niedziela, 16 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
ADHD

Witam!

Ostatnio zaintrygował mnie temat ADHD, wobec którego byłem dość sceptyczny - jak ja byłem dzieckiem, taki problem w ogóle nie istniał. Poczytałem o nim trochę, m.in. tutaj: ADHD. Co sądzicie o ADHD? Mnie się wydaje, że to wina naszych czasów, kiedy młodzież siedzi przed komputerami, a nie gania np. za piłką...

Pozdrawiam :)

Pozdrawiam :)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ADHD

Na pewno.Wokol dziecka pelno jest roznych rodzajow
rozrywki ktora zastepuje ruszenie 4 liter spred monitora,itp.
Do tego dochodzi to owo bezstresowe wychowanie i to
ze na dziecko pod zadnym pozorem nie wolno uniesc
glosu,a o klapsie to juz nie ma mowy.Stad zradza sie u dzieci
poczucie bezkarnosci i sr....ac na glowe to rodzice to wszystko
kwituja ze sp....na mina ze moje dziecko ma ADHD,niestety.

Oj oj, ale, ale o co chodzi ?

pas na dupę był to i ADHD nie było

siwysiwy

100 % racji , a recepta u kasiulex

A po co ruszać tyłek jak kilku panów w Cs można po zabijać.

Dzieci z adhd są bardzo często ponadprzeciętnie inteligentne.
Mylicie się mówiąc że pas załatwi sprawę bo tak nie jest.

nauczmy się z nimi rozmawiać

Pomysłowo.

poświęćmy im więcej czasu
teraz rodzic idzie na łatwizne kupi kompa albo kanał z bajkami
ruchowo te dzieci są nierozwinięci

A może chcesz się zamienić na chwilę z rodzicem dziecka chorego na ADHD?
Nie wiem czy trzyletnie dziecko może spędzać czas przed kompem , ani za zachowanie można karać pasem. Skoro wypisujesz takie głupoty pewnie byłeś tak karany i został ci odcisk na umyśle

Na forum siedzi dużo dzieci neo. Byle co jedzą i byle co piszą.
Dzieci z adhd nie spędzają przed kompem tyle czasu co wy :p

Co wy opowiadacie? Jaki komputer? ADHD nie jest chorobą nabytą, z tym dziecko się rodzi. Znam ludzi, którzy cierpią na tą chorobę, a stwierdzono ją u nich, kiedy nikt nie miał komputera, a i nie wszyscy posiadali telewizor. ADHD to nie dysleksja, która jest sztucznym tworem naszych czasów, a ciężka choroba. Rodzice mają powazny problem z dzieckiem, które mimo starań, nie potrafi się na niczym skupić, wszystko wypada mu z rąk i nie można go na chwilę zostawić samego.
To, co wypisujecie, wynika z niewiedzy.

,,Może przesadzam,ale stwierdzenie MIAŁ RĘCE,JAK DUŻE BUŁKI brzmi zbyt głupio"

hmm...jak można mówić i pisać o czymś , o czym nie ma sie zielonego pojęcia....

ADHD to zespół nadpobudliwości psychoruchowej ,dzieci z ADHD charakteryzują się nadmierną aktywnością ruchowa w porównaniu do innych dzieci , impulsywnością i zaburzeniem koncentracji uwagi.Przyczyny i rozwój zespołu ADHD nie są jeszcze do końca wyjaśnione ,ale to nie są dzieci " niegrzeczne " czy źle wychowane !

Jak wytłumaczyć dalszej rodzinie i pani w parku, że dziecko nie jest złośliwe i źle wychowane, tylko "tak ma"?

Nie tłumaczyć. To my jesteśmy w całości odpowiedzialni za wychowanie naszego dziecka i - jeśli trzeba - ponosimy jego trudy. Pani w parku jest łatwo osądzać nas i nasze dziecko, także dlatego, że nie jest z nami przez cały dzień i nie widzi jak heroiczną pracę wykonujemy. Ile czasu potrzebowalibyśmy, żeby wytłumaczyć komuś obcemu jak złożona jest nasza sytuacja? Czy nie chcemy tego czasu spędzić inaczej?

Czy karać dziecko nadpobudliwe ?

Zamiast karać swoje dziecko starajmy się reagować na niewłaściwe zachowania. Reakcje powinny być adekwatne do sytuacji , poświęcać dziecku swój czas i uwagę , chwalić przy nadarzającej się okazji . Zdecydowanie nie stosować kar cielesnych!

CO to tłumaczyć pani w parku, mój znajomy przez 6 lat nie dał rady wytłumaczyć nauczycielom w SP nr.2 w Łomży co to jest i że dziecko nie powinno mieć zaniżanej oceny ze sprawowania z tego powodu.

Franio11
W takim przypadku trzeba mieć opinię z Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej ,ale zgadza się , nauczycielom niejednokrotnie trudno wytłumaczyć ,że problemy z dzieckiem nie wynikają z jego złej woli tylko zaburzeń różnego typu .

dziadka kalesony

''Jak wytłumaczyć dalszej rodzinie i pani w parku, że dziecko nie jest złośliwe i źle wychowane, tylko "tak ma"?

Pokaż odpowiedź
Ukryj odpowiedź
Nie tłumaczyć. To my jesteśmy w całości odpowiedzialni za wychowanie naszego dziecka i - jeśli trzeba - ponosimy jego trudy. Pani w parku jest łatwo osądzać nas i nasze dziecko, także dlatego, że nie jest z nami przez cały dzień i nie widzi jak heroiczną pracę wykonujemy. Ile czasu potrzebowalibyśmy, żeby wytłumaczyć komuś obcemu jak złożona jest nasza sytuacja? Czy nie chcemy tego czasu spędzić inaczej? ''

Zobacz,już m.in. na tej stronie Cię cytują:

http://www.adhd.info.pl/index.php?page=zyc/pytania.php#odpowiedz

:)
:)

Nie ,to ja ich cytuję ;) hehehe

A stronę warto przeczytać :)

kasiulex

Widzę ,że postanowiłaś poczytać o ADHD ,to się chwali , pas na nadpobudliwość nie pomaga ,zresztą jestem przeciwniczką kar cielesnych .

Ciekawe podejście córa 14lat łamie ręce matce wszyscy mówią zrób obdukcje może poprawniak coś pomoże a mama lituje się nad dzieckiem a za tydzień chodzi z podbitym okiem powinno się powiedzieć że rodzice nie nauczyli szacunku i poszanowania ludzkiej godności. I GDZIE LEŻY WINA I JAKA MA BYĆ KARA .

Andy C
To niekoniecznie ADHD , jedno jest pewne i córka i matka powinny porozmawiać z psychologiem . Jeżeli 14-latka jest tak agresywna ,dzieje się z nią coś niedobrego ,być może ma jakieś zaburzenia emocjonalne lub psychiczne . Nic nie dzieję się bez przyczyny , nie wiem jakie relacje są w tej rodzinie ,ale na pewno nie najlepsze . Trudno winić czy karać kogokolwiek , trzeba szukać fachowej pomocy .

Taka zwyrodniałą córę to tylko umieścić w za kratami i nigdy nie wypuszczać kobieta 40 lat
już wystarczy że ją los pokarał rakiem macicy a ta idiotka to tylko to wykorzystuje słabość i litość kobiety jak nie doświadczyła ostrej kary to tym bardziej będzie to robiła aż komuś krzywda się nie stanie.

Andy C
Jesteś za surowy , ma 14 lat , to jeszcze dziecko ,potrzebuje pomocy , to rodzice są za nią odpowiedzialni , ponieważ jest niepełnoletnia , mają obowiązek szukać dla niej pomocy .
Przykre ,że choruje ,ale to jej córka , powinna zrobić wszystko żeby jej pomóc .

dziadka_kalesony całym szacunkiem i godnością do Twojej osoby 22 lata temu milicjant by przyszedł pałko by poczęstował a prokurator zamknął w poprawczaku bez łzy w oku . Ja mając 14 lat nie wiedziałem na oczy marihuany nie mówiąc o wypiciu piwa widziałem w ośrodku na mazurach narkomanów z monaru wtedy narkoman kojarzył się z szczykawką kompotem brudny wychudzony . A dzisiaj widzę dzieci z lufka gębie ładnie ubranych rodzic cieszy się że dziecko siedzi w domu przed kompem czyli wszystko jest w porządku a zapali czasem papierosa lufeczkę opali powie franka Janka luz życie bez stresowe . No tak idzie się przy młodych zbierają o kasę na zioło bez problemu przecież i tak nie skapuje się o co chodzi.

Andy C
Dziękuję za szacunek dla mojej osoby :)
Z chęcią bym przeniosła się w czasie , dawniej nie było tyle zła i przemocy .....
Żyjemy tu i teraz ,w trudnych czasach ,ciężko się ustrzec przed wszystkim złem tego świata ,ale trzeba próbować ;)

Jak znasz tą kobietę poradź jej ,żeby poszła do psychologa ,a nie jak inni : "mówią zrób obdukcje " . Dziewczyna potrzebuje fachowej pomocy ,jeżeli poszuka to ją na pewno znajdzie . Z założonymi rękami nie można siedzieć .

dziadka kalesony:

Nie wszystko trzeba traktować poważnie. :)
O ADHD nie czytam;może innym razem.Zainteresowało mnie źródło,gdyż treść wypowiedzi wyglądała na skopiowaną.

dziadka kalesony pannica ma już dwa wyroki za rożne pospolite przestępstwa o krok jest od celi .Ja nie jestem wujek dobra rada czy nie widzialna ręka jak ktoś nie chce pomocy to się nie narzucam.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org