poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
pytanie o up

Czy jeśli chcę podjąć pracę na umowę o dzieło powinienem zgłosić to do urzędu pracy? Jak to wygląda jeśli się zgłosi, a jak, jeśli nie? Proszę o poważne odpowiedzi.Z góry dziękuję.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: pytanie o up

Jak zaczniesz mieć umowy nawet o dzieło czy zlecenia automatycznie nie będziesz bezrobotnym.
Jeśli chcesz być bezrobotnym musisz być w szarej strefie czyli bez papieru wykonywać drobne roboty. Tak działa to państwo.
Znam ludzi, którzy nie mają prawa do zasiłku i Państwo nie pozwala im zarobić nawet na chleb w ten sposób. Więc to samo państwo , które "walczy" z szarą strefą samo wpycha tam ludzi. I nie przekona ich fakt, że osoba nie ma za co żyć. Oni mu zasiłku nie dadzą, ale nie pozwolą "w świetle prawa" zarobić na chleb.

ale jak to jest? bo jestem zarejestrowany w up obecnie i mam podjąć pracę na umowę o dzieło... co bedzie jeśli się nie wyrejestruję?

o szczegóły w urzędzie należy pytać, ale ... pewnie będziesz przestępcą .... i to nie jest śmieszne.

tzn jakie są konsekwencje ?

bo mając umowę o dzieło nie ma się ubezpieczenia a w up ubezpieczenie jest więc czy jest sens się wyrejestrowywać ?

dostaniesz wysoko kare pinienzno .

a w jaki sposob oni to sprawdza?

Idź zapytaj sie do urzędu pracy i będziesz wiedział moim zdaniem umowę o dzieło zleceniodawca powinien wydawać taką ofertę dla firm np. artysta malarz ma zarejestrowana firmę i przyjmuje zlecenie na dzieło np. krajobraz Łomży. To są tak zwane umowy śmieciowe ktore stosuje się w drukarniach np. przezucic 3tys stron papieru, a tak naprawde robisz wogule cos innego i nie jestes rozliczany za dzielo tylko za pracę.

?)@.)%.!(*(.?

przy umowie o dzielo nie sa odprowadzane skladki zus, a musisz sie rozliczyc z dochodu. Mysle, ze przy takim zatrudnieniu nie stracisz statusu, ale zglosic to trzeba. Zadzwon do up i zapytaj, szybciej poznasz konkretna odpowiedz.

Osobą jest bezrobotna, która nie przepracowała w miesiącu nawet godziny:). Trzeba to zgłosić i jest na to jakiś określony czas. A karą pewnie będzie oddanie przez Ciebie składek, które wpłacił UP podczas trwania umowy. Ostatnio ZUS przysłał mi pismo i nakazał wybór, gdzie mają odprowadzać składkę emerytalną i wiedzieli, dokładnie od którego dnia pracuję :). Pójdziesz, pokazujesz umowę, dają Ci papier, że utraciłeś status bezrobotnego i po wszystkim.

---------------------------------------------

P.A. mam umowę o dzieło i ZUS się do mnie właśnie upomina:).

musisz zglosic kazda umowe, bo jak nie to cie wyrejestruja i potem przez jakis czas nie bedziesz mogl sie zarejestrowac

Zgłosić musisz!

http://londonay.com/LM4949 -zarabiaj,kupuj.sprzedawaj
http://www.20dollars2surf.com/?ref=480529 -surfuj i łap kasę-:: http://kasiorka.eu/ref-andreo
http://MixReq.com?ref=1247262 -ankiety 4$ jedna
www.abantonino.blog.onet.pl- zobacz wszystko
  http://www.AWSurveys.com?R=andreo -ankiety dobrze płatne

dvw z tego co wiem, i kiedy pracowalem na taka umowe, od umowy o dzielo nie byly odprowadzane skladki, taka sama informacje mozna znalezc takze w internecie. Mamy zakrecony system jak kazdy wie, wiec mozna duzo rzeczy czytac na pare sposobow. Ja na miejscu autora po prostu zadzwonilbym do up i tyle, bo jezeli skladek nie odprowadzi pracodawca to ubezpieczenia nie bedzie mial.
A co do bezrobotnego i nieprzepracowanych godzin to z tego co pamietam, nawet w regulaminie up, jest cos wspomniane, ze zarejestrowane moga byc takze osoby zatrudnione w niepelnym wymiarze pracy (jakis tam etat), ale to wszystko mysle, ze rozpatrywane jest indywidualnie.
Z reszta po co gdybac na forum skoro jest numer do up i ich zas** obowiazkiem jest udzielic informacji.

Trzeba to zgłosić i iść razem z umową. Ja miałam umowę zlecenie na na kilka dni i trzeba było zgłosić. Niestety tak jest. Później znowu trzeba się rejestrować. Mogą narzucić karę pieniężną.

Bo ty jesteś dla Państwa naszego .... a nie ono dla Ciebie.

Jak rejestrowałeś się, to podpisałeś, że w razie podjęcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Umowa_o_pracę zgłosisz to w ciągu 7 dni listem poleconym na adres urzędu lub osobiście. W przeciwnym razie jeśli dowiedzą się o tym (zazwyczaj ludzie przy kolejnych wizytach sami nieopatrznie ujawniają informację), to grożą konsekwencje karne. Można pewnie znaleźć jakie, ale pewnie tylko kary finansowe.

Powiadomienie PUP o zwarciu umowy o pracę, pozwala na ponowne zarejestrowanie się w PUP po skończeniu się tej umowy (jeśli przedstawi się oświadczenie od pracodawcy o okresie tej umowy). Nie można natychmiast ponownie zarejestrować się w PUP, jeśli wyrejestrowało się z innego powodu.

P.A. przyszło z ZUS, że od xx.xx.xxxx r. podlegam obowiązkowi emerytalnemu i mam wybrać fundusz emerytalny, jak nie, to mnie wylosują, a pracuję na zlecenie - cały etat

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org