środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
olej opałowy dla rolników

Wiecie o tym, żę rolnicy nie ponoszą kary za jazdę na oleju opałowym. Zgadzam się z nimi, bo wiem jak jest na wsi że nie chcą płacić ale jak państwo decyduje się, aby rolnicy jeździli na opałówce to niech również pozwolą jeździć innym ludziom czyż nie ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: olej opałowy dla rolników

Gdzie to wyczytałeś ?

Wojti1000 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
cyt: "Wiecie o tym, żę rolnicy nie ponoszą kary za jazdę na oleju opałowym. Zgadzam się z nimi, bo wiem jak jest na wsi"

Już zauważyliśmy, że dużo wiesz na temat wsi. Ale spoko... może po feriach, też tam się zmieni na lepsze. Jeżeli nie....... to oczekujemy dalszych meldunków z tych strategicznych miejsc w U.E. !! Pisz częściej, bo potem szkoła, wieczorne dojenie krów.... no sam wiesz......... nie ma czasu na ważne - społecznie przekazy. Trzymamy wszyscy na tym forum kciuki !!

Do więzienia sadzać niedość, że mają kupę kasy z dopłat unijnych to jeszcze wyjęci spod prawa..

Bądż twardy po to aby zmienić siebie, zmieniając siebie nie niszcz tego co dore, podążaj ścieżką Pana aby osiągnąć doskonałość..
-=marCino=-

w telewisji to mówili jakis tam minister tak mówił

JAK ZWYKLE GDZIES TAM COS TAM KTOŚ MÓWIŁ.IDŹ CHŁOPIE MAŁOROLNY DO ROBOTY. NUDZI CI SIĘ TO IDŹ DO OBORY WYDOIĆ KROWY.

loko do mnie to było ?

ta nie płacą:P hihii

bigi2004

za olej płacą ale za kary nie płacą ja też bym tak samo robił na ich miejscu
olej opałowy jest po 1.20 zł al ropa teraz to nie wiem ale chyba 3.80 zł

TAK DO CIEBIE TO BYŁO. DOCHODZE DO WNIOSKU ŻE CHYBA CHŁOPCZE MASZ FERIE I ZASMIECASZ TU FORUM JAKIMŚ ŚMIESZNYMI POSTAMI.

NIBY COŚ WIESZ A NIC NIE WIESZ. TAK JAK TO BYŁO Z "WALKA PSÓW" I Z OLEJEM OPAŁOWYM. NUDZI CI SIE ....

nie chce mi sie w to wierzyc, nawet jak tak jest to co wiesz ile kasy na pompy pojdzie z powodu tej opalowki sama regeneracja kosztuje ok.400zl a moza ponad 1400zl wiesz nie wiem zreszta chyba kazdy sie z takim czyms, ze takie szybki sa i tam widac paliwo to maluja na zielono zeby przypominalo rope a nie olej opalowy(kolor rozowy)

---> wojti1000
Opał kosztuje około 2,30 a napęd około 3,80. Ale nikt ci opału do baku nie sprzeda za 2,3. Mandat za spalanie opału nie na potrzeby opałowe wynosi 500 złotówek bez względu czy rolnik czy bezrobotny czy doktor medycyny. Tyle w teorii a w praktyce kontrolowane przez ITS są tylko ciężarówki ... Opał to to samo co napęd tylko z innym barwnikiem i bez środków smarujących układ paliwowy. Opał sam w sobie nie spowoduje uszkodzenia pompy - chyba że to opał odbarwiany jakimś syfem typu kwas siarkowy czy wapno ... smacznego.

stary za 1.20 jak mozesz to ja wezme 5000 litrow:D:D:D jak cos to moj mail krefeld666@interia.pl platne gotowka przy odbiorze:D

bigi2004

Na jakiej podstawie twierdzisz że za jazdę na OO dostaje się mandat? Moim zdaniem to przestępstwo skarbowe więc sprawa jest kierowana do sądu, ponieważ jazda na oleju opałowym to unikanie płacenia podatku. Teoretycznie za jeżdżenie na opale można iść do więzienia, praktycznie wyroki to zwykle grzywna (kilka tysięcy) + kilkanaście godzin pracy społecznej.

BTW. Tak naprawdę olej opałowy jest porównywalny lub nawet czystszy niż ON, piece opałowe to w tej chwili bardzo nowoczesne urządzenia (maja nawet układy wtryskowe) i nie są wcale mniej wybredne na paliwo niz silniki diesla. Pozatym OO raczej nikt nie chrzci, a o ilości wody w ON wie chyba każdy użytkownik diesla, szczególnie w zimie.

bob opal powoduje ze pompa sie niszczy a dlatego ze nie ma tego samego smarowania.a co do tych mandatow to olej opalowy nie jest objety akcyza czy czyms tam zeby ludzie mogli sobie grzac w domach i dlatego jest troche tanszy i to jest przestepstwo skarbowe jak to ladnie ujal MaYkel i nie jest prawda ze jak sie jezdzi na opale to mandat sie dostaje za skazenie srodowiska czy cos takiego tylko za to ze nie placisz podatku za rope.Mozesz sobie jezdzic nawet na kwasku cytrynowym jezeli mozesz :)

---> maykel
Mandaty funkcjonują także prawie podatkowym - a sciśle mówiąc w kodeksie karnym skarbowym, który przewiduje że mandatem karnym można nałożyć karę grzywny w granicach nieprzekraczających podwójnej wysokości minimalnego wynagrodzenia.

Wracając do rzeczy, art. 52b Kodeksu wykroczeń mówi, że: kto zużywa olej opałowy do celów napędowych, podlega karze grzywny do 500 zł.
Do tego naliczana jest różnica w stawkach podatku akcyzowego, więc użytkownicy diesli uważajcie ...

ludzie ktorzy jezdza tirami to jak ich zlapia i musza zaplacic 500 zl to jak go zlapia raz na dluzszy czas bo nie codziennie lapia to bardziej mu sie oplaca zaplacic te 500 zll niz rope kupowac zawsze pare zlotych do przodu

kto ci takich bajek chłopczyku naopowiadał????

hahaha bajek sie oglada "drogowke" :))

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org