niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zamachowiec z Norwegii był lewakiem, miłośnikiem Żydów i obrońcą pedałów

Zdecydowanie bliżej mu do Simona Moleke niz do Młodzierzy Wszechpolskiej.
Coś czułam, że media kłamią - prawdziwi narodowcy, prawicowcy nie robią zamachów.

Media lewackie piorą ludziom mózgi. http://www.nacjonalista.pl/2011/07/23/syjonistyczny-fanatyk-morduje-w-norwegii/

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zamachowiec z Norwegii był lewakiem, miłośnikiem Żydów i obrońcą pedałów

Anders Behring Breivik propaguje nazistowskie treści , z tego co ja czytałam wczoraj .

specjalna robota żeby oczernić nacjonalistów, a nasze zje8ane media mają kolejny temat zastępczy do podniecajki, teraz każdy kibic to będzie nacjonalistyczny terrorysta, bo już zapowiedzieli, że będą łapanki w Polsce haha

@monikachrzan idź w PISdu

DO monikachrzan nie lubisz lewaków, żydów ,pedałów, krotka ta lista ludzi których nie lubisz ?

kto kogo nie lubi to mało ważne

ważne jest to, kto nas dyma w tym całym światowym burdlu

i ten ktoś na biednym, szarym, zmanipulowanym człowieku się bogaci i do władzy dostaje

Fakt dziki kapitalizm w Polsce a po wyborach jeszcze gorzej będzie nie zależnie kto wygra.

Przed wojna człowiek jego opcji zamordował polskiego prezydenta. Coś w tym jest:..."Policja, która nie potwierdziła na razie tożsamości podejrzanego, przedstawia go jako "chrześcijańskiego fundamentalistę", nieprzyjaznego islamowi. Na swoim profilu na Facebooku Anders Behring Breivik napisał, że jest "konserwatystą" i "chrześcijaninem"...

Takos

Autor: dziadka_kalesony

Pamiętaj, że gazetowe doniesienia to nie jest żadne wiarygodne źródło informacji.
Ja już czytałem o znalezieniu martwej załogi UFO, o uzdrawiaczach, o filipińskich magach,
o odkryciu monopoli magnetycznych i wiele innych bzdetów.

Już prędzej uwierzę w bajkę o tym facecie, który miał psa co grał w pokera,
ale wiecznie przegrywał.
Gdy przyszła mu dobra karta, to merdał ogonem.

Autor: Andy C

Jesteś dymany, bo media odebrały Ci rozum. Wmówiły Ci kłamstwo twierdząc, że w Polsce panuje kapitalizm, w dodatku dziki.

Widzisz jak robią z Ciebie wała??? Widzisz jaki jesteś ograniczony umysłowo przez media??? Media wmówiły Ci, że mamy kapitalizm.

Twój rozum jest tak wyjałowiony, że nawet nie jesteś sobie w stanie wyobrazić, że dymają Cię na każdym kroku. A Ty jak ten baran idziesz bezmyślnie za stadem.

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

Masz rację dlatego nie słucham też i Radia Mryja i nie oglądam też TV Trwam- bo o ni wszyscy łżą jak Rydzyk i reszta tej zgrai kłamców :-))))

Takos

NWO , iluminaci, zydzi, masoni ciekawe ile jeszcze teorii powstanie?

Norwescy socjaliści mogą chcieć zbombardować Izrael
http://europenews.dk/en/node/41655
Na wyspie Utoya odbyła się pro-palestyńska, anty-izraelska manifestacja. W czwartek, który był drugim dniem zlotu na wyspie Utoya, gdzie doszło do masakry młodych Norwegów, wyspę odwiedził Minister Spraw Zagranicznych Norwegii, Jonas Gahr Store. Został przywitany przez grupę demonstrantów z hasłami nawołującymi do bojkotu Izraela, do zakończenia okupacji Palestyny i zburzenia niesławnego muru rasizmu dzielącego Izrael na część palestyńską i żydowską. Store’a przywitał lider Ligi Młodych Robotników (AUF) Eskil Pedersen.

Data 22.07.11 – symboliczna dla Illuminati. Ciąg dalszy przyprawiania gęby. Teraz czas na Norwegię i Chrześcijan!

Możliwość ataku terrorystycznego w tym dniu została przewidziana przynajmniej przez jedną osobę. Na YouTube adam3176 21 lipca przewidział, że następnego dnia musi się coś wydarzyć (http://www.youtube.com/watch?v=eVwG3Lv8m1I).
„Jest kilka dat, których się obawiam. Jedną z nich jest jutro (22.07!), czy może się coś wydarzyć – nie wiem, ale to są daty okultystyczne, a jutro jest 7-22-2011, a 7 + 2 + 2 = 11, może zbyt wielki nacisk kładę na 11-tki, ale właśnie ważne są 9-tki i 11-tki (…) tak było w przypadku strzelaniny 8-01-2011 (strzelanina w Tucson), 8+1=9 – wtedy rzekomo postrzelono w głowę Gabrielle Gifford

a kogo to ita cala norwegia obchodzi

Do Maxxx haha.... uj interesuje co ty myślisz co do mnie to koło mnie . Twoje opinie i twojego mentora mnie nie interesują , jak jesteś taki fizjonom to napisz coś swojego a nie wklejaj czyjeś cytaty FIZJONOmomie .hehehehe ...

z Maxxx hameryki nadajesz czy tylko ukrywasz swoja tożsamość idź chasydom chatę sprzątaj za dulara i dwnascie centuch hehehehe....

Imię (nazwa) użytkownika: Maxxx
Imię: Zenek
E-mail: zenekkw@yahoo.com

Maxxx masz sobie popisz z laskami takimi samy jak ty hehe.... panietaj one po angielsku napiepszaja ale tylko przez translatora google hehehe..
floxyolds@yahoo.com, lariskamilaya@yahoo.com,evellynbebej@yahoo.com,mayintaelliot@yahoo.com,

Szanowny Andy C,

Widzę, że Tobie sprawia wielką przyjemność ciągnięcie druta.

W kwestii samego ciągnięcia, to wcale Ci się nie dziwię.
Znam sporo panienek, które całkiem nieźle żyją z ciągnięcia druta.

Ponieważ lubię takich trudnych pacjentów jak Ty, więc poświęcę Ci jeszcze nieco czasu.
Może wreszcie zaczną Cię wpuszczać do Media Markt.

Jak chodzi o mnie, to właściwie nie mogę Ci nic zarzucić oprócz worka na głowę.

Ale do rzeczy. Po przeczytaniu Twoich postów widzę, że gdyby były zawody idiotów,
to Ty zająłbyś drugie miejsce, jako, że jesteś zbyt wielkim idiotą aby wygrać jakieś zawody.

A teraz odpier.dol się już odemnie synu swego ojca.

Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

Maxxx mnie twoje wypociny nie wzruszają. CO DO MNIE TO KOŁO MNIE

Andy C

SKOCZ SOBIE DO PASMANTERII, KUP PÓŁ METRA GUMY I STRZEL SOBIE W GŁOWĘ !!

Nie powinienieś w ogóle zabierać głosu na jakikolwiek fachowy temat, bo ośmieszasz się na każdym kroku.

Maxxx fachowcu od prostowania druta mnie twoje wypociny nie wzruszają. CO DO MNIE TO KOŁO MNIE

... to ja już nic nie rozumię !

zamachowiec pedał - narodowiec ? miłośnik Żydów ?, lewak - faszysta, komuch - propagator nazistowskich treści ?, konserwatysta i chrześcijanin - pro-palestyńczyk ? Żyd - rasista ? kibic - terrorysta ?
socjaliści chcieli a naziści zrobili ?

PARANOJA ! kurw.a, nie kumam ...

Napiszcie więcej o tym dymanym pokerzyście i ile przegrał jego pies ?

Mam kilka pytań do znających temat, dlaczego ten „ultra chrześcijanin” jest na fotografii w masońskim rytualnym „fartuszku”?
Co ma wspólnego wiara w Jezusa ( Chrześcijaństwo ) - z wiarą w lucyfera ( masoni )?
http://marucha.wordpress.com/2011/07/24/norweskie-ataki-%e2%80%93-wewnetrzna-robota-%e2%80%93-podejrzany-anders-breivik/

Maxxx

Dziękuje za troskę ,nie czytuję prasy ,tv też rzadko oglądam .

Czytałam wczoraj na necie , nie martw się , jestem dużą dziewczynką w" bajki "już nie wierzę , chyba ,że takie z morałem .W życiu należy kierować się skromnością i pokorą, natomiast stronić od pychy i zbytniej pewności siebie ;)

.
Według najnowszych ustaleń, sprawca zamachów w Norwegii był członkiem szwedzkiego, neonazistowskiego forum internetowego, w dyskusjach na forum poruszane są tematy od muzyki white power do politycznych strategii antydemokratycznych .Stwierdzono, że ma powiązania z osobami o przekonaniach neonazistowskich, ze środowiskiem ekstremalnej prawicy, jest chrześcijańskim fundamentalistą i że miał przekonania antyislamskie - wynika to z jego strony internetowej.

W swej działalności nawoływał do "europejskiej wojny domowej" i "szokujących ataków tajnych komórek" na partie polityczne.

Anders Behring Breivik, pod pseudonimem Andrew Berwick, opublikował w internecie swoisty manifest traktujący przede wszystkim o "wojnie rasowej" oraz sposobie, w jaki Europa może się uwolnić od imigrantów. Znajdziemy tam fragmenty skopiowane z manifestu Teda Kaczyńskiego, matematyka polskiego pochodzenia, skazanego w USA za głośną serię zamachów bombowych. W stosunku do manifestu Kaczyńskiego zamachowiec dokonał pewnych zmian. Między innymi, zastąpił słowo "lewactwo" określeniem "marksizmu kulturowego", a "lewicowości" "wielokulturowością".

Krytyka marksizmu kulturowego i wielokulturowości są kluczowe dla manifestu Andersa Behringa Breivika.

Z manifestu Andersa Behringa Breivika :
„Jednym z najszybciej rozprzestrzeniającego się na nasz świat szaleństwa jest wielokulturowość, więc dyskusja na temat psychologii wielokulturowości może posłużyć jako wprowadzenie do dyskusji na temat problemów współczesnego społeczeństwa w ogóle.
Czym jednak jest wielokulturowość i marksizm kulturowy? Ruch ten jest podzielony i nie jest do końca jasne, kto właściwie powinien być określany mianem marksisty kulturowego. Kiedy mówimy o wielokulturowości, mamy na myśli głównie socjalistów, kolektywistów, osoby "politycznie poprawne", feministki, działaczy na rzecz gejów i niepełnosprawnych, aktywistów na rzecz praw zwierząt, i tym podobnych.

Nie każdy, kto jest powiązany z którymś z tych ruchów jest marksistą kulturowym. To, co staramy się uzyskać przez omawianie marksizmu kulturowego to nie tyle ruch czy ideologia, co typ psychologiczny, czy raczej zbiór powiązanych typów."

"Breivik, ochrzczony w norweskim Kościele luterańskim, określił się jako "kulturowy chrześcijanin", dla którego odwoływanie się do chrześcijańskiego dziedzictwa służy instrumentalnie jako narzędzie antyislamskie. Zaproponował nawet zwołanie wielkiego europejskiego kongresu chrześcijańskiego, z którego narodziłby się jednolity, antyislamski europejski kościół"

Ten radykalista groził też bezpośrednio papieżowi Benedyktowi XVI pisząc o nim, że "porzucił chrześcijaństwo i europejskich chrześcijan i powinien być uważany za papieża tchórzliwego, niekompetentnego, skorumpowanego i nielegalnego.

W oświadczeniu po zbrodniczym zamachu, ogłosił, że wie, iż jego czyny były potworne, jednak jego zdaniem były konieczne.

Do tego wszystkiego doprowadził go fanatyzm nacjonalistyczno-nazistowski, zaślepienie radykalno-ideologiczne i fałszywie rozumiana poprawność polityczna, jedynie słusznej racji. Nie można dopuścić do tego żebyśmy posunęli się do takiej nienawiści !

Jątrzenie i podżeganie społeczeństwa polskiego w imię żle rozumianej polskości, licytowanie się kto jest lub nie prawdziwym Polakiem, sztuczne kreowanie podziałów między ludzkich ze względu na wyznanie, przynależność polityczną, orientację seksualną czy narodowość, brak realizmu w postępowaniu niektórych jednostek czy ugrupowań, w prostej linii prowadzi do takich wydarzeń jak w Norwegii.

Czy tego właśnie chcemy ?

Czy nie obserwujemy takich postaw i zachowań na własnym podwórku ?

Czy nie widzicie takich ekstremistycznych nawoływań na forum 4 łomża ?

FANATYKOM, RADYKALISTOM, EKSTREMISTOM i innym OSZOŁOMOM , mówmy stanowcze NIE !!!

PS:
uprzedzam, nie jestem Żydem, imigrantem, komuchem czy pedałem !

@ zezowate szczęście – udowodnij nam wszystkim forumowiczom, że nie jesteś Żydem, imigrantem, komuchem czy pedałem. Czekam na dowody.

Ciekawy wpis na forum internetowym:
..."Breivik: stary kawaler mieszkający z mamusią, prawdziwy Norweg, katolik, o prawicowych poglądach, żądny władzy, uważający liberalizm, wielokulturowość i marksizm za największe zło świata tego, nie uznający premiera swojego kraju wybranego w demokratycznych wyborach. Uważa, że powinien przejąć władzę w Europie. W Polsce też mamy takiego: stary kawaler mieszkający z mamusią, prawdziwy Polak, katolik o prawicowych poglądach żądny władzy, uważający liberalizm, wielokulturowość i marksizm za największe zło świata tego, nie uznający premiera swojego kraju wybranego w demokratycznych wyborach. Uważa, że powinien przejąć władzę w Polsce. Kto to taki? Dla ułatwienia podpowiem, że nie uznaje również naszego prezydenta oraz kocha koty i samego siebie, uważa siebie za osobę najmądrzejszą, mesjasza, który zaprowadzi nowy porządek nie tylko w Polsce ale i w Europie."...

Takos

wladima

przecież z Ciebie człowiek wierzący, dlaczego jesteś tak małej wiary ?
uwierz ! to święta prawda,

wladima

czy ja żądam od Ciebie DOWODÓW na istnienie Boga ? a Ty przecież wierzysz i innym chcesz to wmówić

wladima

niedowiarku,

Jasne, lewakiem, haha

Częścią manifestu jest lista europejskich partii, z którymi Breivik sympatyzował. Na liście zdecydował się zamieścić m.in. partie „konserwatywne, chrześcijańskie”, „konserwatywne pod względem kulturalnym”, nastawione przeciwko imigrantom itd. Wśród polskich partii i organizacji wymienia: Prawo i Sprawiedliwość, Samoobronę, Ligę Polskich Rodzin, Obóz Narodowo-Radykalny, Narodowe Odrodzenie Polski i Ligę Obrony Suwerenności.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Szokujace-informacje-o-Polsce-w-manifescie-zamachowca,wid,13625978,wiadomosc.html

Autor: adamosxx (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 25-07-11 03:00

"ja uwazam ze czyn był zły ale usprawiedliwiony skoro obecna poprawnosc polityczna prowadzi do tego ze nie mozan wyrazic wlasnego pogladu na temat imigrantow to w koncu czara sie przelala i nie wińmy jednostki a rzad, europe lewactwo i inne pokemonstwo.
mowia ze cel uswieca środki czyt. zwrocenie uwagi na problem w norwegii gdzie mieszka 4mln norwego i 600 tys imigrantow zerujacych na pracujacych norwegach.
mysle ze breivik popchnal pierwsza kostke domina w europie.

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie"

KURW.a ! co to za DEBIL ? ten chu.j adamosxx ,
przecież ten baran to potencjalny terrorysta, PIS-uar gównem karmiony !

kutasi.e , zastanów się co piszesz !
ty matole, akceptujesz taką postawę ?

to co - brat ma być przeciw bratu ? podgrzewać atmosferę chcesz tak jak ten zbrodniarz z Norwegii ?

@ zezowate szczęście – Ja mam wielką wiarę, ale w Boga!! Ludzkie wypowiedzi traktuję jako ciekawostki i prawie zawsze sprawdzam.
Żądasz dowodu na istnienie Boga – hm - dla mnie sam fakt że Ty istniejesz, jest niezaprzeczalnym dowodem na to, że stwórca istnieje.
@ vood – z twojego wpisu można wyciągnąć wniosek, że ten bandyta był wielkim „światowcem” skoro znał polskie partie kanapowe, o których Polacy już dawno zapomnieli.
Ja na ten przykład, nie znałem żadnej partii politycznej w Norwegii z przed katastrofy, a ty znałeś jakąś ?

adamosxx z 600 tys imigrantow zerujacych na pracujacych norwegach, znam kilku dziesięciu polaków jakoś norwedzy cenią polaków.

"mysle ze breivik popchnal pierwsza kostke domina w europie." adamosxx masz swój manifest napisany ?

Na liście zdecydował się zamieścić m.in. partie „konserwatywne, chrześcijańskie”, „konserwatywne pod względem kulturalnym”, nastawione przeciwko imigrantom itd. Wśród polskich partii i organizacji wymienia: Prawo i Sprawiedliwość, Samoobronę, Ligę Polskich Rodzin, Obóz Narodowo-Radykalny, Narodowe Odrodzenie Polski i Ligę Obrony Suwerenności.

Polski wątek pojawia się we fragmencie poświęconym feminizmowi i przyrostowi naturalnemu. Breivik podkreśla w nim, że w państwach skandynawskich, „krajach dobrobytu, w których jest wysoki wskaźnik feminizmu, a ludzie nie są religijni”, rodzi się dużo więcej dzieci niż w „Katolickiej Polsce, być może najbardziej konserwatywnym, religijnym kraju w Europie”.

wladima

nie martw się o mnie, Twoja interpretacja faktów jest fałszywa, wyciągasz niewłaściwe wnioski z mitologii, ja przybyłem z KOSMOSU i sam sobie jestem stwórcą !

...ciekawostkami są bajki w jakie wierzysz ,

Breivik Video Manifesto - Norway

http://www.twitvid.com/EXJWW

@ zezowate szczęście – że Ty jesteś kosmitą! To ja wiem ))))

wladima

... niech MOC ,- (czy mocz ?), będzie z Tobą !

@ zezowate szczęście – mylisz kwestie przyjacielu, „niech moc czy mocz” - to jest kwestia zarezerwowana dla kosmitów.

wladima

widzę, że mógłbym Cię nawet polubić, gdyby nie to coś ...

W linku są zaobserwowane ciekawe szczegóły.
http://dakowski.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=3916&Itemid=47

Anders Behring Breivik - sam się określa jako " kulturowy chrześcijanin ", obrońca " wartości chrześcijańskich ",
do czego mogą doprowadzić fałszywie pojmowane WC ?

@zezowate szczęście – Ty siebie określiłeś ”przybyłem z kosmosu”, on może siebie również określać jako – chrześcijański mason –
< http://marucha.wordpress.com/2011/07/25/czy-mason-moze-byc-%e2%80%9echrzescijanskim-fundamentalista%e2%80%9d/>

@zezowate szczęście – Ty siebie określiłeś ”przybyłem z kosmosu”, on może siebie również określać jako – chrześcijański mason –
http://marucha.wordpress.com/2011/07/25/czy-mason-moze-byc-%e2%80%9echrzescijanskim-fundamentalista%e2%80%9d/

wladima

ja mam głęboko w dupi.e te wszystkie sekty, organizacje, stowarzyszenia i partie,

wszystko to są grupy cwaniaczków organizujących się w celu osiągnięcia wzajemnych, wymiernych korzyści, -

widziałeś grabie grabiące "od siebie "?

KOSMICI są WOLNI !

wladima

Ty nie rozmydlaj tematu !

nie istotny tu jestem ja czy Ty, wypowiedz się w temacie - " Zamachowiec z Norwegii był lewakiem, miłośnikiem Żydów i obrońcą pedałów ", oceń jego zachowanie, ideologię i poglądy, które doprowadziły do zbrodni w imię fałszywie pojmowanych WC ?

@zezowate szczęście – dla mnie jest on Bandytą i tyle w tym temacie.
Jaki z niego chrześcijanin – przytocz mi chociaż jedną wypowiedz Jezusa, gdzie On pozwala swoim wyznawcom zabijać innych ludzi.

(1) Gdy Jezus dokończył wszystkich tych mów, rzekł do swoich uczniów: (2) Wiecie, że po dwóch dniach jest Pascha, i Syn Człowieczy będzie wydany na ukrzyżowanie. (3) Wówczas to zebrali się arcykapłani i starsi ludu w pałacu najwyższego kapłana, imieniem Kajfasz, (4) i odbyli naradę, żeby Jezusa podstępnie pochwycić i zabić. (5) Lecz mówili: Tylko nie w czasie święta, żeby wzburzenie nie powstało wśród ludu. (6) Gdy Jezus przebywał w Betanii, w domu Szymona Trędowatego, (7) podeszła do Niego kobieta z alabastrowym flakonikiem drogiego olejku i wylała Mu olejek na głowę, gdy spoczywał przy stole. (8) Widząc to, uczniowie oburzali się, mówiąc: Na co takie marnotrawstwo? (9) Przecież można było drogo to sprzedać i rozdać ubogim. (10) Lecz Jezus zauważył to i rzekł do nich: Czemu sprawiacie przykrość tej kobiecie? Dobry uczynek spełniła względem Mnie. (11) Albowiem zawsze ubogich macie u siebie, lecz Mnie nie zawsze macie. (12) Wylewając ten olejek na moje ciało, na mój pogrzeb to uczyniła. (13) Zaprawdę, powiadam wam: Gdziekolwiek po całym świecie głosić będą tę Ewangelię, będą również opowiadać na jej pamiątkę to, co uczyniła. (14) Wtedy jeden z Dwunastu, imieniem Judasz Iskariota, udał się do arcykapłanów (15) i rzekł: Co chcecie mi dać, a ja wam Go wydam. A oni wyznaczyli mu trzydzieści srebrników. (16) Odtąd szukał sposobności, żeby Go wydać. (17) W pierwszy dzień Przaśników przystąpili do Jezusa uczniowie i zapytali Go: Gdzie chcesz, żebyśmy Ci przygotowali Paschę do spożycia? (18) On odrzekł: Idźcie do miasta, do znanego nam człowieka, i powiedzcie mu: Nauczyciel mówi: Czas mój jest bliski; u ciebie chcę urządzić Paschę z moimi uczniami. (19) Uczniowie uczynili tak, jak im polecił Jezus, i przygotowali Paschę. (20) Z nastaniem wieczoru zajął miejsce u stołu razem z dwunastu <uczniami>. (21) A gdy jedli, rzekł: Zaprawdę, powiadam wam: jeden z was mnie zdradzi. (22) Bardzo tym zasmuceni zaczęli pytać jeden przez drugiego: Chyba nie ja, Panie? (23) On zaś odpowiedział: Ten, który ze Mną rękę zanurza w misie, on Mnie zdradzi. (24) Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził. (25) Wtedy Judasz, który Go miał zdradzić, rzekł: Czy nie ja, Rabbi? Odpowiedział mu: Tak jest, ty. (26) A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje. (27) Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: Pijcie z niego wszyscy, (28) bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. (29) Lecz powiadam wam: Odtąd nie będę już pił z tego owocu winnego krzewu aż do owego dnia, kiedy pić go będę z wami nowy, w królestwie Ojca mojego. (30) Po odśpiewaniu hymnu wyszli ku Górze Oliwnej. (31) Wówczas Jezus rzekł do nich: Wy wszyscy zwątpicie we Mnie tej nocy. Bo jest napisane: Uderzę pasterza, a rozproszą się owce stada. (32) Lecz gdy powstanę, uprzedzę was do Galilei. (33) Odpowiedział Mu Piotr: Choćby wszyscy zwątpili w Ciebie, ja nigdy nie zwątpię. (34) Jezus mu rzekł: Zaprawdę, powiadam ci: Jeszcze tej nocy, zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz. (35) Na to Piotr: Choćby mi przyszło umrzeć z Tobą, nie wyprę się Ciebie. Podobnie zapewniali wszyscy uczniowie. (36) Wtedy przyszedł Jezus z nimi do ogrodu, zwanego Getsemani, i rzekł do uczniów: Usiądzcie tu, Ja tymczasem odejdę tam i będę się modlił. (37) Wziąwszy z sobą Piotra i dwóch synów Zebedeusza, począł się smucić i odczuwać trwogę. (38) Wtedy rzekł do nich: Smutna jest moja dusza aż do śmierci; zostańcie tu i czuwajcie ze Mną! (39) I odszedłszy nieco dalej, upadł na twarz i modlił się tymi słowami: Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty. (40) Potem przyszedł do uczniów i zastał ich śpiących. Rzekł więc do Piotra: Tak, jednej godziny nie mogliście czuwać ze Mną? (41) Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie; duch wprawdzie ochoczy, ale ciało słabe. (42) Powtórnie odszedł i tak się modlił: Ojcze mój, jeśli nie może ominąć Mnie ten kielich, i muszę go wypić, niech się stanie wola Twoja! (43) Potem przyszedł i znów zastał ich śpiących, bo oczy ich były senne. (44) Zostawiwszy ich, odszedł znowu i modlił się po raz trzeci, powtarzając te same słowa. (45) Potem wrócił do uczniów i rzekł do nich: Śpicie jeszcze i odpoczywacie? A oto nadeszła godzina i Syn Człowieczy będzie wydany w ręce grzeszników. (46) Wstańcie, chodźmy! Oto blisko jest mój zdrajca. (47) Gdy On jeszcze mówił, oto nadszedł Judasz, jeden z Dwunastu, a z nim wielka zgraja z mieczami i kijami, od arcykapłanów i starszych ludu. (48) Zdrajca zaś dał im taki znak: Ten, którego pocałuję, to On; Jego pochwyćcie! (49) Zaraz też przystąpił do Jezusa, mówiąc: Witaj Rabbi! i pocałował Go. (50) A Jezus rzekł do niego: Przyjacielu, po coś przyszedł? Wtedy podeszli, rzucili się na Jezusa i pochwycili Go. (51) A oto jeden z tych, którzy byli z Jezusem, wyciągnął rękę, dobył miecza i ugodziwszy sługę najwyższego kapłana odciął mu ucho. (52) Wtedy Jezus rzekł do niego: Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną. (53) Czy myślisz, że nie mógłbym poprosić Ojca mojego, a zaraz wystawiłby Mi więcej niż dwanaście zastępów aniołów? (54) Jakże więc spełnią się Pisma, że tak się stać musi? (55) W owej chwili Jezus rzekł do tłumów: Wyszliście z mieczami i kijami jak na zbójcę, żeby Mnie pojmać. Codziennie zasiadałem w świątyni i nauczałem, a nie pochwyciliście Mnie. (56) Lecz stało się to wszystko, żeby się wypełniły Pisma proroków. Wtedy wszyscy uczniowie opuścili Go i uciekli. (57) Ci zaś, którzy pochwycili Jezusa, zaprowadzili Go do najwyższego kapłana, Kajfasza, gdzie zebrali się uczeni w Piśmie i starsi. (58) A Piotr szedł za Nim z daleka, aż do pałacu najwyższego kapłana. Wszedł tam na dziedziniec i usiadł między służbą, aby widzieć, jaki będzie wynik. (59) Tymczasem arcykapłani i cała Wysoka Rada szukali fałszywego świadectwa przeciw Jezusowi, aby Go zgładzić. (60) Lecz nie znaleźli, jakkolwiek występowało wielu fałszywych świadków. W końcu stanęli dwaj (61) i zeznali: On powiedział: Mogę zburzyć przybytek Boży i w ciągu trzech dni go odbudować. (62) Wtedy powstał najwyższy kapłan i rzekł do Niego: Nic nie odpowiadasz na to, co oni zeznają przeciwko Tobie? (63) Lecz Jezus milczał. A najwyższy kapłan rzekł do Niego: Poprzysięgam Cię na Boga żywego, powiedz nam: Czy Ty jesteś Mesjasz, Syn Boży? (64) Jezus mu odpowiedział: Tak, Ja Nim jestem. Ale powiadam wam: Odtąd ujrzycie Syna Człowieczego, siedzącego po prawicy Wszechmocnego, i nadchodzącego na obłokach niebieskich. (65) Wtedy najwyższy kapłan rozdarł swoje szaty i rzekł: Zbluźnił. Na cóż nam jeszcze potrzeba świadków? Oto teraz słyszeliście bluźnierstwo. (66) Co wam się zdaje? Oni odpowiedzieli: Winien jest śmierci. (67) Wówczas zaczęli pluć Mu w twarz i bić Go pięściami, a inni policzkowali Go (68) i szydzili: Prorokuj nam, Mesjaszu, kto Cię uderzył? (69) Piotr zaś siedział zewnątrz na dziedzińcu. Podeszła do niego jedna służąca i rzekła: I ty byłeś z Galilejczykiem Jezusem. (70) Lecz on zaprzeczył temu wobec wszystkich i rzekł: Nie wiem, co mówisz. (71) A gdy wyszedł ku bramie, zauważyła go inna i rzekła do tych, co tam byli: Ten był z Jezusem Nazarejczykiem. (72) I znowu zaprzeczył pod przysięgą: Nie znam tego człowieka. (73) Po chwili ci, którzy tam stali, zbliżyli się i rzekli do Piotra: Na pewno i ty jesteś jednym z nich, bo i twoja mowa cię zdradza. (74) Wtedy począł się zaklinać i przysięgać: Nie znam tego Człowieka. I w tej chwili kogut zapiał. (75) Wspomniał Piotr na słowo Jezusa, który mu powiedział: Zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz. Wyszedł na zewnątrz i gorzko zapłakał.

(Ew. Mateusza 26:1-75, Biblia Tysiąclecia)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org