niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wiara

Jestem katolikiem, ale w naszym kraju taką wiarę narzuca nam się od urodzenia. Mam 22 lata, w Boga wierzę modlę się nie zależnie od tego, czy jest dobrze czy źle. Jednak moje wątpliwości dotyczą Kościoła, nie jako tzw. Domu Bożego ale według mnie Kościół przez panów w czarnych sukniach został zamieniony w instytucję do robienia pieniędzy. Nie powiem, żebym chodził na mszę, w Kościele pojawiam się tylko przy jakichś ważnych okazjach - ślub, pogrzeb, msza za bliską zmarłą osobę itp. Jako dziecko nie mając własnego zdania chodziłem z rodziną na niedzielne msze, jednak gdy przeanalizowałem na własny rozum działanie rządzących Kościołem to rzadko się tam pojawiam. Ostatnio zacząłem czytać biblię szukając odpowiedzi na swoje pytania. A co WY myślicie na ten temat?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wiara

Ja o tym nie myslę :)
Jestem jeszcze za młody na takie przemyslenia :)

A ja podzielam Zenita słowa;-)

Uff.. czyli nie jestem w tym sam :)

Nie Zenit,myślę dokładnie tak jak TY;-)Może nie czytam biblii ,ale odczucia mam takie same;-/

a ja to juz się z wami pożegnam bo dobranocka dawno minęła :):):):)

Dobranoc:)
Zenit czekam i nie zapomnij tym razem :):)

Wiara przenosi góry ! Ale tylko raz - jak to śpiewała pewna pani ...

Znając historię to pamiętaj, że było kiedyś znacznie gorzej, wpływ Kościoła był większy, zachodziły patologie jak upadek moralny kleru (choćby czasy Borgiów), sprzedaż odpustów, czy świętopietrze. Teraz narzekamy, ale nie jest aż tak tragicznie - niemniej powinno być dużo lepiej. Coraz więcej księży traktuje to jako profesję, a nie powołanie, a widząc patologie w samym kościele uznają je prędzej czy później za coś z czym lepiej nie walczyć; inna rzecz, że czasem nie mogą, bo hierarchizacja tej instytucji na to nie przyzwala.

Czytanie Biblii to świetna sprawa, tyle że wg mnie od Kościoła (zinstytucjonalizowanego) odsunie cię jeszcze bardziej.

http://www.rmfon.pl/play,38
"Polityka to sztuka zdobywania glosow biednych i pieniedzy bogatych w zamian za obietnice ochrony jednych przed drugimi."

Jeśli Biblia odsunie mnie od Kościoła to znaczy, że tak powinno być, księża łamią wszelkie prawa przyzwoitości więc jak ja, szary obywatel mam spowiadać się takiemu ze swoich grzechów? Omania ja do nie dawna też nie czytałem, jednak gdzieś trzeba szukać odpowiedzi :)

@Zenit
Przepraszam, że ja tak z butami. Jeżeli na prawdę Ciebie to nurtuje, musisz "pogadać" z księdzem, do którego masz zaufanie, który będzie miał dla Ciebie czas i nie zbagatelizuje, bądź co bądź, problemu. Jeżeli nie znasz takiego, popytaj poważnych znajomych. I zaręczam, nie jesteś jeden. Pozdrawiam.:-)

„ Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszłości,
Nie jest godzien szacunku teraźniejszości,
Ani prawa do przyszłości.”

Józef Piłsudski

jak ktoś ma wiarę w Boga ,to nie będzie złorzeczył i przeklinał kleru , nie rozumiem jak katolik moze myśleć źle o księżach i jeszcze publicznie to poruszać ..jest powiedzenie brudów z własnego domu nie wynosi się na zewnątrz

Dla wszystkich którzy wątpią albo mają dylematy odnośnie wiary zapraszam do zapisania się na spotkanie wspólnoty MAMRE....

A co to za wspólnota?

Beetgo]/b] to nie są moje brudy nie ja nabrudziłem a właśnie księża, widzę jesteś typowym KATOLEM nie katolikiem, jak można źle myśleć o klerze? A jak można myśleć dobrze skoro mają na boku kobiety i dzieci lub dzieci gwałcą, czyli wiara lata im koło... nosa. Nie pie*dol mi takich banialuków, bo jeśli mają być pośrednikami Boga to za co sobie Go mają tak postepując?

Zenit jak masz problem to idź do lekarza

Dzięki, byłem już :)

Zenit tez tak mam. Czasem moje domyslenia jada az do poczatku naszej ery. Jak to bylo jak Adam i Ewa mieli troje braci. Wiec jak to dalej sie potoczylo. Jest tez duzo sprzecznych spraw. Musze zaczac czytac Biblie :) Pozdrawiam.

...

Ja nie wstydzę się mojego Boga --> A Ty? --> Kiedy sięgasz po Biblię
diabeł ma ból głowy, kiedy ją otwierasz, ma załamanie nerwowe. Kiedy
zaczynasz lekturę - mdleje. Kiedy zaczynasz nią żyć - ucieka. A kiedy
masz zamiar skopiować i wkleić tą wiadomość stara się uczynić Cię
tchórzem. Wyzwaniem jest to zrobić. Jesteś częścią Armii Boga?

:)

a kim jest Twój Bóg ? wstydzisz się Jego ?

Zenit:
"...mają na boku kobiety i dzieci lub dzieci gwałcą,..."
WSZYSCY???????????????????????????
jesli wierzysz (w Boga, nie ksiezy) to wiesz, ze nie robia tego bezkarnie. i nie tobie (ani mi) ich osadzac!!!!!!!!!!!! zreszta podobne zasady powinny obowiazywac WSZYSTKICH katolikow nie tylko ksiezy. co nie znaczy ze jestem bezkrytyczny wobec kaplanow. ale kilku znam takich przez wielkie K.
__________________________________-

... & vice versa!

takie uogólnianie jest najgorszym świństwem ,bo niszczy dobre imię bezwzględnej większości dobrych księży ,a wszelkiej maści sekciarze się cieszą

Człowieku czy ja powiedziałem, że wszyscy? Czy uogólniam? NIE!! Wiem, że są jeszcze prawdziwi Księża ale tacy są przerzucani z parafii do parafii bo zamiast ograbiać biedne rodziny starają się im pomagać a biskupom rzadko to się podoba - nie przynoszą zysków. Czy wstydzę się swojego Boga? Absolutnie nie, wierzę i modlę się również nie osądzam ale mam prawo wyrażać swoje zdanie skoro jestem katolikiem a ksiądz ma być pośrednikiem Boga.

Jeżeli zacząłeś czytać biblię, ale samodzielnie, to może być już prosta droga do, nawet, ateizmu. Poczytaj coś więcej na temat chrześcijaństwa np. "Opowieści Biblijne" Kosidowskiego, albo np. jakąś pozycję tego księdza:
Andrew M. Greeley
Jest księdzem katolickim, duszpasterzem w archidiecezji chicagowskiej, socjologiem, profesorem University of Arizona, jednym z dyrektorów Krajowego Centrum Badania Opinii Publicznej w Chicago.
I pisarzem, którego książki zajmują czołowe miejsca amerykańskich list bestsellerów.

Krytycznie spoglądając na sprawy Kościoła, opisuje środowisko, które zna doskonale, ukazuje człowieczą stronę kapłaństwa i obraz kościelnej rzeczywistości niekiedy odległy od tego, jaki istnieje w powszechnej świadomości.
1994 "Błogosławieni cisi"
1994 "Pokusa"
"Biały dym"
"Grzechy"
"Grzechy kardynalne"
"Irlandzkie złoto"
"Pan tańca"
"Piekłowstąpienie"
"Wrześniowe anioły"
http://ksiazki.wp.pl/aid,336,nazwisko,Andrew-M-Greeley,autor.html?ticaid=1d85a

rudy błazen z druhem

Czytanie Biblii ma być drogą do ateizmu? Ateizm to w moim rozumieniu brak wiary w Boga, a ja przeciwnie - wierzę i faktycznie sporo rozmyślałem nad ateizmem ale jest mi bardzo daleki.

Nie bez przyczyny w historii był długi okres kiedy kościół zabraniał nawet posiadania Biblii. Czytanie tej księgi, jeśli będziesz to czynił krytycznie bez dewocyjnego zaślepienia, może doprowadzić do ateizmu, ponieważ w ten sposób przekonasz się, że nie jest to "Słowo Boże" tylko zbiór baśni ludowych. Czytając Biblię z pewnością spostrzeżesz, że Święty Kościół Rzymski mało ma wspólnego z Ewangeliami i Chrystusowym przesłaniem, a to już może wywołać alarm dla stanu wiary w boga.

rudy błazen z druhem

Ateiści więżą - że na początku było wielkie NIC, następnie to wielkie NIC wybuchło i powstał świat jaki znamy, paranoja.
Drogi papliku - może podzielisz się z nami, które to wersety tak na Ciebie podziałały że straciłeś wiarę?

@zenit – kolego bardzo dobrze że zaczynasz czytać Słowo Boże. Jak pić wodę, to najlepiej z źródła. Musisz przed każdym czytaniem, prosić Boga w modlitwie o pomoc w zrozumieniu. Musisz być cierpliwy i szczery. Proszę nie myśleć że zrozumienie nastąpi łatwo i szybko, ale nie „odpuszczaj” bądź uparty. Musisz wiedzieć, że to Bóg wybiera sobie ludzi godnych siebie, a nie ludzie Boga.

wladima
Ateiści wierzą to po pierwsze(więżą?!). Po drugie NIC nie wybucha, doczytaj dokładnie o teorii o której miałeś zamiar napisać. Po trzecie, zapoznaj się ze znaczeniem słowa teoria. Podejrzewam, że znajdziesz różnicę pomiędzy teorią a faktem.
Z tego co napisałeś wnioskuję, że Twój Bóg jest bardzo wybiórczy. Jego miłość zawsze jest warunkowa?
Napisałeś:
"Musisz wiedzieć, że to Bóg wybiera sobie ludzi godnych siebie, a nie ludzie Boga."
Jeśli zechcę uwierzyć, ale Bóg mnie nie wybierze to nie zasługuję na jego miłość? Co to znaczy być godnym Boga, skoro rzekomo wszyscy jesteśmy jego tworem?
Rozwiń tę myśl proszę, bardzo jestem tego ciekaw.

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

@Clerik - To z łaski swojej objaśnij mi, co takiego wybuchł? Co to był. Skoro wiesz i „siedzisz” w tym temacie.
Następna sprawa, zadam Ci dwa pytania.
Czy szatan został stworzony przez Boga?
Czy szatan jest godny Boga?

Z dedykacją dla Was :-)))

http://www.youtube.com/watch?v=uN4_r3k1u20&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=mhViRRmCvTI&feature=related

Osobiście znam kilku ateistów i mają ciekawy światopogląd są to inteligentni ludzie ale ja jestem katolikiem to jest moja wiara i czytając Biblię tylko się w tym utwierdzam.

wladima
Odnośnie Twojego pytania, to go nie rozumiem. Pytasz co takiego wybuchło, czy co to jest wybuch?
Czy szatan został stworzony przez Boga? - Tak, z tego co kojarzę. Jest to też taki trochę paradoks. Istota wszechmogąca i wszechwiedząca tworzy coś, co będzie jej szkodzić przez tysiące lat, mało tego, będzie kusić i sprowadzać na drogę grzechu jego kreacje. To trochę dziwne, dlaczego tego nie przewidział? Skoro to Bóg, to musiał wiedzieć co robi i co z tego wyjdzie. Napiszesz mi pewnie zaraz o wolnej woli, którą niby mamy...aleeee jeśli zrobimy coś czego Bóg nie lubi to będziemy się smażyć w piekle po wsze czasy. Dlatego pewnie w ramach naszej "wolnej" woli dostaliśmy tabliczkę z przykazaniem jak żyć. To jak to jest z tą wolą?
Czy szatan jest godny Boga? - Skąd miałbym to wiedzieć? Powiedz, bo Ty z kolei "siedzisz" w tym temacie. Nie wierzę w Twojego Boga, mimo tego żyję zgodnie z własnym sumieniem. Nie zabijam, nie kradnę, uczciwie na siebie pracuję i od czasu do czasu wspomogę biednego stojącego pod sklepem. Jestem godny Boga? Czy dyskwalifikuje mnie to, że go nigdy nie widziałem, nie czułem ani do mnie nie przemówił?

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

@Cleric – mnie interesuję, co to było, co wybuchło?
Czyli mamy ustalone, że szatan jest stworzony przez Boga.
Zadam Ci następne pytanie.
Co się stanie z szatanem w przyszłości, jaką kare poniesie za swoje czyny?
Jeżeli chcesz, żebym Ci odpowiedział na temat „wolnej woli” to proszę postawić konkretne pytanie, nie mieszając do niego własnych przemyśleń.

W tradycji żydowskiej rebelię Szatana zapoczątkowała odmowa złożenia hołdu Adamowi. Ten ostatni był nędzną istotą utworzoną z prochu, podczas gdy Szatan, największy z aniołów powstał z blasku Samego Boga. Szatan zazdrościł Adamowi jego pozycji i zapragnął dla siebie Ewy. Pod postacią węża współżył seksualnie z Ewą i został ojcem Kaina. Wygnany za karę z niebios, zabrał ze sobą hufiec upadłych aniołów i został ich wodzem.

To jest Stary Testament.

"Polityka to sztuka zdobywania glosow biednych i pieniedzy bogatych w zamian za obietnice ochrony jednych przed drugimi."

To tak w skrócie skąd się wziął szatan - z zazdrości, nieposłuszeństwa, pożądania.

Bóg-w jakiego wierzą katolicy,jest wszechmocny,wszechwiedzący,wszechprzewidujący?To w takim razie dlaczego Bóg nie przewidział tego,że jeden z jego aniołów się odwróci.A może Bogu,potrzebny jest szatan?To wszystko bzdury!!!Ja wierzę w siłę,w bliżej nieokreślony twór który kieruje tym wszystkim co się dzieje na ziemi,we wszechświecie.Nie jestem w stanie go określić,nazwać.

@LegendarnyObywatel – czy możesz mi pokazać wersety Biblijne, na potwierdzenie tego co napisałeś?

Spieranie się na temat wiary nie ma sensu.Jeżeli nasze poglądy różnią się diametralnie,nikt nikogo nie przekona do swojej racji.To co stworzyło nasze życie na ziemi wszechświat dowiemy się po śmierci,albo i też nie.

@Bunio – Ja natomiast myślę, że Bóg wszystko przewidział, i wszystko odbywa się planowo.
Dowodem na to, jest chociażby - Apokalipsa Jana.

Wladima szanuję Twoją myśl,ale mnie to nie przekonuje.

wladima
Co się stanie z szatanem w przyszłości, jaką kare poniesie za swoje czyny? - znowu, nie mam pojęcia. Podejrzewam, znając bibilijny Boga, że da mu nieźle w kość :)
Co znaczy:
Jeżeli chcesz, żebym Ci odpowiedział na temat „wolnej woli” to proszę postawić konkretne pytanie, nie mieszając do niego własnych przemyśleń.
?
Zapytałem wprost, mamy wolną wolę czy jej nie mamy? Mam zapytać jak ogół owieczek? Co mogę a co nie w ramach wolnej woli? Ja nie jestem ogół. Rozumiem, że na pytania które zignorowałeś domyślnie wstawiam sobie "nie wiem" jako Twoją odpowiedź.
Co zaś się tyczy wielkiego wybuchu. Jest to (podkreślam)teoria, model wszechświata, który powstał na podstawie obserwacji jego ekspansji. Jak pewnie wszyscy wiecie wszechświat nieustannie się rozszerza. Założono więc, że skoro się rozszerza to coś musiało nadać mu pęd/energię. Podam tutaj przykład: nadmuchujesz balonik, dlaczego zwiększa swoją objętość? Bo włożona w to Twoja energia sprawia, że powietrze z płuc trafia do balonika. Żeby coś się powiększyło coś się musi skurczyć. Akcja-> reakcja. Podstawy fizyki.
Tak więc skoro wszechświat się rozszerza, narodziło się pytanie. Kto dmuchnął w ten wielki balonik? Fizycy więc ZAŁOŻYLI, że wszechświat narodził się podczas wielkiego wybuchu z gęstej i gorącej osobliwości.(takiego miejsca gdzie siła grawitacji oraz gęstość materii są nieskończone).
To tak w wielkim skrócie i po łebkach.

Dlaczego Bóg na przestrzeni dziejów ludzkości ewoluuje.Dlaczego w różnych kulturach oddawano cześć różnym bóstwom(zwierzętom,drzewom,zjawiskom atmosferycznym).W Rzymie,Grecji wierzono,że bogów jest wielu.Jaką mamy pewność,że za ileś tam tysięcy lat do przodu bóg się zmieni.A może już w naszej kulturze go zabraknie,bo ludzie uznają,że sami są bogami.

"Jaką mamy pewność,że za ileś tam tysięcy lat do przodu bóg się zmieni"-chciałem napisać "nie zmieni".

Wladima
pamiętaj że ST to teksty żydowskie, a nie chrześcijańskie. To tradycja żydowska przejęta przez chrześcijan, co zawsze mnie zastanawiało mówiąc szczerze (po pierwsze samo jej przejęcie, po drugie - dosyć duża selekcja pism, pomijanie wielu b. ciekawych proroków).

Tu przytoczyłem akurat wymowę żydowskiego oryginału. Ale wydaje się mi to logiczniejsze niż ugrzeczniona (i wtórna) wersja rzymskokatolicka.

Co stanie się z szatanem? W tym rozdziale jest odpowiedź, werset 10.

(1)Potem ujrzałem anioła, zstępującego z nieba, który miał klucz od Czeluści i wielki łańcuch w ręce. (2) I pochwycił Smoka, Węża starodawnego, którym jest diabeł i szatan, i związał go na tysiąc lat. (3) I wtrącił go do Czeluści, i zamknął, i pieczęć nad nim położył, by już nie zwodził narodów, aż tysiąc lat się dopełni. A potem ma być na krótki czas uwolniony. (4) I ujrzałem trony - a na nich zasiedli /sędziowie/, i dano im władzę sądzenia - i ujrzałem dusze ściętych dla świadectwa Jezusa i dla Słowa Bożego, i tych, którzy pokłonu nie oddali Bestii ani jej obrazowi i nie wzięli sobie znamienia na czoło swe ani na (5) A nie ożyli inni ze zmarłych, aż tysiąc lat się skończyło. To jest pierwsze zmartwychwstanie. (6) Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat. (7) A gdy się skończy tysiąc lat, z więzienia swego szatan zostanie zwolniony. (8) I wyjdzie, by omamić narody z czterech narożników ziemi, Goga i Magoga, by ich zgromadzić na bój, a liczba ich jak piasek morski. (9) Wyszli oni na powierzchnię ziemi i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane; a zstąpił ogień od Boga z nieba i pochłonął ich. (10) A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków. (11) Potem ujrzałem wielki biały tron i na nim Zasiadającego, od którego oblicza uciekła ziemia i niebo, a miejsca dla nich nie znaleziono. (12) I ujrzałem umarłych - wielkich i małych - stojących przed tronem, a otwarto księgi. I inną księgę otwarto, która jest księgą życia. I osądzono zmarłych z tego, co w księgach zapisano, według ich czynów. (13) I morze wydało zmarłych, co w nim byli, i Śmierć, i Otchłań wydały zmarłych, co w nich byli, i każdy został osądzony według swoich czynów. (14) A Śmierć i Otchłań wrzucono do jeziora ognia. To jest śmierć druga - jezioro ognia. (15) Jeśli się ktoś nie znalazł zapisany w księdze życia, został wrzucony do jeziora ognia.

<(Apokalipsa (Objawienie) 20:1-15, Biblia Tysiąclecia)>

Czy mamy wolna wole – myślałem, że jest to tak oczywiste. Odpowiadam – tak mamy wolną wole.
Mamy również - Dziesięć Przykazań, Bóg jasno powiedział, co dostaniesz jeżeli będziesz przestrzegał przykazań i co dostaniesz jeżeli nie będziesz przestrzegał przykazań. To od Ciebie zależy, które postepowanie wybierzesz.

Idę już spać, choć chętny jestem dyskusji...
Ale pamiętajcie że wszystko już było - światowidy, peruny, swarożyce, mitry, mazdy etc.
Teraz ich imionami nazywa się pralki, kluby sportowe, piłki, samochody ...

Czyli sugerujesz że za kilka tysięcy lat "bóg" to może być nazwa samochodu,urządzenia domowego,itp?

@Bunio – Powiedz mi, dlaczego Bóg ma się zmieniać? Pewnie chciałbyś żeby nasz Stwórca „dopasował” się do nas ludzi, a nie na odwrót.

cleric:

/.../ mamy wolną wolę czy jej nie mamy? - wedlug mnie mamy

Co mogę a co nie w ramach wolnej woli? - moc, mozesz wszystko: mozesz wierzyc w to, albo w co innego, mozesz w ogole w nic nie wierzyc.

wszechswiat /.../ narodził się podczas wielkiego wybuchu z gęstej i gorącej osobliwości.(takiego miejsca gdzie siła grawitacji oraz gęstość materii są nieskończone). - a wyjasnili tez moze przypadkiem skad sie wziela ta 'osobliwosc' i jej nieskonczonosc???????????????????????/

... & vice versa!

goostav
Nie wyjaśnili. Teoria wielkiego wybuchu jest bardzo "dziurawa". Wielu rzeczy na dzień dzisiejszy nie potrafimy wyjaśnić z powodu naszej małej wiedzy i słabego zaawansowania technologicznego. Przyjęto ją jednak jako najlepiej pasującą ze wszystkich teorii do znanej nam dzisiaj fizyki.
Nikt nie wie skąd miałaby wziąć się ta osobliwość, tak samo jak nikt nie wie skąd miałby wziąć się Bóg :)

... i tym sie rozni WIARA od WIEDZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bo nie wystarczy wiedziec, trzeba wierzyć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

'czucie i wiara silniej mowi do mnie
n z medrca szkielko i oko'
(to ma juz chyba grubo ponad 100 lat)
_______________________________________________________-

... & vice versa!

Wiara a wiedza. Nie będę się rozwodził bo już śpiący jestem. Napisz mi tylko, który jest bliżej prawdy: ten który wie, czy ten który wierzy? :) Jeżeli ja będę mocno wierzył w to co napisałem wyżej, stanie się to prawdą?
Dobrej nocy :)

W odniesieniu jak powyżej - cytat poniżej.
Autor: Mniejszy (---.183.244.34.dsl.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 07-12-11 21:00

@Zenit
Przepraszam, że ja tak z butami. Jeżeli na prawdę Ciebie to nurtuje, musisz "pogadać" z księdzem, do którego masz zaufanie, który będzie miał dla Ciebie czas i nie zbagatelizuje, bądź co bądź, problemu. Jeżeli nie znasz takiego, popytaj poważnych znajomych. I zaręczam, nie jesteś jeden. Pozdrawiam.:-)

Nie daj się zwieść szatańskim sztuczkom inteligentnych pozorantów w sutannach które zbyt często zdejmują aby nie rzucać się w oczy religijnym owieczkom które są przez nich ogłupiane - oszukiwane - wykorzystywane !

W odniesieniu jak powyżej - cytat poniżej.

Autor: Beetgo (---.pl)
Data: 07-12-11 21:02

jak ktoś ma wiarę w Boga ,to nie będzie złorzeczył i przeklinał kleru , nie rozumiem jak katolik moze myśleć źle o księżach i jeszcze publicznie to poruszać ..jest powiedzenie brudów z własnego domu nie wynosi się na zewnątrz

PYTAM ZATEM :

A dlaczego nie ?
Komu to przeszkadza i przeciw komu, czemu to świadczy oraz do czego i do kogo to prowadzi ?

W odniesieniu jak wyżej.

..jest powiedzenie brudów z własnego domu nie wynosi się na zewnątrz
Kto takie bzdurne "prawo" - powiedzenia lansuje ?
Komu i czemu to takie "prawo" ma służyć ?

Wierzę w Boga, nie Kościół...

[...] ty nie jesteś kobietą: ty jesteś wyzwaniem.

@Zenit
z 7-12-11 22:19
Właśnie o takim księdzu myślałem. Taki ksiądz Ciebie nie zwiedzie.

@Mr_Andrzej
Trafność wyciągniętych przez Ciebie wniosków okazała się zerowa. Jeżeli na takich samych wnioskach opiera się Twoja przetensja do Kościoła, przemyśl na spokojnie wszystko jeszcze chociaż raz.

Józef Piłsudski

Kościół pochodzi od Boga ,kto walczy z Kościołem walczy z samym Bogiem .

"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę, czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi." - ks. Józef Tischner (1931–2000) – polski duchowny katolicki i filozof.

i powiedzcie jak to się ma do tego:
[URL]http://www.smog.pl/wideo/49507/ksiadz_rozlicza_msze_ile_zarabia_kosciol_w_niedziele/[URL]

Ale istotne jest to, iż owe słowa wypowiedział ksiądz, kapłan pełen pokory. Powtórzę z uporem maniaka: o takim kapłanie myślałem.

Józef Piłsudski

przez Marksa ,Engelsa,Lenina ,Stalina i innych kłamliwych manipulatorów wiarę straciły setki milionów ludzi na całym świecie ,nie licząc ofiar , komunizm jest tak zakłamany ,ze w Polsce jeszcze ze 3 pokolenia będą musiały odkłamywać rzeczywistość

W odniesieniu jak wyżej.

Data: 09-12-11 13:41

Kościół pochodzi od Boga ,kto walczy z Kościołem walczy z samym Bogiem .

To prawda: "....kto walczy z Kościołem walczy z samym Bogiem ."

To przecież kapłani walczący z samym Bogiem walcząc ramie w ramię z (wysługując się ) Ludem Bożym (Kościołem) niezaprzeczalnie zaszczuli Syna Bożego w imię Boże

W odniesieniu jak wyżej cytat poniżej:
Autor: Mniejszy (---.adsl.inetia.pl)
Data: 09-12-11 11:24

@Zenit
z 7-12-11 22:19
Właśnie o takim księdzu myślałem. Taki ksiądz Ciebie nie zwiedzie.

@Mr_Andrzej
Trafność wyciągniętych przez Ciebie wniosków okazała się zerowa. Jeżeli na takich samych wnioskach opiera się Twoja przetensja do Kościoła, przemyśl na spokojnie wszystko jeszcze chociaż raz.

Józef Piłsudski

Trafność wyciągniętych przez kapłanów wniosków okazuje się zerowa. Jeżeli na takich wnioskach opiera się 2000 lat krwawej popapranej zakłamanej historii egoizmu egocentrycznego kościoła gdzie wyjątki potwierdzają bolesną regułę już nie warto w tym kościele dalej trwać - w zasadzie kościół nie sprawdził na sposób Ludzki i Boski tak jak nie sprawdzają się jego plebani.

cleric:
"Napisz mi tylko, który jest bliżej prawdy: ten który wie, czy ten który wierzy? :) Jeżeli ja będę mocno wierzył w to co napisałem wyżej, stanie się to prawdą?"

ad.1 - jakiej prawdy, bo podobo sa trzy: prawda, tyz_prawda i gowno_prawda? kazdy ma swoja. dla niektorych wiara jest prawda!!!!!!!!!
ad.2 - dla ciebie bedzie to prawda. dla kogos innego gowno_prawda.
________________________________________--

... & vice versa!

W odniesieniu jak wyżej.
Odp1.
Bliżej prawdy jest ten kto zna prawdę i zgodnie z nią postępuje, sama wiedza tak samo jak sama wiara jest daleka od prawdy.

Odp2.
Jest jeszcze cała prawda i święta prawda oraz prawda bezwzględna - prawda uniwersalna, prawda obiektywna i prawda faktów zamiast prawdy mitów.

Taki temat jest jak studnia bez dna, długo( o ile kiedykolwiek) nie będzie odpowiedzi na pewne pytania. Radzę się zastanowić jednak nad swoim 'katolicyzmem' czy się spowiadam, czy uprawiam seks przedmałżeński, antykoncepcja, podejście do spraw natury bioetycznej, bo jeżeli łamiemy pewne przyjęte odgórnie zasady nie nazywajmy się 'katolikami' a osobami wierzącymi, wyznań jest sporo , można dobrać coś dla siebie a nie być hipokrytą. Poza tym w katolicyzmie nadrzędną rolę odgrywa katechizm niekoniecznie biblia. Zresztą polecam zapoznać się z historią (szczególnie średniowiecze) , na jakiej zasadzie to trochę działało.

Mr Andrzej ,Ty masz pomieszane zmysły ?

Mr Andrzej ,piszesz inteligentnie i zarazem po prostu głupio ,ale jednak chytrze ,jak lis(wąż przebiegły) przemycasz w swoich postach wstręt i nienawiść do Kościoła ,właśnie tak samo postępuje demon (szatan) ,jest on czystą inteligencją ,nieporównywanie wiekszą od wszystkiej ludzkiej inteligencji razem wziętej ,ale brak mu miłości z powodu utracenia szczescia i teraz mści się na Bogu ,przez niszczenie Jego największego cudu stworzenia jakim jest człowiek ,a teraz przykład Mr Andrzeju Twojego zakłamania, Twojej inteligentnej manipulacji : Piszesz ,ze kapłani walczący z samym Bogiem zaszczuli(zamordowali) niezaprzeczalnie Syna Bożego wraz z Kościołem w imię Boże. To czysta głupota ,choć słowa dobrane są inteligentnie . Po pierwsze zestawiasz kapłanów kościoła starotestamentalnego z kapłanami czasów obecnych . Tak nie mozna,z tej przyczyny,ze tamci bazowali na innym prawie Bożym,prawie Starego Testamentu-bez prawa Miłości i Miłosierdzia obowiązującego obecnie w Kościele od czasów Jezusa Chrystusa. Po drugie Bóg w Jezusie Chrystusie pozwolił na TO WSZYSTKO ,na ukrzyzowanie się . To była Boza Polityka,by dać ludzkości prawdziwą miłość opartą na prawdzie. Ty tego jeszcze jak widać nierozumiesz . Judasz tez byl w tych planach świadomie uwzględniony . Następnie (zresztą powinienem to dać na początku) co za głupotę piszesz ,ze cyt: "TO PRZECIEZ KAPŁANI WALCZĄCY Z SAMYM BOGIEM.." Kapłani nie walczą z Bogiem ,tylko Mu służą ,jedni lepiej ,inni gorzej,po to zostali kapłanami -istota kapłaństwa polega na służbie Bogu ,a nie na walce z Nim. Wiadomą rzeczą jest,ze kapłani odpowiedzialni za śmierc Jezusa Chrystusa byli kapłanami zaślepionymi i nienawistnie usposobionymi do nauki ,która na powrót Bóg chciał im i nam wszystkim przypomnieć . Tu jest Twój początek glupiej ,manipulacyjnej analizy mojego twierdzenia. To tyle na razie.

W odniesieniu jak wyżej.

Mądrość dla głupców jest tak samo zagrożeniem jak dla mądrali którzy sterują głupcami budują między nimi swój świński " Folwark zwierzęcy " jest to prawda tak samo obecna w Książce pt. "Ewangelia" vel Biblia Nowego Testamentu oraz w równie znanej książce i filmie pod tym samym tytułem " Folwark zwierzęcy "

RIPOSTA do wypowiedzi cytuję:
Data: 10-12-11 02:37

"Mr Andrzej ...przemycasz w swoich postach wstręt i nienawiść do Kościoła ,właśnie tak samo postępuje demon (szatan) "

Odpowiadam:
Robisz mi to co inteligentni kapłani zrobili inteligentnemu Jezusowi. Pomyśl czym jest ten "rzekomy" wstręt który mi zarzucasz. Dlaczego i do czego - do kogo jest on naprawdę skierowany ?

Mr Andrzej ,co ja Tobie robię chłopie ? Ty zanim coś napiszesz ,to przemyśł to dokładnie. Jesteś jakimś inteligentnym głupcem jakich jest wielu.

W odniesieniu jak wyżej.
szanowny "Beetgo" kimkolwiek jesteś.

Polemizujesz ze mną a ja z Tobą jak arcy kapłani z Jezusem w trosce o swoją wiarę i jedynie słuszną religię. Bo jeśli nie to jest powodem twojej zaczepki to czemu ze mną polemizujesz w tym zakresie ?

Mr Andrzej jak tak widzisz to pisanie ,to nie mój problem . A Boga i wiary będę bronił,bo wiem czym jest i ,ze Bóg żyje .

To teraz mnie odważnie "ukrzyżuj" w obronie swojej wiary w imię swojego Boga !

haha sam się krzyżuj

"...a głupiemu radość". Taki to Chrześcijański świat ... nie tylko obłudnych Katolickich wartości !

płakać nie mam potrzeby i powodu . chrześcijaństwo jest religią radoości,miłości i życia .Ty zaś popłacz sobie nad sobą .

W odniesieniu jak wyżej.
Taka w nim twoja egoistyczna radość jakie w nim katolickie egoistyczne życie i taka w nim egoistyczna katolicka miłość której między kochającymi się (siebie) katolikami nie brakuje w całym egocentrycznym katolickim świecie tak samo egocentrycznym jak wasi kapłani i ich katolicka religia.

Mr Andrzej piszesz bez składu i bez sensu,gadasz 3 po 3 .

Tak ?

Jaka religijna rzeczywistość taki jej religijny opis nic dodać nic ująć tylko pochwalić jej religijnych egoistycznych twórców pragnących jej narcystycznego religijnego wizerunku (?) i nich On będzie pochwalony na wieki wieków amen. (!)(?)

tak ,piszesz bez sensu

Data: 10-12-11 14:03

tak ,piszesz bez sensu

Mr Andrzej ,masz po prostu ograniczone pole widzenia ,trzymasz się jednego i jak rzep psiego ogona boisz się od niego oderwać ,by rozwinąć swoje horyzonty myślowe .

Szanowny przedmówco czy wiesz z kim tu polemizujesz ?

Moje horyzonty myślowe są interdyscyplinarne i toczą się przede mną szerokim interdyscyplinarnym kołem jak historia i cywilizacja która ją tworzy.

A zresztą dla ciebie i tego co być może cię ogranicza to bez znaczenia jako rzeczy niedostępne i nie osiagalne na własne życzenie. Jest takie powiedzenie "nie oceniaj innych względem siebie".

I inne tu powiedzenie przytoczę "pozory mylą" nawet jeśli ktoś ma doktorskie papiery (doktorat)nie zawsze jest na przykład dobrym lekarzem.

wiem ,z kim polemizuję -jesteś Mr Andrzej osobą niepełnosprawną intelektualnie ,nie potrafisz napisać zdania logicznego

W odniesieniu do Autora Beetgo jak wyżej i w temacie.

Horyzont – koło powstałe w wyniku przecięcia sfery niebieskiej na dwie części, wyznaczające granicę pomiędzy przestrzenią widoczną dla obserwacji i zasłoniętą przez Ziemię.
Podstawowe typy horyzontu
Widok ziemskiego horyzontu z promu kosmicznego Endeavour 2002

Płaszczyzna horyzontu jest zawsze prostopadła do lokalnej osi pionu. Ze względu na odchylenie kształtu Ziemi od kuli, oś pionu nie pokrywa się z osią łączącą środek Ziemi z obserwatorem, z wyjątkiem równika i biegunów ziemskich.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Horyzont

Innymi słowy kolisty horyzont zatacza okrąg - nieskończoną ilość okręgów które nieustannie biegnąc w prost przed siebie nieustannie wracają do punktu wyjścia

W odniesieniu jak wyżej -cytat poniżej
Data: 10-12-11 14:33

wiem ,z kim polemizuję -jesteś Mr Andrzej osobą niepełnosprawną intelektualnie ,nie potrafisz napisać zdania logicznego

Według logiki znawcy logiki czyli ciebie czy twoich przełożonych ? A jaką religijną logikę tu reprezentujecie jakiej jest ona wiary ?

a co ma wiara do księży, jeśli wierzysz to powinieneś brać udział w praktykach tej wiary czyli m.in we mszy, skup się na tym po co ci ma służyć ta msza a nie jakim człowiekiem jest ksiądz, a na ofiarę dawać nie musisz, a jeśli masz dylematy to też dobrze, wiara to wiara a nie pewność

Autor: dede (---.lomza.mm.pl)
Data: 10-12-11 15:34

"a co ma wiara do księży, jeśli wierzysz to powinieneś brać udział w praktykach tej wiary czyli m.in we mszy, skup się na tym po co ci ma służyć ta msza a nie jakim człowiekiem jest ksiądz,..."

Odpowiadam.

Takie gadanie jest twierdzeniem podobnym do tego że cząsteczki H2O nie są związane z wodą i nie muszą jej tworzyć (?)

Czyja to religijna logika z jakiej to wiary się ona wykluwa. Nie do wiary jak głęboko to zakłamanie księża kapłani worali wiernym sobie, swoim wiernym do ich religijnie otumanionych głów ?

Mr_Andrzej jesteś typowym Trolluss ontologikus:))))))

Do Andy C

koneptus naturalis vel ludus realis non Trolluss ontologikus:)))))) konceptus sanktualis

hahahaha

My są Andy kul i trendy !
god look vel good luck !

Nie lenić się, a szukać naprawdę. A to tylko na zachętę: http://www.youtube.com/watch?v=v_p3uY5YUic

A wątpliwości są potrzebne, bo to one napędzają ciekawość. :)

http://www.bibula.com/?p=48211
Po przeczytaniu powyższego artykułu, mam takie pytanie do ateistów.
Czy znany jest wam jakikolwiek przypadek, że jakiś ateista oddał własne życie za „wiarę” w ewolucję?

wladima:):)

Życie jest zbyt cenne żeby oddawać go za jakąś śmieszna pierdółkę :):):)

W odniesieniu do wypowiedzi której autorem jest osoba podpisująca się tu kobieta za kółkiem.

Obejrzałem filmik w zaproponowanym przez Ciebie linku to co o tym myślę jest tu dobrze sprecyzowane

http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_k%C5%82amcy

Kościół jet pełen paradoksalnie absurdalnych wypowiedzi jak u zaplątanego we własne kłamstwa oszusta który czasem już gubiąc wątek sam się w nich nie odnajduje a nawet sam się oszukuje jak chory żyjący w paranoi w której fałsz czasem staje się prawdą a prawda fałszem.

Podobnie jest w przedstawionym przez Ciebie przykładzie.
Człowiek który na tym filmie prowadzi swój wywód na temat stereotypów z prawdy faktów czyni prawdę mitów którą następnie odrzuca jako nieprawdziwą oczyszczając w ten sposób przestrzeń z niewygodnego kontrastu w którym jest sprzeczność idealizowanej przez niego religijnej rzeczywistości.

Czyni to działanie tym łatwiej, że prawda którą zaprzecza jest dla wszystkich trwających w tej religijnej rzeczywistości również dla niego nie oczywista ponieważ jej do siebie w originale wprost nie dopuszcza.
Dlatego też bardzo łatwo dokonuje usprawiedliwienia i oczyszczenia religijnego obszaru na którym zaistniała religijna sprzeczność nie tylko z jego osobistym tokiem religijnego myślenia i "religijnie logicznego rozumowania"

No to i ja wkleję coś z czego szerzyciele wiary sami się smieją :):):)

http://www.wgrane.pl/035f9843d4a37266e52f89efd0a005bf

Macie dowód na cwane ogłupianie durnego narodu:):)

Drogi Mr_Andrzej, nigdy nie miałam problemów z czytaniem ze zrozumieniem, ale w Twoim wypadku nie umiem logicznie zrozumieć tego, co napisałeś. Byłabym bardzo wdzięczna za próbę przetłumaczenia tego z maślanego na nasze :)

Paradoks powstaje, gdyż tworzące go zdanie orzeka o sobie samym.

Mniej więcej tak jak w teologii stworzonej przez kapłanów mistyczne ciało i krew w ich mszalnych kielichach są mistycznym ciałem ofiary kultywowanej przez oprawców podczas swojej okultystycznej mszy pod hasłem "Oto wielka tajemnica wiary"

Najwyższym dobrem jest życie człowieka. Nic poza tym.

popieram i precyzuję

Godne - Godne życie
Najwyższym dobrem jest godne życie człowieka. Nic poza tym.

a jezus wzial i je oddal. znaczy to zycie swoje czlowiecze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ale moze nie jest az tak godny waszego potepienia bo za innych ludzi. ktorych zycie jest podobno 'najwyzszym dobrem'??????????????????????????????

... & vice versa!

Szanowny panie goostav vel August
Jezus nie oddał życia. Taką wadliwą konotację zaszczepiają kapłani ale po co ?
Jezus sam się nie ukrzyżował.
Ukrzyżowali go kapłani rękami ludzi których nadal oszukują.
A poza tym żyje - ale to dryga strona niekoniecznie tego samego medalu.

Jezus mając świadomość bolesnej kaźni. Jezus który był człowiekiem błagał o litość Boga w sytuacji która stała się już nieuchronna i zależna tylko od ludzi posiadających władzę wolną wolę i zdolnych do ofiarowania lub odebrania godności jaką człowiek posiada na sposób ludzki i boski.

z której książki wklejasz ten bełkot

w odniesieniu jak wyżej cytat poniżej.

Autor: dede (---.lomza.mm.pl)
Data: 11-12-11 10:50

z której książki wklejasz ten bełkot

Czy to pytanie retoryczne ?
Jeśli nie to do kogo jest skierowane ?
Kim jest osoba nie umiejąca zadać konkretnego pytania i dlaczego wobec tego oczekuje konkretnej odpowiedzi ?

@Zenit
A co Ty o tym sądzisz? Przecież to Twój wątek. :-)

Józef Piłsudski

Ateiści nie są ludżmi wierzącymi w idee, byty irracjonalne, a ateizm jest światopoglądem przeciwnym do teizmu, czyli założeniu, że bóg istnieje. Ateista jest człowiekiem racjonalnym, opiera się na praktyce, doświadczeniu, materii....czyli tym wszystkim co jest realne, a nie oparte na iluzji religijnej wiary. W materię nie trzeba wierzyć, bo ta istnieje obiektywnie, niezależnie od naszej świadomości, natomiast bóg istnieje tylko w wyobrażni ludzkiej.
Czytanie Biblii, poznawanie odkłamanej historii kościoła, porównanie żródeł chrześcijaństwa z praktyką kleru....to wszystko może być prostą drogą do ateizmu. Wystarczy odrobina krytycyzmu, refleksji, zastosowania prostej logiki....by zacząć żyć w zgodzie z własnym sumieniem, rozumem i porzucić naiwną wiarę, do czego wszystkich zachęcam.

Bo jeśli Boga nie ma, to chwała Bogu! Ale jeśli, nie daj Boże, Bóg jest, to niech nas ręka boska broni!

rudy błazen z druhem

Szanowny Panie podpisujący się tu Paplak
Ma Pan rację z mojego punktu widzenia który zarazem nie jest wyłącznie moim punktem widzenia.

Dlatego uważam że niektórzy ateiści są bliżsi prawu Bożemu i prawdzie Bożej niż niektórzy a nawet większość katolików i prawie wszyscy których znam osobiście nie tylko z parafii i kurii w Łomży i muszę przyznać że wiara nie jest tu bez znaczenia bo ona może zbliżać i oddalać a nawet bardzo oddalać Lud Boży od swojego Boga

Wiara jest jak ulica albo kij, tunel, itp., ma dwa skrajne i przeciwstawne sobie końce.

"Jezus /.../ błagał o litość Boga w sytuacji która stała się już nieuchronna i zależna tylko od ludzi..." - jakies nielogiczne troche. jesli byla zalezna tylko od ludzi to nie mogla byc nieuchronna.

"...ludzi

W odniesieniu jak wyżej.
Nieuchronne jest to co przez wolnych ludzi posiadających doraźną władzę zostało postanowione i konsekwentnie jest przez nich realizowane w sytuacji kiedy posiadają wszystkie możliwe środki realizacji zamierzenia. W ten sposób w szybkim czasie zbliża się to co nieuchronne jak kat, jak kula do ubezwłasnowolnianej przez nich ofiary.

Paplik napisał „Wystarczy odrobina krytycyzmu, refleksji, zastosowania prostej logiki....by zacząć żyć w zgodzie z własnym sumieniem, rozumem i porzucić naiwną wiarę, do czego wszystkich zachęcam.”
To ja się zapytam.
Co to jest „sumienie” według ateisty?

sorry ale z ta 'nieuchronnoscia" jakos mnie nie przekonujesz...
bo jak po pewnym zagranicznym filozofie powtorzyl peiwen polski poeta:
"I tylko jedno pewne, że nic nie wiadomo."

... & vice versa!

Mr_Andrzej ale co sądzę o czym? Od mojej ostatniej wizyty w tym wątku przybyło masę postów nie chcę mi się tego przeglądać i wyłapywać treści do której odwołujesz się zadając pytanie...

Pewnie, że się zbliża, czarne wrony chciały by przejąć władzę. Władzę przejęli inni, a cz Twoją rolą życiową było przejąć władzę?. Społeczeństwo już więcej szarlatanom nie uwierzy, choć Radio Maryja nieźle funkcjonuje:)

W odniesieniu do przedmówcy podpisującego się Zenit
To nie ja postawiłem to pytanie z którym sie do mnie odwołujesz.

Tu jest autor i treść którą mi niesłusznie przypisujesz:

Autor: Mniejszy (---.183.220.233.dsl.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 11-12-11 13:24

@Zenit
A co Ty o tym sądzisz? Przecież to Twój wątek. :-)

Józef Piłsudski

hahah, bo nie umiesz mi odpowiedzieć?, za trudne pytanie?

Szanowny przedmówco podpisujący się tu "Figa"

Lubię trudne pytania i proste odpowiedzi oraz myślących ludzi ale to Twoje pytanie do kogo jest kierowane - do autora podpisującego się tu "goostav"? Widzę tu związek z jego wcześniejszą wypowiedzią po której nawiązujesz stwierdzenia i stawiasz pytania.

OMG....

pazura

Mr_Andrzej:
moze ta dyskusja jest za dluga zeby czytac wszystko ale o ile sobie przypominam ani razu nie zabralem glosu w sprawach kleru tylko wiary.a figa - sadzac z tego co tu pisze chyba powinien/powinna isc spac i poczytac to sobie juyro. tzn dzis tylko pozniej jak bedzie swiadom(-a).

... & vice versa!

hehehee

pazura

Wierność została zastąpiona przez wiarę wokół której powstała złożona religia i religijne prawo, oraz obrzędowa tradycja tworząca rzeczywistość wokół religijnych paranoi wyznawców urojonych form życia i społecznych owoców tych religijnych systemów zhierarchizowanych społeczeństw i ich obłąkanych religijnie cywilizacji czego mamy wiele przykładów w historii życia na świętej ziemi: Indian, Majów, szamanów, kapłanów, druidów, księży i tym podobnych wyznawców jakiejś każdej dowolnej wiary.

"religijne prawo" buahaha wez strzel se sete i poloz sie lepiej spac.

pazura

w nawiązanie jak wyżej

Na przykład Prawo Kanoniczne, konkordat...Talmud itd.

katechizm Kościoła katolickiego przykazania kościelne itp.

alez ja czuje sie czlowiekiem wolnym. a wiara jest moim wolnym wyborem. moglem wybrac niewiare.
a to co tu czytam odbieram jako slowa proroka ateizmu. :-)
_________________________________-

... & vice versa!

Jeśli tak to odbierasz to prorokiem ateizmu jest również Jezus który był zabity w imię Boże przez wierny Bogu a raczej już tylko wierzący w Boga naród wybrany

jak mogl nie wierzyc w boga skoro nazywal sie synem bozym? nie weirzyl ze mial ojca????????????????????????????/

wierzysz w niewiarę?
to wiara za karę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
________________________________________-

... & vice versa!

religijne prawo pozwala też na to aby zwisał krzyż - symbol jedynie słusznej religii w sejmie.

nie. to wolny wybor wiekszosci. mamy demokracje - przypominam :-)
__________________________________________-

... & vice versa!

sorry ale to juz ponad 120 wpisow i dalej przewijac mi sie nie chce. wydaje mis ie ze moj punkt widzenia znajdziesz tu. czy swoj rowniez - ocen sam.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/116346/bog-kasa-i-rock-n-roll

zegnam w tym miejscu. do poczytania gdzie indziej.
_________________________________________-

... & vice versa!

Jest tu wobec tego demokratycznie niesprawiedliwe religijne prawo gdzie rządzi parafialna większość religijna jedynie słusznej religii.

Mr_ Andrzej – czy wiadomo koledze, dlaczego Jezus poświecił własne życie?

Tak na tyle na ile on sam o tym wspomina.

A konkretnie możesz napisać, ja chcę wiedzieć, co Ty wiesz na ten temat.

Tak odsyłam do bardzo krótkich i nieskomplikowanych oryginalnych relacji Ewangelistów.

Nie będę tu się za nimi powtarzał wystarczy ich oryginał powtórzyć sobie we własnym domowym zaciszu na przykład przy swojej ulubionej formie relaksu.

Tekst jest dosłownie wszędzie i na każdym kroku ogólnie jest dostępny również w sklepach na całym bożym świecie.

Proszę wybaczyć moją niechęć do kopiowania i wklejania ale raczej to nie lenistwo - to pragmatyka.

Kto konkretnie pyta nie błądzi konkretnie - konkretnie szukajcie a znajdziecie konkretnie to czego konkretnie szukacie.

Nie trzeba się domyślać wydumywać, wymyślać i budować tej całej fikcji literackiej religijnej literatury pięknej zawartej w komentarzach do komentarzy wiecznie rozbudowywanych kapłańskich teologicznych przemyśleń.

Jak rozumiem! „Ty wiesz ale nie powiesz”

Powiedziałem przecież pytanie czy ty to usłyszałaś - przeczytałaś.
Przecież nic nie ukrywam w tym zakresie.

Powtórzę jeszcze raz moje pytanie.
Czy wiadomo koledze, dlaczego( w jakim celu, po co) Jezus poświęcił własne życie?
Proszę napisać w kilku słowach (wystarczy w pięciu) zabierasz głos w poważnych sprawach, to pewnie i wiedzę Masz poważną.
Możesz pokazać werset Biblijny.

Możecie uważać , ze jestem <ciemna> i zacofana :-) ...ale odkąd przyjmuję Komunię Swiętą jestem szczęśliwsza, lepsza i nie znaczy to , ze na co dzien nosze moherowy beret. Chociaz widziałam ostatnio ładny hahahah ;-) - może sobie kupię ? :]
A moje obecne motto:
"Chwytaj za skrzydła całą radość zesłaną przez Boga "
i wiecie co ? ...dobrze mi z tym ......
Pozdrawiam Wszystkich :-)

Powtarzam : "Tak na tyle na ile on sam o tym wspomina."
W odniesieniu do autora jak wyżej cytat poniżej:

Autor: wladima (---.lomza.vectranet.pl)
Data: 13-12-11 13:35

Powtórzę jeszcze raz moje pytanie.
Czy wiadomo koledze, dlaczego( w jakim celu, po co) Jezus poświęcił własne życie?
Proszę napisać w kilku słowach (wystarczy w pięciu) zabierasz głos w poważnych sprawach, to pewnie i wiedzę Masz poważną.
Możesz pokazać werset Biblijny.

Ponieważ nie zmienia się Twoje pytanie nie zmienia się moja odpowiedź, która brzmi cytuję:

"Autor: Mr_Andrzej (87.119.11.---)
Data: 13-12-11 11:36

Tak odsyłam do bardzo krótkich i nieskomplikowanych oryginalnych relacji Ewangelistów.

Nie będę tu się za nimi powtarzał wystarczy ich oryginał powtórzyć sobie we własnym domowym zaciszu... . ...to pragmatyka.

Kto konkretnie pyta nie błądzi konkretnie - konkretnie szukajcie a znajdziecie konkretnie to czego konkretnie szukacie.

Nie trzeba się domyślać wydumywać, wymyślać i budować tej całej fikcji literackiej religijnej literatury pięknej zawartej w komentarzach do komentarzy wiecznie rozbudowywanych kapłańskich teologicznych przemyśleń."

W odniesieniu do wypowiedzi jak wyżej cytat poniżej:

Autor: lilo (---.lomza.vectranet.pl)
Data: 13-12-11 14:48

Możecie uważać , ze jestem <ciemna> i zacofana :-) ...ale odkąd przyjmuję Komunię Swiętą jestem szczęśliwsza, lepsza i nie znaczy to , ze na co dzien nosze moherowy beret. Chociaz widziałam ostatnio ładny hahahah ;-) - może sobie kupię ? :]
A moje obecne motto:
"Chwytaj za skrzydła całą radość zesłaną przez Boga "
i wiecie co ? ...dobrze mi z tym ......
Pozdrawiam Wszystkich :-)

Wielu chorych czuje się podobnie do tego co opisujesz po przyjęciu "lekarstwa" Placebo, albo uważa tak po zażyciu niektórych narkotyków - jak myślisz dlaczego ? (retoryczne).

Zresztą nikt nie będzie cię uważał za taka osobę jak mówisz o sobie: "jestem <ciemna> i zacofana :-)" dopóki Ty sama się nie będziesz to takie postrzeganie ubiegać oglądając się na przykład za modnymi inaczej moherami.

Mr_Andrzej napisał.
"Tak na tyle na ile on sam o tym wspomina."
Możesz pokazać gdzie ON sam o tym wspomina?

w odniesieniu jak wyżej.
Według katolików również w tym miejscu:
http://biblia.deon.pl/
i nie tylko tu

Zaczynam podejrzewać, że nie masz bladego pojęcia, o sprawach na których próbujesz (z jakichś powodów, pewnie płacą to piszesz!) żerować.

Wypowiadasz się na temat Boga i wiary, nie mając żadnej wiedzy w tym temacie. Ty przeczytaj swoje wypowiedzi! Pewnie sam zauważysz że opisujesz przeważnie „masło maślane” w kółko.
Kończę z tobą dyskusje, bo o czym można dyskutować z ignorantem?

Re: wladima

Wg chrześcijańskiej doktryny Jezus poprzez swoją śmierć odkupił ludzkość ze skazy grzechu pierworodnego i zawarł tzw. "nowe przymierze" wyrażone w podstawowym kanonie: "miłuj bliżniego swego jak siebie samego" przez co stary "zakon" przestał obowiązywać. Wystarczy więc ochrzcić się, czyli stać się wyznawcą Chrystusa by zmazać śmiertelny grzech jaki na wszystkich ludzi spadł za to, że Adam i Ewa pożarli jabłko z drzewa zakazanego (za namową Szatana).
Przyznam od razu, że nie jest to dla mnie atrakcyjna, logiczna, spójna i wiarygodna baśń o synu bożym.

Sumieniem jest wewnętrzny system wartości każdego człowieka, czyli "suma dodatnich i ujemnych" norm etyczno-moralnych. Człowiek często postępuje wbrew swojemu sumieniu kiedy np. nie występuje ostatecznie ze wspólnoty kościelnej, posyła swe dzieci na religię... choć wewnętrznie czuje poważne wątpliwości wobec np. obserwowanego zakłamania i obłudy kleru, czy konfliktu wiary z racjonalną wiedzą. A czyni tak wielu Polaków bo woli mieć święty spokój z otoczeniem, rodzicami, dziadkami, sąsiadami, szefami, nauczycielami.....

rudy błazen z druhem

Odnośnie ofiary Jezusa proszę przeczytać cały rozdział, szczególnie werset 3, 22 i 45.
Odnośnie zbawienia nie wystarczy „dać się ochrzcić” jeszcze trzeba wierzyć że Jezus zmartwychwstał, wersety od 11 do 21.

(1 list do Koryntian 15:1-58, Biblia Tysiąclecia)

(1) Przypominam, bracia, Ewangelię, którą wam głosiłem, którąście przyjęli i w której też trwacie. (2) Przez nią również będziecie zbawieni, jeżeli ją zachowacie tak, jak wam rozkazałem... Chyba żebyście uwierzyli na próżno. (3) Przekazałem wam na początku to, co przejąłem; że Chrystus umarł - zgodnie z Pismem - za nasze grzechy, (4) że został pogrzebany, że zmartwychwstał trzeciego dnia, zgodnie z Pismem; (5) i że ukazał się Kefasowi, a potem Dwunastu, (6) później zjawił się więcej niż pięciuset braciom równocześnie; większość z nich żyje dotąd, niektórzy zaś pomarli. (7) Potem ukazał się Jakubowi, później wszystkim apostołom. (8) W końcu, już po wszystkich, ukazał się także i mnie jako poronionemu płodowi. (9) Jestem bowiem najmniejszy ze wszystkich apostołów i niegodzien zwać się apostołem, bo prześladowałem Kościół Boży. (10) Lecz za łaską Boga jestem tym, czym jestem, a dana mi łaska Jego nie okazała się daremna; przeciwnie, pracowałem więcej od nich wszystkich, nie ja, co prawda, lecz łaska Boża ze mną. (11) Tak więc czy to ja, czy inni, tak nauczamy i tak wyście uwierzyli. (12) Jeżeli zatem głosi się, że Chrystus zmartwychwstał, to dlaczego twierdzą niektórzy spośród was, że nie ma zmartwychwstania? (13) Jeśli nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. (14) A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. (15) Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. (16) Skoro umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał. (17) A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach. (18) Tak więc i ci, co pomarli w Chrystusie, poszli na zatracenie. (19) Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania. (20) Tymczasem jednak Chrystus zmartwychwstał jako pierwszy spośród tych, co pomarli. (21) Ponieważ bowiem przez człowieka [przyszła] śmierć, przez człowieka też [dokona się] zmartwychwstanie. (22) I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni, (23) lecz każdy według własnej kolejności. Chrystus jako pierwszy, potem ci, co należą do Chrystusa, w czasie Jego przyjścia. (24) Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. (25) Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. (26) Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. (27) Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich. (29) Bo inaczej czegoż dokonają ci, co przyjmują chrzest za zmarłych? Jeżeli umarli w ogóle nie zmartwychwstają, to czemuż za nich chrzest przyjmują? (30) Po co też i my wystawiamy się na niebezpieczeństwo każdej godziny? (31) Zapewniam was, przez chlubę, jaką mam z was w Jezusie Chrystusie, Panu naszym, że każdego dnia umieram. (32) Jeżeli tylko ze względu na ludzi potykałem się w Efezie z dzikimi zwierzętami, to cóż mi stąd za pożytek? Skoro zmarli nie zmartwychwstają, to jedzmy i pijmy, bo jutro pomrzemy. (33) Nie łudźcie się! Wskutek złych rozmów psują się dobre obyczaje (34) Ocknijcie się naprawdę i przestańcie grzeszyć! Są bowiem wśród was tacy, co nie uznają Boga. Ku waszemu zawstydzeniu to mówię! (35) Lecz powie ktoś: A jak zmartwychwstają umarli? W jakim ukazują się ciele? (36) O, niemądry! Przecież to, co siejesz, nie ożyje, jeżeli wprzód nie obumrze. (37) To, co zasiewasz, nie jest od razu ciałem, którym ma się stać potem, lecz zwykłym ziarnem, na przykład pszenicznym lub jakimś innym. (38) Bóg zaś takie daje mu ciało, jakie zechciał; każdemu z nasion właściwe. (39) Nie wszystki ciała są takie same: inne są ciała ludzi, inne zwierząt, inne wreszcie ptaków i ryb. (40) Są ciała niebieskie i ziemskie, lecz inne jest piękno ciał niebieskich, inne - ziemskich. (41) Inny jest blask słońca, a inny - księżyca i gwiazd. Jedna gwiazda różni się jasnością od drugiej. (42) Podobnie rzecz się ma ze zmartwychwstaniem. Zasiewa się zniszczalne - powstaje zaś niezniszczalne; (43) sieje się niechwalebne - powstaje chwalebne; sieje się słabe - powstaje mocne; (44) zasiewa się ciało zmysłowe - powstaje ciało duchowe. Jeżeli jest ciało ziemskie powstanie też ciało niebieskie. (45) Tak też jest napisane: Stał się pierwszy człowiek , Adam, duszą żyjącą, a ostatni Adam duchem ożywiającym. (46) Nie było jednak wpierw tego, co duchowe, ale to, co ziemskie; duchowe było potem. (47) Pierwszy człowiek z ziemi - ziemski, drugi Człowiek - z nieba. (48) Jaki ów ziemski, tacy i ziemscy; jaki Ten niebieski, tacy i niebiescy. (49) A jak nosiliśmy obraz ziemskiego [człowieka], tak też nosić będziemy obraz [człowieka] niebieskiego. (50) Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne. (51) Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni. (52) W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni. (53) Trzeba, ażeby to, co zniszczalne, przyodziało się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodziało się w nieśmiertelność. (54) A kiedy już to, co zniszczalne, przyodzieje się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodzieje się w nieśmiertlność, wtedy sprawdzą się słowa, które zostały napisane: Zwycięstwo pochłonęło śmierć. (55) Gdzież jest, o śmierci twoje zwycięstwo? Gdzież jest, o śmierci, twój oścień? (56) Ościeniem zaś śmierci jest grzech, a siłą grzechu Prawo. (57) Bogu niech będą dzięki za to, że dał nam odnieść zwycięstwo przez Pana naszego Jezusa Chrystusa. (58) Przeto, bracia moi najmilsi, bądźcie wytrwali i niezachwiani, zajęci zawsze ofiarnie dziełem Pańskim, pamiętając, że trud wasz nie pozostaje daremny w Panu.

Odnośnie:
„że Adam i Ewa pożarli jabłko z drzewa zakazanego (za namową Szatana).” Tu nie idzie sprawa o literalne „ żarcie jabłek „ werset 19 mówi o nieposłuszeństwie.

(1) Dostąpiwszy więc usprawiedliwienia przez wiarę, zachowajmy pokój z Bogiem przez Pana naszego Jezusa Chrystusa, (2) dzięki któremu uzyskaliśmy przez wiarę dostęp do tej łaski, w której trwamy i chlubimy się nadzieją chwały Bożej. (3) Ale nie tylko to, lecz chlubimy się także z ucisków, wiedząc, że ucisk wyrabia wytrwałość, (4) a wytrwałość - wypróbowaną cnotę, wypróbowana cnota zaś - nadzieję. (5) A nadzieja zawieść nie może, ponieważ miłość Boża rozlana jest w sercach naszych przez Ducha Świętego, który został nam dany. (6) Chrystus bowiem umarł za nas, jako za grzeszników, w oznaczonym czasie, gdyśmy [jeszcze] byli bezsilni. (7) A [nawet] za człowieka sprawiedliwego podejmuje się ktoś umrzeć tylko z największą trudnością. Chociaż może jeszcze za człowieka życzliwego odważyłby się ktoś ponieść śmierć. (8) Bóg zaś okazuje nam swoją miłość [właśnie] przez to, że Chrystus umarł za nas, gdyśmy byli jeszcze grzesznikami. (9) Tym bardziej więc będziemy przez Niego zachowani od karzącego gniewu, gdy teraz przez krew Jego zostaliśmy usprawiedliwieni. (10) Jeżeli bowiem, będąc nieprzyjaciółmi, zostaliśmy pojednani z Bogiem przez śmierć Jego Syna, to tym bardziej, będąc już pojednani, dostąpimy zbawienia przez Jego życie. (11) I nie tylko to - ale i chlubić się możemy w Bogu przez Pana naszego Jezusa Chrystusa, przez którego teraz uzyskaliśmy pojednanie. (12) Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli... (13) Bo i przed Prawem grzech był na świecie, grzechu się jednak nie poczytuje, gdy nie ma Prawa. (14) A przecież śmierć rozpanoszyła się od Adama do Mojżesza nawet nad tymi, którzy nie zgrzeszyli przestępstwem na wzór Adama. On to jest typem Tego, który miał przyjść. (15) Ale nie tak samo ma się rzecz z przestępstwem jak z darem łaski. Jeżeli bowiem przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich śmierć, to o ileż obficiej spłynęła na nich wszystkich łaska i dar Boży, łaskawie udzielony przez jednego Człowieka, Jezusa Chrystusa. (16) I nie tak samo ma się rzecz z tym darem jak i ze [skutkiem grzechu, spowodowanym przez] jednego grzeszącego. Gdy bowiem jeden tylko grzech przynosi wyrok potępiający, to łaska przynosi usprawiedliwienie ze wszystkich grzechów. (17) Jeżeli bowiem przez przestępstwo jednego śmierć zakrólowała z powodu jego jednego, o ileż bardziej ci, którzy otrzymują obfitość łaski i daru sprawiedliwości, królować będą w życiu z powodu Jednego - Jezusa Chrystusa. (18) A zatem, jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający, tak czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie. (19) Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi. (20) Natomiast Prawo weszło, niestety, po to, by przestępstwo jeszcze bardziej się wzmogło. Gdzie jednak wzmógł się grzech, tam jeszcze obficiej rozlała się łaska, (21) aby jak grzech zaznaczył swoje królowanie śmiercią, tak łaska przejawiła swe królowanie przez sprawiedliwość wiodącą do życia wiecznego przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego.

(List do Rzymian 5:1-21, Biblia Tysiąclecia)

W poniższym rozdziale jest mowa między innymi, o wypędzeniu Adama i Ewy z raju.

(1) A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu? (2) Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, (3) tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli. (4) Wtedy rzekł wąż do niewiasty: Na pewno nie umrzecie! (5) Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło. (6) Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł. (7) A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski. (8) Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu. (9) Pan Bóg zawołał na mężczyznę i zapytał go: Gdzie jesteś? (10) On odpowiedział: Usłyszałem Twój głos w ogrodzie, przestraszyłem się, bo jestem nagi, i ukryłem się. (11) Rzekł Bóg: Któż ci powiedział, że jesteś nagi? Czy może zjadłeś z drzewa, z którego ci zakazałem jeść? (12) Mężczyzna odpowiedział: Niewiasta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z tego drzewa i zjadłem. (13) Wtedy Pan Bóg rzekł do niewiasty: Dlaczego to uczyniłaś? Niewiasta odpowiedziała: Wąż mnie zwiódł i zjadłam. (14) Wtedy Pan Bóg rzekł do węża: Ponieważ to uczyniłeś, bądź przeklęty wśród wszystkich zwierząt domowych i polnych; na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł po wszystkie dni twego istnienia. (15) Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę. (16) Do niewiasty powiedział: Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą. (17) Do mężczyzny zaś Bóg rzekł: Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść - przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie po wszystkie dni twego życia. (18) Cierń i oset będzie ci ona rodziła, a przecież pokarmem twym są płody roli. (19) W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz! (20) Mężczyzna dał swej żonie imię Ewa, bo ona stała się matką wszystkich żyjących. (21) Pan Bóg sporządził dla mężczyzny i dla jego żony odzienie ze skór i przyodział ich. (22) Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki. (23) Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty. (24) Wygnawszy zaś człowieka, Bóg postawił przed ogrodem Eden cherubów i połyskujące ostrze miecza, aby strzec drogi do drzewa życia.

(Ks. Rodzaju 3:1-24, Biblia Tysiąclecia)

Andrzeju :-) - to wolny kraj i ja nie uwazam tych co zazywaja placebo za gorszych . Kazdy wg swojej woli ...po to Bog nam ją dał ... Wolna wolę ...
:-)
Miłego dnia, a raczej dobrej nocy ... bo juz pozno się zrobiło :-)

To nie jest wolny kraj.
Życzę Tobie aby komunia którą przyjmujesz trafiła przez żołądek do serca (rozumu itp.) a nie do dupy i do szamba czy tam oczyszczalni ścieków zależnie gdzie mieszkasz.
Życzę Tobie aby ta komunia nie okazała się komunią doświadczenia zła któremu służy za parawan pozorów za nią budowanych.

Za dużo, za dużo - zbyt dużo parafialnego zła jest w około aby o tym milczeć i być na to zło obojętnym. Piszesz cytuję: "Kazdy wg swojej woli ...po to Bog nam ją dał ... Wolna wolę ... " abyśmy tworzyli komunię a nie ją pożerali w egoistycznym "stadzie" wilków - kanibali. Jaki Kościół takie stado jakie stado taki przywódcy stada i "Kościół" jaki wokół siebie organizują do własnych potrzeb.

"wladima"
Ja jestem drogą prawdą i życiem. Jak kolwiek to rozumiesz kimkolwiek jesteś i cokolwiek to dla Ciebie znaczy. Nikogo do niczego nie przekonuje a sobie nic nie muszę udowadniać z każdym chętnie wymienię "złote" myśli na kilka słów nagiej prawdy.

@papliki – „ Sumieniem jest wewnętrzny system wartości każdego człowieka,”.
Powiedz czy zwierzęta mają sumienie: na przykład małpy ( protoplaści ateistów ) ?

W odniesieniu jak wyżej.
Każda dusza - prawie każda na ziemi ma jakąś małpę w której siedzi prze ołtarzem kapłanów małpujących Jezusa.

w odniesieniu jak wyżej
"Folwark zwierzęcy" sterowany i manipulowany przez religijne świnie a raczej świńskich liderów parafialnego kościoła

Zwierzęta sumienia nie mają poza moimi psami, które nawet duszę mają...., ale one ateistami nie są bo bezkrytycznie wierzą we mnie....

rudy błazen z druhem

Coś w tym jest na rzeczy wierne ("wierzące") psy w folwarku zwierzęcym odegrały ważną rolę

Bardzo Ci dziekuję Andrzeju za tak piękne i szczere zyczenia :-) .
Ja również zyczę Ci abyś był tak radosny i szczesliwy jak ja - bez względu na to co Cie uraduje.
Ja wiem jedno, ze wiara<...Duszę moją pokrzepia.Wiedzie mnie ściezkami sprawiedliwości ze względu na imię swoje. Choćbym nawet szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, boś Ty ze mną, laska Twoja i kij Twoj mnie pocieszają ...>
Psalm 23 :-)
Pozdrawiam wszystkich :-)

Jest wielu ludzi radosnych i szczęśliwych mimo tego, a nawet dzięki temu, że nie są religijnie wierzącymi. Do bycia szczęśliwym i radosnym potrzeba wielu realnych, materialnych , zdrowia, dobrej relacji z osobami bliskimi i dalszymi też, a w tym przesadnie gorliwa religijna wiara może bardzo przeszkadzać. Jednak amok religijnego nawiedzenia może czynić ludzi pozornie szczęśliwymi, naiwnymi, bo ich spostrzeganie świata nie jest realne poprzez bujanie w obłokach i tkwienie w iluzji.

rudy błazen z druhem

paplik ... a czy ja to neguję????
Dlaczego zatem Ty odbierasz mi prawo do wyboru ?
Kazdy zyje tak , aby być szczesliwym i zadowolonym. Nie kazdy musi wg Twoich kanonow ;-)
Pozdrawiam :-)

Najbardziej „radosnymi i szczęśliwymi” ludźmi byli: Lenin, Stalin, Mao Zedong, Pol Pot, że już nie wspomnę o tych lokalnych kacykach, takich jak Bierut.

Wszyscy oni byli niewierzącymi i twierdzili że Boga niema, jednocześnie niszczyli kościoły i wszystko co było w kościołach, obrazy, rzeźby itd.
W zamian budowli swoje świątynie – domy partii - w nich umieszczali obrazy i rzeźby swoich „świętych”, przeważnie działacz partyjnych. Lenin i Stalin to byli już obowiązkowo traktowani jak bożkowi.

Ich „radosne” rządy pochłonęły pewnie z 200 milionów ofiar ludzkich, przez okres jednego stulecia.

Re: lilo

W żaden sposób nie jestem za pozbawianiem nikogo prawa do wolności wyboru, wręcz przeciwnie, my domagamy się państwa neutralnego światopoglądowo, które najbardziej szanuje prawo jednostki do wolnego wyboru. Na tym właśnie polega problem z Polskim katolicyzmem, którego uprzywilejowana pozycja w państwie, postępujący klerykalizm życia publicznego, elementy religijnego dyktatu-przymusu, sprawiają, że to nie-katolicy mają ograniczane prawa do wolnego wyboru. Wołasz o prawo do wolności wyboru to sprzeciwiaj się także wówczas, kiedy innym ludziom niż ty takie prawa są ograniczane: ateistom i innym niewierzącym, homosiom....itp.

Na pewno "radosnymi ludżmi" byli gorliwi wyznawcy religijnej wiary jak ludobójca Pinochet, gen. Franko, zakonnicy "Najświętszej Maryji Panny", konkwistadorzy mordujący Inków, a z czasów współczesnych cała armia księży pedofilów - ci chyba byli najradośniejsi i najgorliwiej bogu służyli....

Dałeś przykład nie koniecznie ludzi niewierzących, ale pewnie bezbożników, a to zasadnicza różnica. Jeśli byli oni ludżmi szczęśliwymi i radosnymi to przecież nie dzięki religijnej wierze i także nie ewentualny ateizm inspirował ich do zbrodni, bo ten światopogląd nie ma nic co uzasadniałoby zbrodnie. Natomiast ideologie religijne mają wprost uświęcające usprawiedliwianie zabijania z czego korzystali wszyscy ci co zabijali miliony w imię boga.

rudy błazen z druhem

Re: lilo

W żaden sposób nie jestem za pozbawianiem nikogo prawa do wolności wyboru, wręcz przeciwnie, my domagamy się państwa neutralnego światopoglądowo, które najbardziej szanuje prawo jednostki do wolnego wyboru. Na tym właśnie polega problem z Polskim katolicyzmem, którego uprzywilejowana pozycja w państwie, postępujący klerykalizm życia publicznego, elementy religijnego dyktatu-przymusu, sprawiają, że to inni ludzie niż katolicy mają ograniczane prawa do wolnego wyboru. Wołasz o prawo do wolności wyboru to sprzeciwiaj się także wówczas, kiedy innym ludziom niż ty takie prawa są ograniczane: ateistom i innym niewierzącym, homosiom....itp.

Na pewno "radosnymi ludżmi" byli gorliwi wyznawcy religijnej wiary jak ludobójca Pinochet, gen. Franko, zakonnicy "Najświętszej Maryji Panny", konkwistadorzy mordujący Inków, a z czasów współczesnych cała armia księży pedofilów - ci chyba byli najradośniejsi i najgorliwiej bogu służyli....

Dałeś przykład nie koniecznie ludzi niewierzących, ale pewnie bezbożników, a to zasadnicza różnica. Jeśli byli oni ludżmi szczęśliwymi i radosnymi to przecież nie dzięki religijnej wierze i także nie ewentualny ateizm inspirował ich do zbrodni, bo ten światopogląd nie ma nic co uzasadniałoby zbrodnie. Natomiast ideologie religijne mają wprost uświęcające usprawiedliwianie zabijania z czego korzystali wszyscy ci co zabijali miliony w imię boga.

rudy błazen z druhem

No właśnie! Doszliśmy do sedna sprawy - Jezus powiedział „ po owocach ich poznacie”.
Po owocach wyraźnie widać, ile jest warta wiara co niektórych.

To prawda ! Jak Boga kocham to prawda !
Może nie tyle widać ile jest ta wiara warta co wyraźnie widać dokąd człowiek w niej podąża.

Dlatego uważam że ateiści są bliżej Boga niż ci którzy pchani swoja wiarą bardzo szybko zmierzają w przeciwną Bogu stronę bardzo oddalając się od Boga.

Pierwsi będą ostatnimi. (hierarchowie, kapłani: biskupi .... itd. i tak dalej aż do wyczerpania parafialnych zapasów nienaruszalnych religijnego betonu np. kółek różańcowych itp.)

W żaden sposób nie doszedłeś, nawet nie zbliżyłeś się, do sedna sprawy skoro nadal twierdzisz że człowiek wierzący jest lepszy od ateisty. Przecież udowodniłem ci choćby na przykładzie plagi pedofilii z udziałem księży, że nawet gorliwa wiara i urzędowa służba bogu nie chroni ludzi od popełniania ohydnych czynów, wręcz przeciwnie może być doskonałym kamuflażem i znakomitym pretekstem do czynienia zła.

rudy błazen z druhem

No to zmierzmy proporcję sprawy (zastrzegam to, co już wielokrotnie pisałem i nadal się tego trzymam, iż tropić, karać sprawców haniebnego procederu, niezależnie od profesji):
http://salski.nowyekran.pl/post/30594,100-razy-wiecej-pedofilow-wsrod-nauczycieli-niz-wsrod-ksiezy

Pojawia się też tam osoba anarchisty, superateisty, szarej eminencji salonów europejskich, guru i autorytetu moralnego. Zajmujące doprawdy.

Józef Piłsudski

taa
Wiara (diabeł) (?) w starym piecu (kościoła) pali.
Kościół Rzymskokatolicki a w Nim Wiara stara ale jara. Jak diabeł w moherowym berecie (modli się pod figurą a ma diabła za skórą")

Taa, odzieje się w ornat i na mszę dzwoni. Przysłowia też znam i stosuję. Staram sie tylko, aby pasowały do tematu. Czyżby Cohn Bendit był słabym przykładem kariery pedofila, który z resztą sam się do tego przyznał?

Józef Piłsudski

Jacy parafialni księża, biskupi - Kapłani taki kościół który wokół siebie organizują na swój h. (każdy kto widzi co się dzieje sam sobie dopowie co im chodzi po głowie)

To mnie oświeć, tylko błagam, trochę mniej homerycko, bo nie ogarniam.

Józef Piłsudski

Z całym szacunkiem sam się Pan oświeć. Światło jest ogólnie dostępne w wielu miejscach za darmo nawet niepełnosprawni mają je w swoim zasięgu a o niepełnosprawność totalną cie nie posądzam.

Skoro raczysz pisać, nie pozostawiaj niedomówień. Nie znasz mnie, a może mam problem, a chciałbym zrozumieć i przeanalizować Twoje posty.

Józef Piłsudski

Nie pozostawiam niedomówień.
To w tobie rodzą się pytania.
Pytaj kto pyta nie błądzi.
Szukaj odpowiedzi a znajdziesz.
Ja tobie nie udzielę odpowiedzi.
Odpowiedź znajdziesz sam sobie i wśród ludzi w oczywistym tle rzeczywistości tego co cię otacza czy tam coś takiego. Nie czepiajmy się słówek bo nie chodzi o szczególiki - diabeł tkwi w szczegółach również teologicznych.

A może coś na temat Cohn Bendita?

Józef Piłsudski

Znasz go osobiście ?

Nie. Nie znam osobiście. To Ty raczysz powoływać się od kilku miesięcy na takiegoż samego trockistę i anarchistę.

Józef Piłsudski

Przytocz fragment (cytat) tego co mi zarzucasz ?

@paplik – Tu nie idzie oto… kto jest dobry, a kto jest zły. Sprawa jest poważniejsza tu idzie o życie wieczne każdego z nas. Jeżeli ja umrę, i okażę się że świat jest tak ukształtowany jak Ty twierdzisz, to co mnie czeka? Wielkie NIC tak samo jak i Ciebie. Natomiast jeżeli ty umrzesz i okaże się że świat jest tak ukształtowany jak ja twierdzę, wtedy będziesz - mocno zdziwiony………. „będzie płacz i zgrzytanie zębów” ale to już będzie zapuźno.

Już nie szukaj - bo i tak znajdziesz prawdę wobec której kłamiesz, więc mnie nie oskarżaj o coś czego nie zrobiłem.

Powinienem zacytować, ale Ciebie:
[To w tobie rodzą się pytania.
Pytaj kto pyta nie błądzi.
Szukaj odpowiedzi a znajdziesz.
Ja tobie nie udzielę odpowiedzi.]

Jednakże jeszce odpowiem. Chodzi mi o Orwella, masona na dodatek.

Józef Piłsudski

I nie jest to zarzut, tylko zdziwienie.

Józef Piłsudski

Albo i nie będzie "jako niebie tak i na ziemi" ?

Skoro mi zarzucasz kłamstwo, Mr_Andrzej, i to bezpodstawnie, znaczy, że formuła dyskusji jest Ci obca(żal). Czas chyba kończyć.

Józef Piłsudski

taa

CYTUJĘ :

Autor: Mniejszy
(---.adsl.inetia.pl)
Data: 15-12-11 11:39

Nie. Nie znam osobiście. To Ty raczysz powoływać się od kilku miesięcy na takiegoż samego trockistę i anarchistę.

Autor: Mniejszy (---.adsl.inetia.pl)
Data: 15-12-11 11:57

I nie jest to zarzut, tylko zdziwienie.

Jeśli zrobiłeś błąd w tej wypowiedzi mając na myśli inne stwierdzenie to się popraw.

Jeśli podtrzymujesz swoje zdanie ja podtrzymam swoje

Autor: Mr_Andrzej (87.119.11.---)
Data: 15-12-11 11:54

Już nie szukaj - bo i tak znajdziesz prawdę wobec której kłamiesz, więc mnie nie oskarżaj o coś czego nie zrobiłem.

http://www.youtube.com/watch?v=K_RSGdecWIs

< Przed czym uciekasz? czego tak szukasz ? wiem , że czego bys nie zrobił....serca nie oszukasz (...) >
Dzień Dobry :-)
Zyczę wszystkim miłego dnia :]

A gdybym miał wiare tak wielką , ze gory mogłbym przenosić ....
i chocbym znał wszystkie jezyki, a miłości bym nie miał....
byłbym nikim ....
proponuję wersje reggaeową;-)
http://www.youtube.com/watch?v=g2Ijyl4iVeY
super wykonanie ...choć <moja druga połówka> uwaza, ze wykonanie Pidzama Porno jest lepsze :-/

Tak jak Jezus

I inni Jemu podobni.

@Mr_Andrzej
Przełamię się jeszcze. Czy ty wszędzie musisz szukać wroga i ataku? Przecież sam zachowujesz się agresywnie , przemycasz treści masońskie. Jeżeli ktoś chce potraktować Ciebie poważnie, zaczynasz kręcić i atakować. Wyniszczasz się własnym nastawieniem. Szkoda.
@lilo
Dzięki serdeczne:-)

Józef Piłsudski

A jakie nastawienie mam mieć wobec zakłamania tych którzy zarzucają mi nieprawdę wobec prawdy którą dyskredytują razem ze mną czyniąc podobnie jak kapłani którzy zaszczuli Jezusa wraz z prawdą którą On po prometejsku przyniósł światu sterowanemu przez kapłanów ?

Mniejszy :-) posłuchaj w wolnej chwili jeszcze tego ;-)
Indios Bravos - Czas Spełnienia
http://www.youtube.com/watch?v=5YEJ5jfntNw&feature=autoplay&list=FLSgBlatBXp6AO2TD9gw6swQ&lf=my_favorites&playnext=5

<A ja nie chciałbym tak po prostu, po prostu przeminać... (...)>
Pierwszy raz usłyszałam Ich na koncercie w Kosciele na Queensie i zachwycili mnie :-) ... występował wtedy z nimi Gutek :-)
Pozdro.

Do Osoby podpisującej się cytuję :
Data: 15-12-11 12:21

A gdybym miał wiare tak wielką , ze gory mogłbym przenosić ....
i chocbym znał wszystkie jezyki, a miłości bym nie miał....
byłbym nikim ....

.... tak samo jak Jezus i inni jemu podobni (?)(!)

Mr Andrzej :-) Jezus kocha Ciebie też ... i tego nie zmienisz ...możesz nie wierzyć w Niego ... Twoja sprawa :-) ...mnie nie sprowokujesz do złych komentarzy bo we mnie nie ma złości, zawiści, jestem szczęsliwą i spełnioną osobą wierząca ...z czego jestem dumna :-). Dodam tylko tyle , ze nie przystąpiłam do komunii jako dziecko - tylko jako już dojrzała i świadoma kobieta .
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Ci miłego dnia.
Pomodlę się za nawrocenie Ciebie :-)dziś wieczorem

Tak trzymać.
Jak kapitan który idzie na dno ze swoim statkiem ?

Według ciebie Jezus który mnie kocha to kto ? Kim On jest ?

@Mr_Andrzej
Znaczy się sam wiesz, jak się czuje ktoś, komu zarzuca sie kłamstwo. Ale ja nie o tym. Spójrz, że to ty masz problem a nie ci, którzy wg Ciebie, zaszczuli Twoją osobę. To nie kapłani wymyślili miłosierne przebaczenie, tylko Bóg, na którego się powołujesz( ja niczego nie sugeruję ani nie zmuszam do czegokolwiek, stwierdzam fakt). A może jest to próba Twojej pokory, a może poprzez Ciebie Bóg sprawdza kogoś innego( domyśl się kogo). Spróbuj, lepiej się żyje (coś o tym wiem).

Józef Piłsudski

I co to za miłość jakie są jej owoce ?

Wybacz prostotę wypowiedzi, ale wygląda, że jesteś "zniewolony" przez własne myśli i wspomnienia. Chcesz się im poddać? Rozpamiętywać i pielęgnować swoje urazy( słuszne czy nie)? Obudź się, cholera i żyj normalnie, z podniesioną głową, bez nienawiści. A ci , co zawinili, już kiedyś pisałem, nie nam ich sądzić.(powtarzam, wiem co mówię)

Józef Piłsudski

@Mr_Andrzej z 13.20

Póki nie sprawdzisz, jakie są owoce miłości miłosiernej, nikt Ci nie odpowie i sam się nie dowiesz. (od siebie powiem: działa!!!)

Józef Piłsudski

Ja mam problem (?) a z czyjego punktu widzenia ? Twojego ?
Ja nie mówię o tym co mam ale o tym czego nie mam to takie porównanie do twojego stwierdzenia jakkolwiek je rozumiesz nie będę się czepiał za słówka.
Nie rozpatrujemy problemu którego wyciszeniem ma być pogodzenie się z nim w miłosierdziu nad min ale zniszczenia jego źródła i zniwelowani jego społecznych braków - owoców tej postawy która je nikczemnie pogłębia od wieków.

Nie postawiłem tego pytania sobie ponieważ znam na nie odpowiedź.
to było pytanie retoryczne. Przepraszam nie zrobiłem dopisku.

Z reguły stawiam pytania retoryczne.
Przed tym którzy nie potrafią postawić ich sobie sami.
Odpowiedzi każdy znajdzie wszędzie na własną rękę one leżą dosłownie na ulicy i pod nosem.

Reszta jest milczeniem.

Józef Piłsudski

Mr Andrzej :-) Jezus kim jest ? Wiesz kim ... jesteś mądrym jak sądzę człowiekiem i z pewnością czytasz wiele . Nie będę zatem zanudzać Cię definicjami . Mogę napisać Ci kim jest dla mnie Jezus.
Dla mnie Jest samym dobrem, miłością i w złych chwilach, gdy ten świat czasem mnie zniechęca bo nie jestem ślepa na okropności czasow w ktorych przyszło mi żyć , to własnie wiara w Niego wraca mi chęci i siły do dalszego działania.
Pytasz jakie sa jej owoce?
To proste - kochając -staram się być lepszym człowiekiem. Bo staram się pomagac zarowno bliznim jak i zierzętom. Staram się byc pomocna w drobnych codziennych rzeczach. Pilnuje się aby nie unosić się gniewem. Staram się - aby nikogo nie skrzywdzić - tylko tyle.
Gdyby wszyscy ludzie czynili to czego naucza nas Bog - nie byloby tego całego zła na świecie. Bo w kosciele nie uczą nas niczego złego. Przyjdz kiedyś i posłuchaj Mszy :-)
pozdrawiam

Milczeniem wilków w stadzie owiec ?
Czy milczeniem owiec w stadzie wilków ?

Data: 15-12-11 13:45

Mr Andrzej :-) Jezus kim jest ?...Gdyby wszyscy ludzie czynili to czego naucza nas Bog - nie byloby tego całego zła na świecie. Bo w kosciele nie uczą nas niczego złego. Przyjdz kiedyś i posłuchaj Mszy :-)...

Kapłani Kościoła Rzymskokatolickiego utwierdzają ludzi w przekonaniu że Kościół jest mistycznym ciałem Jezusa w którym jest On głowa a oni wszyscy członkami. (?)

Kim czym jest owo ciało Jezusa postępujące niezgodnie z zamysłami swojej głowy ?

taa
Taki to ten ich Jezus jaki to ten ich Kościół (?) i takie ich arcy kapłańskie owoce zdeprawowanej wiary jak ta ich okultystyczna czarna msza.

msza pod hasłem "oto wielka tajemnica wiary" tego was uczą - życia w Tajemnicy

Życia w tajemnicy (wiary) jak w czarnej piwnicy.

Jezu sam się na to wszystko wkurzył dając bodźca do wyjścia z tej grobowej piwnicy - do religijnego zmartwychwstania. ( wstania ze swoich religijnych stołków i kolan)

@lilo – witaj! :)
Zadam Ci pytanie:
Czy Jezus kochał również tych - z wersetów od 13 do 34 ?

(1) Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: (2) Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. (3) Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią. (4) Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. (5) Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. (6) Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. (7) Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi. (8) Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście. (9) Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. (10) Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. (11) Największy z was niech będzie waszym sługą. (12) Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. (13) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą. (15) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami. (16) Biada wam, przewodnicy ślepi, którzy mówicie: Kto by przysiągł na przybytek, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na złoto przybytku, ten jest związany przysięgą. (17) Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, złoto czy przybytek, który uświęca złoto? (18) Dalej: Kto by przysiągł na ołtarz, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na ofiarę, która jest na nim, ten jest związany przysięgą. (19) Ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, ofiara czy ołtarz, który uświęca ofiarę? (20) Kto więc przysięga na ołtarz, przysięga na niego i na wszystko, co na nim leży. (21) A kto przysięga na przybytek, przysięga na niego i na Tego, który w nim mieszka. (22) A kto przysięga na niebo, przysięga na tron Boży i na Tego, który na nim zasiada. (23) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać. (24) Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda! (25) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są zdzierstwa i niepowściągliwości. (26) Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta. (27) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. (28) Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. (29) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo budujecie groby prorokom i zdobicie grobowce sprawiedliwych, (30) i mówicie: Gdybyśmy żyli za czasów naszych przodków, nie bylibyśmy ich wspólnikami w zabójstwie proroków. (31) Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków. (32) Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! (33) Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle? (34) Dlatego oto Ja posyłam do was proroków, mędrców i uczonych. Jednych z nich zabijecie i ukrzyżujecie; innych będziecie biczować w swych synagogach i przepędzać z miasta do miasta. (35) Tak spadnie na was wszystka krew niewinna, przelana na ziemi, począwszy od krwi Abla sprawiedliwego aż do krwi Zachariasza, syna Barachiasza, którego zamordowaliście między przybytkiem a ołtarzem. (36) Zaprawdę, powiadam wam: Przyjdzie to wszystko na to pokolenie. (37) Jeruzalem, Jeruzalem! Ty zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy do ciebie są posłani. Ile razy chciałem zgromadzić twoje dzieci, jak ptak swe pisklęta zbiera pod skrzydła, a nie chcieliście. (38) Oto wasz dom zostanie wam pusty. (39) Albowiem powiadam wam: Nie ujrzycie Mnie odtąd, aż powiecie: Błogosławiony, który przychodzi w imię Pańskie.

(Ew. Mateusza 23:1-39, Biblia Tysiąclecia)

Witaj Wladima :-)
Głęboko wierzę , ze tak ... bo ostatnie słowa skierowane są do nich ... cyt. Nie ujrzycie Mnie odtąd, AZ POWIECIE ( rozumiem to jako , az zrozumiecie ! opamiętacie się , otworzycie oczy .. to daje im nadzieję , ze mogą się jeszcze naprawić) : Błogosławiony , ktory przychodzi w imię Panskie.
Miło się z Toba dyskutuje :-) .. pozdrawiam :]

@lilo – Dzięki za miłe słowo :).
Ja uważam, że Jezus poświęcając swoje życie, udowodnił że traktuję wszystkich ludzi na równi. KAŻDY bez wyjątku kto uwierzy w zmartwychwstanie Jezusa, zostanie ocalony oczywiście z tym wiąże się przestrzeganie przykazań.

Natomiast czy Jezus wszystkich kocha bez wyjątku? Myślę że – nie………..Kocha tylko tych co odwzajemniają Jego miłość. Inaczej po prostu się nie da. Zobacz na przykładzie małżeństwa: jeżeli jeden z małżonków jest zakochany a drugi nie jest zakochana, to ja nie wróżę długiego i szczęśliwego związku dla tego małżeństwa.

Jezus zrobił już wszystko co tylko było możliwe, nawet własne życie poświęcił, żeby ludzie wrócili do Boga i zaczęli przestrzegać Bożych przykazań. Czy wszyscy wrócili ? Sama sobie opowiedz.

Co jeszcze Jezus ma zrobić żeby ludzie uwierzyli?????
Ludzie wolą wierzyć w wielki wybuch, który wydarzył się miliardy lat temu {jak twierdzą}, ale uwierzyć w to że Jezus chodził po ziemi dwa tysiące lat temu, to już nie mogą.

wladima napisał : "Natomiast jeżeli ty umrzesz i okaże się że świat jest tak ukształtowany jak ja twierdzę, wtedy będziesz - mocno zdziwiony………. „będzie płacz i zgrzytanie zębów” ale to już będzie zapuźno." (pisownia oryg.)

Ależ ty naiwny jesteś w swej wierze! Ja na twoim miejscu, jeśli rzeczywiście wierzyłbym w boga chrześcijańskiego i zależałoby mi na "życiu w Niebie" po śmierci to jak najszybciej porzuciłbym Święty Kościół Rzymski bo tkwienie w nim to pewnik smażenia się w piekielnej smole i to razem z księżmi i biskupami.
Jeśli okazałoby się, co nie daj bóg!, że jednak bóg istnieje to ja o swój los po śmierci mogę być spokojny bo nie robię tak wiele rzeczy sprzecznych z podstawami chrześcijaństwa jak czyni to większość katolików z klerem na czele. Obudż się więc człecze, porównaj realne: historyczne i współczesne, fałszywie święte, oblicze swego kościoła do podstaw idei chrześcijańskiej, do treści Ewangelii, do żródeł tej religii. Jeśli spojrzysz na to wszystko trzeżwo, z odrobiną refleksji i krytycyzmu to musisz przynajmniej zwątpić, jak uczyniło to większość katoli, którzy mają w głębokim niepoważaniu sporo religijnych zakazów i nakazów choć przed ołtarzem i księdzem udają powszechnie świętych.
Jestem tolerancyjny dla wiary w boga, ale takiej, która nie kłóci się jaskrawo z praktyką. Jednak patrzę z politowaniem na tych wszystkich, którzy tkwią w obłudzie i zakłamaniu lansowanym przez kler, którzy są naiwni i bezkrytyczni, choć mają jak na dłoni dowody na to, że dana religia to wielka ściema. Dlatego coraz więcej katolików, choć formalnie do kościoła należy, zdecydowanie odrzuca większość oczywistych głupot zawartych w dogmatach, zakazach i nakazach. Ten proces nazywa się laicyzacją. Nam jednak głównie chodzi o to, żeby katolicyzm nie korzystał z przywilejów, nie wykorzystywał instytucji państwowo-urzędowych do praktyk dyktatu i przymusu religijnego. Jeśli nasze państwo stałoby się neutralne światopoglądowo to wówczas nam wszystkim wyszłoby to na dobre, bo i anachroniczny katolicyzm musiałby się zreformować, dostosować do współczesności, pozbyć się balastu obłudy i zakłamania, wtedy miałby szanse być atrakcyjną religią, a nie spychanym na margines historii dziwolągiem.

rudy błazen z druhem

@paplik – A Ty dalej swoje: „Jeśli okazałoby się, co nie daj bóg!, że jednak bóg istnieje to ja o swój los po śmierci mogę być spokojny bo nie robię tak wiele rzeczy sprzecznych z podstawami chrześcijaństwa jak czyni to większość katolików z klerem na czele”

A co Ty!!! możesz wiedzieć o podstawach chrześcijaństwa? Jaka na razie, to błądzisz jak ślepiec.

Parę postów wyżej cytowałem ale, powtórzę raz jeszcze ( bo widzę że nie dotarło):

1 list do Koryntian 15:1-58, Biblia Tysiąclecia

(13) Jeśli nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. (14) A jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, daremne jest nasze nauczanie, próżna jest także wasza wiara. (15) Okazuje się bowiem, żeśmy byli fałszywymi świadkami Boga, skoro umarli nie zmartwychwstają, przeciwko Bogu świadczyliśmy, że z martwych wskrzesił Chrystusa. (16) Skoro umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał. (17) A jeżeli Chrystus nie zmartwychwstał, daremna jest wasza wiara i aż dotąd pozostajecie w swoich grzechach. (18) Tak więc i ci, co pomarli w Chrystusie, poszli na zatracenie. (19) Jeżeli tylko w tym życiu w Chrystusie nadzieję pokładamy, jesteśmy bardziej od wszystkich ludzi godni politowania. (20) Tymczasem jednak Chrystus zmartwychwstał jako pierwszy spośród tych, co pomarli. (21) Ponieważ bowiem przez człowieka [przyszła] śmierć, przez człowieka też [dokona się] zmartwychwstanie. (22) I jak w Adamie wszyscy umierają, tak też w Chrystusie wszyscy będą ożywieni,

Rozumiesz co te wersety znaczą?

Biblia :):):)
Najzwyklejsza bajka napisana dla zastraszenia ewentualnych opornych :):):)

Biblia :):)
Zwyczajna książka którą straszono ciemne analfabetyczne narody :):):)

.... i dla której ludzie dawali się dobrowolnie zabić. Ponieważ wierzyli że jest to słowo samego Stwórcy napisane do nas - ludzi. W celu pokazania nam: skąd przychodzimy, gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy.

Tak Panie maruda, trudne to jest dla Ciebie do pojęcia…………. Nieprawdaż?

mam takie samo zdanie jak zalozyciel tematu, jednak ja juz przestalam wierzyc...Kosciol zaprzecza sam sobie...jesli faktycznie istenieje niebo i pieklo i trafie do piekla to pocieszam sie tym, ze bede sie smalic w mniej nagrzanym kotle niz te pozal sie ksiezulki, bo ksiadz to nie powolanie, ksiadz to zawod i to kurna jaki, nieopodatkowany, zdemoralizowany, bo przeciez z ksiedzem to nie grzech, ale z narzeczona przed slubem to juz grzech ciezki

Napisałem wyraźnie że to był ciemny analfabetyczny lud :):):)
Widzę że nie wiele się zmienił :):):):)
Nauczył się pisać , czytac ale nadal pozostał ciemny :):):)

Panie maruda – chyba będę musiał sprawdzić Twoje „oświecenie”.
Może powiesz coś konkretnego na temat, czy tylko będziemy zmuszeni „zachwycać” się Twoimi „ złotymi myślami”.

Zachwycaj się ZŁOTYMI MYSLAMI :):)
Bo z ciemnotą nie dyskutuje :)
A i ucz się od mądrzejszych od siebie :)

No właśnie tak jak napisałem powyżej, z Twojej strony mogę oczekiwać tylko „złotych myśli marudy” nic poza?

Bo nie rajcują mnie stare baśnie z tysiąca i jednej nocy :):)

no no noooooo ..
ciekaw jestem , kto pierwszy się podda .. :)

Te wersety nie są do rozumienia, nie nadają się do merytorycznej dyskusji. Jeśli chcesz powiedzieć, że kto nie wierzy w zmartwychwstanie Chrystusa to jego los jest przesądzony, choćby całe życie przeżył w większej zgodzie z dekalogiem od kogoś, kto wierząc w te bajki, świętym był głównie przy ołtarzu. Czyli że co?: ja który nie wierzę w zmartwychwstanie i Jezusa, ani żadnego boga, choćbym całe życie mordował się z jedną tylko niewiastą, wychował kilkoro dzieci, nie znęcając się nawet nad psem, dochował rodziców, nie kradł, mało pił.... , miałbym bramy do raju mieć zamknięte? Natomiast ksiądz, który nie tylko wierzy, ale wiary uczy i umacnia, jednak w wolnym czasie zażywa radości seksualnej z dziećmi, co jak się dowiadujemy było dość powszechną praktyką kleru, ma być zbawionym? Zaiste silnej i ślepej wiary trzeba, żeby taką paranoję akceptować.

rudy błazen z druhem

władziu :):)
tak na spokojny sen :):)

http://www.wgrane.pl/daaeef66c22187b94daa0c47d0cdeb0b

Sami nie wierzycie w to co napisaliście i opowiadacie :):):)

Maruda ...nie marudz :P ...... ;-), Robciu buziaki :-) dla Ciebie i ładniejszej Twojej połowy :-) ...juz sie za Wami stęskniłam - kiedy spotkanie?

A to cytat z 1.Listu do Koryntian Rozdział 3 :-) < (...)

18 Niechaj się nikt nie łudzi! Jeśli ktoś spośród was mniema, że jest mądry na tym świecie, niech się stanie głupim, by posiadł mądrość. 19 Mądrość bowiem tego świata jest głupstwem u Boga. ...>

I na tym zakoncze dyskusję .

Wladima - dobrej nocy :-)

Dobranoc moje <aniołki> :-)

dobranoc lilo :)
Chociaż nie jestem twoim aniołkiem :):)

Coś w tym jest.

Kościół jest niespójny z prawdą z której i dla której powstał.
Kościół realizując swoje interesy stał się niespójny sam w sobie.
Kościół stając się niespójny sam w sobie stał się niespójny z Chrystusem.
Kościół stał się w ten sposób zuchwałym złodziejem i uzurpatorem Bożej tożsamości Jezusa na którego się powołuje jak złoczyńca od wieków kalecząc - deprawując oryginalną naukę i świadectwo Jezusa.

czy wy wszyscy nie widzicie że maruda napisane jest z małej litery??
Dlaczego popełniacie ten błąd i piszecie mój nick z dużej litery??

Noo !! powiedzcie mi dlaczego to robicie???

"...niech się stanie głupim, by posiadł mądrość. 19 Mądrość bowiem tego świata jest głupstwem u Boga. ...> "

To ja chyba już "głupim" byłem, mam za sobą naiwność w postrzeganiu religii. Bo mądrość nakazuje mi nie lekceważyć faktu, że np. urzędnik pana boga, który "Chrystusem pomazany jest" święceniami kapłańskimi, udaje świętego przy ołtarzu i zaraz po mszy uprawiając z ministrantami sodomię w zakrystii, podważa totalnie wiarygodność kościoła. Jeżeli taka moja mądrość ma być głupstwem u boga to ja takiemu bóstwu wypowiadam posłuszeństwo.

rudy błazen z druhem

Mądrość religijna - mądrość teologiczna kapłanów - religijna paranoja to głupota z punktu widzenia najwyższego punktu widzenia.

w odniesieniu jak wyżej.
Tam na końcu zdania zapomniałem dopisać znaku zapytania co niniejszym czynię. ? (retoryczne)

Chyba jest jednak tak, że w społecznym odbiorze instytucja kościelna kojarzy się ze słowem TACA.

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)

Trzeba się z jednej mądrości uwolnić aby otworzyć umysł na poznanie innej niekoniecznie religijnie paranoicznej.

Już nie taca.
Teraz to kojarzenie jest z zakłamaniem nie tylko księży i biskupów.

Tak właśnie pisze, Panie paplik.
Przecież Bóg nie będzie Ciebie „na siłę „ ciągnął do raju, skoro Ty nie wierzysz w raj.

Jeżeli będziesz niewierzący, ale uczciwy człowiek……….. i to zauważy Bóg, wtedy nawet nie będziesz wiedział kiedy a uwierzysz w Boga, i sam zaczniesz szukać bliskości Boga. Ponieważ człowiek jest taką istotą, która bez Boga umiera ( jak wszystko zresztą ). Natomiast dopiero przy Bogu człowiek rozkwita.

Już jesteś zdziwiony, że możesz być odrzucony przez Boga: Przecież Ty jesteś dobry człowiek…. jak napisałeś ( nie dosłownie, ale taki wniosek ). To teraz sobie przypomnij „dobry człowieku” co wypisywałeś na temat Boga przez swoje całe życie. Czy sprawdzałeś to co wypisywałeś? Może chociaż próbowałeś dociec prawdy? Może chociaż „zmusiłeś się” i Biblie przeczytałeś, żeby mieć „dowody” przeciw Bogu? Sam oceń w własnym sercu czy byłeś uczciwy.

Żebyś znał Słowo Boże, wiedziałbyś ile grzechów człowiek popełnia przez swoje całe życie.
Dlatego jest to wielka łaska od Boga, że chce nas ratować.

Sprawa księży itd.
Powiem krótko - jeżeli mieliby prawdziwą wiarę, to nie powinno być tych ekscesów.
Poczytaj wklejone przez mnie rozdziały Biblijne, tam jest opisane dokładnie co Jezus myślał o takich kapłanach.

... ale tak z drugiej strony - co my, katolicy, mamy zrobić z ułomnościami funkcjonariuszy boskich na tej ziemi ? Ja mam na to jedną odpowiedź - przestać im dawać pieniądze.

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)

Pokorne ciele* siedzi dziś w kościele tak jak kiedyś świnie siedziały w okupacyjnym kinie.

* W odniesieniu do znanej książki i filmu pod tym samym tytułem "Folwark zwierzęcy" przytoczone porównanie do powiedzenia: "pokorne ciele dwie matki ssie" oraz "Nie można dwom panom służyć" - Biblia.

Wylansujmy hasło :
WIARA TO WIARA A OD MOJEJ KASY WARA :-))))))))

Tu nie chodzi o kasę i wiarę.

Tu chodzi o prawdę która została zdeprawowana i wykorzystana do potrzeb Rzymskokatolickiego arcykapłańskiego feudalizmu religijnego za bóg zapłać - obrazek dla ciebie, nagroda w niebie. Tu chodzi o religijną cywilizację która jest jak zgniłe jabłko.

Proponuję zamiast banknotu na tacę, rzucać po jednym własnoręcznie przepisanym cytacie biblijnym :-)))
Ortodoksi niech rzucają po dwa :-)))

Również dobrej nocy życzę dla”lilo” :) Swoją drogą ładny nick.

Piszę to dlatego, że nudne są Wasze wywody, niczego praktycznego nie wnoszą ...
Zacznijmy coś robić, a nie bić pianę ....

Wiara jest tylko nośnikiem a kasa ten nośnik umacnia.
Tu chodzi o to aby ten nośnik był czysty od religijnych arcy kapłańskich manipulacji grzebania prawdy w teologicznej bawełnie.
Mówienie tej prawdy w pros po prosu bez owijania w bawełnę aby była głośna i wyraźna precyzyjna bez iluzji i wydumanych religijnych nieporozumień jest gwarancją cywilizacyjnej przemiany we właściwa stronę wolną od egoizmów i egocentryzmów społecznych wyznawców różnych wyznań religijnych.

Ten cały ekumenizm to ewolucyjna zmyłka jak cywilizacyjna ślepa uliczka.

Jeśli nam zaleca się karmić słowem bożym, to może niech słudzy onego spróbują tego samego, co nie ?

Oni już tym słowem "żgają" na ludzi.

Panie Mister

Uwaga formalna - zdania wielokrotnie złożone bez używania interpunkcji ch**** się czyta, a jeszcze trudniej rozumie ...

Errata do zdania jak wyżej.
Powinno być słowo "rzygają" przepraszam za błąd ale pewnie każdy wie co jest na rzeczy.

Przepraszam za nieistotną cywilizacyjnie "pomyłkę"

Bo tak - kościół do perfekcji opanował posługiwanie się słowem i jeśli chcesz wygrać tym orężem, to musisz być w tym tak samo dobry albo nawet lepszy ...

To mi pomóż - żartowałem - pół żartem pół serio.
Niestety nie jestem pisarzem. Nie piszę tu książki.
Nie jestem też parafialnym uczonym w piśmie jak kapłani którzy to pismo a raczej Jego słowo teologicznie - paranoicznie zmanipulowali do własnych celów.

To ja miałbym na tyle do powiedzenia :-))
Dobrej nocy życzę, wesołych świąt, lepszego roku niż ten, który mija i generalnie - więcej działania, a mniej nadętej i zacietrzewionej frazeologii :-))))))

Szanowny Panie podpisujący się tu "Pierre_Dolain"

Odnośnie frazeologii o której pan wspomina i działaniu do jakiego pan zachęca przypomnę tylko że: "na początku było słowo a słowo ...." zawsze poprzedza to do czego pan w swojej wypowiedzi zmierza.

wladima napisał:

"Żebyś znał Słowo Boże, wiedziałbyś ile grzechów człowiek popełnia przez swoje całe życie.
Dlatego jest to wielka łaska od Boga, że chce nas ratować."

Przecież wykazałem w poprzednich postach, że znajomość "słowa bożego" (którego znajomością też się wykazałem), wiedza o historii religii, kościoła.... to wszystko często jest przyczyną do zwątpienia, a nawet ateizmu jak to było w moim przypadku. Nie jestem bezrefleksyjnym bezbożnikiem, bo do ateizmu doszedłem poprzez wiedzę, weryfikację głoszonych mitów porównując je z faktami, a więc jest to świadomy wynik racjonalnego rozumowania i zastosowania wolnego wyboru wbrew naciskom otoczenia i państwowego przymusu do bycia człekiem wierzącym, najlepiej katolem.
A w jaki sposób bóg chce nas "ratować"? bo wielką pułapką dla ludzi jest istnienie tak obłudnego i zakłamanego kościoła, który zamiast zbliżać do boga popycha wiernych w wielkie tarapaty nakazując np. czcić ludzi, ich szczątki, obrazy i figurki co jest jaskrawo sprzeczne z Dekalogiem. Dlaczego bóg okazuje łaskę swoim urzędnikom, czyli np. księżom pedofilom, pozwalając im na długoletnie kariery kapłańskie mimo uprawiania gorszącej sodomii? A przecież patologii, problemów, które niezbicie świadczą o rozbieżności praktyk kościelnych z "bożym słowem" jest mnóstwo. Dlaczego bóg pozwala na istnienie tak wielkiej pułapki dla ludzi jakim jest kościół, który sprowadza ich nie tylko na manowce, ale wprost do piekła....

Dlatego jestem spokojny o siebie, jeśli okazałoby się, że jednak bóg jest, przed czym niech nas pan bóg broni....

rudy błazen z druhem

Wy tu wszyscy powołujący się na słowo boże walcząc na cytaty z biblii.

Słowo było na początku - zostawcie w końcu to słowo.
Nie można całe życie za kapłanami powtarzać "Ala ma kota" i siedzieć pokornie przed nimi jak ufne w ich mądrość dzieci w pierwszej klasie. Każdy powinien dojrzeć i stać się dorosłym który dawno opuścił religijna pierwszą klasę.

Poznaliście elementarz nie można całe życie powtarzać słowa które było na początku.

Biblia oprócz słowa posiada historyczne tło religijnie krwawych wydarzeń tu jest światło (słowo + owoce = świat + tło) "a bez niego nic się nie stało co się stało" (Ewangelia) tu nie chodzi o same słowa ale o społeczne owoce tych słów.

Biblia oprócz słowa posiada historyczne tło religijnie krwawych wydarzeń tu jest światło (słowo + owoce = świat + tło) "a bez niego nic się nie stało co się stało" (Ewangelia) tu nie chodzi o same słowa ale o społeczne owoce tych słów.

To jest religijnie niewygodna prawda ze świadectwa jakie dał Jezus i Ci którzy go zaszczuli w imię Boże.

To jest Prawda niewygodna dla wszystkich przywódców religijnych na świecie.

Dzien Dobry Wladima ... nick moj <pozyczyłam> od dziewczynki z bajki ...
Lilo & Stich ;-) . Cieszę się , ze Ci się podoba :-)

Maruda ... Twoj nick piszę z duzej litery bo jestes okropnie Marudny :-) .... , ale i tak Cie lubie ... :P

Dzien Dobry Wszystkim ... jest piękny słoneczny dzień , az się serce raduje
Warto zacząć dzien zatem od jakiejś pozytywnej nutki .... hmmmm...może tą zaproponuję ?
http://www.youtube.com/watch?v=M86tBBf27gQ
Całą miłość mam dla Ciebie ;-)
Miłego dnia życzę :-)

Witaj lilo ! – To Ty jeszcze bajki czytasz? ;)
Rzeczywiście - pogodę mamy niesamowitą, jest tak jak piszesz, że aż się serce raduje.
Również życzę miłego dnia:).

@paplik napisał: „A w jaki sposób bóg chce nas "ratować"? bo wielką pułapką dla ludzi jest istnienie tak obłudnego i zakłamanego kościoła, który zamiast zbliżać do boga popycha wiernych w wielkie tarapaty nakazując np. czcić ludzi, ich szczątki, obrazy i figurki co jest jaskrawo sprzeczne z Dekalogiem. Dlaczego bóg okazuje łaskę swoim urzędnikom, czyli np. księżom pedofilom, pozwalając im na długoletnie kariery kapłańskie mimo uprawiania gorszącej sodomii? A przecież patologii, problemów, które niezbicie świadczą o rozbieżności praktyk kościelnych z "bożym słowem" jest mnóstwo.”

Czy Ty myślisz, że ja tych brudów nie widzę? Otóż widzę i pewnie bardziej jaskrawię niż Ty.

Te werset odnoszą się również do współczesnych kapłanów od 13 do 33.
(1) Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: (2) Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. (3) Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią. (4) Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. (5) Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. (6) Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. (7) Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi. (8) Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel, a wy wszyscy braćmi jesteście. (9) Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. (10) Nie chciejcie również, żeby was nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. (11) Największy z was niech będzie waszym sługą. (12) Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony. (13) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo zamykacie królestwo niebieskie przed ludźmi. Wy sami nie wchodzicie i nie pozwalacie wejść tym, którzy do niego idą. (15) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, bo obchodzicie morze i ziemię, żeby pozyskać jednego współwyznawcę. A gdy się nim stanie, czynicie go dwakroć bardziej winnym piekła niż wy sami. (16) Biada wam, przewodnicy ślepi, którzy mówicie: Kto by przysiągł na przybytek, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na złoto przybytku, ten jest związany przysięgą. (17) Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, złoto czy przybytek, który uświęca złoto? (18) Dalej: Kto by przysiągł na ołtarz, to nic nie znaczy; lecz kto by przysiągł na ofiarę, która jest na nim, ten jest związany przysięgą. (19) Ślepi! Cóż bowiem jest ważniejsze, ofiara czy ołtarz, który uświęca ofiarę? (20) Kto więc przysięga na ołtarz, przysięga na niego i na wszystko, co na nim leży. (21) A kto przysięga na przybytek, przysięga na niego i na Tego, który w nim mieszka. (22) A kto przysięga na niebo, przysięga na tron Boży i na Tego, który na nim zasiada. (23) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać. (24) Przewodnicy ślepi, którzy przecedzacie komara, a połykacie wielbłąda! (25) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dbacie o czystość zewnętrznej strony kubka i misy, a wewnątrz pełne są zdzierstwa i niepowściągliwości. (26) Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i zewnętrzna jego strona stała się czysta. (27) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo podobni jesteście do grobów pobielanych, które z zewnątrz wyglądają pięknie, lecz wewnątrz pełne są kości trupich i wszelkiego plugastwa. (28) Tak i wy z zewnątrz wydajecie się ludziom sprawiedliwi, lecz wewnątrz pełni jesteście obłudy i nieprawości. (29) Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo budujecie groby prorokom i zdobicie grobowce sprawiedliwych, (30) i mówicie: Gdybyśmy żyli za czasów naszych przodków, nie bylibyśmy ich wspólnikami w zabójstwie proroków. (31) Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków. (32) Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! (33) Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle? (34) Dlatego oto Ja posyłam do was proroków, mędrców i uczonych. Jednych z nich zabijecie i ukrzyżujecie; innych będziecie biczować w swych synagogach i przepędzać z miasta do miasta. (35) Tak spadnie na was wszystka krew niewinna, przelana na ziemi, począwszy od krwi Abla sprawiedliwego aż do krwi Zachariasza, syna Barachiasza, którego zamordowaliście między przybytkiem a ołtarzem. (36) Zaprawdę, powiadam wam: Przyjdzie to wszystko na to pokolenie. (37) Jeruzalem, Jeruzalem! Ty zabijasz proroków i kamienujesz tych, którzy do ciebie są posłani. Ile razy chciałem zgromadzić twoje dzieci, jak ptak swe pisklęta zbiera pod skrzydła, a nie chcieliście. (38) Oto wasz dom zostanie wam pusty. (39) Albowiem powiadam wam: Nie ujrzycie Mnie odtąd, aż powiecie: Błogosławiony, który przychodzi w imię Pańskie.

(Ew. Mateusza 23:1-39, Biblia Tysiąclecia)

Inny werset: 9
„(9) Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.”
Jak ten werset - ma się do ”ojca świętego” czyli papieża?
Takie zakłamanie jest w każdej religii bez wyjątku, u Katolików, Żydów (u syjonistów to już w ogóle masakra), Prawosławnych, ŚJ, nie ma religii w której niebyłoby namącone. Dlatego ja czytam sam Biblię i sam wyciągam wnioski. Ponieważ na Sadzie Ostatecznym, zamiast mnie niemoże stanać: ani papież, ani pop, ani rabin, tylko ja sam osobiście będę musiał zdać sprawę ze swego życia.

Pytasz się „ dlaczego Bóg to wszystko toleruje?” Otóż wiedz że wszystko jest do pewnego czasu.
Poniżej zapodam Ci inny rozdział Biblii, z którego wynika kto rządzi (tymczasowo) tym światem, zobaczę jakie wnioski wyciągniesz?

(1) Wtedy Duch wyprowadził Jezusa na pustynię, aby był kuszony przez diabła. (2) A gdy przepościł czterdzieści dni i czterdzieści nocy, odczuł w końcu głód. (3) Wtedy przystąpił kusiciel i rzekł do Niego: Jeśli jesteś Synem Bożym, powiedz, żeby te kamienie stały się chlebem . (4) Lecz on mu odparł: Napisane jest: Nie samym chlebem żyje człowiek, lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych. (5) Wtedy wziął Go diabeł do Miasta Świętego, postawił na narożniku świątyni (6) i rzekł Mu: Jeśli jesteś Synem Bożym, rzuć się w dół, jest przecież napisane: Aniołom swoim rozkaże o tobie, a na rękach nosić cię będą byś przypadkiem nie uraził swej nogi o kamień. (7) Odrzekł mu Jezus: Ale jest napisane także: Nie będziesz wystawiał na próbę Pana, Boga swego. (8) Jeszcze raz wziął Go diabeł na bardzo wysoką górę, pokazał Mu wszystkie królestwa świata oraz ich przepych (9) i rzekł do Niego: Dam Ci to wszystko, jeśli upadniesz i oddasz mi pokłon. (10) Na to odrzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Jest bowiem napisane: Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon i Jemu samemu służyć będziesz. (11) Wtedy opuścił Go diabeł, a oto aniołowie przystąpili i usługiwali Mu. (12) Gdy /Jezus/ posłyszał, że Jan został uwięziony, usunął się do Galilei. (13) Opuścił jednak Nazaret, przyszedł i osiadł w Kafarnaum nad jeziorem, na pograniczu Zabulona i Neftalego. (14) Tak miało się spełnić słowo proroka Izajasza: (15) Ziemia Zabulona i ziemia Neftalegou, Droga morska, Zajordanie, Galilea pogan! (16) Lud, który siedział w ciemności, ujrzał światło wielkie, i mieszkańcom cienistej krainy śmierci światło wzeszło. (17) Odtąd począł Jezus nauczać i mówić: Nawracajcie się, albowiem bliskie jest królestwo niebieskie. (18) Gdy /Jezus/ przechodził obok Jeziora Galilejskiego, ujrzał dwóch braci: Szymona, zwanego Piotrem, i brata jego, Andrzeja, jak zarzucali sieć w jezioro; byli bowiem rybakami. (19) I rzekł do nich: Pójdźcie za Mną, a uczynię was rybakami ludzi. (20) Oni natychmiast zostawili sieci i poszli za Nim. (21) A gdy poszedł stamtąd dalej, ujrzał innych dwóch braci, Jakuba, syna Zebedeusza, i brata jego, Jana, jak z ojcem swym Zebedeuszem naprawiali w łodzi swe sieci. Ich też powołał. (22) A oni natychmiast zostawili łódź i ojca i poszli za Nim. (23) I obchodził Jezus całą Galileę, nauczając w tamtejszych synagogach, głosząc Ewangelię o królestwie i lecząc wszelkie choroby i wszelkie słabości wśród ludu. (24) A wieść o Nim rozeszła się po całej Syrii. Przynoszono więc do Niego wszystkich cierpiących, których dręczyły rozmaite choroby i dolegliwości, opętanych, epileptyków i paralityków, a On ich uzdrawiał. (25) I szły za Nim liczne tłumy z Galilei i z Dekapolu, z Jerozolimy, z Judei i z Zajordania.

(Ew. Mateusza 4:1-25, Biblia Tysiąclecia)

Ojciec Rydzyk udoskonalił zło dziejską metodę "na wnuczka".
On ją podrasował robiąc z niej metodę okradania naszych staruszków "na Ojca" nie naszą "na Rodzinę"

W odniesieni do wypowiedzi jak wyżej autor poniżej:

Data: 16-12-11 12:32

http://www.youtube.com/watch?v=_fU9P8e-uk8

Data: 16-12-11 12:32

Inny werset: 9
„(9) Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie.”

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Teee, porąbany kaznodzieja :):)
To ty do swojego rodzica mówisz Proszę Pana??
Czy mój Stwórco??

Bo z tego co ględzisz to według waszej baśni nie można inaczej :):):):):):):)

Tato.

http://www.youtube.com/watch?v=-ARt7Z2oCfs&NR=1&feature=endscreen

I znów maruda chciał błysnąć intelektem ;),……… ale niestety wyszło jak zwykle „ z pustego to i Salomon nie naleje”.

@mr_andrzej – Jakie wnioski wyciągasz po obejrzeniu filmu?
Moje są pogrubione w zapodanym linku. Chętnie dowiem się jak Ty rozumiesz te wersety.

(1) Był wśród faryzeuszów pewien człowiek, imieniem Nikodem, dostojnik żydowski. (2) Ten przyszedł do Niego nocą i powiedział Mu: Rabbi, wiemy, że od Boga przyszedłeś jako nauczyciel. Nikt bowiem nie mógłby czynić takich znaków, jakie Ty czynisz, gdyby Bóg nie był z Nim. (3) W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwo Bożego. (4) Nikodem powiedział do Niego: Jakżeż może się człowiek narodzić będąc starcem? Czyż może powtórnie wejść do łona swej matki i narodzić się? (5) Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. (6) To, co się z ciała narodziło, jest ciałem, a to, co się z Ducha narodziło, jest duchem. (7) Nie dziw się, że powiedziałem ci: Trzeba wam się powtórnie narodzić. (8) Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego słyszysz, lecz nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd podąża. Tak jest z każdym, który narodził się z Ducha. (9) W odpowiedzi rzekł do Niego Nikodem: Jakżeż to się może stać? (10) Odpowiadając na to rzekł mu Jezus: Ty jesteś nauczycielem Izraela, a tego nie wiesz? (11) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, że to mówimy, co wiemy, i o tym świadczymy, cośmy widzieli, a świadectwa naszego nie przyjmujecie. (12) Jeżeli wam mówię o tym, co jest ziemskie, a nie wierzycie, to jakżeż uwierzycie temu, co wam powiem o sprawach niebieskich? (13) I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego. (14) A jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak potrzeba, by wywyższono Syna Człowieczego, (15) aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne. (16) Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. (17) Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony. (18) Kto wierzy w Niego, nie podlega potępieniu; a kto nie wierzy, już został potępiony, bo nie uwierzył w imię Jednorodzonego Syna Bożego. (19) A sąd polega na tym, że światło przyszło na świat, lecz ludzie bardziej umiłowali ciemność aniżeli światło: bo złe były ich uczynki. (20) Każdy bowiem, kto się dopuszcza nieprawości, nienawidzi światła i nie zbliża się do światła, aby nie potępiono jego uczynków. (21) Kto spełnia wymagania prawdy, zbliża się do światła, aby się okazało, że jego uczynki są dokonane w Bogu. (22) Potem Jezus i uczniowie Jego udali się do ziemi judzkiej. Tam z nimi przebywał i udzielał chrztu. (23) Także i Jan był w Ainon, w pobliżu Salim, udzielając chrztu, ponieważ było tam wiele wody. I przychodzili /tam/ ludzie i przyjmowali chrzest. (24) Nie wtrącono bowiem jeszcze Jana do więzienia. (25) A powstał spór między uczniami Jana a /pewnym/ Żydem w sprawie oczyszczenia. (26) Przyszli więc do Jana i powiedzieli do niego: Nauczycielu, oto Ten, który był z tobą po drugiej stronie Jordanu i o którym ty wydałeś świadectwo, teraz udziela chrztu i wszyscy idą do Niego. (27) Na to Jan odrzekł: Człowiek nie może otrzymać niczego, co by mu nie było dane z nieba. (28) Wy sami jesteście mi świadkami, że powiedziałem: Ja nie jestem Mesjaszem, ale zostałem przed Nim posłany. (29) Ten, kto ma oblubienicę, jest oblubieńcem; a przyjaciel oblubieńca, który stoi i słucha go, doznaje najwyższej radości na głos oblubieńca. Ta zaś moja radość doszła do szczytu. (30) Potrzeba, by On wzrastał, a ja się umniejszał. (31) Kto przychodzi z wysoka, panuje nad wszystkimi, a kto z ziemi pochodzi, należy do ziemi i po ziemsku przemawia. Kto z nieba pochodzi, Ten jest ponad wszystkim. (32) Świadczy On o tym, co widział i słyszał, a świadectwa Jego nikt nie przyjmuje. (33) Kto przyjął Jego świadectwo, wyraźnie potwierdził, że Bóg jest prawdomówny. (34) Ten bowiem, kogo Bóg posłał, mówi słowa Boże: a z niezmierzonej obfitości udziela /mu/ Ducha. (35) Ojciec miłuje Syna i wszystko oddał w Jego ręce. (36) Kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy Synowi, nie ujrzy życia, lecz grozi mu gniew Boży.

(Ew. Jana 3:1-36, Biblia Tysiąclecia)

Do Autora: wladima
Każdy sam ostateczne stanie na swoim sądzie ostatecznym.
Sądu każdy dokonuje sam nad sobą tu i teraz na bieżąco cały czas aż do ostatecznego razu.
Każdy kto zna prawdę i świadomie postępuje w niej zgodnie ze swoim rozeznaniem (sytuacją) przez to ostatecznie sam siebie określa przez czyny czy jest "za" * albo "przeciw" * cywilizacji życia - cywilizacji miłości - raju - czy tam Królestwa Bożego (do wyboru kto jak woli a raczej komu jaka nazwa bardziej odpowiada - wiadomo o co chodzi)

* Rozpoznanie jest po owocach a raczej kierunku ich wykorzystywania i rozwijania się teraz i w przyszłości. ( "poznacie ich po owocach" )

Kto brnie w szczególiki ten jest w nich pogrzebany nie tylko teologicznie.

Innymi słowy księżulkowie i cała reszta ludu bożego.
W zasadzie sami nad sobą dokonujecie sądu ostatecznego wyrok związany z Waszym postępowaniem jest oczywisty i już teraz dobrze Wam znany ponieważ macie świadomość tego co i jak robicie a do tego nie są potrzebne żadne długotrwałe studia i skomplikowane akty prawne.

Władziu :):):)
A ty znowu te wasze Baśnie z Tysiąca i jednej Nocy wklejasz ???