poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Re: Zamiana NETA z Vectry na Introlan !!!

odpowiedź dał Ci Reaper, po Twojej wiedzy widać, że dalsza polemika nie ma sensu.
Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Zamiana NETA z Vectry na Introlan !!!

Czy warto? Prosze o wypowiedzi użytkowników obu dostawców !!!

Kill or not to kill ??? This is the question !!!

Chyba Cię pogięło zdrowo?

słyszalem że introlan to lipa

mam już drugi rok i nie narzekam!

bagrmosen

Może trochę nie na temat, ale zmieniłem Neostradę na Introlan. wprawdzie teraz korzystam z innej sieci, ale kiedy jestem w Łomży korzystam z Introlanu. Neostrada: około 3 miesiące było ok. Poóżniej przez pół roku net był tylko wtedy, kiedy sam chciał, zaś technicy z jaśnie oświeconej tepsy nie mogli znaleźć przyczyny. następne trzy miesiące trwało rozwiazanie umowy z tepsą. Po długiej i nic nie wnoszącej korespondencji ( płacz i płać ) bo podpisałeś umowę a brak neta jest sprawą drugorzędną po 12 miwsiącach z ulgą pozyłem się fracowtego wynalazku zwanego neostradą.
Po podpisaniu umowy z INTROLANEM po prostu mam stały dostęp do netu.
Polecam INTROLAN.

(........)

LEPSZAE STALE NIZ RADIOWKA

Z GORY POLECAM INTROLAN

witam.
nie mam żadnej z tych sieci, ale wyjście w Internet dla sieci osiedlowych przez DSL to dzisiaj chyba lipa, a w Introlanie tak jest, DSL dzisiaj nie kosztuje drogo można wwejść na strone TPSA i zobaczyć, czyli ile ludzi można podłączyć max do jednego łatwo obliczyć, czyli na czym zarabia dostawcy na podłączeniu większej ilość do jednego DSL niż może.

Witam
tico - "czyli ile ludzi można podłączyć max do jednego łatwo obliczyć".
... a czy ty myślisz, że TP S.A., VECTRA czy cała reszta lokalnych ISP to nie kożysta właśnie z takich rozwiązań. Nie piszesz z jakiego dostępu (od kogo)Ty kożystasz więc ciężko mi powiedzieć, ale obyś się nie zdziwił ....
DSL czy łącze POLPAK'a niczym się praktycznie nie różni (jedynie priorytetem obsługi w razie reklamacji). DSL to nowszy rodzaj transmisji i tak dla DSL'a to dzisiaj dostępne max 4Mb/s, a dla polpaka max 2 Mb/s. Powiem więcej DSL ma zwiększone pasmo o około 10% na całą otoczkę jaka znajduje się w ramce TCP/IP a te 4096 kb/s to tylko dane, gdzie w POLPAK'u musisz odjąć te 10% od 2048 kb/s. Wniosek należy do Ciebie (a może Ty lubisz komfort klasy PF 126 - powinieneś dalej pielęgnować swój modemik z jego V.90).
Na tej stronce (4lomza.pl) admin umieścił skrypt, który pokazuje domenę nadawcy listu i pewnie na tej podstawie uzewnętrzniasz własne spostrzeżenia. Powiem, że to można ominąć, ... ale komu to przeszkadza?
Po czym wnioskujesz ilu można podpiąć abonentów do łącza?
Czy to co piszesz to Twoje spostrzeżenia, wiedz czy może gdzieś słyszałeś?

Proszę, jeżeli nie masz pojęcia to nie pisz takich bzdetów. Myślisz, że VECTRA ( pod tą domeną piszesz) do łącza POLPAK'a (?) podłączyła Ciebie i Twojego sąsiada ....?

Antysemitex - "LEPSZAE STALE NIZ RADIOWKA"
zapytaj się swojego ISP czy on aby na pewno nie korzysta z RADIOWKI, a może "okablował" Łomżę lub płaci za dzierżawę kanalizacji ....

Moim zdaniem to poniektórzy łomżyńscy ISP nie są w stanie poradzić sobie z konfiguracją (szeroko pojętą) własnych sieci i to z tąd te Wasze opinie. Dodam, że 80% problemów z siecią generują domorośli "informatycy", którym nie da się nic powiedzieć, uświadomić, wytłumaczyć czy wbić co kolwiek do głowy.

Kto tu jest domorosłym informatykiem, który nie potrafi odróżnić zalet Polpaka nad DSLem?

DSL ma wąskie gardło i ścięte pasmo wysyłania. Co z tego, że można ssać 2mbit/s skoro wystarczy zapchać pasmo wychodzące (256/512, zależy od operatora) i te 2mbit poszły się... paść na pastwisko?

Zamawiając Polpaka 2mbit masz 2mbit wysylania i odbioru, 'szybsze' serwisowanie, własny kontakt do którego zgłaszasz się w razie awarii i LEPSZĄ TECHNOLOGIĘ...

Ale za to się płaci... psikro.

PS. Największą bzdurą jaką słyszałem jest to, że Polpak ma max. 2mbit.
Cytat:

"możliwość korzystania z protokołów ATM, Frame Relay oraz TCP/IP, praca z prędkością do 155 Mbit/s a w szczególnych przypadkach do 2,5 Gbit/s"

A skąd cytat? Znajdź sobie na guglach, panie informatyk.

Re:

Witam

Raper - "Zamawiając Polpaka 2mbit masz 2mbit wysylania i odbioru, "

TP S.A. zestawiając łącze POLPAK'a (powiedzmy 2048 kb/s) "ciągnie" do abonenta linię xDSL. Zazwyczaj to HDSL, który pracyjąc kodem liniowym 2B1Q, a max tego kodowania to właśnie 2048 kb/s po dwóch parach. Nowsze SDSL pracują w lini CAP128, co pozwala na uzyskanie 2320 kb/s i to jednej parze (zaznaczan, że muszą być spełnione odpowiednie warunki w lej lini (w canniku TP S.A. nie ma opcji 2320 kb/s. Obydwa standardy pracują symetrycznie.
Co się tyczy ADSL, bo w takiej technologii pracują DSL'e to transmisja asynchroniczna. Pozwala na uzyskanie wyższych przepływów tzn. 1024 kb/s od klienta i 8192 kb/s do klienta.
Do czego zmierzam - popatrz jeżeli masz łącze 2048 kb/s do nie jesteś w stanie wyskoczyć poza ten zakres, tzn jeżeli "oddajesz do sieci" 1024 kb/s to drugie tyle tyle zostaje ci do ściągania. Idąc tym tropem podłącz do takiego łącza 50 userów i daqć im taką możliwość ...., nie chciałbym byś użytkownikiem w takiej sieci. Ale dokładnie wiem jak robią to administratorzy, oni mając takie łącze i tak wycinają/przycinają tą nieporządaną część ruchu. Robią to globalnie dla wszystkich userów lub indywidualnie. Dokładnie tymi samymi prawami rządzi się łącze DSL'a.
Rzaden admin nie zostawi ruch P2P bez kontroli, a zwłaszcza tego DO SIECI, zaznaczan DO SIECI. Ściąganie interesyje ich mniej, ale na tyle aby klient miał wrażenie, że jest szybko.
Dodatkowy atut to cena łącza: POLPAK - ~ 2000 PLN/ miesiąc, a DSL 4096 kb/s na 512 kb/s to coś około 500 - 600 PLN na miesiąć. Wiem, że i jedno i drugie łąćze obsłuży 50 klientów, przekalkuluj który klient będzie płacić mniej. Dla przykładu 50 user x70 PLN to 3500 PLN minus te 2000 (trzeba wziąść pod uwagę koszty danego ISP, dojazdy do klientów, sprzęt itp.) zostanie 1000. Teraz dla drugiego przypadku, DLs'a, 50 x 40 PLN = 2000 PLN miunys koszty mamy 1000PLN. Jak by nie patrzył wychodzi to samo, ale klient ma taniej przy tych samych parametrach i to moim zdaniem się liczy.
A dlaczego ludzie unikają takich ISP jak TP S.A. i wolą mniejszch lokalnych - bo jak zadzwonią z reklamacją to jest z kim rozmawiać, (pomijam tych ISP co olewają telefony, reklamacje.

Co się tyczy wątku głównego to co Cię skłania do takich rozmyślań. Proponuję ewentualne problemy zgłosić provider'owi, może będzie lepiej. Przekalkulować co będzie taniej (strata poprzedniego dostępu, koszty dostępu u nowego).

Witam

Raper - "PS. Największą bzdurą jaką słyszałem jest to, że Polpak ma max. 2mbit."

TP S.A. zestawi dużo więcej w tym regulaminie który cytujesz jest mowa o pojedyńczym łączu. Masz racją, że może to być nawet 155 Mb/s w ATM'ie.
1. koszt (wiadomość z pierwszej ręki) to 300 PLN z 1 Mb/s (minimum to 20 - 32 Mb/s) - więc od 6000 - 10000 PLN. Podziel to przez abonament jaki byś był w stanie płacić i powiedz kiedy taka sieć przynosiła by zyski.
2. zadzwoń do TP S.A. (do POLPAK'a 0800120810) i zapytaj się jaką dadzą Ci gwarancję na to ,ze Twoje 155 Mb/s pozwolą na osiąganie takich transferów (z doświadzczenia wiem, że gwarancji nie dostaniesz). Widzą, że masz NEO zadzwoń do helpdesc'u od NEO i zapytaj o gwarancje......

Raper - "DSL ma wąskie gardło i ścięte pasmo wysyłania. Co z tego, że można ssać 2mbit/s skoro wystarczy zapchać pasmo wychodzące (256/512, zależy od operatora) i te 2mbit poszły się... paść na pastwisko?"

Może mało wyraźnie napisałem w poprzednim liście to w POLPAKU (jaki on by nie był) też można "wyssać" całego up'a i nic ci nie zostanie do ściągania.

Raper - "Zamawiając Polpaka 2mbit masz 2mbit wysylania i odbioru"
to ty myślisz, że POLPAK daje 4 Mb/s a abonabent pobiera za 2 Mb/s. @048 kb/s to 2048 kb/s do ciebie należy decyzja (jako właściciela) czy całość delegujesz do wysyłania czy odbioru.

Myślę, że jesteś upartym człowiekiem (w dobrym tego słowa znaczeniu) i dasz radę poszukać w sieci (www.google.pl) i wytrwale poczytać czegoś więcej, a nie powtarzać po kimś kto nie ma pojęcia o tym co mówi.

... a jak już będziesz wiedział co nieco , daj znać zdradzę Ci więcej szczegułów......

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org