niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Gdy mamy kaca.

Brytyjczyków dręczy "hangover", Francuzów "gueule de bois", czyli "drewniany ryj", Norwegowie powiedzą "jeg her tommermenn", czyli "mam drwali w głowie", a Polacy mają po prostu kaca.

Wino - jeden z najbardziej "kacogennych" trunków.

Tym, którzy nieco przeholowali w sylwestrową noc, pomoże aspiryna albo alka-prym. Dobrze pomaga też sok z kiszonych ogórków. A najlepiej to od czego zachorowałeś to tym się wylecz, czyli z samego rana po przebudzeniu poprawić dobrym swoiskim klinem. Dobrze by było nie mieszać różnych trunków np. wódki z winem co powoduje jeszcze większego kaca. Jak pić, żeby mieć jak najmniejszego kaca można poczytać na stronie link poniżej:

http://fakty.interia.pl/news?inf=700872

W/g mnie to najlepiej pić jak już ktoś pije to z głową, a nie pod kiełbasę, czy boczek.

Pozdrowienia w Nowym Roku.

P.s. Nie spać, tylko wstawać i leczyć kaca kto ma takowego, a pewnie jest kilka takich osób.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Gdy mamy kaca.

Na kaca najlepsza jest profilaktyka czyli:
-nie pić na pusty żołądek
-przed lub bezpośrednio po piciu zaaplikować 6-8 tabletek witaminy C (tego nie da się przedawkować)
-przed snem wypić 0,5l wody
-spać w przewietrzonym pokoju
Mi pomaga.

A Ptysia zdanie jakie jest?

*** Udziele się jeszcze dziś:)

Niewiem ale wypiłem 8 browarów i 0,5 L wódki i szampana ale jakoś kaca nie mam :P a zawsze po wódce miałem :) Poprostu trzeba się ... hehe

Felix moje zdanie jest takie:
Na kaca najlepjej jest dzień wczeshniej nie pić ale mój wujek powiada że na kaca najlepszy jest Sok Pomidorowy !

I masz racje Ptysiu. Lekarze zalecają picie soku pomidorowego, ponieważ alkohol wypłukuje z organizmu człowieka potas. A pomidory, sok pomidorowy, czy robiony z koncentratu sporo tego pierwiastaka zawiera. Dlatego też zapewne wymyślono "Krwawą Mery":
Składniki:
50 ml wódki, 100-120 ml soku pomidorowego, 10 ml soku z cytryny, 1-2 krople tabasco, 2 krople sosu worcester, sól (najlepiej selerowa), pieprz, 3 kostki lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz lodu wlać do shakera i wymieszać. Podawać z lodem.
Dla chłopów (ale nie chłopców), czyli mężczyzn zalecane jest zwiększenie ilości wódki do 100 ml.

Aha. i najgorsze, co może człowieka na kacu spotkać, to brak dostępu do tzw. "apteki", a sądząc z dzisiejszych wędrówek po mieście w jej poszukiwaniu, to chyba czynna jest tylko w "statoilu". Wygląda więc na to, że cichymi krokami nadchodzi zakaz handlu (i picia) w niedziele, święta itp.

Jak wynika z wcześniejszych prac, głównym sprawcą kaca jest powstający z alkoholu etylowego aldehyd octowy. To on powoduje ból głowy i nudności. Praktycy zalecają, by jeśli już musimy pić, nie robić tego na pusty żołądek, nie mieszać alkoholi i między drinkami popijać coś bezalkoholowego - zwłaszcza sok pomarańczowy lub z czarnej porzeczki. Można profilaktycznie wziąć kilkaset miligramów (2-3 tabletki) witaminy C.

Ponieważ alkohol jest moczopędny, a odwodnienie pogarsza objawy kaca, przed snem dobrze jest wypić pół litra wody. Następnego dnia na śniadanie powinno być coś słodkiego, by dać organizmowi energię do regeneracji. Sok pomidorowy lub banan pozwoli odzyskać utracony potas. Najlepszy jest jednak umiar w piciu.

Kobiety nie powinny przekraczać trzech jednostek alkoholu dziennie, a mężczyźni - czterech. Jednostka alkoholu to - w przeliczeniu - 250 ml piwa, 1 lampka wina (125 ml) lub 1 kieliszek wódki (25 ml). Oczywiście mieszanie alkoholi ułatwia upicie się i zwiększa ryzyko kaca. Najłatwiej wywołują go amerykańska bourbon whisky, koniak i czerwone wino
.

Podobna , na kaca tak naprawdę jak stwierdzili naukowcy nie ma stuprocentowego lekarstwa, ale można go zminimalizować stosując wyżej wymienione środki zapobiegawcze. Najskuteczniejszy jednak środkiem jest całkowita abstynencja.

ja nie wiem ile wypiłem ale dużo:P hihi dużo się ruszałem na koniec imprezy pojechała mi kumpla panna( nie ma co prostaczka i tyle) no i łyknąłem 6 tabletek 2kc zjadłem w domu przed wyjściem 2 kanapki ze smalcem a mam takiego kaca ,że mówiąc prosto z mostu zdycham:(:(:( i teraz popijam sobie browarka :D jak się rozszerzą żyły to na pewno mi przejdzie:D

bigi2004

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org