czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Co Łomża zawdzięcza Edwardowi Gierekowi?

Kojarzycie mniej więcej człowieka i kim był....
...pojawiła się na 4lomzy ankieta....
...co wg Was - konkretnie - nasze miasto zawdzięcza tej osobie?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Co Łomża zawdzięcza Edwardowi Gierekowi?

Powstanie województwa łomżyńskiego, rozwój budownictwa mieszkaniowego (powstały całe osiedla mieszkaniowe i nowe zakłady pracy) i przez to nie było bezrobocia.
Znowu narażę się Adamusowi.

nic !

deficyt budzetowy i dlug zaciagniety w innych panstwach, ktory beda jeszcze spalacac nasi wnukowie, precz z komuna

dobrobyt, który mamy teraz. Gdyby nie on, młodzież nigdy nie chodziłaby do szkoły. Byłoby 2 razy więcej analfabetów niż obecnie jest !

Autor: marcelus (---.kolno.jarsat.pl)
Data: 24-11-05 20:39

deficyt budzetowy i dlug zaciagniety w innych panstwach, ktory beda jeszcze spalacac nasi wnukowie, precz z komuna

Ciekawe kto będzie spłacał długi obecne które są 10-krotnie większe od gierkowych, a co się buduje obecnie, tylko kościoły. Przedszkola, żłobki, szkoły, zakłady pracy zlikwidować bo przynoszą straty. Co z bezrobociem? Jedyny pożytek to wolność słowa.

Pozdrowienia

moi drodzy widać ,że z pamięcia u was na bakier. A jezeli już pamięc dobra to raczej wrednie wrodzony charakter zmusza was do interpretowania tego tematu w sposób właściwy dla mocherowych beretów. Bez względu jednak na te ułomności niekwestionowanym jest ,że to miasta zawdzięcza bardzo bardzo dużo okresowi Edwarda Gierka.

Ta cała spuścizna materialna w postaci nowych ulic ,szkól i osiedli to pozostałośc po tamtym okresie. Wielkie zakłady gdzie było wbród pracy to wspomnienia po tamtym okresie. W zamian dziś bezrobocie.
Nie wspomnę o wielkim skoku cywilizacyjnym ze wsi na rorzutniku z meblami do miasta jaki w większości przypadków was mieszkańców Łomży spotkał. Tak więc proszę nie krzywić się i głupot nie opowiadać.

stanisław

cyt:
Autor: forpol (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 25-11-05 14:13

"Nie wspomnę o wielkim skoku cywilizacyjnym ze wsi na rorzutniku z meblami do miasta jaki w większości przypadków was mieszkańców Łomży spotkał.

hehehe. Ciagle masz im to za złe?? Nie stresuj ich...

Qrde, czy musicie mnie wqrzać?

Nic Łomża nie zawdzięcza. Nic i nikt Gierkowi nic nie zawdzięcza. Zawdzięczamy to sami sobie. Zrzucaliśmy się na to przez paredziesiąt lat a Gierek (m.in.) to przejadał (przy naszym udziale).

Nie jest to ofkoz żadna wina Gierka. Tak wtedy było i tyle.
Ale nazywanie ulic imieniem Gierka? To już wolę Leppieja :)

Pozdro.

"Samorząd zadecydował także o wyłożeniu dodatkowych pieniędzy na modernizację siedziby łomżyńskiego Gimnazjum nr 1, ponieważ dopiero podczas prac okazało się, że budowlańcy sprzed kilkudziesięciu lat... zapomnieli o ławie fundamentowej pod halą sportową."

---
PGG

Banany na święta.

"Nadmiar demokracji to anarchia"

Gierek Tak był zainteresowany Lomza ze az strach. W latach 70 utworozno nowe wojewodztwa poniewaz w partii bylo oddolne cisnienie mlodych aparatczykow chetnych dorwac sie do waldzy. W zwiazku z powyzszym utworzono troche nowych urzedow, aby mlodzi mogli sie "wykazac"
Łomzynski szpital rozpoczeto budowac jednoczesnie z tym w Ciechanowie, roznica jest taka, ze lomzynski skonczono budowac co najmniej 10 lat pozniej. Bawelna - kupiono maszyny nim wybudowano hale produkcyjne. Efekt? urządzenia niszczaly pod golym niebem ponad rok, az powstano hale, gdzie je zainstaluja. Dobrze, że w Łomży huty nie postawili, bo nie wiem jak to by sie skonczylo, poza tym ze byloby mniejsze bezrobocie w miescie - a to przeciez najwazniejsze. No i kilku cwaniaczkow więcej by sie ustawilo.

pozdrawiam

KolankO masz całkowitą rację !, ale nie wiesz wszystkiego !!...

kolankO ty lecz swoich kompleksów, toczeniem piany z paszczy

stanisław

Rozrosła się nam Łomża za czasów Edwarda. Przybyło sporo Łomżan rumianych. Miasto zaczęło się gwałtownie rozwijać. Rozbudowano przemysł do tego stopnia, że nie starczyło rąk do pracy ludności lokalnej, zwanej tu łomżyniakami. Budowano więc nowe bloki i osiedla, aby mogła je zasiedlać radosna o tej porze roku ludność chłopska. Zbierano ją pośpiesznie w porze wieczorowej, bezpośrednio po udoju lub też wręcz porywano z miejscowych ozimin i łanów złotych. Jeszcze przez kilka lat po tych epizodach można było zaobserwować pługi samotne, czy też konie zwichrzone na zatracenie porzucone. Stąd też być może nawiązanie forpola do tamtych, jakże radosnych dla naszego grodu wydarzeń.

Budowano więc nowe bloki i osiedla...

Budowano bloki, dodajmy, że z wielkiej płyty. Ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia, krzywe ściany i sufity są tu na porządku dziennym. A co najważniejsze - ich sugerowany czas przydatności do użytkowania to 50 lat. Jesteśmy już mniej więcej na półmteku, a co będzie potem?

Ponadto - ogromne pożyczki zaciągnięte przez Gierka w ogromnej części zostały najzwyczajniej przejedzone. Jeśli już kupowano technologie, to najczęściej przestarzałe. Gdy wszyscy wokół inwestowali w przemysł high - tech my inwestowaliśmy w górnictwo i hutnictwo. Teraz za to musimy borykać się z kosztowną restrukturyzacją. Górników trzeba przecież nakarmić.

To tak przy okazji, w skali kraju. W skali miasta wszystko zostało już powiedziane.

Aha, i nie było bezrobocia.
Bezrobotny, czyli "niebieski ptak" miał przerypane i meldować się musiał co tydzień na komendzie MO (to taka dzisiejsza Policja).

Fajny był Edek. Nie było bezrobocia...

dokładnie!!

4HuGo, o ogromnych pożyczkach zaciągniętych przez Gierka i później przejedzonych, o mieszkaniach bez pionu, w których nadal mieszkają ludzie, o ogromnej krzywdzie wyrządzonej Polsce przez Gierka w tym temacie jest już pisane po raz drugi, a w tym roku w innych tematach już chyba kilkanaście razy. Ludzi (zarówno z lewicy jak i z prawicy) którzy wyrządzili Polsce dużo większe krzywdy podczas przemian od 1989 roku, jest bardzo wielu i jakoś nikt im tego nie wytyka.

Adamus, Ty który zarzucasz wszystkie niegodziwości dla PRL-u i jeżeli pamiętasz niebieskie ptaki, to musiałeś się kształcić się za pieniądze podatników, a teraz im ubliżasz . Czasu PRL-u uważacie za stracony, a ja myślę, że mimo wielu błędów były też i pozytywne przemiany. Ale już o tym było pisane.

Pozdrowienia.

maciek: już nie mam z Tobą siły :) Ciągle czynisz wycieczki pod moim adresem. Rozmawiamy tu o absurdalno-paranoidalnym systemie politycznym, a nie o MNIE. Mów o Gierku i o tym, jaki on był fajny, a nie o tym, czy kształciłem się za pieniądze podatników. Bo kuźwa moja rodzinka też w końcu te podatki płaciła.

I jeszcze jedno: ci ludzie, którzy wyrządzili - jak piszesz - Polsce większe krzywdy wywodzą się w prostej linii (w ogromnej większości) z tzw. nomenklatury. Czy nie zastanawia Cię, dlaczego czerwone miernoty stały się nagle hurtownikami, budowlańcami, lub co najmniej godziwymi (ze względu na wysokość świadczenia) emerytami? Ale czy oni tak naprawdę zaszkodzili temu Krajowi? PZPR była kuźnią kapitalistów i za to chwała tej watasze. Hehe - qrna - jaki to był głupi system... Dobrze, że już nie wróci (chociaż jak tak posłuchałem dzisiaj tow. Marcinkiewicza o emeryturach górniczych - brrr...).

Pozdro.

Po 1. Nawet jeśli część pożyczek Gierka przejedliśmy, to przejedliśmy je wszyscy, bo ustrój był taki, że kazał dać wszystkim, z tym, że partyjnemu nieco więcej.
Z czterokrotnie wyższych pożyczek zaciągniętych po 1989 r. nie zbudowano niczego. Przeżarte zostały w całości. Z tym, że ustrój mamy taki, że żarło tylko kilka procent społeczeństwa: parlamentarzyści, prezesi ich kolesie i pociotki.

Pożyczono 140 mld dolków, sprzedano wszystko, co zbudowano od zakończenia wojny, podatki wyższe niż Himalaje, 60 mld deficytu budżetowego. I NA WSZYSTKO BRAKUJE!!!

Więc gdzie się, do cholery, rozpływa ta kasa?

I tu po 2.
Za Gierka kler nie dostawał za friko całych dzielnic miejskich i prezentów w gotówce z trudną do przeliczenia ilością zer.
Za Gierka „złodziej z partii” miał pobory 3 razy wyższe niż sprzątaczka, a teraz „złodziej z rządzącej partii” ma pobory trzysta razy wyższe. A, i jeszcze ze 2 miliony odprawy, gdyby się okazało, że posadę musi już zwolnić dla następnego kolesia z partyjnej listy.
A jakby się prokurator przypadkiem zapytał o łapówki, to watażka może je sobie zatrzymać. Dostanie najwyżej rok w zawiasach, żeby zbytnio nie zubożał.

Najbardziej w tym wszystkim porąbane jest to, że przemysł zbudowany przez Gierka i spłacany przez całe społeczeństwo jest dziś albo rozpiżdżony przez Solidarność, albo w prywatnych łapach pajaców, którzy psioczą, że Gierek im to wybudował.

Romi

"Autor: forpol (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 28-11-05 13:35

kolankO ty lecz swoich kompleksów, toczeniem piany z paszczy

stanisław"

hmmm coz za wysoich lotów wypowiedz. normalnie powala mnie z nog Twoja argumentacja.

Romi: jak rzadko kiedy, tym razem zgadzam się po wiekszości z Tobą.
Zgadzam się ze prywatyzacja przeważnie przeprowadzona została na złodziejskich warunkach. Zgadzam się ze pieniądze uzyskane z prywatyzacji zostały przejedzone. i z wiekszoscia punktów Ad2.
Pozwolcie ze nie bede rotrzasał tego pod tym tematem.

pozdrawiam

Ja się także zgadzam z Romim, jednak tylko co do pkt. 2. W punkcie 1 widać ignorancję (nie wszystko jest tak proste jak w SuperExpresie).
Ale także nie będę się w temacie o Gierku wypowiadał o tem :)

Pozdro.

Autor: adamus (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 29-11-05 21:39

maciek: już nie mam z Tobą siły :) Ciągle czynisz wycieczki pod moim adresem. Rozmawiamy tu o absurdalno-paranoidalnym systemie politycznym, a nie o MNIE. Mów o Gierku i o tym, jaki on był fajny, a nie o tym, czy kształciłem się za pieniądze podatników. Bo kuźwa moja rodzinka też w końcu te podatki płaciła
.

Dlatego pod Twoim adresem, bo to co osiągnąłeś, zawdzięczasz w dużej mierze znienawidzonemu przez Ciebie PRL-owi (bezpłatne szkolnictwo, służba zdrowia). Tak jak Twoja rodzina płaciła, tak i miała udział w przejadaniu kredytów, pośrednio to też jesteś winny zadłużeniu. Czasem mógłbyś i dobrze wspomnieć tamte czasy. Ci co najwięcej zawdzięczają Polsce przed 1989 rokiem najwięcej mają pretensji.

Pozdrowienia.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org