poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy to jest tunel pod Narwią?

Mieszkam na rządowej jest tam jakaś klapa,ale nie ścieki.
Z kolegami wchodziliśmy tam ale w połowie tunel był zawalony.
Mówię prawdę.Idąc widzieliśmy krew na ścienach,a ten tunel
muśał być bardzo stary.Zawsze mój sądzied stawia tam auto
to raz siedzieliśmy do następnego dnia.
Czy to jest tunel pod Narwią??

Crazy Frog

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy to jest tunel pod Narwią?

Z tego co piszesz wynika, że jest to tunel pod Rządową.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

crazy_frog - podaj dokładną lokalizację tego tunelu.

Witam, bunkier na ulicy 3-go Maja prawdopodobnie mają razem jakieś powiązania w tej chwili jest wejście zamurowane ale kilka lat wstecz byłem w tym bunkrze jest zalany wodą do wysokości około 1.20m szliśmy korytarzem w którym znajdują się drzwi których nie można otworzyć z tego względu nie można było dalej przyjść i spenetrować drzwi są całe zardzewiałe i lekko uchylone. z tego co słyszałem najprawdopodobnie jest to połączenie z korytarzem z ul.Rządowej jak również z fortami w Piątnicy.Najprawdopodobnie korytarz idzie pod rzeką Narwią.Kiedyś mieszkał na ul.3-Go Maja człowiek o nazwisku Hencel w tej chwili już nie żyje on wiedział o tym wszystko ale nie chętnie można było się dowiedzieć coś od niego niechętnie się wypowiadał.Był on gospodarzem tego budynku a w okresie letnim ten bunkier był przeznaczony jako lodówka.

Jaki bunkier? Człowieku, ty wiesz co to jest bunkier?? Zanim ktoś jeszcze napisze jakieś głupoty o "tunelach pod Łomżą" niech się porządnie zastanowi nad sensem budowy takowych. Tunel pod Narwią? Tak jest, tunel DO NARWI od strony fortów, tunel którym spływały wszelakie nieczystości forteczne itp. Na ul. 3 maja są pozostałości po nieudanym schronie plot. Jest to konstrukcja o wiele wiele bardziej współczesna niż Forty w Piątnicy. Co do "tunelu" pod Rządową i krwi na ścianach.... podobne "tunele" (czyt. piwnice) są pod ul. Dworną. Kiedyś, jak jeszcze lodówki nie były tak upowszechnione, wykorzystywano je do przechowywania mięsa. Jeszcze niech ktoś napisze, że ze schronu na ul. Stacha Konwy jest tajemne przejście do Ratusza albo do szkoły drzewnej a w "tunelu" (jak głosi legenda) pomiędzy znajduje się garnek ze złotem i skrzynia z kosztownościami..........

Możliwe że to tunel z zakładów Bawełny bo yam takie śa on idzie Zabią , Al. Legionów

dotyczy wypowiedzi "sura" to nie są żadne głupoty nie wiem czy ty wiesz co to jest bunkier:<żelbetowy schron bojowy .także fort drewniany.ziemny lub betonowy>: oto cała definicja.zamaskowany bunkier.Może ty masz jakąś inną definicje i jak coś piszesz to się zastanów:Jaki bunkier? Człowieku, ty wiesz co to jest bunkier?? A jak chcesz to mogę ci podać jeszcze inne definicje.

Z tymi tunelami pod Łomżą, Narwią, Piątnicą etc. jest tak że każdy cos troche widzial ale nie wie gdzie to jest dokładnie, znało kogoś ale on już nie żyje albo widzial plany ale w strzępach - nikt mi nic takiego nie pokarze
bo nic takiego nie ma, nie ma też żadnych sprawdzonych zapisków o tym ani potwierdzonej informacji. I nikt nie potrafi pokazać ani wejści ani wyjścia (no chyba że swoją piwnice która jest podejrzanie wydłużona i przypomina chodnik) I do tego brak powodów ich wybudowania mamy po prostu forty po drogiej stronie rzeki i marzymy.

3773455

cydd:
w pełni popieram:)

waldek27:
bunkier jest to betonowy schron bojowy lub bierny ale niemieckiego pochodzenia, wszelakie inne definicje są mylne... zapytaj znawców tematu!

I jest tunel do Białegostoku, a na jego ścianach są ślady czterech pancernych i psa. Byłem tam, widziałem i znam pana o nazwisku Pryngiel, który juz nie żyje, ale może wam opowiedzieć o tunelach pod bałtykiem (prowadzącym do Szwecji).

Pozdro.

Sa tunele podziemne.Wiem napewno ze tam gdzie stoi hotel polonez tam byl kiedys kosciol.Wtym miejscu jest podziemne przejscie pod narwia na forty.Moj ojciec opowiadal ze w bunkrach carskich schodzil jako mlody chlopak do 2 pietra w dol.Wiec ci co pisza ze niema sa w bledzie.

Popieram. Odkryte i dostępne tunele to ok. 20% wszystkich podziemnych przejść. Fortyfikacje nad Narwią kryją w sobie dużo dużo więcej.

No to niech odważni przejdą sie tym tunelem i na dowód zrobią pare zdjęć wykonanych w środku.

Te tunele są naprawdę, jest jeszcze jakiś pod Katedrą.

Nie ma żadnych tuneli i nie wpuszczajcie w maliny małolatów.
Są piwnice. Pod każdym domem.

Pozdro.

to jest tak ze kazdy cos uslyszy i potem powie i ta druga osoba doda cos od siebie i powstaja historie;]

bartek1988 Vel Bartez, Śledczy ?

carskie bunkry....... czego to ludzie nie wymyślą;)

Siły zła zamurowały wszystkie wejścia i zabiły wszystkich którzy coś wiedzą. I niestety każdy ktoś wie a nikt nie ma real foto- pokażcie mi chociaż jedno zdjęcie a uwierze :]

3773455

a w Boga też wierzysz bo go widziałeś???

Cóż, każda mieścina lubi się dowartościowywać nizwykłymi historyjkami. Trzeba to zrozumieć, bo tak naprawdę - to czym możemy się pochwalić? Katedrą "gotycką" , która w książkach o historii architektury jest przedstawiana /oczywiście jako niechlubna wzmianka/ jako zupełnie spartolona budowla? "Barokowymi" kaminiczkami? Kiedyś Łomża była ładna, wystrczy popatrzeć na reprinty pocztówek: kościół ewangelicki, synagoga, kino Mirage na pewno urozmaicały krajobraz miasta. A teraz? Plac przed ratuszem, gdzie nawet byle fontanny nie ma, nowy ratusz , który wygląda ni w pięć ni w dziewięć w otoczeniu kamienic, a poza tym.. Nic. Takie opowieści o korytarzach, skarbach na fortach - przyznacie - są formą poprawienia sobie humoru przez mieszkańców naszego nobliwego miasta.

*finka*

Mi takie historyjki raczej psują humor:)

To jest nie jak bunkier tylko jak ścieki.I jest to na ul.Rządowej 5 i 6

Crazy Frog

Myślę, że znany śledczy Roman G., który już wkrótce zawita do naszego miasta, rozwiąże tę sprawe raz-dwa!

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

No bo ogólnie Roman G zajebisty jest. Jeszcze tylko gdyby to jego dziwnie nie polskie nazwisko.... i...i i co ma koń ??, mordę, ryj czy pysk ?.

crazy_frog:
jak doprowadzisz owym "tunelem" z Łomzy, co najmniej 3 osoby z Forum 4lomza przynajmniej do Narwi, to stawiam flaszkę.

Koń, jak wiadomo, wydaje odgłos paszczą, więc ma paszczę...

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Idiotyzmy o tunelu pod Narwią najlepiej świadczą o poziomie intelektualnym ludzi. 3 kilometry, w tym szeroka rzeka :P No i po co?

Znacie jeszcze jakieś inne schrony przeciwlotnicze w Łomży?
Czy ten obiekt przy wejściu do "Gośki" jest własnie tym?

Idiotyzmy o tunelu pod Narwią najlepiej świadczą o poziomie intelektualnym ludzi. 3 kilometry, w tym szeroka rzeka :P No i po co?

Znacie jeszcze jakieś inne schrony przeciwlotnicze w Łomży?
Czy ten obiekt przy wejściu do "Gośki" jest własnie tym?

vonReuffen ten kanał co idzie za goske to zaczyna sie niedaleko ulicy zabeijej sam nicm troche chodzilem jak chcecie to moge wam któregos dnia foto porobic :)

Schrony w Łomży (inne niż z 1939r): ul. 3maja (z tyłu Bonaru), ul. Długa (między blokami), piwnica pod którymś blokiem na ul. Długiej (chyba na potrzeby OC), piwnica pod byłym urzędem wojewódzkim, pod bankiem PKO BP ul. Niemcewicza. To co jest koło sklepu Gośka nie wydaje mi się być schronem.
Za wszystkie w/w obiekty nie dam sobie ręki obciąć. Kiedyś rozmawiałem z byłym pracownikiem OC i być może on coś pokręcił, być może ja coś pokręciłem. To co zostało w głowie to napisałem.

Mój e-mail to ziomal292@vp.pl jeśli chcecie się dowiedzieć więcej

Crazy Frog

Mój e-mail to ziomal292@vp.pl jeśli chcecie się dowiedzieć więcej

Crazy Frog

Miało być ulicy Żabiej

Dzięki, Sura.

Siemka słuchajcie jeśli ktoś chce wiedzieć czegoś więcej to na
e-mail ziomal292@vp.pl albo na GG mojego syna 532816.
Dobra siemka jeśli ktoś chce namiary na tunel to na mail!!

Crazy Frog

crazy: NIGDY nie powiedziałbym, że masz syna :)

Pozdrawiam.

crazy: NIGDY nie powiedziałbym, że masz syna :)

Pozdrawiam.

tu są plany "tuneli pod Łomżą"

były w dziale jeju :p

CO TO ZA POPELINA MAŁEM UBRUDZONA . WEZ ZRÓB FOTE JAKĄŚ Z TYCH TUNELI I SIĘ WSZYSTKO ROZWIĄŻE JA MYSLE ZE COS JEST ALE NIE WIADOMO GDZIE.

CO TO ZA POPELINA MAŁEM UBRUDZONA . WEZ ZRÓB FOTE JAKĄŚ Z TYCH TUNELI I SIĘ WSZYSTKO ROZWIĄŻE JA MYSLE ZE COS JEST ALE NIE WIADOMO GDZIE.

Dużo ich... a pood SP. 7 jest przeciw atomowy.... po co by bylo tyle tuneli?? i moze mi ktos przeczytac to wszytko drobnym druczkiem??

Nic wielkiego to jest: trochę słów, trochę snów, trochę łez

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org