wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
oszukujące ubezpieczalnie (dot VAT)

Dotyczy odszkodowań wypłacanych z polis komunikacyjnych OC
Jeżeli zostałeś poszkodowany a nie jesteś podatnikiem podatku VAT (tzn. nie jesteś obciążony obowiązkiem płacenia podatku VAT)
powinieneś otrzymać odszkodowanie zawierające podatek VAT (brutto)
Oczywiście nie ma tu mowy o przedstawianiu żadnych rachunków za naprawe itp.
tyle z teori teraz fakty
-byłem uczestnikiem kolizji sam w roku 2001
- szkoda likwidowana była z oc sprawcy ja byłem niestety poszkodowany
- warta wypłaciła odszkodowanie wg swoich własnych liczydeł oczywiście w kwocie netto przy okazji zapewniając mnie że o vacie mogę zapomnieć jak nie przedstawię rachunków za naprawe.
- podpisałem zgodę na wypłatę odszkodowania w kwocie netto, oczywiście wierząc całkowicie zapewnieniom panów likwidatorów ze to tylko formalność
(na marginesie tą "formalnością" sami z siebie zrobili wałów)
-niecałe dwa lata póżniej tj w 2003 korzystałem z gościnności Sądu Grodzkiego w Łomży oczywiście na własną prośbę, oraz dzięki (tu wyrazy szacunku i podziękowania) sprawiedliwej i bezstronnej Pani Przewodniczącej, zasądzono od ubezpieczalni dopłatę w wysokości podatku VAT oraz odsetki ustawowe za cały okres.

Dla zainteresowanych podam podstawy prawne i uchwały SN dotyczące w/w problemu. I problem zniknie mam nadzieję w końcu, a ubezpieczalnie przestaną ludzi robić w balona, bo jak narazie to oni usilnie twierdzą, że są ciągle dymani przez nas. a jak jest naprawdę ?????

flinta

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: oszukujące ubezpieczalnie (dot VAT)

Szanowni Panstwo !!!

Znalazlem sie w sytuacji takiej samej jak wyzej opisana , zatrzymano mi
VAT powolujac sie na art.361 § 2k.c., znalazlem tresc niniejszego §
zrobilem wydruk, ktory dolaczylem do reklamacji w odpowiedzi otrzymalem nowy §§§ SN V CKN 415/00 z dnia 22.08.2001 ale tresci tego znalezc nie-moge. W zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o podanie mi podstaw prawnych i uchwal SN .
To co robia z nami to jest karygodne czy w zwiazku z tym nie powinien zainteresowac sie tym odpowiedni organ?
(co sie dzieje z zatrzymanymi pieniedzmi)

z gory serdecznie dziekuje

z powazaniem markos

Re: oszukujące ubezpieczalnie (dot VAT)

Prosze uprzejmie, jak coś będzie nie jasne z przyjemnością wyjaśnię.
Poniżej wklejony wycinek zawierający uchwałę SN i jej sygnaturę to w zupełności wystarczy reszta to tylko kroki proceduralne.
Jak jesteś zainteresowany dokładniejszymi danymi napisz wkleje całe uzasadnienie, ale uprzedzam, że tekstu jest na trzy strony a4.
pozdrawiam wszystkich i jak to mówią we filmie coraz więcej wyje.....ch chodzi po mieście- czas to zmienić

2001.11.15 uchwała SN N III CZP 68/01 OSNC 2002/6/74
Odszkodowanie za szkodę poniesioną w wyniku uszkodzenia pojazdu mechanicznego, należącego do poszkodowanego nie będącego podatnikiem podatku VAT, ustalone według cen części zamiennych i usług koniecznych do wykonania naprawy pojazdu, obejmuje mieszczący się w tych cenach podatek VAT

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org