Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ostatnia ksiazka tolkiena |
Witam. chciałabym kupić prezent - książkę Tolkiena. Wiem tylko tyle, że to ma być jego ostatnia książka, którą dokończył pisać jego syn (?) Czy to chodzi o Silmarillion? I jakie wydanie polecacie? Dzięki za pomoc!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ostatnia ksiazka tolkiena |
Tak, chodzi o Silmarillion. Co do wydania, to jeśli na prezent to jak najładniejsze ;) Ale zwróciłbym jeszcze uwagę na tłumacza. Ja bym wziął przekład Marii Skibniewskiej, jest to pierwsze tłumaczenie na nasz język. Kilkanaście lat temu wyszło tłumaczenie niejakiego Jerzego Łozińskiego, gdzie nazwy własne zostały na siłę spolszczone, co wyglądało po prostu absurdalnie (szczególnie dla kogoś kto najpierw zetknął się z pierwowzorem, dla fanów JRRT była to wręcz profanacja ;)). Później chyba jeszcze jakieś tłumaczenie wyszło, ale nie jestem pewien, w każdym razie, jeśli osoba obdarowana trochę siedzi w literaturze Tolkiena, to myślę, że doceni "oryginalny" przekład M.S. Z tego co widzę na allegro to tylko jedno wydanie w jej przekładzie jest.. http://allegro.pl/silmarillion-tolkien-wyd-uzupel-2010-gdan-skibnie-i1908176168.html ewentualnie antyk ;) http://allegro.pl/tolkien-silmarillion-wyd-i-z-1985-stan-bdb-i1907125452.html
|
|
Oj wtopa.. Łoziński Silmarillionu na szczęście nie ruszył, to co powyżej odnosi się tylko do Władcy Pierścieni ;)
|
|
Mogą być to jeszcze "Niedokończone Opowieści", ta pozycja również została dokończona przez syna Tolkiena. Chociaż to raczej zbiór tekstów dotyczących stworzonej mitologii Śródziemia a nie jakaś zwarta forma. Tłumaczenie koniecznie Skibniewskiej, Łozińskiego omijaj z daleka. Profanacja to mało powiedziane, to była zbrodnia. Uprzedzam jednak że jeżeli ktoś nie jest zainteresowany światem stworzonym przez Tolkiena to będzie się męczył Silmarillionem. To taka mitologia Śródziemia.
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc! Prezent chyba będzie trafiony, bo solenizant jest fanem Tolkiena. Pozdrawiam Was!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |