środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
duża "przepaść"cenowa między dużymi sklepami w Łomży

Może głupi temat ale jakże może się okazać przydatny dla tych co robią codziennie zakupy, chodzi mi o przepaść cenową identycznych produktów w dwóch róznych sklepach - a mianowicie : HOOP COLA 1,5l w
- Stokrotce : 3, 98
- Kauflandzie : 2, 29

Spora różnica prawda..? Czym to jest spowodowane..?
A Wy co spostrzegliście? Wymieńmy się :))

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: duża "przepaść"cenowa między dużymi sklepami w Łomży

głupi temat i to bardzo patrz na pojemnosc w stokrotce 3.99 za 2l hoop coli

tak samo z coca colą w biedronce, tansza ale mniejsza pojemność niz 2L

ze np
zwyczajna w kauflandzie po 1,49
a w stokortce po 9,99

http://www.stokrotka.pl/storage/full/1332836349_Stok_13_4.jpg

czyli za 15 zeta w stokrotce mam na kilo kiełbasy i na hoopa i na rozpalke do grila

a w kauflandzie tylko na kiełbase styknie

tyle spostrzeglem

a i spostrzeglem ze chyba sie kaufland w cole ubral, a tu zimno na dworze i grilowanie nie bedzie :))))

Bardzo dobry temat.
Np. suszarka rozkładana balkonowa w stokrotce-49,99zł a w kauflandzie 24,99zł.

br1

sory ale w stolrotce nie ma suszarek balkonowych wiec nie piszcie jak nie wiecie

http://www.promocjada.pl/

w okrecie promocyjnym w stolrotce za 49.99 mozna kupic naprawde fajne suszarke. Bez promocji kosztuje ona ok.80 zl i to nie jest taka suszarka jak w kauflandzie po 24,99 w stokrotce tez takie tansze sie czasami zdarzaja i napewno nie sa to takie roznice w cenie jak nie masz rozeznania w towarze to nie pisz.

aikon1.Mam do Ciebie pytanie.
To w końcu są w stokrotce czy ich nie ma?
Bo piszesz raz tak, a za chwilę inaczej.

br1

zebys czytal ze zrozumieniem to bys wiedzial mam dla ciebie propozycje zamiast siedziec na necie idz i sprawdz czy sa i po ile pozdrawiam i milego wieczoru życzę

Siedzę na necie bo akurat mam czas dzisiaj na to.
Właśnie 2 dni temu kupiłem a dziś zobaczyłem ten sam produkt w cenie o 50% niższej.Te sklepy dzieli ulica,dość szeroka ulica ale przepaść naprawdę ogromna.

br1

keicam jak tak będziesz patrzył na ceny to się przejedziesz!

W Stokrotce ceny kiełbas są za 100 gram !
Może i dobry chwyt reklamowy ,kto się dobrze nie rozejrzy to może się naciąć!

www.abantonino.blog.onet.pl szukasz pracy zobacz
http://www.20dollars2surf.com/?ref=480529 -surfuj i łap kasę

Autor: keicam (---.elomza.pl)
Data: 30-03-12 18:29

ze np

Ale za 100g, cielaku...
Szkoda słów. Właśnie na takich, jak ty, żerują markety.

br1 nie mogłes kupic dwa dni temu dudzarki balkonpwej w stolrotce bo takiej nie ma i uwierz wiem co pisze

przepraszam za przejezyczenie oczywiscie chodzi o tę nieszczęsną suszarkę balkonową

Autor: aikon1 (---.elomza.pl)
Data: 30-03-12 18:22

głupi temat i to bardzo patrz na pojemnosc w stokrotce 3.99 za 2l hoop coli

błąd w temacie : nie 1,5l tylko 2 l - mam ją przed sobą kupioną w kauflandzie, a wstokrotce 3,98

taką tanią kiełbasę to chyba desperaci kupują...

Zobaczycie co bedzie jak powstaną dwa hipermarkety! Ile sklepów spożywczych padnie.

padanie tych sklepów wcale mnie nie przeraża.

Santreo

OjciecR. fakt tanią kiełbasę to psy jedzą ale temat jest o czym innym - czemu identyczne produkty w różnych sklepach mają tak kolosalną różnicę w cenach. Chociażby na przykładzie głupiej Hoop Coli.

A kto wam broni kupować w tym gdzie jest tańsze??

A różnica bierze sie z różnicy upustów u producenta.

Czym wieksza partia zakupiona tym większy rabat i stąd takie róznice w cenach.

Czasami producentowi opłaca sie opchnąć partie towaru po kosztach produkcji lub nawet poniżej kosztów niz trzymać na składzie w magazynach .

A termin przydatności do spożycia kama sprawdzałas ? pownie kończy sie za miesiąc lub dwa.
Wolny rynek mamy.

Powiem tak... I jak tu nakręcac naszą polską gospodarkę skoro w naszych polskich sklepach jest dużo drożej i tyle. Kaufland, Lidl czy też Biedronka są dużo tańsze niż Stokrotka czy Polo lub jakieś osiedlowe małe sklepy. I nic dziwnego że gospodarka kuleje, za każde wydane 100zl jestem ciekaw ile tak naprawde zostaje u nas w Polsce a ile jedzie do Niemiec (Kaufland, Lidl) czy jak w przypadku Biedronki do Portugalii

Zapominasz, że do kauflandu i biedronki produkty są dostarczane z polskich produkcji, np mlekowita.

Ja o tym doskonale wiem tak jak w lidlu mięso pikok jest o ile pamietam produkowane przez PMB B-stok chyba ze oni to sprowadzają ale nie wtym rzecz... chodzi o to że oczywiscie kupują towar u naszych lokalnych dostawców ale zysk wywożż do siebie... niestety. kalkulując za 100zł kupią towar sprzedacą za 200zł z tego zysku oplaty na pracowników a co zostanie to juz nie nasze, a jak maja milionowy obrót to dopiero strata, a takich sklepów nie Polskich na pęczki (Real,Auchan,Tesco,Carrefour,Kaufland,Lidl,Biedronka...) Jakie obroty a jakie pieniądze zostają wywiezione

azmolek
gdyby nie te sklepy to większośc Polaków nie miała by co do garnka włożyc .
Sklepikarze nie mieli by konkurencji, więc dowalili by takie marże, że mało kogo było by stać na normalne zakupy.

Autor: azmolek (---.play-internet.pl)
Data: 31-03-12 12:02

Ja o tym doskonale wiem tak jak w lidlu mięso pikok jest o ile pamietam produkowane przez PMB B-stok chyba ze oni to sprowadzają ale nie wtym rzecz... chodzi o to że oczywiscie kupują towar u naszych lokalnych dostawców ale zysk wywożż do siebie... niestety. kalkulując za 100zł kupią towar sprzedacą za 200zł z tego zysku oplaty na pracowników a co zostanie to juz nie nasze, a jak maja milionowy obrót to dopiero strata, a takich sklepów nie Polskich na pęczki (Real,Auchan,Tesco,Carrefour,Kaufland,Lidl,Biedronka...) Jakie obroty a jakie pieniądze zostają wywiezione

obroty?/?? To zastanów się jakie obroty mają lokalni biznesmeni. Aż nie chce mi się zachodzić do sklepików osiedlowych, bo tam dopiero mają przebitkę na towarze. Skoro twierdzisz, że lidl daje 100% to ile daje lokalny??

Powiedzmy otwarcie.... jak sobie wyobrażacie np.świeże mleko przywiezione z Hollandii?? Obce spółki, mające sklepy dyskontowe w naszym kraju zaopatrują się na towary z krótkim terminem przydatności u lokalnych dostawców. Regulują cenę przy pomocy długoterminowych zobowiązań, oraz wielkości zamawianych partii.
Szanowny Panie Brzeczyszczykiewicz... mylne myślenie - lokalni "biznesmeni" nie zarabiają niewiadomo ile. Dyskonterzy omijają wszystkie ogniwa dystrybucji, stąd mają niską cenę i niską marżę (robią duże obroty), lokalni sklepikarze zaopatrują się w hurtowniach, w najgorszym wypadku podhurtowniach, które nakładają swoje marże, potem następna marża sklepikarza, wychodzi drogo "na półce", a w rezultacie mało się sprzedaje..... ot tak po krótce

Ich bin fur Berlin...

ale co wy tu wyjeżdżacie o lokalnych sklepikach. Mi chodzi o cęnę tego samego identycznego napoju w dużym sklepie jaki jest Stokrotka a dużym jakim jest Kaufland.... nie rozumiem dlaczego tak nabijają nas w butelkę...

pamietaj jedno,nasz kraj schyla sie ku upadkowi a ludzie zarabiaja coraz mniej,chyba ze glupi niepojmuje co dyskonty z nami robia.

Kaufland kupuje od producenta kilkaset palet jednorazowo, a Stokrotka zaopatruje się u pośredników i koszty rosną

Kama 30 -proszę - czytaj ze zrozumieniem, zresztą mój przedmówca wyjaśnił Ci to bardzo jasno- Kaufland kupuje bezpośrednio kilka tirów w Hoopie, natomiast Stokrotka zamawia w Tradisie w Łomży paletę lub pół,, i na tym zakończmy, uświadom sobie - teraz ten jest silny, który może dużo, a dużo mogą obce kapitały o mld -owych kapitałach i globalnym zasięgu. Więc już chyba wiesz, dlaczego tak się "oszukali" na coli... osobiście polecam wodę mineralną

Ich bin fur Berlin...

słuszna uwaga :)

dzięki za wyjaśnienie :D

W osiedlowym sklepiku kupuję tylko podstawowe produkty codziennego użytku, a raz w tygodniu robię duże zakupy w Biedronce. W skali miesiąca oszczędzam ok 400 zł. Np pewien produkt w lokalnym sklepiku kosztuje 2,50 zł, a w biedronce identyczny 1,25 zł. Z punkty widzenia konsumenta interesuje mnie jakość i cena. I nie mam zamiaru przepłacać tylko dlatego że dochód danego sklepu zostanie w Polsce.

I bardzo dobrze. Dlaczego mam przepłacać w Stokrotce za to samo? Sorry, ale konflikt interesów trwał zawsze i trwać będzie nadal. Nie w moim interesie jest niestety wspierać tych, co mają wyższe ceny. Konsument szuka taniej. Prawo rynku. I tłumaczenia, że ten ma pośredników, a ten nie - finalnie konsumenta mało obchodzą;/

Już nie wspomnę, że w stokrotce zdarzyło mi się na półce mieć cenę niższą niż przy kasie;/ No comments. Od kilku dni notuję wszystkie ceny produktów, które kupuję i sprawdzam to dokładnie. Dla zasady.

Autor: ziaam napisal:
Data: 30-03-12 21:06

''Autor: keicam (---.elomza.pl)
Data: 30-03-12 18:29

ze np

Ale za 100g, cielaku...
Szkoda słów. Właśnie na takich, jak ty, żerują markety.''

-------------------------
no to powiedz kolego:
-czytac ze zrozumieniem to Cie w szkole uczyli ???

nawet strone wkleilem zebyscie sobie porownali ceny zwyczajnej w stokrotce
pozycja numer jeden to zwyczajna za kg -slownie dziewiec, dziewiecdziesiat dziewiec

a w kauflandzie jeden kg to 14,90,ale podaja ceny za 100gr i tak tez wpisalem

cos niezrozumialego napisalem,ze w kauflandzie starczy tylko na kg kielbasy a w stokrotce na 1 kg,hoopa i podpalke ????
chyba nie napisalem ze kg kielbasy w kaufalndzie kosztuje 1,49zl ,prawda?

tez juz teraz rozumiem ,na kim markety zeruja

i to samo kieruje do kolegi ''grubaryba'' bo tez chyba nie zalapal:
-Tobie sie kolego wydaje ze zwyczajna w stokrotce jest po 99,9 zl???

raz jest promocja na jeden towar raz na drugi ,a ktos sie zgalebia czemu przed swietami hoopa taniej jedni maja ,a drudzy drozej
ostatnio mlode ziemniaki w kauflandzie mieli po 1,30 kg a dzis maja po 2,60 kg
i co z tego wynika????

wyzysk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

woda mineralna najlepsza i nie ma takich różnic w cenie.

potwierdzam. Woda górą! :)
A odnośnie super i hiper i mega marketów to rzeczywiście tak jest, że raz w jednym jest tańsze to raz co innego a na jeszcze co innego jest podwójną marża bo leży obok tego w promocji:)

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

trudno się w tym wszystkim połapać ale na naszym lokalnym rynku liczy się tylko Lidl , Biedronka i Kaufland. Stokrotka wypada z gry bo sie nie liczy ze swoimi cenami. Wejście nowych duzych sklepów w galeriach może zmieni układ sił - poczekamy na otwarcie i zobaczymy.

Santreo

nie, no stokrotka ma jedną zaletę - jest blisko Rossmann'a :)

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org