piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
odczyt zapisu z monitoringu - dokąd się udać?

W dniu dzisiejszym około godziny 18:50 wjeżdżając na zielonym świetle na Rondo Solidarności mój tor jazdy przeciął inny pojazd, który wjechał i opuścił rondo na czerwonym świetle. Na słupie znajdującym się na środku ronda zamontowana jest kamera. Czy orientuje się ktoś gdzie mogę się udać celem zobaczenia nagrania, czy może lepiej od razu zgłosić się z ta sprawą na policję?
Proszę o pomoc.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: odczyt zapisu z monitoringu - dokąd się udać?

To jedyne wyjście z sytuacji ......
Ale są jakieś szkody? bo nic nie napisałeś

Skończyło się jedynie na strachu i ostrym hamowaniu z wykorzystaniem ABSu.
Na szczęście pozostał mi odruch sprzed przebudowy ronda i zawsze jak na nie wjeżdżam to patrzę w lewo czy nic nie nadjeżdża. Jechałem Piłsudskiego w górę (od Legionów w stronę Szosy Zambrowskiej) i zająłem prawy pas. Jakbym jechał ze środkowego to mogłoby być dużo gorzej.

Niesterty tam trzeba dobrze uważać bo nie jest to co opisujesz wWbijcie sobie do głowy, że na RONDZIE używacie TYLKO prawego kierunkowskazu. szmalu dzisiaj, 10:56
Obserwuj
Chyba, że zmieniany jest pas ruchu. Nie ma żadnego lewego kierunkowskazu przed rondem, bo skręcacie "w lewo".

Krótkie przypomnienie
1. Podstawową regułą, o jakiej powinni pamiętać kierujący to ta, że na rondach a więc skrzyżowaniach, przed którymi stoją znaki A7 (ustąp pierwszeństwa) i C12 (ruchu okrężny), pierwszeństwo przejazdu mają pojazdy będące w ruchu okrężnym, a więc znajdujące się na tzw. kole. Nieprzestrzeganie tej właśnie reguły jest główną przyczyną kolizji i wypadków.

2. Wspomniana zasada pierwszeństwa przejazdu obowiązuje, o ile na rondzie nie ma włączonej sygnalizacji świetlnej lub też działają tam jedynie żółte światła ostrzegawcze.

3. Gdy włączona jest sygnalizacja świetlna, o pierwszeństwie decyduje zielone światło, a nie to czy pojazd znajduje się na rondzie. Czyli jeśli mamy zielone światło to wjeżdżamy. Ale jeśli skręcamy w lewo, to możemy to zrobić tylko wtedy, o ile mamy też zielone światło lub z prawej strony nie jadą inne pojazdy.

4. Wjeżdżając na rondo nie powinniśmy włączać lewego kierunkowskazu. Będąc już na rondzie sygnalizujemy zjazd, włączając prawy kierunkowskaz bezpośrednio przez zjazdem.

5. W przypadku zmiany pasa ruchu (ronda o kilku pasach) pierwszeństwo ma ten kierujący, który jedzie swoim pasem, a więc go nie zmienia.

6. W przypadku trzech pasów, jeśli obok siebie (skrajnymi pasami) jadą dwa pojazdy i oba chcą wjechać na pas środkowy, to pierwszeństwo ma ten, który znajduje się z prawej strony.

Więcej info, oraz to, dlaczego nie należy włączać lewego kierunku znajduje się tu: http://urlik.pl/rondo/

I błagam, nie twórzcie nowych przepisów, tylko stosujcie się do obowiązujących.
yjątkiem.

Czekamy czekamy... na pierwszy śmiertelny wypadek z udziałem tego twora (ronda/skrzyżowania/objazdu) czy czym to tam jest ^_^
Obstawiam 100/1 ze to już już już całkiem niedługo

Oby tylko monitoring zarejestrował fajnie bedzie popatrzeć jak ktoś idzie do piachu dzięki takim wynalazkom
HURA panie projektanckie
BRAWO panie zarządco drug
H C W D ... TY który odebrałeś technicznie ten obiekt sportowy

ja dzis tam wjechalem pilusudzkiego w mstrone szpitala i mi babka wyjechALA MOZECIE SOBIE SLADY OBEJZEC BO ABS SIE ZEPSUL : ) I CO MAM ZROBIC TEZ ISC PO NAGRANIE ?

Znajdż najbliższą placówkę ORMO,twój ojciec zna adres

Oj, chyba cię rayben widziałem! Jeśli jeździsz ciemnym combi to gratuluję refleksu! Dzisiaj mniej więcej ok. siódmej wieczorem też sobie jechałem spokojnie przez to skrzyżowanie i widziałem chyba Skodę, która gnała na czerwonym, a combiak hamował. Gdyby to mi się zdarzyło to chyba łamiąc wszelkie przepisy dogoniłbym i zrobił z wiadomej części jesień średniowiecza. Wal na policję! Ja bym nie darował!

fanka bocianka poco piszesz tu o rondach to już nie jest proste i logiczne rondo tylko niebezpieczne dziwadło tamujące ruch w Łomży...
powinno się za nie kogoś rozstrzelać i w ogóle powinno się karać pasożytów z sejmów urzędów i innych jadłodajni na koszt podatnika

To przeklejone z innego foruma bo kilka dni wcześniej była mowa na ten temat to wrzuciłam to tak dodatkowo.A to nowe rondo to rzeczywiście spowalnia bardzo cały ruch.

Fakt, że rondo było lepsze niż obecne rozwiązanie komunikacyjne, bo te pokazuje, że opinia o łomżyńskich kierowców mówiąca, że nie potrafią jeździć i dziko zachowują się na drodze tylko się potwierdza.
Nie obrzucajcie mnie błotem, bo też jestem stąd, ale nie raz nie tylko w mieście, lecz również na trasie, widziałem cuda wyprawiane przez łomżyńskich kierowców.
Strach się bać.

kukułka ma rację. W innych miastach ludzie nie mają problemu z jazdą po tego typu skrzyżowaniach. A w Łomży nagle pojawia się tyle trudności.

Uczyć się a nie narzekać na skrzyżowanie.

Grzegorz

Autor: jeniec (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 25-10-11 20:10

Znajdż najbliższą placówkę ORMO,twój ojciec zna adres

dobre w h.j :D
i prawdziwe.

Przyjechało nowe rozwiązanie komunikacyjne w Łomży, może przez to opanują mieszkańcy trochę podstawowych zasad poruszania się na takich "rondo/skrzyżowanio/objazdach" co może spowoduje w społeczeństwie podlaskim większe zrozumienie i mniejsze narzekanie na ludzi z Łomży, znajdujących się szczególnie u szkodników z Białegostoku. Bo to że my to źle jeździmy to wiadomo nie od dziś tylko do nie których to jeszcze nie dociera.

Zawsze mam fun jak patrze z rana na ludzi pchających się na pierwszy pas na wprost, całkiem nie zauważają, mimo wyraźnego oznaczenia iż pasy w kierunku na wprost są dwa, ale co tam, przyzwyczajenie robi swoje. Albo najzwyczajniej świecie podejście - nie rozumiem tych znaków co są przed mną - "oni tak jadą to i ja tak pojadę"

Mam wrażenie że nie długo będzie to stały punkt na egzaminie na prawko w Łomży.

prosze udać się do KM Policji ,możę coś udostępnią, ale wątpie!

Znając życie to najzwyklej zbyją cię żeby nie mieć roboty;(

troszke ulepszenia unowoczesnienia a łomżyńscy kierowcy nie radza sobie z rondem :) nie trzeba jezdzic na pamiec tylko patrzec sie na znaki.

wy chyba nigdzie nie wyjezdzacie poza łomże, jak wy sobie radzicie w białymstoku czy warszawie ??
gratulecje:)

z takim waszym podejsciem do niczego łomża nie dojdzie nadal bedzie dziura zabita dechami juz zambrów jest bardziej rozwiniety niz ta "nasza kochana łomża"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org