sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Prawo jazdy - nowe zasady egzaminów

""ŻW": Nowe przepisy szkolenia i egzaminowania kandydatów na kierowców wreszcie zostały ostatecznie zaakceptowane przez rząd.
onet.pl, mh, PAP/ 2005-10-28 13:20
Po kilku miesiącach konsultacji międzyresortowych minister infrastruktury Krzysztof Opawski podpisał rozporządzenie o kierujących pojazdami.

Od 10 stycznia będziemy zdawać egzaminy według nowych zasad. Zmienia się bardzo wiele. Po pierwsze, liczba manewrów na placu zostaje ograniczona do dwóch. Będziemy zdawać jazdę przodem i tyłem po łuku (przy czym szerokość łuku zwiększa się z 2,5 m do 3 m, więc będzie łatwiej). Trzeba będzie zaliczyć również podjazd pod górkę.
Reszta manewrów - parkowanie równolegle przodem i parkowanie tyłem w tzw. kopercie będzie wykonywane podczas jazdy po mieście - dodaje gazeta.

Tym samym umiejętność wykonywania tych manewrów od 10 stycznia egzaminatorzy będą sprawdzać nie na placach manewrowych, a na parkingach ogólnodostępnych. Także od stycznia w autach egzaminacyjnych zostaną zamontowane kamery, które będą rejestrować cały przebieg egzaminu. Mają być zabezpieczeniem przed przekupnymi egzaminatorami, a nagranie będzie ewentualnym dowodem błędów popełnionych przez zdających.

Zmieniają się też zasady szkolenia kandydatów na kierowców. W ramach zajęć teoretycznych będą cztery godziny wykładów z zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej (dzisiaj najczęściej jest to jedna godzina zajęć). Podczas szkolenia praktycznego niezbędne będzie zaliczenie dwóch godzin jazdy w warunkach nocnych i czterech po drodze szybkiego ruchu z prędkością ponad 70 km na godzinę - pisze "Życie Warszawy"."

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Prawo jazdy - nowe zasady egzaminów

A ile kosztuje zrobienie nowego prawka ?

Ty nawet badań lekarskich nie przejdziesz. Zostały ci wrotki.

Buheheehehe bardzo mi się to podobało :D Naprawdę, moje uznanie :D

A co do nowych zasad egzaminu to może i dobrze, korupcja się zmniejszy, a my prawko będziemy robić po kilka razy :] Pozdro dla władz

Ostrzeżenie dla młodych mistrzów kierownicy i nie tylko:

Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
- stężenia we krwi od 0,2 prom. do 0,5 prom alkoholu albo
- obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

Odpowiedzialność karna
Kodeks Wykroczeń
Art. 87. § 1. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.
§ 2. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.

Stan nietrzeźwości zachodzi wówczas, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
- stężenia we krwi powyżej 0,5prom. alkoholu albo
- obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

Odpowiedzialność karna
Kodeks Karny

Art. 178a. § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec podanie wyroku do publicznej wiadomości.;

Przypominamy
Kierowanie pojazdem po drodze publicznej w stanie po użyciu alkoholu jest w Polsce wykroczeniem, a kierowanie w stanie nietrzeźwości - przestępstwem!!!

Polecam przeczytać stronę Komendy Miejskiej Policji w Łomży link poniżej:

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=5757

Pozdrowienia.

No ciekawe co to będzie z tymi nowymi egzaminami. Coś trzeba zrobić, to napewno bo jak narazie prawko mają osoby, które nie umieją jeździć a ci, co umieją czasami zdają egzamin kilka razy i nic z tego. Zdany bądź nie zdany egzamin to jak narazie widzimisie egzaminatora. Te kamery to nie głupi pomysł tylko że egzamin będzie wtedy napewno znacznie droższy.Tak samo z parkowaniem na mieście..też dobry pomysł ale wiadomo..koszt egzaminu będzie wyższy.

Bardzo dobrze. Teraz będzie trzeba liczyć tylko na własne umiejętności, a nie na szczęście...

Co wy pieprzycie ja zdałem za pierszym razem i mam to z dyni.

maciek co ty ameryke odkryłeś. przecież tak już jest od dawna. o tym sie uczy na wykładach na prawko bo są ptania o to w testach. a co do samego prawa jazdy to gadacie głupoty. jak ktoś umie jeździć to to napewno zda za drugim razem (oczywiście większość zda za pierwszym ale wiadomo stres może sparaliżować i wszystko może się zdarzyć). jak ktoś niezda i za drugim razem to znaczy że nie umie jeździć i tyle. i nie powinien zwalać winy na widzimisie egzaminatora czy złą pogodę

Podpowiedźcie co mogą mi zrobić. Zdawałem na prawko jurz 4 razy. Ale nie jest tak łatwo jak muwicie, bo to tej pory się nie udało. Ostatnio jechałem na bawełne samochodem kumpla, bo on był na gazie. Ja też trochę wypiłem, ale tylko 4 piwa. No i nas zatrzymali. Jakie mogą mi przetstawić zarzuty ?? Na pewno: za jazdę bez wymaganych uprawnień. Ale na pewno nie mogą twierdzić, że popełniłem wykroczenie jadąc po pijanemu (1,2 promila). Jak zauważył storygay będę znał te przepisy dopiero jak zdam egzaminy, bo na kursie o tym pouczają. Na razie nie zdałem, to zkąd mam wiedzieć, po ilu piwach można ? I czy mogę rządać przeprosin, bo buce mnie zawieźli na krew (dmuchać nie chciałem), no i spóźniłem się na zakrapiane urodziny.

1,2 promila ale zawsze coś jazde po pijaku tez ci wsadzą :p

Peter jak nadal bedziesz podchodził do jazdy samochodem tak jak podchodzisz ,,Ja też trochę wypiłem, ale tylko 4 piwa" to nawet jezeli zdasz ten egzamin kiedykolwiek, to i tak dlugo se nie pojezdzisz, bo moze to sie skonczyc nie tylko dla ciebie, ale i dla innych ludzi tragicznie. Bo osobiscie nie trawie takich ludzi, ktorzy piją a później wsiadają za kółko... a w tym przypadku jeszcze bez prawa jazdy...

Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga! Łam, czego rozum nie złamie!

Mogę Wam wszystkim polecić sprawdzić stronę https://osk-tempo.pl/b/ , na której znajdziecie ofertę profesjonalnej i nowoczesnej szkoły nauki jazdy Tempo. Warto korzystac z usług specjalistów, aby nie marnować swojego czasu i pieniędzy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org