środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
problem z zamkami

Witam,
mam problem z zamarzaniem zamków w seacie cordoba. Problem polega na tym, że po włożeniu i przekręceniu kluczyka drzwi dalej się nie otwierają mimo, iż sam zamek jest już zwolniony. Domyślam się, że przymarza coś w samej klamce, jakaś sprężynka, czy linka, która otwiera drzwi. Problem pojawia się tylko w ujemnej temperaturze i w drzwiach gdzie są luźne zamki (przednie drzwi). Problemu nie ma w drzwiach tylnich oraz w momencie gdy w samochodzie zrobi się już ciepło. Wówczas jeśli uda się jakoś dostać do samochodu tylnimi drzwiami, uruchomi się silnik i włączy ogrzewanie, po paru minutach drzwi się uwalniają i można je normalnie otworzyć.
Pytałem się już paru osób gdzie i kto może rozebrać mi drzwi i to naprawić, ale każdy rozkłada ręce. Może ktoś z forum wie i mi coś podpowie???

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: problem z zamkami

Dodam tylko, że żadne wpuszczane i wstrzykimane do zamka odmrażacze, płyny smarujące itp nie pomagają...

Seaty mają to do siebie , cordoby zwłaszcza jedyne rozwiązanie to założenie centralnego zamka na pilot bo zamki połamiesz

I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką.

Znam ten problem. jedyne wyjście to wyjąć i rozebrać zamek, dobrze go wymyć i nasmarować. Miałem to samo, koleś poczyścił mi zamki i po problemie. Nieważne czy masz centralny czy nie, to nic nie zmienia.

Centralny zamek nie załatwi problemu, bo samym problemem nie jest otworzenie zamka, a otworzenie drzwi. Zamki nie zamarzają, a zamarza "coś" w klamcę czy drzwiach. Centralny zamek czy to w kluczyku, czy w pilocie, będzie otwierał mi zamki, a z tym nie mam problemu. Problem jest z otworzeniem drzwi.

A kto lub gdzie można to naprawić, czyli wyjąć zamek i go przeczyszcić, przesmarować???

wyjąć, rozebrać, wymyć przesmarować (smar z olejem wymieszać) i to załatwia sprawę. powodzenia.

jezeli sam sie boisz to w kisielnicy zaraz na górce są bloki po lewej stronie tam mieszka starszy pan .... jezeli chodzi o zamki on doradzi nasmaruje , jest tani i mega solidny polecam jego na serio warto sie przejechac

I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką.

nie w kisielnicy a w Marianowie mieszka ten dziadek.

Chyba miałeś na myśli Marianowo nie Kisielnicę.

problem zapewne nie tkwi w zamku tylko w mechanizmie zwalniającym drzwi , jeżeli zamek się przekręca to nie ma tam problemu. jak już otworzysz drzwi to wstrzyknij WD-40 tam w zatrzask i nie żałuj tego specyfiku on usuwa wodę i brud . i nie jakieś smary oleje bo to w niskiej temperaturze gęstnieje

Pawel44

Mam ten sam problem w seacie IBIZA - WADA FABRYCZNA
Wstaw na kilka dni w suche miejsce (garaż) - na jakiś czas pomoże, ale nie na długo. Po prostu samochód projektowany na południe europy.

Radę "robcia" zastosowałbym po osuszeniu samochodu.

Najlepiej zaprowadż go do brylanta i po problemie. i w kieszeni Ci zostanie bo na paliwo nie wydasz...

A ktos moze wie jak ten Pan z Marianowa sie nazywa.?

...

Henryk Kwinto

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org