Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Stop ACTA - sprzeciw przeciw CENZURZE |
Przyłączcie się do powszechnej obywatelskiej inicjatywy mającej na celu ochronę naszych podstawowych praw! TAK - Wolności Internetu! NIE - Cenzurze! Zapewne większość z Was słyszała w ostatnich dniach o ACTA, niewielu jednak rozumie znaczenie tego porozumienie, które forsuje się z ominięciem prawa i demokracji. ACTA jest porozumieniem ogromnie kontrowersyjnym zarówno ze względu na treść, jak i proces, w jaki zostało przygotowane. Dlaczego? http://www.panoptykon.org/wiadomosc/nie-dla-acta-akcja-protestacyjna Jest to moment, gdy wreszcie musimy wybudzić się z letargu i przejąć inicjatywę, dopóki przestrzeń internetu jeszcze jest wolna i pozwala nam na to. Przede wszystkim musimy uświadamiać bliskich, czym właściwie jest ACTA. Pozwolić zrozumieć, że nie rozchodzi się jedynie o kwestie antypirackie, lecz godzi się w naszą prywatność, a ponad to w życie wchodzą przepisy w sposób w pełni pomijający przyjęte procedury prawne. Możemy stosować listy z apelami, w szczególności do europarlamentarzystów (opis: http://www.panoptykon.org/wiadomosc/nie-dla-acta-akcja-protestacyjna), lecz także innych polityków i ważnych osobistości. Istnieją grupy na Facebooku sprzeciwiające się próbom ocenzurowania internetu, gdzie można znaleźć sposoby walki oraz udzielić wsparcia inicjatywie samą swoją aktywnością. Nie stójmy obojętnie obok historii dziejącej się na naszych oczach! Wyraźmy swój sprzeciw!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Stop ACTA - sprzeciw przeciw CENZURZE |
Proponowane działania: http://pokazywarka.pl/xcpkby/
|
|
zapomnij dziecko :)
|
|
Ten sprzeciw jest ważny, jeżeli nie chcesz pomóc, to przynajmniej nie przeszkadzaj i nie gaś czujności osób, które wolność słowa sobie cenią. Jestem studentką Informatyki na Politechnice Krakowskiej, programistką ważnego krakowskiego projektu, z racji zainteresowań jestem w stanie zrozumieć, co dzieje się w tym momencie w Polsce. Nazywanie mnie dzieckiem nie wydaje mi się stosowne.
|
|
A może tak byśmy najpierw od donka zaczęli:))) za kilkanaście tygodni może pojawić się w Polsce narzędzie do cenzurowania internetu. Projekt nowelizacji Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną i Ustawy kodeks cywilny pozwoli każdą treść umieszczoną w internecie zablokować na wniosek „osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nieposiadającej osobowości prawnej” pod pretekstem”bezprawności treści” lub . Projekt nowego rozdziału 3a Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną to autorski pomysł rządu Donalda Tuska i opisuje on „procedurę powiadomienia i blokowania dostępu do bezprawnych informacji”. Według projektu, każdy kto „posiada informację o bezprawnych treściach zamieszczonych w sieci Internet” może zażądać do administratora strony/serwera zablokowania takiej treści. Wniosek nie musi być rozpatrzony pozytywnie, ale gdy tak się stanie, będzie trzeba przekazać autorowi zablokowanej treści uzasadnienie do 7 dni. Autor zablokowanej treści będzie mógł złożyć sprzeciw w terminie do 3 dni od chwili otrzymania uzasadnienia zawierając w sprzeciwie wyjaśnienia o „posiadaniu zgody uprawnionego na zamieszczenie informacji w sieci Internet” lub udowadniając, że działał „w ramach dozwolonego użytku”. Według ustawy cenzorem i decydentem będzie administrator portalu. Który z administratorów będzie chciał ryzykować kłopotami, gdy żądanie zablokowania treści wystosuje polityk, policjant lub inna osoba posiadająca władzę? Rząd Tuska tworząc nowelizację ustawy poszerzył zakres wdrażania unijnej Dyrektywy 2000/31/WE z blokady materiałów naruszających prawa autorskie o wszystkie „bezprawne” i „nieprawdziwe” informacje. Na dzień dzisiejszy projekt nowelizacji rozpatruje Komitet Rady Ministrów. Później trafi do Sejmu. Opracowanie: Maurycy Hawranek Na podstawie: Gazeta Warszawska
|
|
stop acta .! martynka
|
|
Weźcie dzieciaki ogarnijcie się co ?? Mam gdzieś wasze protesty i ACTY :):) Się kur..a bohaterowie zza monitorów znaleźli :):)
|
|
Siema Maruda...... A zdajesz sobie sprawę ze i za te smerfy Cię też ukarać będą mogli????????
|
|
Maruda nie bądź ignorantem, zapoznaj się z tematem. _____________________________________________________________ Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.
|
|
Cleric:) Nie interesuje mnie zupełnie ten temat :):):) bies:):) A za mój własny autoportret to mogą mnie w pompeczkę :):)
|
|
Maruda owszem pompeczką będą Cię ....... :))))
|
|
rządowe strony powoli padają, ANONYMOUS wzięli się za nich
|
|
A mnie tam się ten protest podoba.
|
|
|
jestem za, niech MOCZ będzie z Wami !
|
|
Nie dajcie się strollować i nie zmieniajcie tematu. Raczej zainteresujcie się, co możecie zrobić. W Białymstoku jest demonstracja 25 stycznia o 17:00: http://www.facebook.com/events/256392994434523/ w Warszawie 24 stycznia o 16:00: https://www.facebook.com/events/231718760242341/ Ja protestować będę w Krakowie, bo tu jestem. DAMY RADĘ! :)
|
|
A mi to bimba:):):)
|
|
***WPIS USUNIĘTY zgodnie z zasadami ACTA***
|
|
|
|
|
|
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) to międzynarodowe porozumienie dotyczące walki z podrabianiem towarów i piractwem. Negocjacje w sprawie porozumienia rozpoczęto w 2007 r. Początkowo uczestniczyły w nich USA, UE, Japonia i Szwajcaria. Obecnie nad ACTA pracują także Australia, Kanada, Korea Południowa, Nowa Zelandia, Meksyk i kilka innych krajów. Według twórców porozumienia ma ono utrudnić wprowadzanie na rynek fałszywych towarów, jak również ograniczyć piractwo w środowisku cyfrowym. Ustawa musi zostać zaakceptowana przez Parlament Europejski i przez parlamenty państw członkowskich.
|
|
powinni przepchnąć jedną ustawę na fałszywki i piractwo, a tak próbują wszystkim wcisnąć ten syf, to próba ograniczania konkurencji w dziedzinie choćby handlu czy też programowania, próba chronienia własnego rynku przeciw potentatowi podróbek chinom, słabsi nie będą mogli nic stworzyć bo w każdej chwili ten co będzie miał kasę(konkurencja) może pod byle pretekstem zablokować każdą działalność, bez udowadniania winy ...niestety w Polsce, niektórzy nie dorośli do tego żeby powiedzieć tej pierdzielonej globalizacji NIE, a pokolenia będą płacić za ich głupotę
|
|
http://www.facebook.com/pages/Marsz-przeciw-ACTA/156627321116822 W wielu polskich miastach są organizowane manifestacje, przydałoby się zrobić też coś u nas w Łomży przed ratuszem, ale zaraz pewnie pojawią się głosy, że mało ludzi będzie, mała siła przebicia itp... A jest dużo mniejszych miast od Łomży gdzie będzie organizowane coś np Ełk.
|
|
robek ma racje musimy zrobic protest, podzwoncie po znajomych popiszcie na forach lomzynskich czy na nk fb i trzeba zebrac ludzi i umowic sie na protest najpozniej do czwartku
|
|
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/405440_292856924096731_291776257538131_725859_862243628_n.jpg
|
|
a u nas na Forum CENZURA już działa , LADMIN kasuje niewygodne tematy np ; POLSKI KOŚCIÓŁ LATAJĄCEGO POTWORA SPAGHETTI
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |