Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Atest na radary |
Czy wiecie, że kierowca ma prawo zażądać od policjanta, który go złapał na radar- aktualnego atestu (urząd Miar i Wag) na to urzędzenie? Jesli go nie ma to "mandat do kosza" (przepadnie w sądzie). To tak na marginesie ustatniego zakupu ręcznego radaru dla policji w Łomzy. Takos
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Atest na radary |
Z kąd masz takie informacje ? Też kiedyś słyszałem ale to tylko słyszałem a nie widziałem nigdzie żadnych regulacji dotyczących tej kwestii.
|
|
Bardzo dobrze, nie dla każdego prawo jazdy się należy, gnoić kierowców bombowców i małolatów za fajerą
|
|
Nie atestu, tylko świadectwa legalizacji. Oprócz tego możesz zażądać od policjanta okazania świadectwa kwalifikacji do wykonywania pomiarów prędkości. Jeśli takiego świadectwa nie ma, to znaczy, że policjant nie jest upoważniony do dokonywania pomiarów prędkości. BTW. Urząd Miar i Wag obecnie nazywa się Głównym Urzędem Miar
|
|
Podstawa prawna: art. 8a ustawy Prawo o miarach z dnia 11 maja 2001 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 243, poz. 2441) oraz: § 5 zarządzenia Komendanta Głównego Policji z dnia 4 stycznia 2001 r. w sprawie pełnienia służby na drogach przez policjantów (Dz. Urz. KGP z dnia 24 kwietnia 2001 r.)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |