Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
MAZOVIA |
- Aby uczestniczyć w takiej imprezie trzeba przejść weryfikację posiadanego sprzętu i ubrań i otrzymać zaproszenie. Tu z byle uzbrojeniem się nie wchodzi. Wszystko co mamy musi być takie jak na początku XIII wieku - podkreśla Babiński. - O innych rekonstrukcjach np. tej pod Grunwaldem czy nam bliższej pod Tykocinem w mediach mówi się dużo, bo je robi się także z myślą o widzach, których ma być jak najwięcej. U nas nie ma komercji, ale jest dbałość o historyczną dokładność – podkreśla Krzysztof „Indar” Babiński, dodając, że w całej imprezie chodzi o to aby wiernie odtworzyć nie tylko uzbrojenie, ale także stroje i całe obozowe życie jakie mogło się toczyć we wczesnym średniowieczu. - My nie mamy zapałek, a krzesiwa. Z tkanin dopuszczamy jedynie wełnę, len no i jedwab. Wzory na stroje, zbroje, czy broń pochodzą albo z wykopalisk, albo z materiałów ikonograficznych i muszą dokładnie odpowiadać epoce. Rekonstruktorzy, którzy przyjeżdżają na „Mazovię” nie mają ze sobą nawet jedzenia, a co najwyżej surowe mięso, żywy inwentarz, i ziarna, ewentualnie ręcznie zmieloną mąkę. http://www.zse.4lomza.pl/index.php?wiad=26086 w XIII wieku chyba jednak nie znali plastikowych opakowań na chleb i kurze jaja ;-) źródło: http://www.zse.4lomza.pl/fotogaleria.php?id=72049
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: MAZOVIA |
Też na to zwróciłem uwagę :) Generalnie przyjeżdzający są odpowiedzialni i znają zasady, ale nie upilnuję każdego i czasem pojawiają się i takie krzaczki. W każdym razie uwaga została zwrócona i opakowania szybko zniknęły z widoku. To był jednorazowy przypadek, za który jest mi ogromnie wstyd. :|
|
|
Indar - nic osobistego - gratuluję świetnej imprezy! mam nadzieję, że kiedyś do Was dołączę :-)
|
|
Zdjęcia z poprzedniej Mazovi, zasady z roku na rok się zaostrzają :) . Zdjęcia zrobione mojej żonie :D. W tym roku za takie rzeczy ta niewiasta używająca diabelskich wynalazków zostałaby spalona na stosie. Zachęcam do zabawy w rekonstrukcję - bardzo fajne hobby-zabawa dla każdego. Ps mój syn (8 lat)(2 zdjęcie w tym temacie czerwone ubranko) jeździ ze mną na turnieje od 3 roku życia.
|
|
Białogłowę Natalkową oszczędźmy, ale gdybyście jakiego heretyka złapali, to ja chętnie wystąpię w roli brata Hieronima od zapodawania żagwi ;-)
|
|
Palenia nie przewidujemy, ale związać i wrzucić w mrowisko możemy.
|
|
...a czy będzie można tak po cywilnemu pozwiedzać no i jednak popstrykać troszku...tak dla potomności...:)
|
|
Wolałbym uniknąć obecności osób współczesnych, Marek z 4lomza dostał odpowiednie ubranie i mógł kręcić się po całym obozie bez problemu. Stąd te zdjęcia.
|
|
hola,hola ja jako Senior Ziemi Łomżyńskiej, właściciel niepodzielny włości i borów pod Czerwonym Borem, nie przypominam sobie żebym oddał Wam wasale w lenno te tereny ! ... hołdowniki moje, a gdzie należne mi myto ? na grubego zwierza mi tam się nie zasadzać, pozwalam ino runo leśne zbierać , no i osadę poświęcić trzeba, oblać potem okowitą
|
|
Tereny te należą do Konrada, księcia Mazowieckiego - z jego rozkazu i prośby tam ruszamy. Więc krzyki pomniejszego władyki niczym są przy konradowym poleceniu. :)
|
|
A tak przy okazji - zainteresowanych imprezą proszę o kontakt: mazovia@grod.org Z chęcią odpowiemy na wszelkie pytania.
|
|
Jam Ci , Książę Konrad Mazowiecki !
|
|
|
Krzyżakami obrodziło w tym roku ;-)
|
|
Krzyżaków nie było. Byli przedstawiciele dwóch zakonów - Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona (Templariusze) - Joannitów Słońce dało nam sie we znaki - ale wszyscy wyjechali zadowoleni.
|
|
O ja ignorant kajam się i worek pokutny przywdziewam! :-) Indar, czy miałbyś coś przeciw temu, żeby Mazovię na pewnym zrewoltowanym forum rozpropagować?
|
|
Oczywiście że nie miałbym. Indar@grod.org - w razie gdybyś potrzebował informacji.
|
|
|
przeglądam sobie galerię zdjęć MM - winszuję autorowi :) no rzeczywiście upał musiał dać wam się we znaki! ale to zdjęcie mnie nieco zafrapowało: cóż to? czyżby nawróceni Saraceni do Templariuszy dołączyli? a ten strój nieskromny niewiasty? ;-)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |