Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
opony zimowe |
Czy ktos sie orientuje czy opony zimowe rozmiar 185/75 R14 bedą pasowac jezeli opony letnie ktore obecnie są zalozone w aucie mają rozmiar 175/75 R14,także różnica jest tylko w szerokości.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: opony zimowe |
miałam opony R18 145/35 zmieniłam na zimowe R16 205/55 i jest ok tylko troszke auto niższe
|
|
beda pasowac nawet 205 ..
|
|
beda pasowaly
|
|
dzieki a mozecie polecic jakiegos wulkanizatora ,i ile kosztuje wogule zmiana opon przelozenie na felge i zalozenie ? orientuje sie ktos?
|
|
... na felgę będą pasowały, ten sam rozmiar R, oznaczenie 185/75 R14 to nic innego jak R14 średnica felgi - wewnątrz opony, zdaje się że w calach ", 185 szerokość a 75 to wyrażony w procentach % stosunek wysokości opony do jej szerokości. Czyli jeżeli ten rozmiar po / jest coraz większy to zwiększa się wysokość opony, jeżeli pierwszy rozmiar rośnie, to zwiększa się jej szerokość i odwrotnie. A teraz moje pytanie po co ci szersze opny na zimę ? a. masz za dużo kasy - rosną opory toczenia ? b. patrz a. - rośnie zużycie paliwa, c. wcale się lepiej nie będzie prowadziło, d. jak skręcisz koła na max. nic ci nie ociera ? Z reguły na zimę zakłada się opony węższe, ale twój wybór.
|
|
trafiła sie okazja kupna w dobrej cenie i dlatego sie pytam
|
|
będą pasowały. Sam takie mam
|
|
a wracając do tych oporow toczenia kurgie 1 to masz racje ,chociaz troszke szersza opona nie zawadzi ,zawsze lepsza troche szersz niz węższa,nie wiem może sie myle ,ale tak mysle
|
|
na zime lepsza wezsza wlasnie ale 2 cm Ci roznicy nie zrobi .
|
|
:-) chesterlp spójrz jeszcze raz na rozmiary - nie są takie same. Odpal chociażby googla, wpisz dobór, konfigurator, oznaczenia, itp. opon i w mig wszystko pojmiesz. marcinXXXXX - szersza opona nie zawadzi - tak, jeżeli godzisz się na to co wyżej. I jeszcze jedno na szerszej wolniej wystartujesz - nieszczęsne opory toczenia, na węższej szybciej się zbiera. Co do trzymania w zakrętach - przy naszych drogach ... A to co wyżej wiem z autopsji - opony lato 225/40 i zima 205/55 - różnią się R, ale generalnie mają taką samą średnicę.
|
|
Najlepiej to wez instrukcje i zobacz jakie sa dedykowane rozmiary do Twojego auta.
|
|
serwis wiza wi bp jest ok wyważaja z dokładnościa do 5 gramów lomzyniak24
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |