Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Mozilla Firefox |
Chodzi mi o program Mozilla Firefox o tusz to czy uwas też tak jest że ta przeglądarka powoli działa ? normalnie umnie jest 256 Kb/s a na Fire Foxie 128 Kb/s Czemu tak jest ?? co tak powoli chyba usune żeby nie to to by było GITES bo program jest dobry.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Mozilla Firefox |
Internet Explorer to dziadostwo praktycznie nikt z tego nie korzysta już [ ten co sie zna ;] ] rozwiń dokładniej czemu tak wolno działa i jak sprawdzałeś:) ?
|
|
sprawdzałem to poprzez http://www.dsl.cz/ i wogóle poruwnywałem ściąganie plików na Explorterze idzie mi 23Kb/s a na Mozilla 15Kb/s no to jest różnica chyba że tak początkowo bo dopiero godzine temu odpaliłem Fire Foxa Doradzcie coś.
|
|
Narzędzia -> Rozszerzenia -> Pobierz więcej rozszerzeń -> (znajdź Fasterfox i zainstaluj) A jak chcesz się pobawić ręcznie to gdzieś tu było na forum "jak przyspieszyc firefoxa?" _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
GTP - Google Twoim Przyjacielem _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Oj Bartek masz problem :P
|
|
***** ptysiu mam problem mniejszy o wiele niż twoja głupota !!!!!!! A do tematu to dzięki Za Skazówki do M.F. :)
|
|
Zanam Firefoxa. Używam obu i mogę stwierdzić, że niczym szczególnym Firefox nie przewyższa IE. Jest wolniejszy, choć przy moim łączu to nie ma większego znaczenia. Ma tylko jedną zaletę. Kolejne linki można otwierać jako zakładki, tylko po co? Natomiast paski narzędzi, które zajmują malo miejsca, są słabo konfigurowalne i zawierają mało funkcji. Mi brakuje przycisku drukarki, przycisku edytora stron i przycisku programu pocztowego. Sprzężenie z Googlem, to żaden cud, bo w IE też tak mam. Wystarczy zainstalować wtyczkę. Reasumując, Firefox to niezła przeglądarka, ale trochę jej jeszcze brakuje.
|
|
A jak usunąc z komputera i systemu całego Internet Explorer ?? Czy trzeba od nowa wgrywać Windowsa tylko bez IE ?
|
|
holltay: Pasek menu firefoxa -> Widok -> Paski narzędzi -> Dostosuj (możesz sobie wstawić przyciski drukowania i poczty) ....a edytowanie stron - możesz na stronie wcisnąć prawy przycisk myszy i wybrać "pokaż źródło strony" - będziesz miał kod; a strony którą otwierasz z odległego serwera i tak nie możesz edytować... :) A w czym jest lepsza - auturzy szybciej reagują na nowości i bugi w kodzie. - jest darmowa. - jest dużo więcej darmowych wtyczek. - jest bardziej konfigurowalna jesli chodzi o parametry działania - vide: about:config _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
cyt. " - auturzy szybciej reagują na nowości i bugi w kodzie" a w konsekwencji jest bezpieczniejsza _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Żem się dowiedział ...
|
|
Firefox jest lepszy ,szybszy,bezpieczniejszy jeżeli ktoś jest innego zdania to sie nie zna pozdrawiam :)
|
|
śledczy pogrubię: "Narzędzia -> Rozszerzenia -> Pobierz więcej rozszerzeń -> (znajdź Fasterfox i zainstaluj) A jak chcesz się pobawić ręcznie to gdzieś tu było na forum "jak przyspieszyc firefoxa?" GTP - Google Twoim Przyjacielem _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Kefas nie chodzi mi o to bo to już zrobiłem hehe i tak nic to nie daje dalej mam takie same przyspieszenie ( nie no o 2 Kb mi dodało ) ale chodzi mi teraz jak usunąć IExpoltera ???????????? bo nie znalazłem żeby go usunąć !
|
|
Nie usuniesz IE z Windowsa.
|
|
a ja polecam opere jest najlepsza i zdania nie zmienie
|
|
A co ta opera ma w sobie ?
|
|
Kefas Co ty takiego widzisz w tym firefoxie szczególnego. Wolniejszy i tak pozostanie, mimo wtyczek, jakie zainstalowałem. A zainstalowałem chyba wszystki możliwe. Pasek narzędzi da się rzeczywiście w nieco ograniczony sposób konfigurować. Przeglądarka jest rzeczywiście dobra, ale nie lepsza od IE. Mi w niej przeszkadza kilka rzeczy, a szczególnie widoczna historia stron, rozwijana z menu. Niepotrzebne zaśmiecanie menu. Po co to komu? Jak często wraca się na tę samą stronę tak częto, żeby ta funkcja była przydatna? Do tego zresztą słuśy sąsiednia zakładka. Przeszkadza mi też słaba konfigurowalność zabezpieczeń. IE też jest darmy, bo jak mam Winows, mam też IE. Co do bugów, to pozwolę sobie się nie zgodzić z tobą. Jakieś dwa miesiące temu czytałem artykuł, w którym Linux i Mozilla zostały sklasyfikowane daleko z tyłu z czasem reakcji około pół roku, podczas, gdy dla Microsoftu określono go na 2 - 3 miesiące. Różnica jest zasadnicza. Śledczy IE jest zintegrowany z Windows. Służy m.in. do eksploracji systemu. Nie da się odinstalować. Nie chcesz mieć IE, przejdź na Linuxa.
|
|
A tak na marginesie, Panowie - wielbiciele pingwonów. Jeśli nie chcecie, nie używajcie Windows, ale dajcie spokój tym, którzy używają komputera nie tylko jako maszyny do pisania i przeglądarki stron internetowych
|
|
spoko tylko mi się IE coś zwalił za każdym razem jak właczam IE i klikam na Adres ( te okienko z strzałko ) to mi się zawiesza IE i cały komp razem wzięci i nie moge korzystać z niego i dlatego chce zmienić i zmieniłem przeglądarke na MyLE2 i wale to wszystko ma nadzieje że nie bedzie zawieszania i znowu zmian :)
|
|
Używam Firefoxa.Zapierdziela aż miło,a po odpowiedniej konfiguracji wręcz zaiwania.Mam NEO 256 i ściąga na poziomie 32 Kb/s.IE to muł.
|
|
Ja obecnie korzystam z Opery :)
|
|
Może załóżcie topic lamers group? Bo jak czytam te wypociny o przewadze IE nad Firefoxem to mną trzęsie. "Kolejne linki można otwierać jako zakładki, tylko po co?" - tu normalnie z krzesła spadłem, co za debilizm, nie obrażając autora ;] Oprócz wygody użytkowania liczą się jeszcze obsługiwane standardy. Nowoczesne przeglądarki obsługują bardzo dobrze standardy HTML, XHTML, CSS1, CSS2, oraz częściowo CSS3. Natomiast Internet Explorer radzi sobie tylko z HTML, w minimalnym stopniu XHTML oraz częściowo z CSS1 i szczątkowo z CSS2. Niestety nawet IE 7 nic nowego nie wniosła, oprócz rzekomo niepotrzebnych zakładek. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
|
markac Co mnie obchodzą jakieś standardy? Nie trafiłem na stronę której nie mógłbym otworzyć którąkolwiek z przeglądarek, jakich używam. I o to chyba tu chodzi. Pisałem, że używam dwóch przeglądarek i z pozycji zwykłego użytkownika nie widzę, żeby którakolwiek z nich miała nad drugą jakąś istotną przewagę. A twój niewątpliwie "wysokiego" lotu post chyba napisłeś grzebiąc po stronach internetowych i nie bardzo rozumiejąc co cytowne przez ciebie skróty znaczą. Swoje uwagi o debiliźmie zachowaj dla siebie. ALe w końcu są święta - czas przebaczenia, więc masz to u mnie. Tylko na przyszłośc zastanów się co piszesz.
|
|
Internet Explorer, w skrócie IE lub MSIE - program komputerowy, który spełnia funkcję przeglądarki stron WWW, produkt amerykańskiej firmy Microsoft. Według danych na rok 2005 Internet Explorer jest najczęściej używaną przeglądarką internetową na świecie (ok. 80%), jednak od roku 2004 można zaobserwować trend spadkowy na rzecz alternatywnych przeglądarek takich jak Firefox, Opera czy działające na systemie MacOS Safari. http://pl.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer Wszyscy którzy piszecie o przegladarkach z taką ich znajomością jakbyście znali je na wylot. Myślę, że mało który z Was ma jako takie pojęcie w tym temacie, dowiecie się coś z internetu a później rozspisujecie się jak fachowcy wysokich lotów. Poczytajcie temat pod powyższym linkiem a dowiecie się że wciąż najbardziej popularną przeglądarką jest IE (80%). Pozdrowienia.
|
|
Kolejny durny post hooltaya, niestety. "Co mnie obchodzą jakieś standardy?" Ciebie może i nie obchodzą, ale mnie tak. Pracuję jako webmaster/programista i muszę tak wykonać stronę, żeby działała na większości przeglądarkach. Niestety IE nie stosuje się w pełni do zaleceń Organizacji standaryzacyjnej W3C (World Wide Web Consortium), tzn. tworzy sobie tylko znane rozszerzenia i niepoprawnie interpretuje niektóre elementy składni języków, które wymieniłem w poprzednim moim poście. Powoduje to tylko to, że muszę wykonać dwie implementacje tego samego zadania. Dla IE i dla normalnej przeglądarki. Chodzi tu w szczególności o JS i CSS. Bez standardów miałbyś teraz 10 rodzajów gniazdek elektryczych w ścianie. Każdy innego rozmiaru i o innym voltarzu, no ale Ciebie przecież stać na to, żeby kupic te 10 gniazdek i mieć pod ręką 10 przeglądarek internetowych, każda do innej strony. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
markac Twój post może nie jest aż tak durny, co egoistyczny. Takich jak ty użytkowników przeglądarek (webmasterów) jest jakieś 0,00001%, może nieco więcej:). Żeby jechać samochodem nie muszę wiedzieć co się dzieje w silniku. A twoja rola polega na tym, żeby stworzyć takie strony, które będą się otwierały każdą, lub prawie każdą przeglądarką. W każdym zawodzie nic nie dzieje się bez problemów. Tak jak producent samochodów musi poradzić sobie z problemem nierównych i krętych dróg, tak ty musisz sobie poradzić z problemem podwójnych implementacji. Skoro 3/4 internautów nawet do głowy nie przyjdzie zastanowić się nad inną przeglądarką, to ty musisz stosować się do standardów IE. Jeśli masz z tym kłopot z radzeniem sobie z tymi problemami, to zmień zawód. Póki co, to wiedz, że nas, przeciętnych użytkowników internetu, guzik obchodzą twoje kłopoty ze zgodnością standardów. Jeśli strona nam się nie otwiera, lub źle otwiera, to najczęściej z niej wychodzimy. Nas interesuje kilka właściwości przeglądarek, a głównie funkcjonalność i szybkość działania. Nie patrz tylko na czubek swego nosa. I jeszcze jedno. Trafiłem na strony, których ani Firefox, ani IE nie otworzył prawidłowo. A że zależało mi na nich, zainstalowałem Operę - otworzyła bez problemu. Swoją drogą, to może byś sobie poczytał, dlaczego Microsoft odrzuca niektóre ze standardów. Ja czytałem, że dlatego, że spowalnieją sieć i system. Może to prawda, a może tylko artykuł sponsorowany przez Microsoft, ale dużego stać na to, żeby narzucić swoje pomysły i g.. im zrobicie. Wiem dobrze w czym problem. W Linuxie i jego aplikacjach o wiele łatwiej zarządzać sieciami i serwerami stron. Linux daje też to, czego w Windows nie da się osiągnąć - kontrolę użytkowników (niedozwolone etycznie i rzadko zgodne z prawem). Chcecie mieć władzę nad nami?? I dlatego wy, wielbiciele pingwinów, do których należa głównie ludzie ze środowiska adminów i webmasterów, najchętniej przesadzilibyście nas na ten system. I guzik was obchodzi, że wiele osób używa komputera do innych celów, których osiągnięcie przy stosowaniu tego systemu jest praktycznie niemożliwe. Używam kilku aplikacji, których nie da się zastąpić żadnym z prymitywnych narzędzi linuxa , a jeśli nawet (próbowałem) to z marnym skutkiem. Narzędzia windowsowe są bardzo drogie, ale dobre. Za jedno z nich zapłaciłem ponad 4 tysiące, za inne pawie 2 tys. I jestem przekonany, że za darmo nikt mi nie da nic lepszego. A szkoda:) Znam kilka osób, które zainstalowały Linux i całą resztę (ja też niegdyś to zrobiłem). Do dziś żaden z nich nie używa tego systemu. Niektórzy używają tylko niektórych aplikacji przeniesionych na platformę Windows. Sam używam Open Officei czasem Firefoxa - i bardzo sobie, zwłaszcza ten ten pierwszy pakiet chwalę, zwłaszcza, że wersja 2.0 jest naprawdę niezła. P.S. Gdybyś uważał na lekcjach w szkole, to na lekcjach WOS dowiedziałbyś się, że oprócz zawodu webmastera istnieją też inne, a na polskim dowiedziałbyś się że w Polsce pisze się "woltażu" a nie "voltarzu". A może o szacunku dla innych, o kulturze i zasadach dyskusji też czegoś byś się dowiedział?
|
|
Hooltay, ośmielę się wysunąć stwierdzenie, że jestem jedną z nielicznych osób na tym forum, które popełniły najmniejszą ilość błędów (na chwilę obecną przyjmijmy, że chodzi o same błędy ortograficzne, ponieważ polonistą nie jestem). Zauważyłem też jedną regułę, jak się nie ma argumentów, to się przypieprza do pisowni. Gratulacje. Na kilkadziesiąt moich ostatnich postów znalazłeś ten jeden błąd. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Gdzie Firefox i IE się "bije" tam Opera korzysta :). Czego i wam życzę :)
|
|
markmac Czyżby reszty mojej wypowiedzi nie chciało ci się czytać? Ograniczyłeś się do małego fragmentu post scriptum. Poczytaj resztę. W przeciwieństwie do ciebie, to ja wcale nie patrzę na świat z klapkami na oczach i nie chcę udowadniać wyższości czegokolwiek. Da się to wyczytać z moich wypowiedzi. Jeśli chcesz kontynuować tę dyskusję, to przejdź do argumentów, najlepiej rzeczowych.
|
|
Hooltay, jeśli moje ostatnie argumenty do Ciebie nie trafiły to nie ma dalszego sensu, żebym Cię przekonywał do moich racji, a twoje kontrargumenty są conajmniej bez sensu i nie trafione. Odpowiem tylko na wybrany fragment: "Póki co, to wiedz, że nas, przeciętnych użytkowników internetu, guzik obchodzą twoje kłopoty ze zgodnością standardów". - brak zgodności co do standardów uderza przede wszystkim w zwykłych użytkowników. To nie jest problem tylko i wyłącznie programistów. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Ty markac tego braku zgodności nie naprawisz, chyba, że chcesz walczyć z wiatrakami. Ale, na zasadzie wzajemności, winien ci jestem stwierdzenia, że twoje argumenty są bardziej niż bez sensu. Zwłaszcza, że do tej pory nie odpowiedziałeś na żaden z moich. Umiez tylko ubliżać i denerwować. Odpowiadasz cały czas na zasadziee "a w Stanach murzynów biją". To żadna dyskusja. Wyłączam się z niej. P. S. Obejrzyj lepiej swoje strony.
