Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Liryka Dynamiczna |
Jak pięknie i bezpośrednio odbyło sie to spotkanie z krakowskim pieśniarzem, który przez śniegi i zamiecie przybył do grodu nad Narwią i by nas rozczulić i odczulić. Połechtana łomżyńska duma... i tesknota.... za dworcem kolejowym i wycieczką pociągiem. Pociecha po ciszach obu wyborczych. Dziękuję za rozhuśtanie umysłu, za silną głosem lewą stronę sali i wspaniałą atmosferę. Do zobaczenia. Oby się nie sperliło. :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Liryka Dynamiczna |
Świetne aranżacje ... warto było być.
|
|
Kefas, A śpiewali to?? :) O Kutno! słowa: Jeremi Przybora muzyka: Jerzy Wasowski Jakie to smutne – jakie to smutne – wysiadła miłość ze mnie za Kutnem ! Jeszcze w stolicy wsiadałem na Głównym z uczuciem uczuć kolosom równym – za Kutnem pociąg stanął i ... cześć ! – wysiadła miłość i poszła gdzieś. O Kutno ! O Kutno ! wyprałoś mnie z uczuć jak płótno. O Kutno ! Okrutne Kutenko ! – odjęłoś mi miłość jak ręką. Próżno w Toruniu czeka dziewczyna – zbiegłej miłości mojej przyczyna. Jaki to smutek, ach, jaki to smutek, gdy od przyczyny się urwie skutek ! Co robić, człowiek nie wie już sam – O ! – jak ja znam to, jak ja to znam ! O Kutno ! O Kutno ! – wyprałoś mnie z uczuć jak płótno. O Kutno ! Okrutne Kutenko ! – odjęłoś mi miłość jak ręką. Jak to się stało, no jak to się stało, że serce Kutna nie przetrzymało ? Co jest w tym Kutnie, no, co jest w tym Kutnie – że ono nieraz jak nożem utnie ? Aczkolwiek kiedyś było i tak – z Grudziądzem miałem podobny fakt. Grudziądzu, Grudziądzu tyś serce mi zrobił z mosiądzu. Grudziądzu, okrutny Grudziążku ! – Uczucie-ś ukrócił w zalążku. Aczkolwiek kiedyś było i tak - *) Z Krakowem miałem też taki fakt. Krakowie ! Krakowie ! Tyś pustkę mi zrobił w alkowie. Krakowie, okrutny Krakówku ! – Miłości-ś mej miejscem pochówku. No – tak... *) Rozwinięcie autoryzowane przez J. Przyborę (praca zbiorowa) Jantar
|
|
Jako, że nie widzę odpowiedzi, pozwolę się wcisnąć... Tak, śpiewali.... i po małej pauzie dodali: "O Łomżo! o Łomżo! Kochana Łomeżko.....[...]" --- PGG
|
|
Tester! Przegiąłeś! jest jeszcze bowiem jedna zwrotka, której tu nie zamieściłam... O Łomżo! O Łomżo! Ach czemuż tu wszyscy tak dążą... O Łomżo! Kochana Łomżynko! Sprawiłaś, żem smutną dziewczynką Potwierdzam: Grześki to fajne chłopaki! :D Jantar
|
|
Dobrze, że jest ktoś, kto na tym dziecięcym forum odbiera na innych falach, niż...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |