Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Modliliście się pod przymusem? |
http://4lomza.pl/index.php?wiad=27869 "Społeczność szkolna modliła się na mszy św. w kościele Ojców Kapucynów, którą odprawił ks. bp Tadeusz Bronakowski, potem słuchała gratulacji gości, a w części artystycznej wspominała własne dzieje i dzieje bohaterskich patronów z Armii Krajowej." Zapewne obecność w kościele była obowiązkowa, a nauczyciele w ramach obowiązków służbowych musieli prowadzić i sprawdzać obecność uczniów na mszy. Klerykalizacja szkoły osiągnęła swe cele łamiąc po drodze parę przepisów prawa w tym Konstytucji. Kościół niczym PZPR indoktrynuje młodzież szkolną zniewalając do udziału w modłach, jak kiedyś do celebracji święta 1 Maja, albo innej Rewolucji Pażdziernikowej. Nikogo nie obchodzi, a powinno np. dyrektorów szkół, że organizowanie przez szkołę religijnych praktyk na zasadzie nauczycielskiego nadzoru nad tymi jest łamaniem podstawowych zasad wolności osobistej każdego człowieka i podpada nawet pod prokuratora. Rodzice i dorośli uczniowie: nie zgadzajcie się na przymus udziału w modlitwach z automatu, czyli tylko dlatego, że bierzecie udział w lekcjach religii. Tzw. "lekcje" religii to nie to samo co zaganianie do kościoła. W lekcjach religii może brać udział np. osoba niepraktykujaca, albo zupełnie niekatolicka. rudy błazen z druhem
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Modliliście się pod przymusem? |
Naród Polski wciąż pozwala beneficjentom KANCIASTEGO STOŁU - "chamom" i „żydom" - na kontynuowanie PRZEKRĘTU TYSIĄCLECIA, tzw. "transformacji ustrojowej". Transformacji komunistycznych aparatczyków w kapitalistów. Dzięki tej tzw. "transformacji ustrojowej" Polacy stają się w sposób już zauważalny nadwiślańskimi MURZYNAMI. Tylko KOMUNOkapitaliści mają się dobrze. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Polska rządna i gospodarna, bogobojna i sprawiedliwa PROGRAMEM Polskiego Narodu! JKK
|
|
Do Młodych [Nie depczcie przeszłości ołtarzy] Adam Asnyk Szukajcie prawdy jasnego płomienia! Szukajcie nowych, nie odkrytych dróg... Za każdym krokiem w tajniki stworzenia Coraz się dusza ludzka rozprzestrzenia I większym staje się Bóg! Choć otrząśniecie kwiaty barwnych mitów, Choć rozproszycie legendowy mrok, Choć mgle urojeń zedrzecie z błękitów, Ludziom niebiańskich nie zbraknie zachwytów, Lecz dalej sięgnie ich wzrok. Każda epoka ma swe własne cele I zapomina o wczorajszych snach... Nieście więc wiedzy pochodnie na czele I nowy udział bierzcie w wieków dziele, Przyszłości podnoście gmach! Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy, Choć macie sami doskonalsze wznieść; Na nich się jeszcze święty ogień żarzy I miłość ludzka stoi tam na straży, I wy winniście im cześć! Ze światem, który w ciemność już zachodzi Wraz z cała tęczą idealnych snów, Prawdziwa mądrość niechaj was pogodzi, I wasze gwiazdy, o zdobywcy młodzi, W ciemności pogasną znów!
|
|
Jerzy K. Kmicic = Ks. Tomasz Ta sama płyta ... ! KLON ?
|
|
jeśli sytuacja doprowadziła Cię do pasji to p...dol KOŚCIÓŁ. Jak Ci się uda to obejrzyj garaże KOŚCIELNE od środka tam nacieszysz oko pięknymi autami
|
|
dokładnie miałem zaszczyt być w garażu seminarium na polowej i byłem w szoku
|
|
To m. in. dla zawartości tych księżowsko-biskupich garaży kościół opanował państwo - oświatę zaprowadzając nieformalny przymus religijny, by jak najwięcej indoktrynowanych od dziecka ludzi przez całe życie wyznawało bezmyślnie tę religię pozwalając w ten sposób na luksusowe życie kleru. rudy błazen z druhem
|
|
List polskiego ucznia "Jestem uczniem liceum ogólnokształcącego, uczniem przerażonym tym, co dzieje się w mojej szkole (domyślam się, że nie tylko w mojej), mocno zaniepokojonym przesuwaniem się kolejnej granicy w stronę całkowitego sklerykalizowania polskiej oświaty. ...Gdy wczoraj na lekcji religii zostaliśmy poinformowani przez siostrę zakonną o sposobie odbycia się rekolekcji, część mojej klasy oburzona faktem, iż narzuca nam się odgórnie obowiązek uczestniczenia w praktykach religijnych rozpoczęła burzliwą dyskusję z zakonnicą (z tego co wiem podobnie było w innych klasach). Dyskusja toczyła się również na wiele kontrowersyjnych z punktu widzenia KK tematów, część klasy oświadczyła, że wolałaby mieć normalne zajęcia szkolne, ....Poczułem, że nadszedł najwłaściwszy moment aby zacząć walkę z największą patologią polskiego systemu edukacji, aby zatrzymać ten zamach na świecką szkołę. Natychmiast podjąłem rozmowy z częścią nauczycieli. Ci, z którymi rozmawiałem podzielali moją opinię, że wyciąganie konsekwencji za nieuczestniczenie w praktykach religijnych jakimi są zajęcia rekolekcyjne jest karygodne, brak możliwości wybrania zajęć alternatywnych w szkole: lekcji lub innych zajęć dydaktycznych jest niedopuszczalne w świeckim państwie, w szkole państwowej, która jako instytucja publiczna powinna zachowywać bezstronność w sprawach przekonań religijnych i światopoglądowych (Konstytucja RP art. 25 pkt 2). Niestety gdy namawiałem ich do działania odpowiadali: odpuść sobie, z nimi nie wygrasz, ....Niestety Szanowna Pani Dyrektor nie wyraziła zgody, ponieważ jak to podobno powiedziała „odpowiednie zarządzenie mówią o tym, że wszyscy uczniowie mają obowiązek uczestniczenia w rekolekcjach i nie może nic w tej sprawie zrobić ”. ....Piszę ten list w trosce o lepszą Polskę, a lepsza Polska to tylko i wyłącznie Polska świecka. Nie może być mowy o Polsce świeckiej, rozwiniętej, ze świadomym społeczeństwem bez świeckiej i wolnej światopoglądowo szkoły, dlatego ten problem jest dla mnie bardzo ważny. „Konrad” całość na: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6407/q,List.polskiego.ucznia rudy błazen z druhem
|
|
masakra
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |