czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
nie ma juz pogotowia

Łączycie? Głodujemy! Drukuj
(07.Listopad.2005)
- Będziemy głodować, jeśli dziś lub jutro zarząd województwa postanowi połączyć stacje pogotowia: suwalską i łomżyńską z białostocką - zagrozili przedstawiciele załóg pogotowia ratunkowego w Łomży i Suwałkach. To reakcja na prasowe doniesienia o zamiarze łączenia stacji pogotowia przez wicemarszałka Krzysztofa Tołwińskiego. Pierwszym konkretnym sygnałem, że pomysł połączenia stacji nie jest tylko plotką, była informacja o zamiarze zwolnienia dyrektora łomżyńskiego pogotowia Grzegorza Wasilewskiego. Pismo z prośbą o opinię na jego temat otrzymał przewodniczący rady społecznej łomżyńskiego pogotowia Antoni Jurski. Opinia taka jest wymagana m.in. przy zamiarze rozwiązania umowy o pracę.
Dyrektorzy na nie
Wasilewski jest zaś zdecydowanym przeciwnikiem łączenia stacji. On sam nie chce jednak tego komentować, twierdząc, że bronią go wyniki placówki.
- Stacja przynosi rocznie ponad 150 tys. zł zysku - wylicza dyrektor Wasilewski. - Kupujemy nowe karetki, pracownicy i pacjenci są zadowoleni.
Podobną opinię i wyniki ma szef suwalskiej stacji Adam Szałanda. Dyrektor trzeciej podlaskiej placówki - w Białymstoku, entuzjastą pomysłu również nie jest.
- W zasadzie nie mam nic przeciwko połączeniu stacji - ocenia dyrektor Ryszard Wiśniewski. - Myślę, że wtedy m.in. można by zracjo-nalizować koszty. Nie da się jednak tego zrobić bez nakładów, a z tego co słyszałem wicemarszałek Tołwiński przekonuje, że połączenie stacji pogotowia mogłoby się odbyć bez dodatkowych pieniędzy. Tak się z pewnością nie da.
Zdeterminowani
Pracowników w łomżyńskiej stacji jest 370, w suwalskiej - 127.
- Wszyscy są zdeterminowani w obronie niezależności swych placówek - mówi Henryk Piekarski, przewodniczący komitetu strajkowego stacji pogotowia w Łomży i Suwałkach. - I nie ustąpią. Jak trzeba będą strajkować i stracimy wszyscy. Tak jak było w PKS-ach.
Pomoc i poparcie dla protestujących wyraziły władze samorządowe Łomży i Suwałk, radni sejmiku z tych miast Sławomir Zgrzywa i Zenon Dziedzic oraz posłowie Jarosław Zieliński i Lech Kołakowski.
Posady dla towarzyszy
Pomysł połączenia stacji pogotowia nie jest nowy. Po raz pierwszy wicemarszałek Krzysztof Toł-wiński chciał podporządkować Białemustokowi Łomżę i Suwałki już dwa lata temu. Poszło o punkt pogotowia w Kobylinie-Borzymach. Chciała go stacja w Białymstoku, twierdząc, że Łomży do niej daleko i sprawę wygrała. Od pomysłu odstąpiono. Nie na długo. Tragedia w Jeżewie posłużyła za pretekst do powrotu do tego pomysłu. Niestety, mimo dwukrotnych prób nie udało nam się uzyskać od wicemarszałka Tołwińskiego odpowiedzi jaki jest cel i powód połączenia placówek.
- Niby żeby lepiej skoordynować pracę karetek pogotowia w terenie - mówi jeden z pracowników pogotowia. - A nam się wydaje, że szykuje się miejsca dla tracących posady towarzyszy. I to naszym kosztem.

Opinie - liczba opinii: 3 dodaj opinię
ROZDRAPYWANIE RAN, CZYHANIE NA LUDZKIM NIESZCZĘŚCIU TO ATRYBUT PANA
TOŁWIŃSKIEGO. JAK PAN MOŻE DOPUSZCZAĆ SIĘ TAKICH RZECZY.ODEJDŻ PAN
HONOROWO DO SWOICH RODZINNYCH SIEMIATYCZ, A NIE SZYKUJ SOBIE I SWOIM
KOLESIOM POSADY, NIE TĘDY DROGA.
Autor: GAL ANONIM
08-11-2005 18:26
brawo pracownicy pogotowia w łomży i suwałkach , nie dajcie się tym
śledziom

08-11-2005 20:32
tak trzymać - a B-stok niech nauczy się gospodarzyć swoją kasą

08-11-2005 22:51

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: nie ma juz pogotowia

likwidacja dobrze działajacego pogotowia w Łomzy to bezposredni zamach na bezpieczeństwo mieszkanców naszego miasta i powiatu.

Dotą biernie przyglądaliosmy sie działaniom wojewódzkich kacyków , korzy krok po kroku p[onizałi nas i odbierali miastu co co sobie wypracowało przez minione lata.

W TEJ SYTUACJI NIE MOŻEMY POZOSTAC BIERNI I PROPONUJE ZEBRAC SIE POD POGOTOWIEM W WIECU POPARCIA DLA ICH PRACOWNIKÓW I W CELU UDAREMNIENIA KOLEJNYCH DZIAŁAN WOJEWÓDZKICH

stanisław

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

""so sledzji so to da mnie dwóch"""!!!!!!
niech bialystok lepiej zajmie sie soba a od lomzy wara!!!!! po raz kolejny mamy przyklad ze lomza bedzie traktowana jako robol bialegostoku, jednym slowem ciekawe jaki jest powod tego zamiary, czyzby karetki byly w sledziowie zjezdzone??

Nie koniecznie musimy zbierać sie pod pogotowiem, chociaż jeśli przystapią do strajku warto nasze pogotowie wesprzeć chociażby poprzez swoją obecność. Poroponuję uruchomienie poparcia społecznego poprzez akcję założenia i wpisywania się na listy przeciwko zmianom (a może takie juz są). To jest chyba już ostatnia instytucja jaka została nam po województwie.

A jeśli będę mógł, to dzisiaj przyjdę przed budynek. O godz. 12 ma się rozpocząć akcja protestacyjna pracowników.

Jeśli centralizacja byłaby takim dobrym pomysłem na rozwój to do dziś dnia nie
byłoby samorządów lokalnych. Tołwiński chce stworzyć kolejne „ciepłe” posadki
bo ja problemu w funkcjonowaniu pogotowia nie widze.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .......... !!!!

popieram sebo

W tym kraju nie warto dobrze pracować bo zaraz znajdą się hieny cmentarne czyhające na ten dorobek. Zawsze mówiłem, że ten kraj trzeba zresetować. Pierwszymi do anihilacji powinny być autorzy reformy administracyjnej za rozpieprzenie spójności państwa. Jakoś te okrzyczane "wybory demokratyczne" pokazują całkowitą bezsilność społeczeństwa i dziwię się, że tak wielu ciągle nabiera się na tę zgniłą propagandę zgrai partyjnych cwaniaków. Czy nasz naród naprawdę jest tak beznadziejnie i nieuleczalnie głupi? Bo jeśli tak, to ma to na co zasługuje i dalej będziemy toczyć boje o wyższości prawicy nad lewicą, centrum nad liberałami przy wtórze ICH chichotów....

Zbych

sledzie obsrane;/

Śledzie wszystko chcą zabrać do Śledziostoku. Tak było z paroma urzędami, Telekomunikacją, próbowali rozkraść szpital, a teraz chcą zniszczyć pogotowie ratunkowe. Leżymy na Mazowszu, a przydzielili nas do Podlasia. Za jakie grzechy, Boże, za jakie?! Mam nadzieję, że ktoś w końcu rozwali tą całą czarwoną bandę kolesi i będzie w tym naszym kraju dobrze. Niestety, mimo wcześniejszych zapowiedzi PiS-uarów na to się nie zanosi.
Związkowcy i pracownicy Pogotowia Ratunkowego w Łomży - trzymajcie się, popieramy Wasz protest, wierzymy, że zwyciężycie, jesteśmy z Wami!!!

...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...

:|

Mam w Śledziowie kilku znajomych i wiem od nich że zaliczanie do nich Tołwińskiego uważają za obraźliwe to jego chore ambicje bo im od tego i tak nic nie przybędzie
_____________________________-

... & vice versa!

1. goostav:
Śledzistwo to nie tylko Ś-stok, to całe Podlasie! A kola jest z Siemiaatycz, więc niczym innym jest, jeno oryginalnym, ordynarnym śledziem!

2. wszyscy:
Może jakiś mały zajazd na siedzibę zarządu województwa? Tak z kilkaset osób? Transparenty i hasła wyrażające naszą sympatię do tegoż człowieka?

3. Czyż to nie ten sam pan, któremu się nie udało dostać do parlamentu, a który umieszczał swoje plakaty wyborcze w szpitalach województwa za frajer? No bo któryż z dyrektorów miał odwagę mu odmówić?

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org