|
|
"Umież"? - Przyganiał kocioł garnkowi... -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Hooltay powiem tak - nie chcesz - nie uzywaj. Ja moge dodac tyle ze znam przypadek gdzie znajomy, ktory nie uzywa totalnie Windowsa na swoim PC jest zmuszony do korzystania w Windows 98 i IE do pracy. Pech chcial, ze podczas pracy wlasnie na kompie z Windows i IE "jakims" cudem "ktos" wykradl mu haslo do banku internetowego i zanim sie kolega zorientowal wykonal przelew (cos na ksztalt zlecenia stalego) do swojego operatora GSM za ostatni rachunek - a w historii przelewow znalazl na 1000% nie nr. konta operatora GSM. To jest przyklad z zycia wziety. Nigdy nie uzywalem i nie mam zamiaru uzywac IE do powaznych rzeczy (czytaj: operacje bankowe, zakupy przez internet, itp). A odpowiadajac poniekad na dyskusje o standardach to warto wspomniec, ze MS nigdy nie stosowal sie do standardow i staral sie wymuszac wlasne poprzez swoja pozycje monopolisty w mysl: skoro wprowadzimy standard, z ktorego bedzie korzystac 80-90% uzytkownikow to wtedy inni sie dostosuja. Takim zabiegom trzeba powiedziec stanowcze NIE. I tak z innej beczki... Gdyby ktos w koncu pomyslal ile Polska jako instytucje rzadowe - wydaje pieniedzy na zakupy i aktualizacje oprogramowania od Microsoftu... oj nie jedno dziecko nie chodzilo by glodne ,nie jedno mieszkanie komunalne mozna by bylo wybudowac, nie jedna dodatkowa pracownie komputerowa stworzyc... A jesli to ma byc ten sojusz z USA, to ja za taki dziekuje. A swoja droga jest fakt, ze wiekszosc Polakow i tak uzywa "kradzionego" Windowsa i jeszcze spoooooro wody w Wisle musi uplynac zeby sie mentalnosc Polakow zmienila. Wiem, ze to wiekszosci nie interesuje... ale czesto daje taki przyklad: Serwer do firmy: Linux - za darmo Windows 2003 - ok. 2000 zl Serwer pocztowy do Linuksa Postfix/Sendmail/Qmail/.../ - za darmo Serwer pocztowy do Windowsa Exchange - ok. 2000 zl [usluga] Konfiguracja Linuksa i serwera pocztowego wraz z antyspamem i antywirusem - 500 - 1000zl [usluga] Konfiguracja Windowsa i serwera pocztowego bez antywirusa (i chyba antyspamu) - ok. 300 - 700zl Licencja na konto dla kazdego uzytkownika - Linux - za darmo. Licencja na konto dla kazdego uzytkownika - Windows - liczba_kont * ok. 50-100zl Twoja firma rosnie = placisz wiecej Microsoftowi. Ostatnio dowiedzialem sie, ze usluga, ktora otrzymujemy wraz z Windows 2003 Standard - serwer www IIS - jest jedynie do uzytku wewnetrznego. Jesli chcemy postawic internetowa strone www na uzytek "swiata" to placimy za to rowniez dodatkowo. Za liczbe uzytkownikow naszego serwisu rowniez... Wiem ze jest to strasznie stronnicza wypowiedz. Wiec jesli ma ktos pewniesza wiedze (nt. cen i lcencji MS) niz moja w stanie obecnym to prosze o odpowiedz. R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Ludki ... jeśli jeden chce używać Mozille a drugi IE to używajcie każdy myśli innaczej.Nic nie jest doskonałem nawet przeglądarki internetowe ja na początku myślałem że Mozilla jest dobra i wogóle ale zniechęciło mnie prędokość a z moim transferem to jest ZGON ,ktoś ma szybszo prędkość to mu dobrze ale ja niechce korzystać ani z Mozilli ani z IE zostaje przy MyIE2 niby jak IE ale ... i każdy ma inne wymagania :) pozdrawiam..........
|
|
raver Tak po kolei 1. Do przelewów bankowych itp. używam firefoxa, do przeglądania - zwykle IE. Po prostu IE - wygodniej, Firefox - bezpieczniej. 2. To co napisałeś w drugi akapicie, odnośnie narzucania swoich rozwiązań przez Microsoft, pisałem wcześniej. I tu się zgadzamy. 3. Następna twoja teza, dot. akceptacji władz dla Linuxowych rozwiązań jest poniekąd słuszna. Problem w tym, że nie da się tego zrobić z wielu powodów. Są one głównie natury mentalnej. Jako przykład podam fakt, że w programach pomocowych Unii wymaga się instalowania Microsoft Office do obsługi. I to zarówno po stronie instytucji zarządzających pieniędzmi, jak i ich odbiorców. Wszystkie formularze, prawozdania itp są w tych formatach. Nawet tzw. Generator wniosków działa wyłącznie pod Windowsem. To oprogramowanie jest finansowane w ramach tzw. pomocy technicznej, choć Open Office v 2.01 jest naprawdę niezły. A wszystko wynika z tego że nasze ministerstwa nawet serwery pocztowe i www mają pod Windowsem. 4. Polacy używają kradzionego Windowsa z powodu przyzwyczajenia do niego, a zakup kosztuje. 5. W kwestii używania Linuxa na serwerach www i pocztowych, trudno odmówić ci racji. Po prostu jest do tego lepszy i darmowy. Zgodność poglądów o też duskusja:)
|
|
Firefox chodzi gorzej od IE... wg mnie najlepsza jest opera, chodzi jak rakieta
|
|
Hooltay - fajnie, ze sie zgadzamy w przedstawionych przeze mnie kwestiach. Co do wprowadzania linuksa do urzedow - na dobra sprawe jeszcze zanim zagoscil tam windows&spolka byl tam jakis Unix i terminale znakowe - wtedy "sie dalo". Wiem, ze wielka role odgrywa przyzwyczajenie uzytkownikow (o ile czesto nie najwieksza) - dlatego wlasnie aplikacje spod gwiazdy OpenSource(itp) sa podobne do tych windowsowych, zeby latwiej bylo "szeregowym" pracownikom przejsc na np. linuksa. Przepraszam za ponizsza kryptoreklame, ale z tego co wiem sklep Diverse dziala w oparciu o linuksa - tak te panie co sprzedaja ubrania w tych sklepach obsluguja linuksa! I jakos nie maja z nim problemu. Problemem jest integracja z istenijacymi rozwiazaniami - ale od tego jestesmy my - informatycy. Ja wiem, ze nt wdrazania "Wolnego Oprogramowania" ( Nie mylic z powolnym;) ) mozna by niejedna ksiazke napisac... Szczerze mowiac nie wiem czy to jest w BIP-ie naszego urzedu miejskiego i powiatu grockiego - Ile pieniedzy wydawane jest na oprogramowanie antywirusowe, nowe oprogramowanie biurowe, systemy operacyjne oraz ich aktualizacje? I dodatkowe pytanie - Ile takich pieniazkow wydawanych jest na pozostale organizacje pozytku publicznego (szkoly, itp)? Wiekszosc ludzi odpowiedzialnych za informatyke nawet sie nie zastanawia nad alternatywami, poprostu wydaja wyrok - a szkoda. Znow sie rozpisalem ale dodam tylko tyle, ze udalo mi sie stworzyc pracownie komputerowa w oparciu o komputery klasy P133 i 32 mb ram (12 sztuk) i jeden mocniejszy serwer. Smiga az milo. Wierz mi - jak ktos chce to szuka sposobu, jak nie - szuka wymowki. Mam nadzieje, ze czas mi pozwoli to na przelomie marca i kwietnia uda mi sie zorganizowac konferencje m.in. na powyzsze tematy. Z gory zapraszam :) R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |