Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Linux w domu i w firmie. |
Witam! Mam pytanie do czytelników forum, co sądzą o zorganizowaniu kolejnej edycji konferencji "Otwórz Oczy" ( otworzoczy.linux.org.pl ) ? Tym razem może bardziej konkretnie z podziałem na bloki: firmowy oraz domowy. Czyli konkretne profesjonalne rozwiązania dla firm (spotkania z firmami, które wdrażają rozwiązania linuksowe) a także "jak zrezygnować z pirackiego Windowsa i Office'a" w domu - pokaz instalacji na "zwykłym" domowym komputerze. Czy wogóle jest jeszcze sens robić takie spotkania w Łomży? Z góry dziękuję za konstruktywne odpowiedzi. R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Linux w domu i w firmie. |
ja bym wpadł
|
|
Moim zdaniem jest sens. Sam chętnie bym przyszedł na takie spotkanie. Właśnie pilotażowo stawiam u taty w firmie jednego kompa na linuxie do korzystania z netu, ciekaw jestem jak się przyjmie i będzie funkcjonował. Później może kolejne kompy i open office...... Jestem ZA!
|
|
Acha i przydałoby się omówienie i prezentacja najprostszych/najbardziej "user friendly" dystrybucji linuxa (np. mandrake, suse, itp.)
|
|
mój brat by moze wpadl on o pracuje w linuxie :)
|
|
Pomysł bardzo fajny, jak najbardziej jest sens robić takie konferencje, pokazy. Wiele firm używa pirackiego oprogramowania nawet nie zdając sobie z tego sprawy i takie firmy też powinny być zaproszone na tego typu konferencję. Proponowałbym w tym roku zrobić konferencję troszeczkę puźniej (np. o godzinie 13-14), wtedy wpadłoby więcej gości. pozdrowienia,
|
|
raver: jak najbardziej! Czy masz już zaplanowany jakiś termin? PS: Próbowałeś może kiedyś uruchomić jakąś kartę WiFi PCMCIA pod Slackiem? ndiswrapper daje ciała... Pozdrawiam
|
|
ja myślę że to dobry pomysł :)
|
|
MrS : podaj dokładny model karty Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
Ostatnio uruchomiłem u kumpla Suse10.0 - pakiet biurowy jest, internet jest, GG jest (kadu), jabber może być, obróbka grafiki jest (gimp), podstawowy pakiet gier (dużo szerszy jak w windows) jest, multimedia są..... ....a jeśli chodzi o instalację i wykrywanie urządzeń poszło sprawniej niż przy windows XP. Darmowy, polska instalacja i polski interfejs użytkownika. - luzik! Polecam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Raver chlopie - pisze sie na to...pozdro przy okzaji od chlopakow z Inzynierii oprogramowania na PB ;).
|
|
Plan jest taki, zeby zrobic cos takiego raczej na przelomie zima/wiosna. Najwazniejsze jest to, ze trzeba by bylo znalesc dobre miejsce (sala z rzutnikiem i dostepem do sieci). Nie wiem na ile WSA chciala by sie znow w takie cos angazowac. Sadze jednak, ze najlepsze miejsce to sala w byłym Urzedzie Wojewódzkim. Ma ktos moze jakies kontakty itp, czy bylaby szansa na nieodplatne udostepnienie na jeden dzien? R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
raver: PWSiP ma rzutniki i dostęp do sieci (i to sporej przepustowości)
|
|
Hmmm a łącze jakiego rzedu? 1-2MBit czy moze cos szybszego? (siec akademicka). R R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Obawiam się, że coś szybszego. ;) Wpięcie do BIAMANu.
|
|
Wlasnie sprawdzilem - fajnie ze w Lomzy zagospodarowali ten swiatlowod z BIAMANa. To takie cos by pasowalo - mozna by bylo zaprezentowac instalacje linuksa z sieci (typu debian lub PLD). A jak jest z sala w PWSIiP? R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
tommeknet: D-LINK DWL-G630 (AIRPLUS). Sterownik linuksowy nie istnieje. Pozostaje tylko zabawa ndiswrapper'em ale po kompilacji ndiswrappera i załadowaniu przy jego pomocy sterowników nadal nie widać interfejsu wlan0. Co najśmieszniejsze - ndiswrapper wyświetla, że wszystko jest w porządku - sterownik został poprawnie załadowany i przypisany do sprzętu (hardware present). Pozdrawiam
|
|
raver: musiałbyś ich pytać... na około 100 osób by się znalazło zapewne (mówię o salach, nie o tym, że to mogę załatwić :)) MrS: D-LINKi odpalić to jest conajmniej 2 dni babrania się, wiem coś o tym (DWL-510 z tego co pamietam odpalałem...) Do dziś nie pamiętam jak to odpaliłem, ale działa.
|
|
Reaper: DWL-510 też niedawno odpaliłem u kumpla. Teraz w ten sam sposób próbuję odpalić DWL-G630 i D-U-P-A. Próbowałem już na dwóch dystrybucjach - Slackware i Mandrake. Jutro spróbuję na Debianie... Pozdrawiam
|
|
No u mnie Debian także, "może pomoże". ;)
|
|
MrS: proponuje sprawdzić http://acx100.sourceforge.net/ u mnie na Slacku wszystko bardzo ładnie śmiga, mam ten sterownik w wersji BETA, mimo to nie ma żadnych problemów. Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
mam trochę inną kartę DWL-650+, ale z tego co wiem to jest podobna do Twojej i z nią kompatybilna.
|
|
Świetny pomysł. Na poprzedniej konferencji byłem i zachwalam do tej pory. I do tej pory śmieję się w duchu, gdy przypominam sobie, jak się ludzie rzucili na te darmowe dystrybucje Linux'a, które były rozdawane :)
|
|
tommeknet: daj nr GG do siebie... Pozdrawiam
|
|
tak na wszelki wypadek podam Instalacje karty wl-8305 w systemie Mandrakelinux 10.0 http://forum.mandriva.pl/viewtopic.php?t=196&sid=fcfe139d657d0bcc1bf3a356801e615e
|
|
To jeszcze pytanie dodatkowe: kto z was moglby wspomoc organizacje takiej imprezy? R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
jeśli to będzie w sobote lub niedziele a w ciągu tygodnia w godzinach popołudniowych to ja już podpisuję listę obecności :D
|
|
Osoby chętne do pomocy, nawet tej najdrobniejszej - prosze o kontakt na maila: studentsite(at)o2.pl R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Czy już coś wiadomo w kwestii konferencji? -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
A chcialbys pomoc? R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Nie jestem chyba w stanie, ponieważ nie ma mnie praktycznie cały czas w Łomży. Ale jakby się odbyła taka imprezka to chętnie bym przyjechał w miarę możliwości. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Pomoc niosą wszyscy. Mariusz, znasz Morgana Frimana? :> Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |