czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Internet

Witam. Jak sprawdzić jaki moge miec maksywalnie szybki internet. Planuje przedluzyc umowe z netia i jest mi ta informacja do tego bardzo potrzebna. Da sie zwiekszyc jakos maksymalna predkosc kabla?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Internet

kabel sam w sobie nie jest problemem. podejzewam, ze na dzien dzisiejszy nikt w okolicach Lomzy nie oferuje predkosci ktore wymagalyby swiatlowodow i kart 1gbit. aby miec maksymalne osiagi to podlacz modem do komputera poprzez ethernet a nie usb lub polaczenie bezprzewodowe (wifi)

Ale sprawdzalem dzisiaj na stronie netii i wyskoczylo mi, ze maksymalna predkosc u mnie to ponad 1,7 mb/s

Daj grubszy kabel będziesz miał wiekszą przepustowośc łącza:):):):):)

A moglbys napisac gdzie znajduje sie owy kabel, jak wyglada itp.

W każdym sklepie elektrycxnym :)
Najlepiej kup sobie 3 zyłowy :)
Wtedy będzie śmigało aż żarówy sie będa paliły :):):)

Ale mi chodzi gdzie do rutera podpiac itd.

A to ja nie wiem tego :(

w routerze powwinno byc srednio 5 gniazdek podobnie wygladajacych jak gniazdko telefoniczne tylko nieco wieksze. zwykle w popularnych routerach jedno gniazdko jest zarezerwowane dla modemu do internetu i zwykle jest oznaczone "internet" i 4 gniazdka do podlaczenia komputerow (lub hubow itp). zakladajac ze w komputerze maz karte sieciowa to takie samo gniazdko bedzie sie znajdowalo z tylu komputera. wystarczy tylko podpiac to wszystko kabelkiem ethernet cat5 lub lepszym i bedziesz w stanie uzyskac maksymalne osiagi. zawsze mozesz podpiac sie bezposrednio do modemu aby sprawdzic czy router nie spowalnia szubkosci. biez tez pod uwage ze maksymalne osiagi sa uzaleznione od pory dnia. gdy sporo twoich sasiadow siedzi na sieci to niestety musicie sie podzielic dostepnym pasmem ( chyba ze placisz za dedykowane lacze z gwarantowana minimalna predkoscia)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org