poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
potrącenia pieszych na pasach

Ostatnio kilka osób zostało potrąconych w Łomży na pasach. Dlaczego kierowcy nie zatrzymują się widząc pieszego na przejściach dla pieszych!?
W krajach zachodnich taka sytuacja jest nie do pomyślenia!
Brak jakiejkolwiek kultury czy wyobraźni, trudno wyjaśnić te incydenty.
Przecież jest nawet sygnalizacja świetlna szczególnie dla kierowców?!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: potrącenia pieszych na pasach

przechodni na pasach są strasznie wkurzający - wyłażą w najmniej oczekiwanym momencie zamiast poczekać aż będzie można..co oni sobie myślą...??

zgadzam sie lecz zauwaz ze piesi rowniez nie zachowuja ostroznosci i wchodza na jezdnie nie ogladajac sie bo mysla ze im wolno...fakt jezdze duzo po europie i kultura jazdy obowiazuje wszedzie za wyjatkiem polski lecz piesi sa rowniez sprawcami wypadkow...ich je""""a nieuwaga wkur'''ia kierowcow..

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi Obcych.Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Marze o swiecie bez granic. Musze... ja nic nie musze.

Karolina, który kierowca nie zatrzyma się widząc pieszego na pasach???
W którym kraju i jak przepisy różnią się od naszych?

Jeżeli jest na pasach, a pojazd dojeżdza, pieszy ma pierwszeństwo. Natomiast problem jest także w niestosowaniu się pieszych do przepisów ruchu drogowego.

Art. 14. Zabrania się:

1. wchodzenia na jezdnię:

a. bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
b. spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;

2. przechodzenia przez jezdnię w miejscu o ograniczonej widoczności drogi;

3. zwalniania kroku lub zatrzymywania się bez uzasadnionej potrzeby podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko;

4. przebiegania przez jezdnię;

5. chodzenia po torowisku;

6. wchodzenia na torowisko, gdy zapory lub półzapory są opuszczone lub opuszczanie ich rozpoczęto;

7. przechodzenia przez jezdnię w miejscu, w którym urządzenie zabezpieczające lub przeszkoda oddzielają drogę dla pieszych albo chodnik od jezdni, bez względu na to, po której stronie jezdni one się znajdują.

Trybunał: Pijani rowerzyści mają w sobie moc TIRa

Trybunał Konstytucyjny nie podzielił argumentacji sądów. Rowerzyści będą wciąż traktowani tak samo jak kierowcy osiągających 250km/h aut, czy prowadzący 40-tonowe ciągniki siodłowe. W uzasadnieniu decyzji Trybunału napisano:
Dla pieszych większe niebezpieczeństwo stanowią nietrzeźwi kierowcy pojazdów (zarówno mechanicznych jak i niemechanicznych) niż nietrzeźwi piesi. Podnoszony przez sądy pytające argument, że nietrzeźwy rowerzysta porusza się z prędkością porównywalną do prędkości, z jaką porusza się pieszy, jest niezasadny. Z informacji dostępnych na przykład na stronach internetowych przeznaczonych dla rowerzystów i doświadczenia życiowego wynika, że rowerzyści mogą rozwinąć prędkość nawet do 70 km/h.

W decyzji całkowicie przemilczano temat kilkudziesięciokrotnej różnicy wagi roweru i samochodu, który ma bezpośredni wpływ na energię zderzenia, a więc także ewentualne szkody jakie może ono spowodować. Za to umieszczono tam niepotwierdzone w żaden sposób informacje z Internetu, że rowerzyści jeżdżą szybko. Trudno w to uwierzyć, bo owe 70km/h to niemal tyle co oficjalny torowy rekord świata Międzynarodowej Federacji Kolarskiej (UCI). Strach pomyśleć, co by było w uzasadnieniu, gdyby Sędziowie Trybunału znaleźli w Internecie nasz artykuł o najszybszych rowerach świata. Poza tym, czy ktoś widział kiedykolwiek pijanego rowerzystę jadącego owe 70 km/h?

http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,10140466,Pijani_rowerzysci_sa_jak_piesi__czy_pedza_70km_h_jak.html

Najbardziej denerwujący są natręty. Rozumiem, kiedy jedzie sznur samochodów i ciężko jest się przedostać na drugą stronę jezdni...wtedy sam czasem bardzo powoli wchodzę na przejście, żeby dać kierowcom do zrozumienia , że idę. Natomiast jeśli jedzie JEDEN samochód i taka święta krowa nie może zaczekać aż przejedzie to mi żyłka pęka :)

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

święte krowy na pasach. łażą w słuchawkach, kapturach, pod parasolami, zamyśleni. nieznane im są prawa ruchu drogowego. jedziesz zgodnie z zasadami, ale oni i tak łażą jak neptycy.
ja ich nazywam "zombie".

rozejrzyj się jeden z drugim pieszy - maska mojego auta jest twardsza niż twój zakuty łeb. ja najwyżej pójdę siedzieć, ale ty możesz zginąć.

Rosja.
Matka z córką sobie przechodzą - jak chcą.
Tylko 18+.
Wrażliwcy nie klikać.

http://www.liveleak.com/view?i=15a_1318156793

http://www.pijanikierowcy.pl/

Przeciętnie co 13 minut w Polsce dochodzi do wypadku drogowego. Według statystyk Parlamentarnego Zespołu ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w 80 proc. przypadków winę za wypadek ponoszą kierowcy. Główne ich grzechy to: niedostosowanie prędkości do warunków jazdy, prowadzenie auta po spożyciu alkoholu, nieprzestrzeganie przepisów ruchu drogowego, nieprawidłowe zachowanie wobec pieszych oraz wymuszanie pierwszeństwa.

chociaż nie.
każdy pieszy niech klika !

...ziaam tu przesadziłeś, dla kogo są pasy chyba dla pieszych i nie możesz nakazać jak kto przez nie przechodzi , ma prawo a ty masz święte prawo zatrzymać się i przepuścić pieszego. nie jesteś królem jezdni i gdzie się tak spieszysz chyba na tamten świat. Masz wielkie braki w kulturze poruszania się po jezdni, nie szanujesz innych użytkowników a szczególnie ludzi starszych. Dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu, kto ci dał prawo jazdy, takich samobójców jest więcej...zakuty ł... jak napisałeś...

karolina25 zapoznałaś się z przepisami rd?

Ruch pieszych:

Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.

Art. 14. 1. Zabrania się:

wchodzenia na jezdnię:

a.bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;

VERGISS MICH

Oni też jeżdżą według przepisów....
Sąd skazał pirata drogowego. Ponad trzy lata więzienia

Trzy lata i dwa miesiące więzienia dla kierowcy, który po pijanemu staranował wózek z dzieckiem na przejściu dla pieszych. Przez siedem lat nie może też prowadzić pojazdów. Wyrok zapadł we wtorek w szczecińskim sądzie rejonowym.

Był 11 maja ub. roku. Przez przejście dla pieszych na ul. Przyjaciół Żołnierza przechodziła opiekunka z dwójką dzieci - jedno było w wózku, drugie szło obok, trzymając kobietę za rękę. Przed przejściem, na prawym pasie jezdni, stał sznur samochodów. Kierowca mazdy nawet nie zwolnił.

Rozpędzony jechał lewym pasem. Uderzył w wózek i wlókł go kilkadziesiąt metrów po asfalcie (wózek zaczepił się o zderzak). Na szczęście 7-miesięczna Amelia, która była w środku, nie doznała poważnych obrażeń, a starszy brat "tylko" otarł się o pędzący samochód.

Sprawca uciekł. W pościg ruszył przypadkowy świadek, motocyklista Sebastian Wołosz. Po kilku kilometrach i dramatycznym pościgu ulicami Niebuszewa zatrzymał pirata, obezwładnił i przekazał policji.

Kierowca - 35-letni Rafał M. - był pijany (badanie alkomatem wykazało 1,5 promila). Gdy wytrzeźwiał, usłyszał zarzuty - spowodowanie wypadku i ucieczkę z miejsca zdarzenia oraz kierowanie pojazdem w stanie nietrzeźwości. Groziło mu do czterech i pół roku więzienia. Na ławie oskarżonych, przepraszał: - Chciałbym cofnąć czas - mówił.

We wtorek usłyszał wyrok: 3 lata i 2 miesiące więzienia (czas spędzony w areszcie zostanie wliczony do zasądzonej kary), 7-letni zakaz prowadzenia pojazdów i 12,5 tys. zł zadośćuczynienia dla poszkodowanych.

Pełnomocnik Rafała M. zapowiedział odwołanie od wyroku.

19-latek w BMW staranował młodą kobietę

W Tczewie (woj. pomorskie) doszło do groźnego zderzenia bmw 3 i fiata uno. W wypadku została ranna 23-letnia kobieta. Okazało się, że 19-letni kierowca bmw był kompletnie pijany!

Do wypadku doszło kilka minut po godzinie 16.00. Wówczas na ulicy Żwirki w Tczewie wyjeżdżające z parkingu bmw 3 uderzyło w jadącego fiata uno. W wypadku ranna została 23-letnia mieszkanka Tczewa kierująca fiatem. Tuż po zderzeniu kierowca bmw zaczął uciekać.

Być może spowodowanie wypadku uszło by mu na sucho, gdyby nie fakt iż świadkiem całego zajścia był policjant. Funkcjonariusz najpierw poinformował o wszystkim okoliczne patrole, po czym prywatnym autem pojechał za uciekającym. Dzięki temu już po kilku minutach na sąsiedniej ulicy zatrzymano uciekiniera.

Szybko wyszło na jaw, że młody mieszkaniec Tczewa jest pijany. W wydychanym przez niego powietrzu stwierdzono ponad promil alkoholu. Policjanci zakuli go w kajdanki i przewieźli na komendę.

Po nocy spędzonej w areszcie mężczyzna usłyszał zarzuty. Za kierowanie autem po pijaku i spowodowanie wypadku grozi mu nawet pięć lat za kratkami.

karolina25:

25 to twój wiek, czy IQ ?
miałem na myśli, że jako odpowiedzialny, rozważny kierowca nie jestem mimo wszystko w stanie zapanować nad wszystkim, czyli m.in. nad nierozgarniętymi pieszymi.

Kluczem do zmniejszenie wypadków piesi-kierowcy jest rozwaga zarówno z jednej jak i drugiej strony.
Dzisiaj widziałam jak na ulicy Zawadzkiej brakowało centymetrów do nieszczęścia. Babcia szła z dziećmi, kierowca na jednym pasie stanął przed pasami, gdy gromada chciała wejść na drugi pas tuż przed nosem tylko śmigneła Astra. Aż mi się gorąco zrobiło.
Bywają kierowcy bez wyobraźni , pędzą w okolicach szkół, w miejscach potencjalnie niebezpiecznych, np ze względu na ograniczoną przez zaparkowane samochody widoczność, przepuszczają pieszych wtedy gdy świeci się 'zielone', można wymieniać.
Ale jeżeli kobieta wbiega na jezdnię nawet nie patrząc czy może to nie mam siły. Wiadomo , kto w takiej sytuacji skończy gorzej, czy jest sens tak ryzykować? A świadkiem podobnych sytuacji byłam nie raz, jako iż sama jestem kierowcą .Pomimo starań , nie ma siły, jak ktoś wleci( nie wiadomo skąd) to tylko hamulec do oporu...
Nic tylko życzyć bezpiecznej drogi.

ziaaam obejrzalem ten filmik i mnie wrylo w fotel. Jak mozna byc tak glupim i nie odpowiedzialnym zeby z dzieckiem tak sie pchac na ulice :(
Zal jest tego dziecka. Chcialbym zeby dziecku nic sie nie stalo w tym wypadku.

...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org