poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Rolnik - BLM-owiec

Byłem dziś w sklepie Biedronka i cholera co te BML-wce wyprawiają. Wywożą na wózkach tony jedzenia, tak jak by za chwilę czegoś zabrakło, a może wojna będzie czy coś ? Ja kupiłem parówki i sok a te wszystko jak leci. Z kont Oni mają tyle kasy ? Niby to rolniki a jednak nie. Wydzierżawiają ziemię robolom a sami pobierają unijne pieniądze. Szkoda słów.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Rolnik - BLM-owiec

Z ciebie minister jak z koziej dupy trąba.

nie kazdy moze byc ministrem i wpier...ć parówki ;-)

zal za dupę ściska ze oni mają kasę a ty nie

Hans Kloss to wszystkich szpiegów boss.....

"z kont"

Chłopie za słownik bierz się, a nie za zaglądanie komuś do wózka. Z KONT to można kasę pobierać, a jak chcesz wiedzieć SKĄD mają kasę, to zapytaj!

codziennie nie jeżdzą na zakupy pewnie kilka razy w roku na świeta więc nie ma co się im dziwić,a może i wielodzietna rodzina

Lala22

"Z kont Oni mają tyle kasy ? " - takie dziwne??
praca sie ludzie bogaca wiec mnie to, ze maja pieniadze nie dziwi WOGOLE.

calkiem normalne nie wiem czemu sie tu dziwic - choc nieroby moga sie dziwic ;)

minister masz im za zle, ze kupowali wiecej od ciebie?, kupuja jedzenie, a nie samochody czy bizuterie, choc i to nie jest zabronione, wiec nie rozumiem, aaaaa masz im za zle ze maja pieniadze? i to na jedzenie?....ja po jedna parowke nie poszedl bym do biedronki, no chyba ze wychodzac z kl. sch. mialbym wejscie do biedronki, nie zagladaj nikomu do kieszeni!!!

Minister nie każdy kto ma blachy na BLM jest rolnikiem, ale skoro twoje zdanie takie jest to masz stan umysłu typowego wieśniaka. Masz przykład Śniadowa dobrze rozwinięte gospodarki mleczne i interes się kręci. Nikt za darmo Ci nie da. Zacznij przede wszystkim od edukacji i weź słownik do ręki dopiero się wysilaj na forum. PZDR

To trzeba być pojeb.... żeby stać i obserwować ludzi co kupują i do którego auta pakują. Zjeb... musi być, albo żałuje, że go nie stać na to co innych.

MINISTER A MOŻE POJEDZIESZ NA WIEŚ DO JAKIEGOŚ GOSPODARZA POSIEDZISZ PARĘ DNI A MOŻE MU POMOŻESZ I ZOBACZYSZ CZYM TA KASA, KTÓRĄ ONI MAJĄ PACHNIE, A CO DO BLM-OWCÓW TO CZYM TY SIĘ RÓŻNISZ OD NICH CHYBA TYLKO TYM, ŻE TY ZAPEWNE MASZ WIELKIE BL I SIĘ BUJASZ W CZYM TY JESTEŚ LEPSZY?

Martusia.

Ja też wole zrobić większe zakupki w Biedronie na zapas niż przepłacać co dzień w naszym sklepie(w wielu wiejskich sklepach zdzierają na maxa). A tak poza tym to niewiele trzeba żeby zapełnić biedronkowy kosz. Wystarczy wziąć paczkę:pieluch, papieru toaletowego, reczniki papierowe i już masz ponad pół kosza a do tego cos do zjedzenia i kosz sie sam napełnia. A tak poza tym to również uważam że głupio jest kogoś rozliczać z zakupów nie znając człowieka i jego sytuacji (i w ogóle co cie to obchodzi) może facet ma duża rodzine do wykarmienia a Ty chcesz ich napaść parówkami;)))) Dziwne że chciało Ci się go śledzić aż do samego auta.

minister ale z ciebie baran :)

minister- a co Ciebie to obchodzi co kupuja?
nie masz pojecia to sie nie wypowiadaj
bo bys komus nerowemu powiedział co wstaje o 4 rano i pracuje do 18-19 bys dostał w latarie i bys zmądrzał

bez powaznia Junior

sam nie trawię tych buraków, ale autor tematu chyba faktycznie się trochę zapędził.

Ja osobiscie w biedronce nie kupuję bo nie uważam ich produktów za zdatne do spożycia, ale jak przyjezdni kupują dużo w Łomżyńskich biedronkach to dobrze, przynajmniej ludzie mają pracę.

: PleasurmexC18- to zalezy jeszcze jaki produkt
jakies picia to wiadomo czego bys sie spodziewał za 89 gr albo za 1pln

Minister qrwa jego mać od spraw łopatologicznych fachowiec od jebania owiec, małe pytanie a rodzice ciekawo skąd pochodzą. No tak pewnie sobie od czasu do czasu zapierdala do babuni po wałówkę

minister faktycznie wyszedłeś na bardzo biednego z tymi parówkami i sokiem pewnie ludzie mający pełne kosze dziwnie się na Ciebie patrzyli stąd ten "bunt" ... do słownika chłopie ! :)

zapierdzielaja na polu.. stad kase mają.

O czym wy piszecie, kuuuuuuur.....a. Żeby nie ŁUNJA to chłopki przepasani śniurkiem dalej lataliby za kuniem z pługiem. Unia odbiera nam, a rozdaje chłopstwu, które na dodatek zadłuża się po sam ryj. Mam z nimi doczynienia, więc wiem co i jak. A wy mieszczuchy, możecie się pocieszać wyższą ''ynteligencją'' i dużo mniejszą zasobnością portfela :) chchwd

Cytat:

Z kont Oni mają tyle kasy ?

No właśnie... Oni biorą te pieniądze z kont ;-) Zarobioną kasę przelewają na konta i później w sklepie robią zakupy biorąc pieniądze z konta ;-P W dzisiejszych czasach tak jest, że duża część społeczeństwa trzyma swoje pieniążki na kontach.

Minister - przeprowadź się gdzieś poza Łomżę, to też będziesz miał tyle pieniędzy, że będziesz kupował co tylko będziesz chciał.

Przecież to nie tajemnica i nie od dziś wiadomo, że każdy kto ma rejestrację BLM to ma hajsu jak lodu.

Wiadomość zmieniona ()

Rednecki z BLM się w Biedronkach nie pier.olą.
Całymi rodzinami na wyprawy do miasta, pod gajer, pod adidasy, w skórzanych kurtkach z rynku modnych od 20 lat i szał zakupów. ;)

Ale trzeba przyznać, że niektóre "córki farmera" to są dorodne. Co prawda święcą się w tych swoich ciuszkach jak stragan na odpuście, ale tu i ówdzie co poniektóre mają na swoim miejscu... :)

Pozdro BLMy. :)

marianko czyżbyś chcial się w żenić we wieś:)

niekoniecznie, Andy. trochę przeraża mnie gotowana kapusta co niedzielę, ćwiartki świniaka w kuchni, tabun umorusanych dzieciaków w samych koszulkach, szwagier w golfie 3 po cyrkowym tuningu i teść z widłami. ;)

marianko ulegasz stereotypom:)) ale nie którnym miastowym dziołchom przydała by taka szkolą nauczyły by się jak to jest ciężko na pajdę chleba zarobić:)

To prawda o tych dziołchach, Andy:
niektórym miastowym brakuje wiejskiej szkoły przetrwania.
Ale bądźmy sprawiedliwi: niektórym dziewczętom wioskowym przydałoby się z kolei trochę ogłady...

marianko powiem Tobie tak co sadza ludzie o ludziach ze wsi którzy mieszkają na koloniach że są"trochę dzicy, nie obyci". Brat ma pannę ze wsi i z koloni:)
Dla niej Hiszpania ,Islandia włochy niemcy ma w małym paluszku wszędzie się odnajdzie. Nie ma hektarów wiec za chlebem jeździ gdzie się tylko da:(
Sam nie wiem czy bym tak umiał:))

Respekt.

Jak podnosi się temat wsi i gospodarzy to od razu wbija się temat o dopłatach i unii.Z tymi całymi dotacjami i kredytami to jest tak jak z kijem i marchewką.Najpierw dostajesz marchewkę a potem kijem po pęcinach!!!:) Dla tych co tak się wymądrzają jak to na wsi dobrze i wszystko dają z unii proponuję pojechać na wieś i spędzić kilka dni u rolnika podążając za nim krok w krok.Tylko wtedy da się to zrozumieć i pojąć o co chodzi.A jeżeli ktoś chciałby się pokusić o dokładne wyliczenie i prześledzenie drogi tych cudownych lekkich pieniędzy z unii to by zobaczył gdzie one tak właściwie lądują.Jeżeli ktoś ma ochotę o tym podyskutować to zapraszam!

marianko ja również szacun ma zawsze dla Ciebie:)

jankeson już Ty nie narzekaj masz to się ciesz bo inni nie mogą mieć i nie mówię tu o miastowych:)
Wiem jak sytuacja jest rolników w podlaskim i warmińsko mazurskim.

To niby jaka? Pewnie wiesz tyle co zasłyszałeś gdzieś na boku?

Wiec wsi widziałem niż Ty przez całe swoje życie:)
Powiesz mi że byli pracownicy pegerów maja tyle hektarów że astronomiczne dotacje dostają od uni?

Miałem okazje współpracować z hima to wiem jak wygląda Polska wieś:)

Tyle, że wielohektarowców na podlasiu nie ma wielu. Większośc to małe gospodarstwa,a z nich i z dopłat wcale się wielkich pieniędzy nie dorobisz.
Zgadzam się, że są gospodarze, którzy mają po 80,100,150h (przykład Zawady, okolice Piątnicy), którym życie się powodzi. Z tym też, że większość z nich nie dorobiła się tych ziem na rolnictwie. Wielu z nich siedziało latami za granicą, a te hektary pokupywali kiedyś za śmieszne pieniądze.
10hektarowy gospodarz na pewno nie dorobi się willi i super auta. Dotacja z UE ledwie starczy na zakup nawozów i części paliwa. Przy obecnej cenie ropy i ilości jaką ciągniki palą nie jeden łapie się za głowę.

Andy PGR to była inna bajka.Mówisz że współpracowałeś z hima. Ja mam wyrobione zdanie na temat takich firm.Wszystkich handlowczyków z laptopami i cudownymi produktami od razy gonię z podwórka.

posłuchajta tego ha ha ha ja tam nic nie mam a to jest świetne he he he

http://youtu.be/EL-gGzzMaHA[\url]

http://youtu.be/EL-gGzzMaHA

wspierajmy Polsą wieś bo panie ministrze i tak już jemy zmodyfikowane mięso z importu a ja zawsze tak mam że co nie jest Polskie to mi szkodzi ....

popieram wieś

ze wsi przyszłeś na wieś wrócisz ......

do martdabro: zamień się może z tymi bogaczami BLMcami na miesiąc (a nie na kilka dni, jak tu pisali) i dopiero sie wypowiadaj.
a Ty vorarbeiter gdybyś miał do czynienia z tym tematem, to nie wypisywałbyś takich rzeczy. A jeżeli masz na myśli jakies przekręty to wszędzie się zdarzają i nie ma o czym mówić.
MiYu: masz racje wielohektarowców nie ma wielu wśród BLMców i stereotyp, że niby rolnik dostaje darmową kasę z UE jest w naszym regionie mocno przesadzony;)

----------------------
Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.

wads, jesteś pewien??? TO NIE PISZ GŁUPOT i NIE RÓB Z SIEBIE IDIOTY.

Jeżeli rolnik kupuje sobie maszynę za ok 300tysięcy, połowę kasy dostaje z urzędu i jak jest vatowcem to i zwrot VATu.

To ile płaci rolnik z tych 300tys. za maszynę???

Większość ma tak, że żeby przeżyć musi brać nowe kredyty na rozbudowę hal, powiększenie inwentarzu co za tym idzie zakup większych schładzalników itp. kredyt goni kredyt. To jest jak wpaść do szamba, musisz napi.....ć bo jak nie to petelka.

minister nie zazdrość,latem nie jadą na mazury tylko zapierdzielają aż pot cieknie po pewnych częściach ciała.

kochani bez tych komplekśow o zapierdzielaniu tych biednych rolników. Propaganda jak za czasów PRL . Polska wiec ma sie dobrze i to bardzo. To ci sami co najbartdziej darli ryje z powodu wejścia do Uni a teraz sa jej pierwszymi klientami i na tym tylko oni zarabiają najwiecej. Tak więc bez tego rolnika kraj sie nei zawali a rolnik ten musi ponosić koszta zycia w tym kraju tak jak każdy inny - dlatego konieczna jest reforma KRUS.

Riposta

No Riposta, tutaj przyznam Ci rację. pozdrwiam.

Hahahaha :) Tylko, że większość teraz tych BLMów z miasta na wioski się sprowadziła, wiec Drogi Pani Ministrze zastanów się co piszesz to raz, a dwa zazdrościsz?? Też możesz sobie kupić działkę na wsi, postawić super wille, kupić auto i mieć BLM :)

minister- co Ciebie obchodzi kto co kupuje.Patrz na siebie i swój koszyk masz problem i żalisz się na forum?

minister myślał,że zabłyśnie a tak zatkało zamilkł.BLM czy cos innego czy to ważne.Czy ktoś jest gorszy i nie może zakupów robić gdzie chce i ile chce?

P.S chyba że się boisz że wszystko CI wykupią nie martw się nie jedna Biedronka w Łomży

@ minister - czy może ministrant, w sumie podobnie brzmi a jaką wielką robi różnice.
Oj!!! nieładnie zazdrośniku.

wladima to nie jest zazdrość, tylko nie sprawiedliwość

VERGISS MICH

no a to ,że robia gigantyczne zakupy to fakt i dobrze świadczy o zasobności polskiej wsi i jest dowodem na to ,że stać ich na opłate składki zus i zdrowotnej na takim samym poziomie jak wszystkich innych.

Riposta

Autor: Riposta (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 11-11-11 20:57

stać ich na opłate składki zus i zdrowotnej na takim samym poziomie jak wszystkich innych.

ZUS ?
chyba złodziejsk KRUS, człowieku.

vorarbeiter: w swoim poście nie obrażałem Ciebie, a Ty to zrobiłeś w stosunku do mnie co świadczy tylko o Tobie.

Nie rozumiem trochę o co jest kłótnia? Co Ci/Wam przeszkadza, że niektórzy rolnicy dostają dotacje z UE? Przecież Tobie/Wam przez to nie ubywa! Ta kasa jest z różnych Programów Operacyjnych. Jeżeli chcesz też mieć takie dopłaty to masz np. PO Innowacyjna Gospodarka (ale, tam trzeba być innowacyjnym...) albo sprzedaj firmę/zrezygnuj z etatu/zasiłku/cokolwiek i kup sobie hektary, a potem i traktory za pół ceny będziesz miał:)
A ta większość zamiast budowania hal na kolejny kredyt to może niech też sobie kupi gospodarstwo i będą mieli klawe życie i będą mogli zapełniać koszyki w biedronce? :)
Poza tym, gdyby rolnicy nie mieli dopłat to żywność miałbyś droższą o tę dopłatę i automatycznie zostałbyś taką Łunią i jeszcze większe kredyty musiałbyś brać:)

Jak chcecie, żeby Wasze dzieci mieli dobrze to kupcie im gospodarkę na prezent ślubny i będziecie po wałówę do nich jeździć:)

a Krus trzeba zrestrukturyzować podobnie jak ZUS - to nie ulega wątpliwości. Najlepiej, żeby składka zależała np. od dochodów:)

dzieki rolnikom masz te parowki

wads ja też ciebie nie obrażam, tylko ty nie potrafisz zrozumieć czytanego tekstu. Tu ni chodzi o to, że ''mniej hektary to ji toie dadzą'', tylko o to, że wieśniacy dostają to za free, a ich praca wcale nie jest taka ciężka. Większość osób pracujących na budowach ma o wile trudniej. I to jest nie sprawiedliwe. To dzięki Unii Europejskej m.in. zamknięto cukrownię Łapy, która dobrze prosperowała. Zwolniono setki osób i cukier zdrożał. Ale za to rolnik otrzymał dotację za free. Tylko z niecierpliwością patrzę, kiedy te wielkie G. się rozpadnie.

VERGISS MICH

vorarbeiter- nie mam ochoty Ci nic tłumaczyć, bo to nie ma sensu widząc poziom Twoich wypowiedzi i ich treść. Obracam się w szeroko rozumianym rolnictwie, nie mam gospodarstwa, ale współpracuje z rolnikami i mieszkam obecnie na wsi i powiem Ci tyle- gówno wiesz a dużo się mądrzysz. Zorientuj się na początku trochę w rolnictwie i ogólnej sytuacji w państwie a nie piszesz jakieś farmazony wraz z pomysłodawcą postu.

"wieśniacy dostają to za free, a ich praca wcale nie jest taka ciężka" - czy Ty wiesz co piszesz inteligencie z miasta? Szczerze Ci życzę żebyś się kiedyś przeniósł na tą wieś i zobaczył jak będziesz miał tam rozkosznie pracując w gospodarstwie.
Zapewne jesteś mieszczuchem, który zarabia gorsze i mieszka w bloku i zazdrości rolnikom ich ciężkiej pracy.

oj do szkoły było pod gorkę a teraz rolnikowi żałujesz jego zajęcia

lomzyniak24

ktoss *****, ja od dłuższego czasu mam do czynienia z rolnikami, i nie piiiii.... głupot, bo w takim domu jak mieszkam ja i tyle ile zarabiam ja, długo będziesz marzyć. I nie pisz mi, WIELKI PRACUSIU ze wsi, że nie pracowałem na gospodarce i nie wiem jak to jest. Wiem ile dostają dotacji na każdą zabawkę, ile mają długów, ile mają zwrotów. A jeszcze lepiej wiem, jak pracują. Uważaj, bo uwierzę, że nie jesteś rolnikiem.

VERGISS MICH

Z vorarbeiter proponuję nie dyskutować, on żyje w swoim świecie i wie wszystko najlepiej.

zatrudnij się do tego co robił zakupy

lomzyniak24

MiYo ty już raz pokazałaś swoją inteligencję oraz znajomość przepisów ruchu drogowego równą 0. Także to Pan vorarbeiter nie będzie dyskutował z tobą.

VERGISS MICH

I wielki "Pan", który najwidoczniej urwał się ze wsi, zamieszkał w mieście i rżnie wielkiego "Pana" znów pokazuje, że na niczym sie nie zna. Nie dyskutuję z odpadem społecznym ^^

a ja ze śmieciami.

VERGISS MICH

Co w tym dziwnego od kiedy zostałem szczęśliwym BLMemem też robie zakupy raz na tydzień i to cały wózek bo po co mam przyjeżdżać co dzień.
Są dni że wcale z domu nie wyjeżdżam, jeśli chodzi o Krus i ZUS to Wads ma racje powinno być od dochodów rolnik co zarabia 20 tys miesięcznie się śmieje z jakiegoś stolarza co zarabia 2 tyś z czego polowa to opłata ZUS

Zus,Krus,trele morele,wieś będzie biedna to wy w mieście pozdychacie z głodu

I tu macie racje, z tym KRUSem to jest totalna klapa. Trzeba to jak najszybciej zmienić. Też jestem BLM jakby co :) pozdrawiam

VERGISS MICH

ikpas nie pozdychamy bo musimy spłacić kredyt za ciągnięty przez Gierka na twoja oborę.

:D

VERGISS MICH

@ vorarbaiter – znasz taką maximę”dziel i rządź” albo inaczej......... napuszczaj jednych na drugich i rządź obydwoma. W tym poście jest akurat napuszczanie”miastowych” na”wioskowych”. Wystarczy taki błahy powód, jak pełen koszyk zakupów a ludziska już skaczą sobie do gardła. Założyciel tematu zapomniał dodać, że te”wielkie” zakupy zostały zapakowane do”dużego kwiata 125 p” i pomknęły na wschód, w wielkich oparach dymu, bo”duży kwiat” bierze trochę oleju.

A co to kogo obchodzi ile kto kupuje?
Tacy mądrzy wszyscy jesteście i tak dużo wiecie o życiu na wsi, to się tam przenieście i od razu będzie się wam żyło lepiej. Zero pracy, kasa za nic, po prostu żyć nie umierać.
Dotacje unijne nie są tylko dla rolników, ale widzę, że wasza wiedza na tym się kończy.

...........................................

zazdrosc...

pazura

#KAMA#

"Największym Głupcem jest ten, który - Nie wie i nie wie o tym, że nie wie..."

Dialektyka - orężem proletariatu , metafizyka - burżuazji.

Fragmenty książki A. Lewina pt. "Nauczyciel w walce o socjalistyczną przebudowę wsi polskiej"
Jedną z najważniejszych przesłanek, które umożliwiają stopniowe przechodzenie wsi na tory socjalistycznej gospodarki przy jednoczesnym podnoszeniu wydajności gospodarstw indywidualnych, jest walka z zacofaniem i ciemnotą. Lenin uczył, że z analfabetyzmem socjalizmu zbudować nie można.
Dziecko wiejskie pilnujące bydła lub ptactwa domowego bez skrupułów wchodziło na "cudze". Pod wpływem ogólnego układu życia, wytworzonego przez kapitalizm, urabiała się w ludziach wiejskich moralność drobnego posiadacza, zamykającego oczy na sprawy ogólne, umacniało się w nich pragnienie indywidualne, gospodarowania choćby na jednym, dwu lub kilku ha własnej ziemi. W tych warunkach wypaczał się nieuchronnie stosunek do mienia społecznego.
(...) Okres przejściowy od kapitalizmu do socjalizmu cechuje m.in. natężenie walki o pełne zwycięstwo kolektywnych form gospodarowania i o przezwyciężenie w świadomości szerokich resztek burżuazyjnego sposobu myślenia. (...)
(...) Zrozumiały dzieci, gdzie kryje się zło. Zastosowanie w spółdzielni maszyny radzieckiej do sadzenia ziemniaków błyskawicą obiegło cały nasz rejon szkolny, a nawet i rejony sąsiednie. Dały się słyszeć pogłoski, że ziemniaki, które sadzi maszyna, sadzone są jakoby "bez wyczucia", że są uszkodzone, że w ogóle nie będą rosły, a jeżeli zaczną rosnąć, to wyrosną tylko w nać. Były to bez wątpienia podszepty wroga klasowego.
Na każdej prawie lekcji żyliśmy z dziećmi tematyką spółdzielni produkcyjnej. (...)
Nasi uczniowie dumni byli z tego, że mogli pracować pożytecznie na równi ze starszymi i wykopać około 30 m rowu odwadniającego. Następnie gromada nasza wykonała wspólnym wysiłkiem prace związane z "czynem melioracyjnym" i radiofonizacją wsi.

wladima, wyraziłem swoją opinię, w innych tematach niejednokrotnie broniłem rolników (gdybyś czytał). Nie piszę, że rolnik jest zły, bo dostaje dotacje i żyje ponad stan. Jasno stwierdzam, że nieuczciwym jest dofinansowywanie w dużej skali tej grupy społecznej.
Na wsi jest różnie, ale większość to cwaniaczki z miodem w uszach. Są także ludzie naprawdę w porządku. Praktycznie na codzień z rozmawiam z wieloma rolnikami i wiem co piszę.

VERGISS MICH

Może na tym zakończmy tę dyskusję.

...........................................

Dobrze.

VERGISS MICH

@ vorarbaiter – ja czytam twoje wypowiedzi, i dodam więcej - w większości się z nimi utożsamiam. Zauważ: sprawa ZUS/KRUS jeżeli jest prawdą to co mówią w TV ( chociaż ja nie mam zaufania do mediów. ) to należy to zmienić. Teraz zobacz drugą stronę tego medalu, jak ktoś pięknie podzielił ( skłócił ) nasze społeczeństwo w tej sprawie, zgodnie z”dziel i rządź”.
Następny podział będzie czy orzeł będzie na koszulkach reprezentacji PL, czy nie? Innego rodzaju podział to, czy pomnik ruskim agresorom z 1920 roku powinien stanąć w Ossowie, czy nie?
Jeszcze inny podział z ostatnich dni to: czy Marsze Niepodległości powinny się odbywać w Polsce, czy też nie? Wierz mi, znajdą się tacy którym takie marsze się nie podobają.
Jak się dokładniej przyjrzeć, to jest masa takich podziałów, dlaczego dyrektor banku zarabia rocznie 8 000 000 zł, a ślusarz 30 000 zł ?
W Polsce - tu ma się” kotłować” wtedy łatwiej jest zapanować nad”motłochem”, społeczeństwo ma być z atomizowane, dlatego jest taka nagonka na kibiców, ponieważ jest to jedyna siła w Polsce na którą jeszcze nikt nie położył”łapy”.
W jedności siła, dlatego nie patrz na skutki, ale szukaj przyczyn.

polska zazdrosc, ludzie zmiasta zazdroszcza ludziom ze wsi a ludzie ze wsi zazdroszcza ludziom z miasta

pazura

To co się dzisiaj dzieje to ja nazywam paranoją. Nad tym motłochem łatwiej zapanować poprzez media. To jest rzezcywiście 4 władza.

VERGISS MICH

Witam
chciałbym dołączyć się do dyskusji, kilkakrotnie zbierałem się do napisania kilku zdań w podobnych tematach na tym forum, lecz zwykle brakowało mi czasu, lub poziom dyskusji spadał do poziomu w którym nie chcę się udzielać.
Należę do szumnie określanej grupy "BLM" :)
Zastanawiają mnie negatywne wypowiedzi w temacie, osób bezpośrednio związanych z rolnictwem. Tak jakby same sobie w gniazdo brudziły. Rolnik- osoba która wytwarza produkty na wsi jest tylko maleńkim ogniwem w całej machinie rynkowej, gdzie gotowy produkt może zakupić każdy, zarówno osoba która pracuje w mieście jak i ta na wsi. Po drodze są firmy transportujące, przetwórnie, hurtownie,sklepy. Oczywiście wokół samego rolnika jest również całe mnóstwo firm i instytucji, dostarczających środki do produkcji jak również urzędnicy w instytucjach państwowych.
Każda złotówka która w jakiś sposób jest wbudowana w Polską wieś, czy to z budżetu krajowego czy też UE, wiąże się z zatrudnieniem osób pośredniczących. Wszyscy powinni się z tego tytułu cieszyć, iz istnieje możliwość korzystania z funduszy "europejskich". Jak powszechnie wiadomo do każdej złotówki otrzymanej przez Kowalskiego- rolnika potrzebna jest ta druga Kowalskiego, bądź gdy jej nie ma to kredyt.
Taka sytuacja jest również w firmach i samorządach, mogą się różnić tylko proporcje środków własnych do tych "otrzymanych".
Kto mi wytłumaczy dlaczego z powodu otrzymywania przez rolników decyzji o płatnościach bezpośrednich, sprzedawcy podnoszą ceny środków produkcji (typu nawozy, materiał siewny, paliwo etc)?
Dlaczego w sklepach wzrosły zauważalnie ceny żywności a dla rolników nie ma to odzwierciedlenia w wyższych przychodach?
Oczywiście są sytuacje marginalne, jak wszędzie. Choćby to że dopłaty bezpośrednie pobierają właściciele ziemi a nie faktyczni użytkownicy. Bardzo często właściciel pracuje w mieście, ziemię uprawia sąsiad a pieniążki płyną na konto właściciela, pomimo iż są przeznaczone na poprawę konkurencyjności polskiego rolnictwa. Ile z tego dostaje faktyczny rolnik?
Oczywiście jesteśmy (jako kraj) w UE i jeżeli polscy rolnicy nie wyprodukuja żywności zaimportujemy ją z zachodu. Nie mając wpływu na jakość, smak, zdrowotność itd. Wtedy będzie super i włączy się ogólnonarodowe narzekanie.
Polska to dziwny kraj.
Podatek dochodowy w rolnictwie, owszem ale z wszelkimi ulgami, odliczeniami itd. Reforma KRUS, owszem ale z podwyższeniem zasiłków chorobowych, rent, emerytur. Jaki procent gospodarstw rolnych w Polsce może być obłożonych podatkiem dochodowym? Ile z nich posiada ten dochód? Kto zastąpi rolnika jeżeli jest chory? Urlop? Jakiś dzień w tygodniu wolny od pracy?
Wiele jest spraw których uczestnicy dyskusji nie zauważają, proszę zdjąć klapki z oczu i spojrzeć na sprawę rolnictwa z innej perspektywy.
Pozdrawiam

a swoją droga to rolnicy fajnymi brykami jeżdża gdyby nie oni to obcokrajowcy którzy przejeżdżają przez to zapomniane miasto pomyśleliby że tu jeszcze jest komuna

lomzyniak24

narszcie znalazł się jeden gość na poziomie a nie jak ta reszta miastowy motłoch,kamilk - uznanie.

kamilk nie odwracaj kota ogonem. Jest tak, że jeżeli rolnik spełnia warunki, czeka na podanie, jeżeli nie dostanie wsparcia to sobie może pomarzyć o maszynie itp. Zwykły człowiek, ledwie dostanie parenaście tysięcy na założenie firmy. Rolnik dostanie ze 150 tysięcy za free dotacji na 1 maszynę, którą teoretycznie wziął na usługi, a praktycznie używa tylko w swoim gospodarstwie.
Piszesz, że rolnik nie ma urlopu, to napisz co rolnik robi dzień w dzień, godzina po godzinie.... na śmiech mnie zbiera słysząc o ciężkiej pracy rolnika. Nie chce się takiemu nawet ruszt oczyścić, co zajęłoby z godzinkę tylko kupuje robota za 40 tysięcy. Pieniądze spływają, bo np. tata jest w zarzadzie pewnej spółki. Ehhhhh, śmiech na sali.

VERGISS MICH

http://4lomza.pl/index.php?wiad=27001

ponarzekajcie teraz na lekarzy: oni dostają 52 na 62 mln z Łunii !!!
a jakie koszyki pełne mają w sklepach!!! ;D

eee nie ma z kim rozmawiać.

VERGISS MICH

ikpas "narszcie znalazł się jeden gość na poziomie a nie jak ta reszta miastowy motłoch,kamilk - uznanie." nigdy nie dorównasz do mojego poziomu " motłochu"...

kamilk chłopcze :) bredzisz.

dzięki takim Andy C jak ty palikot i jemu podobne wygrali wybory :)

ikpas uwierz że jak by moi dostali się do władzy to do swojego traktorka byś nie lał opałówke:)

vorarbeiter
chyba jednak zbyt słabo znasz to środowisko :) na różnicowanie rolnik może maksymalnie otrzymać do 100 tyś PLN dotacji w kwocie netto, musi przez 5 lat od otrzymania dotacji utrzymać działalność, płacić podwójny KRUS lub ZUS, rozliczać się z US czyli wystawiać faktury na min 70% założonego dochodu. W innym wypadku zwrot z odsetkami.
Co do pracy? Śmieszne porównanie. Ilu jest rolników których stać na założenie robota? Czy Ty chciałbyś mieć pracę polegającą na kilkakrotnym czyszczeniu rusztu w ciągu doby, każdego dnia, przez cały rok? Ile byś chciał zarobić wykonując taka pracę?

Andy C
nie ukrywam iż jestem osobnikiem płci męskiej ale nie do końca takim chłopcem :)

hahhahahahha 100zł? wez przestań

VERGISS MICH

kamilk sorki wybacz kolego za te słowo "bredzisz" .

''Ilu jest rolników których stać na założenie robota?'' jak to na złożenie? Ty wiesz co to jest robot czysszczący ruszta?

Podaj na te swoje fantazje artykuły prawne.

VERGISS MICH

z moich informacji wynika że pomimo iż ten robot pracuje sam i nie jest potrzebna żaden nadzór nad nim, to i tak przy instalacji potrzebne jest zaprogramowanie jego trasy przejazdu oraz zainstalowanie bazy w której będzie ładował akumulatory, więc jak nie patrzyć trzeba to zainstalować "założyć".
100zł za jaką jednostkę czasu? dzień, tydzień? świadczenia dodatkowe?

http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2007-2013/roznicowanie-w-kierunku-dzialalnosci-nierolniczej.html

trzeba tylko trochę poczytać :)

Andy
uwierz nie leje opałówki tylko prawdziwą ropę i odliczam sobie podatek vat :):):):)

Ciekawi mnie tylko jedna rzecz skąd 'minister' poznał, że to akurat rolnik te zakupy robił. Na czole miał wypisane jestem rolnikiem?? Przecież od dawna wiadomo, że kto tylko złapie trochę kasy to wywala z tego miasta na jego obrzeża czyli właśnie na wioski a wtedy ma zhańbioną rejestracje BLM. A druga rzecz był 10.11.2011r czyli dzień przed tzw. długim weekendem gdzie biedrony, polo, kaufy i lidle były przepełnione właśnie takimi ludźmi robiącymi zakupy na te 3 dni, może jakaś imprezka, może imieniny a kolo się pyta czy wojna idzie... hehe

popieram przedmówcę ;P

Autor: BLM (---.lomza.vectranet.pl)
Data: 13-11-11 15:50

Też Cię popieram :-))

co za cioty takie tematy nadają to legendarny rolnik to minister rzygociny aaaaaaaaaaaaffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuu z tym smrodem kocim z blokowych klatek

no!!!nie od dziś wiadomo, że sajgon robią wszędzie te BLMy minister oczywiście popieram temat i tępić takie zachowanie

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

zazdrościcie?
człowieku BLM nie tylko to wieś a także Piątnica i inne.
się popisałeś tematem że kupiłeś parówki. na nic innego nie stać? weź sie ogarnij. Mają kase to kupują różne rzeczy a nie parówki i sok

Vorarbeiter nadal czekasz na zdanie relacji z pracy rolnika godzina po godzinie? Bo chętnie podjął bym takowe wyzwanie!Bo jak czytam te forum to aż mi ciśnienie rośnie jaką nienawiścią zionie to forum.A tak na marginesie to najgłośniej krzyczą prawdopodobnie ci których rodzice kilka-kilkanaście lat temu przeprowadzili się do miasta Łomży.

"najgłośniej krzyczą prawdopodobnie" właśnie prawdopodobnie :)))))

Nie łap mnie za słowa bo nie można wszystkich wrzucać do jednego gara!! Oczywiście w każdej społeczności czy grupie znajdzie się jakiś wyłomek który będzie zaprzeczał ogółowi.Tak jest było i będzie.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org