środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
ksiazka histyryczna

Witam! czy ktos mogłby polecic mi jakąs naprawde dobra ksiazke na temat II wojny światowej... jakies wspomniania, może biografie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ksiazka histyryczna

"Nie tylko polskie Termopile. Wizna w latach 1939-45"

Tutaj mała recenzja: http://www.fakty.wwl.pl/component/content/article/58-nr-10-212/1171-Historia-we-wspomnieniach.html

Dzienniki Anne Frank

"Czarne Krzyże nad Polską" Skalskiego
Wrzesień 1939 opowiedziany z punktu widzenia lotnika. Polecam.

Zbigniewa Damskiego pt. Najmłodsi od Parasola, polecam

bogdan

Rozmowy z Katem Moczrskiego

Polecam Norman Davies - Powstanie '44 swietnie sie ja czyta ..... i inaczej przedstawia historię naszego powstania .... niz uczyli nas w szkole :-)

Proponuję relację niemiecką: "Snajper na froncie wschodnim" - fascynujący tekst, ale trudny do zdobycia. Pokazuje, jak to jest, gdy 18 latka wciąga się do wojska i robi z niego fenomenalnego snajpera. Jak wygląda życie w okopach /np. jak robi się siusiu na stanowisku obserwacyjnym/, jak to jest, gdy traci się kolegów przez głupotę dowódców itd. Polecam, choć polskie tłumaczenie nie jest wolne od błędów stylistycznych /ale to już się czepiam:)/.

*finka*

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org