Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
LPG do samochodu. |
Jak myślicie,czy instalacje gazowe przejdą do lamusa przy większym wzroście ceny gazu,czy to się nadal będzie opłacać wożenie bomby w bagażniku.Pozdr.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: LPG do samochodu. |
jak nie jak tak:) juz sa instalacje gazowe nowszej generacji chyba tak to sie nazywa(porownywalne jak z benzyna):)
|
|
Napewno jest taniej ale za kilka lat ceny będą takie same !
|
|
bo widza ze na tym mozna biznes dobry zbic tak samo na ropie pare dobrych lat temu ropa byla tansza i to sporo:)
|
|
Ptysiu,z tą twoją racją to czas najwyższy żebyś ten klimat zmienił albo nie wypowiadaj się wcale klepiesz swoje dzieło,zastanów się nad tym????????
|
|
W przyszłości raczej zapanuje moda na CNG czyli gaz ziemny. Koszt litra tej cieczy to mniej wiecej połowa ceny litra LPG. Instalacje do samochodów są drogie, zajmują dużo miejsca i sporo ważą, ale cały czas trwają próby z kmopozytowymi zbiornikami. Słabo jest też rozpowszechniony system dystrybucji (tylko kilka stacji w Polsce - najblizsza w Olsztynie). Wiem że kilka koncernów prubowało wprowadzić samochody z seryjnie zamontowanym zbiornikiem CNG. Miedzy innymi GM w Oplu Zafirze. Ich główną wadą był niestety zasięg (ok 250 km).
|
|
(w dużym uproszczeniu) Koszt gazu ziemnego w zakupie od Rosji to ~250$ za 1000m3. Przy zaokrągleniu do 4zł/1$ - za 1000zł Polska może kupować 1000m3, czyli za 1 zł jest 1 m3. 1m3 to 1000litrów. W zakupie 1 litr gazu kosztuje 0,1gr. Niech państwo i dystrybutorzy (akcyzy podatki itp) zarobią 0,99gr. mamy litr za 1zł. (gdzieś się pomyliłem?) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
ceny gazu zawsze rosną na zimę bo surowiec grzewczy ale za parę lat napewno LPG nie będzie już tak opłacalne i będzie moda na CNG a LPG to nie żadna "bomba w bagażniku" rówie niebezpieczny może być bak z benzyną
|
|
gaz to sie do kuchenek nadaje :) Nie jestem zwolennikiem przerabiania auta na junkersa. Wg mnie przyszlosc najblizsza to CNG, jednak i tak zwycieza ogniwa paliwowe :)
|
|
w brzylii i argentynie ok. 50 procent samochodów jeździ na etanolu.. :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Do Sxxxk : nigdy nie zapanuje moda na gas jesli nie bedziemy mieli uzgodnionej polityki cenowej co najmniej na 10 latz góry.CNG jest teraz o połowe tansze od LPGtylko z tego wzgledu ze nie dolicza sie do niego akcyz i innych tego typu pierdól .Jesli znajdzie sie ze 30 luda w Polsce co bedzie sie chciało pobawic w stacje z gazem,to w ministerstwie znajdzie sie nastepnych trzydziestu luda co to obłozy takimi pierólkami zeby kosztował on co najmniej tyle co LPG,bo lobby bezynowe nie pozwoli zeby było inaczej,na razie nikomu na tym niezalezy bo przeciez musi sie najpierw cos rozwinac zeby mozna było to zdusic i zgnoic Do Kefas:metr szescieny gazu to nie inaczej jak jeden litr (nie 1000 litrów)tego samego gazu(lub cos koło tego zalezy od stopnia rozprezania CNG ma inaczej a LPG inaczej)i ten ze litr kosztuje gdzies koło 60-70 groszy co łatwo przeliczyc jak ktos ma w kuchni gaz ziemny ja nie mam wiec nie bede taki dokładny,w chwili obecnej panstwo nie dolicza do ziemnego ani złotówki akcyzy bo nie jest to jeszcze u nas rozpowszechnione jako paliwo samochodowe,najłatwiej było by sie z jakiegos bloku podłaczyc tyko bez przepompowni pare godzin trzeba by sie tankowac(za niskie cisnienie) uogulniajac co powyzej cena lpg i cng jest prawie taka sama w zakupie i nie ma sie co łudzic ze na metanie jazda bedzie kiedys tansza niz na propanie -butanie,jak na metanie bedzie latac z milionik samochodów to wtedy zobaczycie jaka bedzie cena tego paliwa
|
|
keicam: nie ośmieszaj się! :) 1 litr to jest 1 decymetr sześcienny - czyli sześcianik 10x10x10 cm takich sześcianików w 1metrze sześciennym mieści się 1000 :D 1 metr sześcienny = 1000 decymetrów sześciennych = 1000 litrów ...natomiast jeśli chodzi stopień rozprężania to nie wiem jaki on jest.... http://www.cire.pl/item,20584,1.html Zastanawiałem się czy przypadkiem nie założyłem złej ceny (wystraszyłem się, że być może była to cena za 1000l) - ale link powyżej potwierdza, że jednak nie. :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas jak pojmiesz to pogadamy dalej a narazie policz sobie jeszcze raz te litry i metry szescienne,to nie woda przyjacielu ani bezynka: Czym jest gaz ziemny Gaz ziemny jest naturalnym paliwem wydobywanym ze złóż znajdujących się w skorupie ziemskiej. Stanowi mieszaninę gazów - metanu z innymi gazami palnymi oraz związkami niepalnymi. Skład gazu zależy od miejsca jego wydobywania oraz istotnie zależy od technologii zgazowania. Zawartość metanu powoduje, iż w procesie spalania nie tworzą się pyły i nie powstają stałe odpady. W wyniku różnorodnych procesów chemicznych skład gazu ulega zmianom i końcowym produktem jest gaz ziemny przystosowany do transportu siecią gazociągów i użytkowania go w coraz większej liczbie urządzeń opartych na technologii gazowej. Podstawowe informacje Gazem ziemnym nazywamy mieszaninę gazów i par wydobywanych z ziemi zawierającą znaczne ilości metanu (98% dla gazu wysokometanowego). Gaz ziemny jest surowcem mineralnym znajdującym się w skorupie ziemskiej w postaci złóż. Złoża gazu ziemnego usytuowane są często wraz ze złożami ropy naftowej. Gaz ziemny może również występować w złożach czysto gazowych będących naturalnymi zbiornikami. Metoda wydobycia gazu ziemnego uzależniona jest od rodzaju odkrytego złoża. Gaz ziemny wydobywany jest ze złóż poprzez odwierty. Technologiczne wzbogacenie gazu ziemnego polega na eliminowaniu z jego składu cząstek stałych, pary wodnej, związków siarki i innych substancji niepożądanych. Transport gazu ziemnego odbywa się siecią gazociągów przesyłową i dystrybucyjnych PGNiG S.A. Nawanianie - gaz ziemny podlega procesowi nawaniania. Działanie to służy nadaniu mu specyficznego zapachu wyczuwalnego w przypadku wysyąpienia nieszczelności instalcji gazowej, a w konsekwencji zwiększa bezpieczeństwo jego użytkowania. PGNiG SA dostarcza swoim klientom dwa rodzaje gazu ziemnego: 1. gaz ziemny wysokometanowy (GZ-50): ciepło spalania - 38,147 MJ/m3 wartość opałowa - 34,43 MJ/m3 skład: metan (CH4) - 98,14% etan, propan, butan - 0,91% azot (N2) - 0,84% dwutlenek węgla (CO2) - 0,11% 2. gaz ziemny zaazotowany (GZ-35): cieple spalania - 26 MJ/m3 wartości opałowa - 25 MJ/m3 skład: metan (CH4) - 69,4% azot (N2) - 29,21% dwutlenek węgla (CO2) i inne - 1,39% Jakość gazu ziemnego dostarczonego do odbiorcy określają przepisy, a w szczególności Polska Norma (PN-87/C-96001). Zgodnie z Polską Normą jeden metr sześcienny gazu w warunkach normalnych określony jest jako ilość suchego gazu zawartego w objętości 1m3 przy temperaturze 0oC i pod ciśnieniem 101,3 kPa (760 mm Hg). * Ciepło spalania gazu jest ilością ciepła wydzieloną przy całkowitym spaleniu 1m3 gazu. Jednostką ciepła spalania gazu jest J/m3 gazu w warunkach normalnych tzn. przy ciśnieniu 101,3 kPa i w temperaturze 0oC. ** Wartość opałowa odpowiada ilości ciepła wydzielonego przy spaleniu 1m3 gazu, gdy woda zawarta w produktach spalania występuje w postaci pary (wartość opałowa jest mniejsza od ciepła spalania o wielkość ciepła skraplania pary wodnej). Jak chcesz to ci sprzedam metr szescieny za 2 zyle to se zrobisz pare tysiecy litrów gazu i bedziesz latał przez rok
|
|
jak już wyżej wspomniałem: "...natomiast jeśli chodzi stopień rozprężania to nie wiem jaki on jest...." ...teraz już wiem, że objętości handlowe podawane są w warunkach normalnych bez sprężania. Nadal Keicam nie podałeś do końca jak wygląda proporcja do LPG. Trochę poszukałem i wychodzi mniej więcej tak: 1 m3 metanu to energetycznie 1,40 dm3 ciekłego LPG. Żeby sprężyć gaz ziemny do objętości porównywalnej z LPG - jednostka objętości do jednostki wydzielanej energii - trzeba sprężyć go ok. dziesięć razy bardziej (dane nieautoryzowane przez żaden autorytet :) ) Załużmy że sprężamy 1m3 gazu ziemnego do tej samej objętości - 1,4l. W sieci gazowej 1m3 metanu w Polsce koszt ok. 1 PLN. Czyli nasze założone 1,4l będzie kosztowało 1zł, natomiast odpowiadające mu 1,4l LPG kosztuje ok. 3zł. Jeśli dodamy koszty dsytrybucji, akcyzy i innych takich na poziomie ok. 1zł. Mamy cenę w wysokości o ok. 25% niższą niż przy LPG - czy to się będzie opłacać przy o ok. 75-100% droższej instalacji? Zobaczymy jak to będzie wyglądało w rzeczywistosci kiedy dojdzie do skutku. :) Pozdrawiam. ps. wracając do objętości. Czy 1m3 gazu w warunkach normalny to 1000dm3 gazu w warunkach normalnych? Wg mnie tak. :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
A czy 1m3 piór w warunkach normalnych to 1000dm3 piór w warunkach normalnych,lub tez kilogram(no przyznam ze nie wazyłem) piór w warunkach normalnych? Nie wiem czemu słuza twe wywody,ale z fizyki to ty orłem nie byłes lub nie jestes.Jesli dokładnie przeczytałes mój post na poczatku to tam wszystko jest i przyblizona cen gazu za litr oczywiscie(niestety to nie ten 1 grosik,tyko cos koło 60,70 gr),i proporcje do lpg ,własnie starałem sie wszystkim wyjasnic ze metan to bajka ,bo taniej sie nie da jezdzic.Jesli ktos kiedys opracuje silnik na wode morska,to dystrybucja ,akcyzy i inne pierdoły zawsze beda cene podnosic do + - ceny jednego litra wody w sklepie,bo tak to juz jest i inaczej sie nie da
|
|
Keicam... napisałeś "metr szescieny gazu to nie inaczej jak jeden litr (nie 1000 litrów)tego samego gazu" ...dopiero po dwóch kolejnych postach wyjaśniło się ostatecznie, że w jednym miejscu piszesz, o gazie w warunkach normalnych, a w drugim o gazie sprężonym. Teraz jest jasne. A z fizyką nigdy nie miałem problemów, tylko miałem (chyba) trochę bardziej "pendantycznych" nauczycieli. Wydawało mi się, że chcesz komuś wcisnąć że objętość 1m3 to tyle samo co objętość 1l (a już w podstawówce uczą, że 1l to 1dm3) - tylko tyle. Z matematyką też nie miałem problemu :). _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |