Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
maszty widma |
Czegoś nie rozumiem, może taki tępy jestem. Dlaczego te maszty maja stać wśród zabudowan. Od ul. Nowogrodzkiej niedaleko jest do lasu Jednaczewskiego, ale pewnie zającom, wiewiórkom i innej zwierzynie leśnej i polnej promieniowanie szkodzi, a ludziom nie. Dlaczego kolejny ma stanąc w okolicach ul. Ks. Janusza? Paręset metrów dalej jest juz maszt telewizyjny, wystarszy zawiesić na nim anteny i jest ok., albo postawić go na niezabudoanym terenie po drugiej stronie Sz. Zambrowskiej. Sposób w jaki załatwia te sprawy Urząd Miejski też jest skandaliczny. Podobno żyjemy w demokratycznym państwie, którego obywatele mają coś do powiedzenia, ale jest to tylko złudzenie i iluzja.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: maszty widma |
Ja ze swojej strony chciałbym tylko wiedzieć, jakie "wejścia" trzeba mieć w Łomży, żeby tak błyskawicznie załatwić swoją sprawę. Na ul. Nowogrodzkiej z tego co słyszałem maszt ma stanąć w okolicach posesji 137 czyli w pobliżu domów na ul. Nowogrodzkiej, osiedla Maria i domów na ul. Strzelców Kurpiowskich. No, ale przecież żaden włodarz naszego miasta nie mieszka tam (ani na ul. Ks Janusza) więc co im tam będą jakieś maszty przeszkadzać. Szkoda, że wybory dopiero za rok... I jeszcze na koniec. W Gazecie Współczdesnej było wspomniane, że jest jakaś lista z podpisami przeciw budowie masztu na ul. Nowogrodzkiej. (z tego co pamiętam było tam 70 podpisów). Może ktoś kto ma to listę udostępnił by ją dla mieszkańców innych ulic położonych w pobliżu planowanego masztu (np. ul. Strzelców Kurpiowskich, os. Maria, itp, itd)
|
|
Jeden z mieszkańców (jeśli dobrze pamiętam) uzył sformułowania brzmiącego mniej więcej tak: "nie jestem wrogiem postępu, ale nie chcę by antena stała nad moją głową"; wg mnie taka wypowiedź sięga korzeniami do czasów pędzącej odnowy socjalistycznej gdzie postęp był dobry (najlepszy i najważiejszy, wręcz kluczowy) i wszystko się jemu podporządkowywało. A po co? Czy człowiek musi być więźniem technologii? To technologia itak zwany "postęp" są dla ludzi, a nie na odwrót. A jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości, że stawianie tych masztów jest związane z ideą postępu - to chciałbym je rozwiać: chodzi tylko o kasę; tak więc - mieszkańcy Nowogrodzkiej i okolic oraz Ks. Janusza i okolic - nie bójcie się byc wrogiem "postępu" i walczcie o swoje! --- PGG
|
|
zeby miec wladze trzeba miec kase mas kase masz wszystko tak bylo i tak bedzie
|
|
ja Wam powiem jak się sprawy nie nagłośni to nic się nie zdziała! takie nam czasy nastały:P:P:P hehe pseudo demokracja i podział na równych i równiejszych!!! bigi2004
|
|
bigi2004 masz racje sprawe trza nagłosnić :)
|
|
odnośnik : http://www.elomza.pl/wiadomosci/news.php?id_news=5659
|
|
Kiler pozmol mi to wkleić bo niktórym niechce sie tam czytać Wiec wkleje to tu – To niedopuszczalne! Budowa masztu to drażliwy temat. Powinien być szeroko konsultowany. Potrzebne są działania przy otwartej kurtynie – denerwuje się Zbigniew Lipski, prezes Spółdzielni Mieszkaniowej w Łomży i radny miejski. Od „Gazety” dowiedział się, że przy ul. Ks. Janusza może powstać kolejny maszt telefonii komórkowej! O planowanej budowie masztu przy ul. Nowogrodzkiej w Łomży pisaliśmy w ub. tygodniu w artykule „Miejskie = ściśle tajne” („Gazeta Współczesna”, dn. 26.10 br.). W internetowym Biuletynie Informacji Publicznej urzędnicy zamieścili krótką informację dotyczącą planów budowy stacji bazowej jednej z telefonii komórkowych. Poinformowano tam, że mieszkańcy mają czas na składanie protestów do 5 listopada. Biuro prasowe zapewniło nas, że nikt nie zgłaszał zastrzeżeń. Tymczasem protesty zaczęły się już w marcu! A o planach budowy kolejnych masztów ratusz nadal nikogo nie informuje. Miasto masztów-widm Kiedy zaczęliśmy badać sprawę, okazało się, że dwa miejsca przy ul. Nowogrodzkiej, gdzie mają powstać maszty, nie są jedynymi! – Prowadzimy równolegle dwie sprawy dotyczące budowy stacji bazowych telefonii komórkowych w Łomży. Oprócz ul. Nowogrodzkiej dotyczy to także ul. Ks. Janusza – powiedział inspektor Adam Skrodzki z wydziału środowiska i rolnictwa Urzędu Wojewódzkiego w Białymstoku. – Po wykonaniu raportu o uwarunkowaniach środowiskowych tej budowy kolejnym etapem będzie realizacja inwestycji. O planowanych budowach nikt nic nie wie. – Dlaczego to jest okryte taką tajemnicą? Może ratusz nie chce nas informować, bo nie chce mieć kłopotów z protestami? – zastanawiają się zbulwersowani mieszkańcy Nowogrodzkiej. Solidarni w sprzeciwie Dzięki protestom mieszkańców zawieszona została sprawa budowy jednego z masztów przy ul. Nowogrodzkiej. Teraz zajmuje się nią ministerstwo. W tej sprawie interweniowało także m.in. łomżyńskie nadleśnictwo. W piśmie wysłanym do Urzędu Miejskiego znalazł się fragment: „W ostatnich latach pojawiły się liczne doniesienia o możliwości korelacji pomiędzy zachorowaniem na raka krwi i mózgu u osób przebywających w pobliżu pola elektromagnetycznego. Raport Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska stwierdza, że pola magnetyczne mogą być przyczyną chorób nowotworowych u ludzi”. Nie walczymy z postępem! – Nie wyrażamy zgody na budowę masztu ani na ul. Nowogrodzkiej, ani w jej pobliżu, ani w żadnym innym miejscu w Łomży – stanowczo podkreśla Stanisław Bojaruniec, członek rady osiedla nr 3. – Chcemy być solidarni w sprzeciwie! Jak podkreślają protestujący, nie walczą z postępem. Ale jednocześnie zapewniają, że nie złożą broni, dopóki nie zobaczą wiarygodnych badań, zapewniających, że działanie masztów nie jest w żaden sposób szkodliwe dla ludzi. – My tu żyjemy, tu wychowujemy nasze dzieci. Chcemy, żeby były zdrowe – mówią mieszkańcy. Protestujący piszą kolejne pisma, zbierają kolejne podpisy. Zamierzają pójść z nimi na jutrzejsze obrady sesji Rady Miejskiej. – Chcemy wiedzieć jak to jest, że politycy potrafią dotrzeć do mieszkańców w czasie wyborów, kiedy walczą o stołki. Wtedy w każdej skrzynce znajdujemy tony makulatury. Ale kiedy chodzi o sprawy istotne dla mieszkańców, nikt nie poczuwa się do obowiązku poinformowania nas o nich – bulwersują się protestujący. Do sprawy wkrótce wrócimy.
|
|
Z regulamiu forum: Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą usuwane. Gdzie jest admin?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |