szczytu na światłach na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Al. Legionów. Na zielonym świetle nie zdążą wszyscy przejechać, też tworzą się korki. Ale trwa to kilka minut. Uważasz że światła były by tam lepsze. Musiały być jedne obok drugich w odlegegłośći około 50 metrów. Jak sobie wyobrażasz takie skrzyżowanie.
W nowym Jorku ulice są na planie kwadratu lub prostokąta i na pewno nie ma tam tak, na jednym skrzyżowaniu zbiega się 5 lu 6 ulic, jak u nas na rondzie na Placu Kościuszki.

Pozdrowienia.

W Stanach rzeczywiście nie zznają rond. Ale trzymajmy się zdala od ich rozwiązań. Co by było gdyby w Łomży oznakowali skrzyżowania jak w tam? Np. znaki "stop" na wszystkich wlotach? Podobałoby się wam?
A cywilizowany świat to dla mnie Europa, od Gibraltaru, przez Dubrownik (TAK) po Reykyawik.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org