poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Studiowanie informatyki

Witam.
Mam pytanie do osób znających się na temacie. Jakie wymagania należy spełnić aby iść na studia informatyczne?Drugie pytanie to jaki poziom reprezentują łomżyńskie uczelenie w tym zakresie??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Studiowanie informatyki

na łomżyńskie ? zdać maturę xD

Chcę wiedzieć czy nauczę się tam programować>?

wszystkiego sie tam nauczysz,swietny zawod informatyka,Wszyscy inni koncza markieting a po takich studiach to nawet na sprzataczke przyjac niechca.

Jak będziesz się uczył to na pewno, a jak będziesz kwitł tylko na wykładach i myślał że samym chodzeniem się nauczysz to na pewno nie. Poza tym żeby umieć coś na perfect sam będziesz musiał wiele nadgonić.

idź na grafikę komputerową

Jeśli chcesz studiować stacjonarne to idź na PWSIP, niestacjonarnie na WSA,
dlaczego?
Stacjonarne - bo za darmo,
niestacjonarne - bo taniej i nie będziesz musiał na łączone zaięcia dwóch kierunków informatyka oraz automatyka i robotyka.
Poziom nauczania: podobny obie Uczelnie opierają się o kadrę Białostocką.

Andy

Ja radzę od razu zakupić Ci jakieś książki np na Helionie jeśli chodzi o programowanie i uczyć się z nich samemu. Jeśli poważnie myślisz o zawodzie programisty to nawet uczestnicząc pilnie w wykładach i laboratoriach ciężko będzie Ci nadgonić to co w sumie powinno się już umieć idąc na takie studia.
Wiem to sam po sobie :) A naprawdę warto poświęcić na to czas bo zarabiać można potem bardzo dobrze nawet po uczelni łomżyńskiej :)

Dzięki za porady. A w jakim języku najlepiej się specjalizować?
Czego się uczyć?

To już zależy co Ciebie interesuje. Każdy język programowania ma swoje główne zastosowania jak sieci, urządzenia RTV, bankomaty itd. Na pewno najbardziej wartymi uwagi jest Java oraz C# lub ogólnie platforma .NET. Pracy w tych technologiach jest najwięcej. Potem jest chyba PHP. PHP jest prostszy w nauce ale dużo więcej można zarobić pisząc we wcześniej wymienionych językach. Musisz też brać pod uwagę lokalizację w której będziesz szukał pracy. Wiadomo że na podlasiu nie ma jej tyle co np. w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu czy Krakowie no i raczej będzie to głównie PHP. Warto też rozejrzeć się za jakimś rzadko używanym językiem programowania. Pracy jest może mniej ale także i specjalistów niewielu więc po pierwsze można walczyć o lepszą płacę jak i nie ma dużej konkurencji na miejsce pracy.

Ale pamiętaj, że trzeba naprawdę coś umieć aby zarabiać dobrze w tym zawodzie. Z samego doświadczenia z mojego miejsca pracy wiem, że mimo iż firma prowadzi sporo rekrutacji to też bardzo dużo kandydatów odpada na testach.

Przy okazji, @sisharp Ty przypadkiem już czegoś nie studiujesz? Bo widzę że piszesz z sieci akademickiej

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org