Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Brukowane (kostką) drogi... |
..."bo droga do piekła jest wybrukowana, a do nieba kręta i nierówna" - tak powiadają. Nowe kostki w Łomży kładą wyłącznie w przy kościołach - ale za pieniądze nasze i UE. Skąd u diabła ten pomysł z ul Sienkiewicza kiedy ani Długa, ani Dworna, ani st. Rynek nie zostały obdarzone "pierszeństwem" chociaż stanowią tradycyjny "deptak"? Gdzie tu logika i sens? Pozostaje tylko chyba ta brukowana droga do piekła....:-) I niechwięc po niej dalej dumnie kroczy magistracki pocchód z niektórymi kandydatami do sejmu. Życzę im więc szybkiego osiągnięcia celu podróży. Zbych
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Brukowane (kostką) drogi... |
E Chyba ksiądz na tace bierze by moze se sami wybrukowali co ?
|
|
Masz rację Zbych. Z jednej strony kostka, kostka na ulicy, po drugiej jej stronie (przy budynkach) pewnie będzie polbruk albo popękane, stare płytki chodnikowe. Kostka granitowa ma to do siebie, że łatwo ja wyrwać i przywalić. Z jednej strony odnowiony kościół, z drugiej jeden odnowiony dom i obok kilka budynków w opłakanym stanie. Pasuje to wszystko jak pięść do nosa. Kolejny pomnik nieprzemyślanych decyzji naszej kochanej "władzy", która wie co ludowi najbardziej jest potrzebne. Kostka do takich potrzeb pewnie też należy. Zmiana nawierzchni ul. Długiej w połączeniu z Farną i Starym Rynkiem dałaby już jakiś stylowy ciąg pieszy. A tak...
|
|
A moze ktos nabył jakas nieruchomosc w tym miejscu tylko jeszcze w trawie nie piszczy?Ostatnio było pare wycieczek z Izraela,a te budynki w opłakanym stanie az sie prosza o "zagranicznego"inwestora.NIektóre nowe kamienice maja bardzo ciekawe kształty,chocby ta przy dwornej nowo wybudowana...
|
|
Macie słabe inormacje na temat ul. Sienkiewicza. Budynki te są przeznaczone do remontu w ramach rewitalizacji miasta, początek już w tym roku. Kostka ta nie jest taka prosta do wyrwania, kładziona jest na betonie.
|
|
Tylko powiedzcie mi moi mili, jak ja mam, obuta w szpileczki, dotrzeć do kościółka po takiej kosteczce?? Bez "menthos the freshmaker" się, zdaje się, nie obejdzie...
|
|
Ryskago, to trzeba chodzić w butach a nie w tym czymś :) Toć to nie wygodne ;/ -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
A najlepiej boso i w worku pokutnym. Głowę posypać popiołem, a w garści trzymać żal za grzechy (nominały nie mniejsze niż 50 zł). Romi
|
|
Maćku: w porządku, ale powiedz mi: dlaczego to akurat ul. Sienkiewicza? Taka boczna, mało uczęszczana i mało znacząca uliczka? Coś mi tu jednak znowu zaśmierdziało.... Zbych
|
|
Zbychu, masz tutaj całą odpowiedź. Sienkiewicza - granitowo i stylowo! Mieszkańcy Łomży przemierzający ulicę Sienkiewicza czyli dawną ulicę Wesołą mogą po miesiącu intensywnych prac zauważyć wyłaniający się obraz nowej nawierzchni stylowego chodnika oraz ukończonych zatok parkingowych. Całość jest wykonywana z kostki i płyt granitowych o różnym zabarwieniu, przez ekipy, pracujące na dwie zmiany, Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Łomży. Obecnie wykonawca przystąpił do wykonania podbudowy jezdni ze żwiru i cementu na który zostanie precyzyjnie ułożona, w łukowate wzory, też kostka granitowa. Pod już wykonanym i użytkowanym przez mieszkańców, finezyjnym chodnikiem została wymieniona w miesiącu czerwcu, cała infrastruktura ciepłownicza wraz z żeliwnymi studzienkami kontrolnymi. Należy dodać, że po zakończeniu prac drogowych i odrestaurowaniu pobliskich XIX wiecznych kamienic (np. kamienica Śledziewskich) ulica Sienkiewicza, swym wyglądem, nawiąże do jej wspaniałych tradycji z przełomu XIX i XX wieku.
|
|
Bo pewnie następnie będzie rewitalizowana Dworna. Wszystkie na raz to by strasznie się zakorkowało, tym bardziej, że inne ulice były w modernizacji. Jest tam zachowanych sporo starych kamienic i zachował się łomżyński staromiejski duch. hipokrates
|
|
Renowacja zabudowy centrum miasta Łomży – I etap. Projekt obejmuje modernizację budynków znajdujących się na obszarze, którego układ przestrzenny chroniony jest wpisem do rejestrów zabytków. Przedmiotem Projektu będzie rewitalizacja budynków zlokalizowanych w centrum miasta Łomży, położonych przy ulicach: Długa 20, Długa 22, Długa 24, Krótka 4, Krótka 6, Dworna 23, Dworna 23B oraz Sienkiewicza 8. Zakres prac przewidzianych do realizacji: - modernizacja instalacji elektrycznej - modernizacja ciepłej i zimnej wody - modernizacja instalacji centralnego ogrzewania - wymiana stolarki, ocieplenie ścian, wykonanie elewacji - dobudowa wiatrołapów /budynek Krótka 4, Długa 20, Długa 22, Krótka 6/ - adaptacja poddaszy na cele mieszkaniowe lub usługowe /budynek Dworna 23/ - remont kapitalny zabytkowego budynku Sienkiewicza 8. W ramach Projektu zostanie zrewitalizowany również obiekt użyteczności publicznej jakim jest budynek Dworna 23B – siedziba Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. W budynku Dworna 23 zostaną zaadaptowane pomieszczenia po byłej kotłowni co da możliwość stworzenia nowych miejsc pracy.
|
|
nie bujcie sie przyjdzie czas i na inne ulice (a przy tym ktos zrobi pare prezkretow na kase itd .)
|
|
A dla kogo to wszystko sie zmodernizuje?
|
|
Najlepiej to tylko narzekać. Trzeba się cieszyć, że włodarze naszego miasta coś robią, modernizują drogi i upiększają miasto, walczą o pieniądze unijne i wychodzi im to z niezłym skutkiem. Fakt faktem, deptak na ul. Długiej przydałby się w pierwszej kolejności, ale gorzej byłoby, gdyby brali pieniądze za pierdzenie w stołek i obijanie się, a wyników ich pracy nie byłoby widać w ogóle. A tak na szczęście nie jest. IMHO mogłoby być lepiej i pieniądze mogłyby być zagospodarowane ciut mądrzej (czyt. deptak na ul. Długiej, Stary Rynek), ale i tak jest bardzo dobrze. Pozdrawiam.
|
|
Ul. Sienkiewicza - to dwie kamienice (jedna ładna), dwie budy parterowe oraz kościelny plac i mur (też kościelny)! Co Wy więc gadacie o tradycji tej ulicy? Kto tam , i po co ma spacerować? A dla kogo te "zatoki parkingowe? Ponadto słyszałem coś paskudnego o finansowaniu remontu kamienicy śledziewskich... Dobrze, że się robi coś w mieście, ale czy to znowu musi być podejrzane, albo głupie? Zbych
|
|
Oj Zbychu, Zbychu! :)) Fakt ze Sienkiewicza nie jest zbyt reprezentacyjną ulica, ale troche przesadzasz. plac nie jest koscielny, a mur czyj ma być skoro otacza seminaryjny teren?? A może wolałbyś by zamiast muru była tam siatka? Na pewno wyglądałoby to estetyczniej ;)) zatoczki parkingowe na tej uliczce były odkad pamiętam, a jesli przejdziesz się tędy w środku dnia, to miłabyś problem ze znalezieniem miejsca parkingowego. W tych zatoczkach raczej nie będą parkować księża, chyba ze jacyś przyjezdni, bo pod budynkiem seminarium znajduje się garaż. Poza tym ja zawsze lubilem spacerować tą ulicą, stące przy niej drzewa dodawały jej uroku. Szkoda tylko, że brak chętnego by zaopiekować kamienicą sąsiadującą z tą odnawianą oraz, że nie zachowała się kamienica stoją na rogu Sienkiewicza i Polowej (obecnie kawal asfaltowego placu i Zakład energetyczny)
|
|
Łomżyńska Starówka nie miała szczęścia ani podczas wojny (wyburzenie) ani zaraz po niej. Nikt nie zastanawiał się nad odbudową zachowującą jej charakter. Jak idę Długą i widzę te gustowne bloki, to chce mi się puścić pawia. Równie cudownym pomysłem władz było wystawienie bloku na ulicy Kaznodziejskiej i Giełczyńskiej, na placu po zburzonej synagodze. Zburzyć tego syfu raczej się nie da, ale skoro już odrestaurowujemy Starówkę, to może by też pomyśleć o jakimś sensownym ustylizowaniu elewacji tych bloków. Na pewno znajdą się przeciwnicy, bo to jakiś koszt. Ale przecież nie wszystko w życiu warto sprowadzać do pieniędzy. Romi
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |