wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
ostatnia ksiazka tolkiena

Witam. chciałabym kupić prezent - książkę Tolkiena. Wiem tylko tyle, że to ma być jego ostatnia książka, którą dokończył pisać jego syn (?) Czy to chodzi o Silmarillion? I jakie wydanie polecacie? Dzięki za pomoc!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ostatnia ksiazka tolkiena

Tak, chodzi o Silmarillion. Co do wydania, to jeśli na prezent to jak najładniejsze ;) Ale zwróciłbym jeszcze uwagę na tłumacza. Ja bym wziął przekład Marii Skibniewskiej, jest to pierwsze tłumaczenie na nasz język. Kilkanaście lat temu wyszło tłumaczenie niejakiego Jerzego Łozińskiego, gdzie nazwy własne zostały na siłę spolszczone, co wyglądało po prostu absurdalnie (szczególnie dla kogoś kto najpierw zetknął się z pierwowzorem, dla fanów JRRT była to wręcz profanacja ;)). Później chyba jeszcze jakieś tłumaczenie wyszło, ale nie jestem pewien, w każdym razie, jeśli osoba obdarowana trochę siedzi w literaturze Tolkiena, to myślę, że doceni "oryginalny" przekład M.S.

Z tego co widzę na allegro to tylko jedno wydanie w jej przekładzie jest..

http://allegro.pl/silmarillion-tolkien-wyd-uzupel-2010-gdan-skibnie-i1908176168.html

ewentualnie antyk ;)

http://allegro.pl/tolkien-silmarillion-wyd-i-z-1985-stan-bdb-i1907125452.html

Oj wtopa.. Łoziński Silmarillionu na szczęście nie ruszył, to co powyżej odnosi się tylko do Władcy Pierścieni ;)

Mogą być to jeszcze "Niedokończone Opowieści", ta pozycja również została dokończona przez syna Tolkiena. Chociaż to raczej zbiór tekstów dotyczących stworzonej mitologii Śródziemia a nie jakaś zwarta forma.
Tłumaczenie koniecznie Skibniewskiej, Łozińskiego omijaj z daleka. Profanacja to mało powiedziane, to była zbrodnia.
Uprzedzam jednak że jeżeli ktoś nie jest zainteresowany światem stworzonym przez Tolkiena to będzie się męczył Silmarillionem. To taka mitologia Śródziemia.

Dzięki wszystkim za pomoc! Prezent chyba będzie trafiony, bo solenizant jest fanem Tolkiena. Pozdrawiam Was!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org