Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
POMOC!!! |
Witam szukam osoby ktora napisze mi prace styliczna oszywiscie odplatnie potrzebuje pomocy bo kiepski jestem z polskiego i niemam za bardzo czasu PROSZE O POMOC !! A to jest TEMAT PRACY I TEKST DO NIEGO !! MUSZE To miec na wtorek ... Jaki jest ludzki los? Odpowiedz na pytanie na podstawie podanego fragmentu ,,Chłopów" Wł.S.Reymonta. W pracy wykorzystaj również inne informacje z I tomu powieści. Siadali, jak było poręczniej, kapoty rozpinali z gorąca, pokładali się na stołach. Walili pięściami, aż miski podskakiwały, chwytali się wpół, to za orzydla, to ułapiali za szyję a raili, wyżalali się jak brat przed bratem, kiej ten krześcijan prawy przed krześcijanem i somsiadem. - Źle jest na świecie! Juści! Marnacja człowiekowi a to biedowanie jeno... - Poszły, psiekrwie... - Pod stołami psy gryzły się o kości. ..A pociecha ino w tym, kiej somsiad z somsiadem się zejdzie i przy tym kieliszku poredzą, wyżalą się i odpuszczą sobie, co tam jeden drugiemu winowaty - juści, nie to wypasione zboże ni przeoranie granicy, bo to już sądy wiedzą i świadkowie przytwierdzą, komu krzywda i komu sprawiedliwość, ale to, co tam po sąsiedzku przytrafić się przytrafi - czy kiej gadzina spyszcze w sadzie, czy baby się poswarzą abo dzieciaki się pobiją, jak to różnie się zdarzy... Dyć wesele od tego, bych zawziętość stajała i braterstwo a zgoda rosły między ludźmi! - A jutro samo przyjdzie! Hej! Nie uciekniesz przed dolą, chyba pod tę świętą ziemię; przyjdzie, za łeb ułapi, jarzmo na kark włoży, biedą popędzi i ciągnij, narodzie, a potem i krwią się oblewaj, swego bacz, z garści nie popuszczaj ni na to oczymgnienie, byś się pod koła nie zaplątał ! -Na braci Pan Jezus stworzył ludzi, a wilkami są la siebie ! - Nie wilkami, nie, to jeno bieda podjudza, kłyźni i jednych na drugich rzuca, że gryzą się jak te psy o gnat objedzony! - Nie sama bieda, nie, zły to ćmę na naród rzuca, że nie rozeznają, co dobre, a złe! - Prawda, prawda, i dmucha w duszę kiej w to zarzewie przygasłe, aż chciwość i złość, i wszystkie grzechy rozdmucha ! - Juści, któren głuchy jest na przykazania, ten ochotniej słucha piekielnej muzyki! - Drzewiej nie tak bywało! Posłuch był, poszanowanie starszych i zgoda! - Jak pić, to już całą kwartą, jak się weselić, to już całą niedzielę. A masz, człowieku, robotę?-pilno rób, kulasów nie żałuj i szczerze się przykładaj! A zdarzy się na ten przykład okazja - wesele, chrzciny albo i zamrze się komu - pofolguj sobie, odpoczywaj, obserwuj i uciechę miej! - A źle wypadnie - kobieta się zmarnuje, bydle ci zdechnie, pogorzel przyjdzie - wola boska, nie przeciw się, bo i cóż, chudziaku, poredzisz krzykaniem a płaczem? - nic; spokojności się ino zbędziesz, że nawet to jadło pokrzywą ci się w gębie wyda! - Cierp przeto i dufaj w Panajezusowe miłosierdzie... Przyjdzie gorsze, kostucha ułapi cię za grdykę i w ślepie zajrzy - nie probuj się wypsnąć, nie twoja moc - bo wszystko jest w boskim ręku... - Juści, kto tam wymiarkuje, kiej Jezus rzeknie: "Do tela twoje - od tela moje, człowieku." - Tak to, tak! Górą, kiej to błyskanie, lecą boskie przykazy, a nikt, żeby ksiądz, żeby najmądrzejszy, ich nie przejrzy przódzi, aż padną na naród ziarnem dojrzałym! - A ty, człowieku, masz tylko jedno wiedzieć - byś swoje robił i żył, jak przykazania święte nakazują, a przed się nie wyglądał... Pan Jezus wszystkim zasługi szykuje i wypłaci rzetelnie, co ino komu przypadnie... - Tym ci polski naród stojał - to i tak ma być aż po wiek wieków. Amen!- A cierpliwością i bramy piekielne przemoże. Tak sobie pogwarzali, gęsto przepijając, a każdy wypowiadał, co miał na sercu i co mu dawno ością stało w grdyce!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: POMOC!!! |
No to teraz polonistka będzie miala problem, który to jej wybitny uczen? h0jowe forum
|
|
a gdzie to Tobie wyslac?
|
|
najlepiej Tu wklej ;-) innym sie tez przyda
|
|
hehhe nie nie najperw to ja dam temu co potrzeba a juz on zadecyduje czy moge tu wrzucic:)
|
|
sorki za literowke " najpierw" hehe:)
|
|
Dzwoń 600-038-224
|
|
wyslij mi na poczte chagnes@op.pl numer telefonu i zadzwonie i umowimy sie ja pojade po te prace
|
|
ok:)
|
|
do takich prac o losie, istnieniu ludzkim i przeznaczeniu również można użyć oprócz literatury szkolnej inne odnośniki jak np. artykuły, wiersze, fragmenty piosenek. Nie wiem czy wam się przyda, ale ja do swojej pracy o sensie życia oprócz książki "zbrodnia i kara" odniosłam się do tego artykułu http://postlinknews.com/349news.php. i tekstów Marka Grechuty. pozdrawiam
|
|
Jaki jest ludzki los? Odpowiedz na pytanie na podstawie podanego fragmentu ,,Chłopów" Wł.S.Reymonta. W pracy wykorzystaj również inne informacje z I tomu powieści. Z tego tematu wynika ze trzeba sie odniesc do fragmentu i I tomu nie ma mowy o innych odnosnikach:) pozdrawiam
|
|
Ja26 dostałeś mail? :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |