Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zmywarka wywala bezpiecznik |
Może ktoś się orientuje czy 10 amperowy bezpiecznik automatyczny nie jest za mały do zabezpieczenia obwodu gniazdek kuchennych ze zmywarką. Zdarza się czasami, że bezpiecznik "strzela". Dzieje się tak najczęściej jak pracuje równocześnie inne urządzenie, np. lodówka, ale nie zawsze. Myślę, że to zwykłe przeciążenie, bo zmywarka jest ok. W mieszkaniu mam elektryczną kuchnię i ona ma zabezpieczenie 3x16A. Czy można bez większych konsekwencji wymienić bezpiecznik w obwodzie gniazdek kuchennych z 10 na 16 A?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zmywarka wywala bezpiecznik |
Daj 15 i powinno wszystko być ok
|
|
bezpiecznik klatkowy 15 amper??? Nie widziałem takiego. Możesz wymienić ten bezpiecznik albo z charakterystyki b10 na c10 jeżeli wyrzuca bezpiecznik wraz z chwilą załączania np. lodówki, albo spokojnie włożyć 16 amper.
|
|
*klapkowy
|
|
utor: vorarbeiter (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 10-06-11 10:40 bezpiecznik klatkowy 15 amper??? Nie widziałem takiego. Możesz wymienić ten bezpiecznik albo z charakterystyki b10 na c10 jeżeli wyrzuca bezpiecznik wraz z chwilą załączania np. lodówki, albo spokojnie włożyć 16 amper. Dobrze gadasz.
|
|
albo bezpiecznik 10A i do tego przekażnik priorytetowy.
|
|
można i to zastosować, ale nie wiem czy nie będzie droższy...?. kto dał tam b10 na obwód gniazdek, tak jakby 16 miała uszkodzić przewód (zakładam, że jest 2,5mm2).
|
|
To jest blok ŁSM z 1990 roku. W tamtych czasach nie było nawet czajników elektrycznych, nie mówiąc o zmywarkach czy mikrofalówkach, więc 10 A pewnie było standardem. Bardzo dziękuję za pomoc. Już wkręciłem 16A i jestem pewien, że teraz będzie dobrze. Wreszcie mogę włączyć jednocześnie czajnik z mikrofalą :D
|
|
4feeter ... :D ,,no bierz ta ku..a kure,, :D:D:D:D:D
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |