Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
oszukujące ubezpieczalnie (dot VAT) |
Dotyczy odszkodowań wypłacanych z polis komunikacyjnych OC Jeżeli zostałeś poszkodowany a nie jesteś podatnikiem podatku VAT (tzn. nie jesteś obciążony obowiązkiem płacenia podatku VAT) powinieneś otrzymać odszkodowanie zawierające podatek VAT (brutto) Oczywiście nie ma tu mowy o przedstawianiu żadnych rachunków za naprawe itp. tyle z teori teraz fakty -byłem uczestnikiem kolizji sam w roku 2001 - szkoda likwidowana była z oc sprawcy ja byłem niestety poszkodowany - warta wypłaciła odszkodowanie wg swoich własnych liczydeł oczywiście w kwocie netto przy okazji zapewniając mnie że o vacie mogę zapomnieć jak nie przedstawię rachunków za naprawe. - podpisałem zgodę na wypłatę odszkodowania w kwocie netto, oczywiście wierząc całkowicie zapewnieniom panów likwidatorów ze to tylko formalność (na marginesie tą "formalnością" sami z siebie zrobili wałów) -niecałe dwa lata póżniej tj w 2003 korzystałem z gościnności Sądu Grodzkiego w Łomży oczywiście na własną prośbę, oraz dzięki (tu wyrazy szacunku i podziękowania) sprawiedliwej i bezstronnej Pani Przewodniczącej, zasądzono od ubezpieczalni dopłatę w wysokości podatku VAT oraz odsetki ustawowe za cały okres. Dla zainteresowanych podam podstawy prawne i uchwały SN dotyczące w/w problemu. I problem zniknie mam nadzieję w końcu, a ubezpieczalnie przestaną ludzi robić w balona, bo jak narazie to oni usilnie twierdzą, że są ciągle dymani przez nas. a jak jest naprawdę ????? flinta
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: oszukujące ubezpieczalnie (dot VAT) |
Szanowni Panstwo !!! Znalazlem sie w sytuacji takiej samej jak wyzej opisana , zatrzymano mi VAT powolujac sie na art.361 § 2k.c., znalazlem tresc niniejszego § zrobilem wydruk, ktory dolaczylem do reklamacji w odpowiedzi otrzymalem nowy §§§ SN V CKN 415/00 z dnia 22.08.2001 ale tresci tego znalezc nie-moge. W zwiazku z powyzszym uprzejmie prosze o podanie mi podstaw prawnych i uchwal SN . To co robia z nami to jest karygodne czy w zwiazku z tym nie powinien zainteresowac sie tym odpowiedni organ? (co sie dzieje z zatrzymanymi pieniedzmi) z gory serdecznie dziekuje z powazaniem markos
|
|
Re: oszukujące ubezpieczalnie (dot VAT) |
Prosze uprzejmie, jak coś będzie nie jasne z przyjemnością wyjaśnię. Poniżej wklejony wycinek zawierający uchwałę SN i jej sygnaturę to w zupełności wystarczy reszta to tylko kroki proceduralne. Jak jesteś zainteresowany dokładniejszymi danymi napisz wkleje całe uzasadnienie, ale uprzedzam, że tekstu jest na trzy strony a4. pozdrawiam wszystkich i jak to mówią we filmie coraz więcej wyje.....ch chodzi po mieście- czas to zmienić 2001.11.15 uchwała SN N III CZP 68/01 OSNC 2002/6/74 Odszkodowanie za szkodę poniesioną w wyniku uszkodzenia pojazdu mechanicznego, należącego do poszkodowanego nie będącego podatnikiem podatku VAT, ustalone według cen części zamiennych i usług koniecznych do wykonania naprawy pojazdu, obejmuje mieszczący się w tych cenach podatek VAT
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |