czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy kąpielisko miejskie jest bezpieczne?

Ostatnio w lokalnej TV w bloku "Bezpieczna Łomża" dużo się mówi o bezpiecznych kąpielach i plażowaniu na naszym pięknym kąpielisku.
Czy ktoś coś słyszał o przypadku z przed kilku dni, który się tam zdarzył?
Chodzi o akcję ratowania dziewczyny. Nie wiem, czy to ploty i nie wiem, co o tym myśleć.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy kąpielisko miejskie jest bezpieczne?

...a co słyszałeś...?

---
PGG

Mój kumpel przyszedł na kąpielisko jak robiono dziewczynie sztuczne oddychanie. Akcja serca wróciła, karetka dziewczynę zabrała. Ponoć leży na OIOMie.

tzn. uratowali kogoś? ...tylko się cieszyć... przykre że takie incydenty się zdarzają, ale dzięki temu, że są ratownicy jest szansa komuś pomóc...

...choć ja osobiscie im nie zazdroszczę.... tyle ludzi tam przychodzi, a ich tak mało.... nie sposób być wszędzie jednocześnie...

---
PGG

Brawa dla ratownikow!!!

Z relacji świadków zdarzenia słyszałem, że akcję reanimacyjną przeprowadzili będacy na plaży ratownicy medyczni czy wręcz lekarze.

brawo dla ratowników medycznych i lekarzy

(mam nadzieję że tym razem nie pozostawili po sobie śmieci)

chciałbym zapytac tylko: "gdzie jest pies pogrzebany?"; o co chodzi? w czym jest problem?

czy chodzi o to by zamknąć plażę, bo zdarzył sie jeden przypadek...? ...albo dwa? ludzie rozejdą sieę po całej długości rzeki, będą kąpac się w miejscach nie przystosowanych i wtedy zaczną się problemy!

Aro - powiedz proszo o co Tobie chodziło w tym poście, bo pytasz o coś, ale sam chyba nie do końca wiesz o co! Jeśli wiesz to sprecyzuj!

---
PGG

Oglądaliście repotraż o ratownikach chyba na TVN? Dziennikarze wynajęli chłopaka, który potrafił nie oddychać pod wodą przez 1,5 minuty i kazali mu udawać topielca. Ratownicy na basenach nie reagowali. Ludzie pływajacy obok niego też. Miejmy nadzieję, że u nas to się nie zdarzy.

Ja umiem 2. 08 sec bez oddychania ( sprawdzane w obecnosci 2 nauczycieli W-fu) i sie nie chwale . Swoja droga ciekawe ile by mi taki TVN zaplacil

zaden wynik znam lwpszy .........pewien rosjanin na naszym bazarze bije cie na głowę.............bez urazy

Pozdrawiam

michal

W/g informacji z pierwszej ręki wypadek wypatrzyli czuwający ratownicy i dokonali skutecznej interwencji w wodzie, sholowali dziewczynę do brzegu. Reanimację prowadzili dwaj wykwalifikowani ratownicy wodni, znani mi osobiście. Nastąpil nawrót akcji krążeniowej. Obserwowałem ich oraz młodszych ratowników postawę podczas kilkakrotnych pobytów na plaży. To co czynią, czynią z ogromnym zangażowaniem i odpowiedzialnością. Są to ludzie mlodzi, ale o odpowiednich kompetencjach sprawnościowych i umiejętnościach w tym zakresie, szkoleni i egzaminowani w/g rygorystycznych procedur. Faktycznie są profesjonalnymi ratownikami medycznymi. Sormułowanie, które słyszał TZ odpowiada rzeczywistosci. Wypadki zdarzają sie na wszystkich kąpieliskach, życzmy tylko oby interwencje były tak sprawne, a najlepiej oby nie było wypadków. Brawo ratownicy.

czesław

Prawdą jest,że do akcji włączyli sie ratownicy medyczni. Wskazane jest, aby w przypadku zmęczenia ratujących dokonywać zmian reanimujących. W/g uzyskanych informacji akcja została przeprowadzona prawidlowo i należy uznać ją za sukces. Są jednak różne reakcje organizmów na takie sytuacje. Należy mieć nadzieję, że jej efekty będą pozytywne w dalszym wymiarze czasowym.

czesław

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org