Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ślub |
mam pytanie, co dzieje się wówczas gdy po 2 latach okazuje się, że pan młody podstępem nie doprowadził do zapowiedzi w swojej parafii po otrzymaniu prośby pisemnej od księdza a sakarament małżeństwa mimo to został udzielony. Ile miesięcy zameldowania czasowego musi upłynąć , żeby zostać parafianem w nowym kościele???
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ślub |
a co ma sie dziac? Chyba zapowiedzi nie podwazaja wiarygodnosci sakramentu malzenstwa? I jak zmieniasz zameldowanie to automatycznie nalezysz do parafii ktora przydzielon ajest do wojego miejsca zamieszkania...
|
|
akurat byłam na przesłuchaniu jako świadek w sądzie biskupim i przewodniczący powiedział mi, że pan młody podstępem doprowadził do braku zapowiedzi w jego parafii, gdzie miał stały pobyt zameldowania, a nawet jeśli by miał czasowe zameldowanie to musi upłynąć minimu pół roku, żeby byc parafianinem a w tym przypadku, w którym byłam świadkiem okazuje się, że miał dopiero półtora miesiąca czasowego zameldowania i ksiądz główny sędzia właśnie ten przewodniczący powiedział, że to poważne uchybienie.
|
|
dlatego pytam was o opinie.
|
|
zameldowanie na pobyt czasowy miał w innym miescie 300 km od swojego domu rodzinnego.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |