Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przydomowa elektrownia wiatrowa. |
Jest może ktoś na forum kto posiada taką elektrownię wiatrową? A może ktoś zajmuje się budową takiej elektrowni?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przydomowa elektrownia wiatrowa. |
w Giełczmie tuz przy drodze stoi taka domowa elektrownia wiatrowa o kocy chyba 3 lub 5 KW Santreo
|
|
Przy drodze na giełczyn jest rzeczywiście,ciekawe jakie koszta i korzyści (realne) z tego rozwiązania są...?
|
|
też sie tym interesowałem jeżdziłem do kilku ludzi którzy to mają jakiś czas "skórka za wyprawkę " dobra turbina + aku. koszt prądu dla normalnej rodziny na kilkadziesiąt lat bez klopotu!! a turbina nie jest wieczna jak i akumulatory ;-) UWAGA NA CHINSKIE badziewie !
|
|
Koszt ok. 15k PLN - oczywiście w zależności od modelu cena może się wahać. Dla turbiny 3kW żeby osiągnąć pełną moc musi wiać ok 7m/s. Oczywiście jak wieje za mocno to też niedobrze bo może się rozpaść (załącza się wtedy hamulec i figa). Myślę, że w warunkach łomżyńskich mało opłacalne. Kiedyś to sprawdzałem i teraz nie pamiętam dokładnie ale średnia prędkość wiatru dla naszych terenów jest grubo poniżej 7 m/s. -- Pozdrawiam
|
|
Bajki opowiadasz.Przy prędkości wiatru powyżej 7m/s zalącza się tylko hamulec.
|
|
Dzięki Wszystkim za odzew.... przejadę się do Giełczyna i porozmawiam z Właścicielem Pozdrawiam Wszystkich :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |