Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Gramofon i wzmacniacz Unitry |
Witam. Udało mi się dzisiaj zdobyć wzmacniacz Unitra Diora WS 354, mam też gramofon Unitra Bernard GS 438, i chcę podłączyć go do komputera, (przez wzmacniacz)żeby móc zgrywać sample, jeśli ktoś miał do czynienia z takimi cudami, proszę o pomoc :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Gramofon i wzmacniacz Unitry |
gramofon podłacz do wzmacniacza na wejscie z korekcją, a wyjście wzmacniacza służące do nagrywania na magnetofon do wejścia w karcie dźwiękowej.
|
|
Gramogon ma tylko kabel do podłączenia do kontaktu i kabel z okrągłym dużym wejściem podobnym do wejść midi, i tyle, podłączam to duże wejście do wzmacniacza ale jak to później podpiąć do kompa to nie mam głowy. Może muszę przerobić to wejście na tzw. cinch ?
|
|
miedzy wzmacniaczem a komputerem potrzebny jest przewod chinch-jack, to standard, do kupienia np. na Wyszyńskiego. jesli w gramofonie jest przewod zakonczony okrągłą wtyczką z 5 bolcami, to trzeba ją obciac i przylutować wtyczki chinch bo takie gniazda masz we wzmacniaczu.
|
|
Nie obcinaj wtyczki DIN z gramofonu. Lepiej poszukaj "przejściówki". Jak nie znajdziesz, to wtedy tnij. W wielu przypadkach gramofonowych przeróbek DIN- CHINCH występują problemy z uziemieniem gramofonu. Jak jest nieprawidłowo polutowane (uziemione) to w kolumnach "burczy i rzęzi".
|
|
Już to zrobiłem, obciąłem i przylutowałem wtyczki chinch. Wzmacniacz też podłączyłem do kompa, działa świetnie 26 letni sprzęt, niesamowite. Teraz tylko czekam aż przyjdzie mi wkładka do gramofonu, wielkie dzięki za pomoc kolego.
|
|
Teraz nie cofnę czasu, wtyczka DIN obcięta i przylutowalem chinch, mam nadzieję, że nie będzie problemów...
|
|
jesli nie ma teraz przydźwięku to nie bedzie. a i tak zawsze mozna przylutowac starą wtyczkę. najwazniejsze że działa.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |