Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nazwijmy mosty i ronda |
Witam. Czytam forum juz od dawna, ale wypowiadam sie po raz pierwszy. Zastanawia mnie pewna sprawa. Dlaczego ronda i mosty w Lomzy nie sa nazwane tak jak ma to miejsce w innych miastach? Troche zagmatwane jest stwierdzenie "na rondzie przy skrzyzowaniu ulic Pilsudskiego i Zawadzkiej" albo "rondo przy Szosie Zambrowskiej i Sikorskiego" Inny problem: Teraz uzywamy pojec "stary most" i "nowy most". A jak bedziemy mowic, kiedy pojawi sie trzeci most na Narwi (obwodnica?) Czy nie mozna tym obiektom nadac jakichs nazw? Co Wy na to? Moze jakies propozycje? Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nazwijmy mosty i ronda |
Witam Calkiem dobry pomysł.Moim zdaniem mozna nazwac most , lub rondo im.Jana Turkowskiego.Myślę,że zasłużył sobie jako Prezydent i jako Łomżyniak.Nic innego nie przychodzi mido głowy bo ul. Jana Pawła juz mamy. Pozdrawiam tolek
|
|
Mysle, ze Jan Turkowski nie zapisal sie az tak dobrze w pamieci Lomzyniakow, zeby nazywac jego imieniem cokolwiek. Ja sklanialbym sie w strone bardziej neutralnego rozwiazania, np. most Newtona badz rondo Zygmunta Starego. -- "Religia jest bardzo pożyteczna społecznie, bo dzięki niej kobiety tak się nie puszczają, a i służba mniej kradnie..." (Winston Churchill)
|
|
Aktualny Plac Kościuszki - Rondo Generała Kościuszki (albo Hanki Bielickiej <tuż obok mieszkała> - że za życia? - a co? nie wolno?) Szosa ZambrowskaXSikorskiego - Rondo Generała Kazimierza Pułaskiego PiłsudskiegoXZawadzka - Rondo Benjamina Franklina (niech będzie - w sumie znał dwóch poprzednich) Mosty? Most Generała Tadeusza Kutrzeby http://wiem.onet.pl/wiem/00d844.html Most Generała Władysława Sikorskiego (na przedłużeniu ulicy) Most Generała Władysława Andersa (i na przykłąd jego imieniem obwodnicę po tej stronie rzeki a po drugiej Hallera) --- PGG
|
|
Pomysł na nadanie nazw mostom i rondom jest bardzo dobry. Ale. Wydaje mi się, że powinny one nosić nazwy zasłużonych dla naszego miasta łomżan. Np. A. Chętnika, prof. Fr. Piaścika, pierwszego przedwojennego prezydenta Łomży Wł. Świderskiego, pastora Kacpra Mikulskiego, prof. Winiarskiego. Po co nadawać nazwy które powtarzają się w każdym mięście, masteczku a nawet w większych wsiach. Przy okazji. W domku (ten z bramą lub obok) na Krzywym Kole mieszkał kilka lat przyszły Prymas Tysiąclecia Stefan Wyszyński, aż się prosi o tablicę pamiątkową.
|
|
A moze by tak: Rondo Świerkowe Rondo Kwiatowe Rodo Trawiaste Most Niski Most Średni Most Wysoki albo Most Mieszkańców Łomży Rondo Kupców Miejskich Most Radnych --- PGG
|
|
Most Stary Most Nowy Most Trzeci :D Rondo Kościuszki Rondo Zambrowskie Rondo Zawadzkie (ew. Bankowe)
|
|
A który most nazwiemy Starym? ....bo ja bym nazwał ten nowy, żeby nadal można było chodzić na plażę na Stary Most! --- PGG
|
|
A trzeci most można by nazwać Mostem Pierwszej Lokacji - niech przyjezdni kombinują. A co propozycji nazw rond zaprezentowanych przez Krzysztofa, bardziej mi pasuje Bankowe :) niż Zawadzkie. --- PGG
|
|
Jeszcze trochę i zaczną padać propozycje "most Żwirka i Muchomorka" albo "rondo Sierotki Marysi"... chociaż czemu nie? :D W Ostrołęce mają rondo Zbawiciela Świata... chyba brakowało im pomysłów...
|
|
Dla przyjezdnych mosty mogłyby równie dobrze mieć nazwy: X, Y, Z - myślę że akurat dla nich nazwa nie ma znaczenia i nie spełnia formy kierunkowskazu :D Nazwa mogłaby przemienna w zależności od jak wiemy chwiejnego stanu technicznego :D ... np Most sprawny Most w remoncie lub wręcz Most pontonowy - to na wypadek gdyby te dwa pierwsze zawiodły :D mam nadzieję, że nikt nie bierze na poważnie tego co piszę... Temat bardzo ciekawy... gratulacje neon Pozdrawiam Krzysztof PS XtraVert - zimą wszystkie ronda będą śniegowe - niech przyjezdni kombinują ;)
|
|
Przypomniala mi sie pewna sytuacja - w Krynicy Morskiej jedną z ulic nazwano imieniem teleexpresu i w dniu nadania tej nazwy caly teleexpres byl z tamtąd transmitowany. Moze by tak jedno z rond nazwac imieniem jakiegos programu telewizyjnego i miec darmową promocje miasta w tv? :)
|
|
a może tak warto nazwać jeden z mostów imieniem Stacha Konwy lub tez most Kalinowski , Drozdowski, Zeus
|
|
Nowy most mozna nazwac Mostem Osiadajacym:PP °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
http://www.lomza.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1356&mode=thread&order=0&thold=0 No to jedno rondo mamy już nazwane - RONDO SOLIDARNOŚCI A co z resztą........ ? Pozdrawiam Krzysztof
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |