Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Byłem u spowiedzi 2 - czyli Alzheimer zatacza koło |
Autor: paplik (---.elomza.pl) Data: 19-03-08 22:28 Postanowiłem sprawdzić reakcję księży /wybrałem starszego i młodszego wiekiem/ na spotkanie nietypowego, w jednostajnym szeregu wiernych, spowiadajacego się. Nie wyłudzałem, broń boże, sakramentu, zaczynając od wyznania, że choć byłem ochrzczony to dawno żyję jak ateista, ale teraz pytam, czy mogę się wyspowiadać i zacząć żyć jak katolik. Proponuję odgadnąć, który ksiądz, młody - ok 30 lat, czy starszy - po 60-ce postąpił następująco: Pierwszy wypytał dokładnie, czy byłem u 1 komunii, bierzmowania, czy ślub kościelny itd. Słysząc potwierdzenie drążył dalej: czy dzieci chrzczone, chodzą na religię itd.. Słysząc: nie, stwierdził, że spowiedż jest niemożliwa, zażądał wizyty u proboszcza w celu uregulowania zaległości wobec boga i kościoła. Na moje pytanie, czy mam założyć wór pokutny, niegrzecznie odegnał mnie od konfesjonału ku zdumieniu ludzi stojących w ogonku. Drugi zapytał tylko o chrzest, 1 komunię i okres trwania ateizmu, następnie zagadnął o powody takiej postawy. Powiedziałem, że nie mogłem uwierzyć w istnienie boga, a widząc jaki jest kościół tym bardziej utwierdziłem się w tym, grzesznym, stanie. Zapytałem, czy mogę się wyspowiadać i otrzymać rozgrzeszenie. Kapłan orzekł, że moja spowiedż już trwa, zapytał czy mam oprócz tego jakieś grzechy. Odpowiedziałem, że tylko te, które popełnia ateista. Ksiądz udzielił mi rozgrzeszenia i zadał stosunkowo niewielką pokutę. Który to ksiądz okazał się być także człowiekiem? Nagrodą za prawidłową odpowiedż będzie podanie nazwy kościoła. Paplak Czasem mnie Diabeł kusi by uwierzyć w Boga "Nie czyni mi krzywdy to, że mój sąsiad mówi, iż istnieje dwudziestu bogów albo, że żadnego boga nie ma." http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=136105&t=135841&v=f http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=441952&t=441952 Nasz ateista z braku pośmiertnych perspektyw się zresetował? :) VERGISS MICH
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Byłem u spowiedzi 2 - czyli Alzheimer zatacza koło |
stawiam, ze stary Ciebie rozgrzeszyl, a kosciol? Moze na wojska polskiego? :P
|
|
cos sie tematy j** w przegladarce i wyszlo tutaj haha
|
|
oojjj P.A :D
|
|
Re: vorarbeiter Pierwszy raz mogę ci podziękować i pogratulować jednocześnie czujności godnej członka Opus Dei.... rudy błazen z druhem
|
|
Z tym Opus Dei nie przesadzaj :) czuć od ciebie prowokacją na kilometr. A ja, mam dobrą pamięć. Szkoda, że nie poczekałem jeszcze trochę, ciekawe co w tym byś napisał. VERGISS MICH
|
|
Ale co, wg ciebie, było prowokacją? Dzisiejsze powtórzenie tematu, czy ówczesny? rudy błazen z druhem
|
|
Dlaczego powtórzyłeś ten temat???
|
|
Masz pozapisywane co i kiedy powtarzać? Co i za ile powtarzać?
|
|
Znajomy opowiedział, zdenerwowany bardzo, o tym jak ksiądz odmówił mu rozgrzeszenia z powodu tego, że żyje z kobietą bez kościelnego ślubu. Z tego też powodu nie mógł wziąć czynnego udziału w rodzinnej uroczystości kościelnej. Przypomniał mi się temat i go odświeżyłem. abelkaim dziwny ten świat, w którym człowiekiem gardzi człowiek [nie dotyczy humanistów i racjonalistów]
|
|
hahhahahahhahahhahah to co napisałeś ''Znajomy opowiedział, zdenerwowany bardzo, o tym jak ksiądz odmówił mu rozgrzeszenia z powodu tego, że żyje z kobietą bez kościelnego ślubu. Z tego też powodu nie mógł wziąć czynnego udziału w rodzinnej uroczystości kościelnej. Przypomniał mi się temat i go odświeżyłem.'' ''Postanowiłem sprawdzić reakcję księży /wybrałem starszego i młodszego wiekiem/ na spotkanie nietypowego, w jednostajnym szeregu wiernych, spowiadajacego się. Nie wyłudzałem, broń boże, sakramentu, zaczynając od wyznania, że choć byłem ochrzczony to dawno żyję jak ateista, ale teraz pytam, czy mogę się wyspowiadać i zacząć żyć jak katolik.'' Jest tak fałszyw jak atteizm - wiara w goowno. VERGISS MICH
|
|
p.s. napisz ile ci płacą, może będą chętni aby cię wspomóc :D
|
|
Nie twój zasrany-kościelny interes kto i za co mi płaci, ani z jakich powodów poruszam jakiś temat. abelkaim dziwny ten świat, w którym człowiekiem gardzi człowiek [nie dotyczy humanistów i racjonalistów]
|
|
Jak tam paplik - ateizm poje..... - atbis - inkwizytor itd., twój bożek cię zaspokoił (sztucznym, czy prawdziwym)? VERGISS MICH
|
|
paplik - ateizm poje..... - atbis - inkwizytor itd., napisał: "Nie twój zasrany-kościelny interes kto i za co mi płaci...." uuuu, coś jest na rzeczy :)
|
|
p.s i jeszcze jedno, piszesz, że ''istnienia Boga nie da się udowodnić'', a wszystko inne jest udowodnione. Napisz tu, gdzie i za ile kilometrów kończy się wszechświat i udowodnij to. Napisz jak powstał, bo chyba nie wierzysz, że z ''wielkiego wybuchu'', czyli z nicości powstały nieskończone ilości materii :) Twoje posty pomagają w zrozumieniu wiary i weryfikacji wszystkich dowodów i argumentów. Pozdrawiam.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |