Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nad morzem. |
Pozdrowienia ze słonecznego Władysławowa przesyła Maciek.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nad morzem. |
Miłego wypoczynku i dużo słońca Pozdrawiam
|
|
Mile spedzonego czasu Macku:D Ja zas jestem w slonecznym,goracym,wilgotnym NJ:D ale oczywiscie rowniez przesylam pozdrowienia:Dpozdro
|
|
Dziękuję, Vlad oby słońce dopisało. KaWa, nie jesteś tam pewnie na wypoczynku, ale dziękuję i Tobie i życzę miłego pobytu w N.Y.
|
|
Maciek, owocnego wypoczynku! Ty na plaże idź, a nie przed komputerem siedź! Pozdrawiam. A. Allinka
|
|
maciek a wlasnie Cie zaskocze i oswiadczam iz jestem tu na wypoczynku.wiem wiem....wiekszosc mlodych ludzie przyjezdza tu harowac (szacunek dla nich) ale ja przyjechalam zeby zobaczyc co nie co na miesiac do cioci chrzestnej i dzis wracam do lomzy nocnym samolotem:D pozdro
|
|
Milego wypoczynku Macku. łomża nie tylko wypoczywa we Władyslawowie:)Ja dzis - niedziela - bylam nad jeziorkiem w Augustowie. Wspaniala sprawa, wymarzona pogoda na lodeczke, rybki czy tez do plywania. Oto kilka fotek ustrzelonych na szybkiego:) 1 2. 3. 4. evaa °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
oj maciek ale ty masz dobrze :)
|
|
Ptysiu, znowuż mnie ubiegłeś z komentarzem..:) Zgadzam się z Alli - Maciuś powinien również wziąć urlop od forum 4lomza...:P
|
|
jednak netowy nałóg bierze górę na urokami brzegów jak i samego Bałtyku :P
|
|
Dziękuję wszystkim forumowiczom za pozdrowienia. Pogoda piękna. Niestety Vlad masz rację, to jest już nałóg. Muszę zajrzeć chociaż na chwilę do komputera i zobaczyć co tam u Was słychać. Lecę na obiad. Pozdrowienia.
|
|
a miałem taki urlop :P
|
|
Uważaj, bo nabawisz się wrzodów: widzisz co tam u "nas", a potem lecisz na obiad :D pozdrawiam ps. w Chłapowie w wiosce jest taki bar starego typu, gdzie podają pyszniutkie pyzy z mięskiem. No chyba, że się już zmieniło. Pa - A. Allinka
|
|
Uważaj, bo nabawisz się wrzodów: widzisz co tam u "nas", a potem lecisz na obiad :D pozdrawiam ps. w Chłapowie w wiosce jest taki bar starego typu, gdzie podają pyszniutkie pyzy z mięskiem. Natomiast, gdzieś tam za portem są wędzarnie rybek - delicje!!! No chyba, że się już zmieniło. Pa - A. Allinka
|
|
sorki za ten dubel - bubel:D Allinka
|
|
Mamy obiady wykupione w ośrodku. Po za tym chodzę tylko na rybki smażone, popijane żywcem, bo naszego piwa nigdzie nie ze świeczką nie znajdziesz. Gdyby ktoś był zainteresowany na przyszły rok przyjazdem do Władysławowa, mogę podać adres tego ośrodka. Ceny bardzo przystępne, obsługa miła. Właściciele pochodzą z Łomży. Pozdrowienia.
|
|
Ja jestem nawet bardzo zainteresowana. Tylko jakbyś mógł wraz z kontaktem przesłać mi opis okolicy (chodzi mi głównie o to jak daleko do morza) byłabym bardzo wdzięczna. Dzięki. A. Allinka
|
|
Brak mi słów ...
|
|
Alllinka, poniżej adres ośrodka: http://paleo.com.pl/ Jeżeli chcesz więcej wiadomości o mieście naciśnij na stronie głównej "o Władysławowie", jeśli szukasz inormacji o tym ośrodku i ewentualnie o innych na stronie "o Władysławowie" naciśnij "ośrodki wczasowe". Tam znajdziesz wszystkie informacje. Do plaży około 15 minut drogi spacerkiem. Pozdrowienia.
|
|
Myślę , że o parę klas lepiej i taniej , już od 700 zeta z transportem i pełnym wyżywieniem , jechać we wrześniu do chorwacji. Np. http://www.wakacje.pl/o_info2.phtml?id_oferty=67053 We wrześniu zeszłego roku tam byłem (tylko w innej miejscowości), pogoda super , a morze cieplutkie ok. 27 st C. Wyjazd do Wenecji samochodem z rent car na prawie całą dobę ze zwiedzaniem po drodze Triestu kosztował ok 120 zeta na osobę. Chorwacja kusi mnie i w tym roku , jest bajeczna , mimo , że bywało się tu i tam.
|
|
Za 9 dni pobytu razem z obiadami zapłaciliśmy 360,00 złotych na osobę, nie jest to wygórowana cena. Do Chorwacji 9 dni od 31 sierpnia cena 1049,00 złotych na osobę. Może tam jest ładniej, ale za to 3-krotnie drożej.
|
|
To prawda , zapomniałem , że emeryt musi na wszystkim oszczędzać.
|
|
Przynajmniej nie jestem nowobogackim. Nie wywyższam się nad innymi. Doceniam walory swojego kraju, bywam tu i tam, ale w Polsce, kredytów w banku nie biorę a i u Ciebie też nie jestem zadłużony.
|
|
Maciuś, Jak człowieka "nosi" to wszędzie chciałby być..:) Więc jak nie ma innej możliwości, to i kredyt "podróżniczy" trzeba wziąć i nie jest to żadne wywyższanie :). Chociaż przyznać trzeba, że kraj nasz obfituje w cudne zakątki... Autochtonku, Triest...ech...cudne miasto! Nigdy w życiu nie widziałam tylu kotów naraz co tam - różnej maści i wielkości! Pozdrowienia
|
|
Maciek masz racje zwiedzić to OJCZYZNE !!
|
|
Zobaczcie jakie piękne miejsca są we Władysławowie, naprawdę warte obejrzenia. Oto kilka z nich: Dom rybaka z wieżą widokową. Dworzec PKP. Dom generała Hallera. Plaża we Władysławowie. Władysławowo z lotu ptaka. Aleja Gwiazd Sportu. Więcej o tym mieście i jego walorach turystycznych, warto przeczytać link poniżej: http://www.wladyslawowo.pl/pl/
|
|
Jurata - to litewska nazwa bogini Bałtyku, na jej cześć nazwano tak tę miejscowość. Legenda głosi, że Bogini Jurata zakochała się w ubogim rybaku. Jej ojciec - Bóg morza Gorka - bezskutecznie nalegał, by nie spotykała się z rybakiem. Gdy jego gniew sięgnął zenitu, roztrzaskał podwodny pałac córki zbudowany z bursztynu (zwanego Jantarem). Do dnia dzisiejszego szczątki pałacu w postaci okruszków bursztynu można znaleźć na plaży. Jurata to najładniejsza polska miejscowość nadmorska. Położona na Półwyspie Helskim nad Morzem Bałtyckim i Zatoką Pucka. w lesie sosnowym. Sławę swą Jurata zawdzięcza szczególnym właściwościom przyrodniczym. Czyste rozległe plaże, sosnowy las, specyficzny mikroklimat o właściwościach hartujących, duża ilość jodu - to walory Juraty, które powodują, że przyjeżdżają do niej goście nie tylko w miesiącach letnich. Oprócz naturalnych walorów Jurata ma dla swych Gości inne atrakcje: - strzeżone kąpielisko od strony morza; - wypożyczalnie sprzętu - piękne molo spacerowe - baseny, korty tenisowe, place zabaw dla dzieci - liczne knajpki i kafejki - rejsy wycieczkowe, oraz wiele innych atrakcji. Kilka widoków z wycieczki do Juraty (oczywiście ściągniętych z internetu). Torpedownia na zotoce gdańskiej w Juracie. Widok na plażę w Juracie i eksluzywny Hotel "Bryza" od strony Bałtyku. Widok na molo w Juracie Plaża w juracie. Jurata piękne miejsce na wypoczynek, ale nie na kieszeń emeryta.
|
|
Ciekawski emeryt jak widać nie potrzebuje zbyt wiele kasy, żeby wynieść z podróży jak najwięcej..:)
|
|
no tak ty się lenisz a my tu ciężko nap.... Darek z AT-P
|
|
Piesza wycieczka do Jastrzębiej Góry Wyszliśmy z ośrodka w którym mieszkamy. Przeszliśmy koło kościoła Wniebowzięcia N.M P Następnie Aleją Gwiazd Sportu doszliśmy Do Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Cetniewie przez który wyszliśmy na plażę we Władysławowie. Plażą spacerkiem doszliśmy do Wąwozu Chłapowskiego, którym wyszliśmy do Chłapowa na posiłek do samolotu baru.Po nabraniu sił ruszyliśmy dalej, ale już szosą doszliśmy do Rozewia, aby obejrzeć Latarnię Morską. W Rozewiu stromymi schodkami, zeszliśmy na brzeg morza. Po 2-kilometrowym spacerku docieramy do plaż u stóp Jastrzębiej góry. Po stromych schodkach wdrapaliśmy się na gorę. Obejrzeliśmy Gwiazdę Północy. Obejrzeliśmy obelisk z usadowionym na kuli orłem wzbijającym się do lotu- symbolemPolski rozpoczynającej działalność zagospodarowywania dziewiczych terenów nad Bałtykiem. Zwiedziliśmy Jastrzębią Górę. Bajkową ciuchcią wróciliśmy do ośrodka. Przyjemne z pożytecznym, dla zdrowia i dla kondycji.
|
|
Maćku ja też byłam w Jastrzebiej Górze, we Władysławowie i w latarni Rozewie...Schodki też pamiętam, bo koleżanka się zwaliła z nich. BUHAHAHA. Ale był ubaw=) Oj jakie to były piękne czasy... Było, ale minęło niestety...=)
|
|
Niestety, co dobre, przyjemne i piękne to bardzo szybko mija, jeszcze kilka dni i czas będzie wracać. Życzę Wam dziś miłego i spokojnego spotkania pod parasolami przy złocistym łomżyńskim płynie. Wspomnijcie mnie chociaż przy jednym łyczku. Myślami będę z Wami. Pozdrowienia.
|
|
A ja szłam w odwrotną stronę: z Jastrzębiej do Chłapowa i też było fajnie. Faktycznie schodki niebezpiecznie śliskie (padało wtedy), ale utrzymałam równowagę. Chyba mam ochotę tam wrócić, bo była to jedna z przyjemniejszych wycieczek. pozdrówko Allinka
|
|
morza szum,ptaków śpiew,złotą plażą Maciek biegł wszystko to, w letnie dni,przypomina forum Ci, przypomina forum Ci;-) szalalala la la la la:P pozdrowienia z pokrapianej Łomży ;-)oby CI tam Maćku słońce świeciło bardziej niż nad nami jest chmur;-) "Zdrowy rozsądek to rzecz,której każdy potrzebuje,mało kto posiada, a nikt nie wie,że mu brakuje."
|
|
Allinko, jestem tu już trzeci rok z rzędu, w tym samym ośrodku i mam zamiar przyjechać w następnym jeżeli jakieś przeciwności losu nie przeszkodzą i finanse pozwolą . Miejscowości i okolice naprawdę są piękne. Kudłata, jesteś bardzo romantyczna. Dziękuję Wam za pamięć. Pogoda w kratkę, więcej chmur i deszczu niż słońca, ale na ogół to jest dość ciepło. Nie ma już czegoś lepszego spodziewać się, praktycznie to już koniec sezonu na opalanie się. Pozostały tylko wycieczki, jutro wybieramy się na Hel. Pozdrowienia z deszczowego Władysławowa.
|
|
Wycieczka autobusowa na Hel. Jadąc autobusem prawie za samym Władysławowem w zatoce Puckiej widać było setki windsurfingowców, a najwięcej w Chałupach gdzie jest ośrodek żeglarski "Małe Morzee". Warunki są tu doskonałe, bo głębokość wody na odległość 1km. od brzegu nie przekracza 1m. Po drodze mijaliśmy znane miejscowości wypoczynkowe Chałupy port. Kużnica Jastarnia port Jurata Jesteśmy w Helu Pierwsze kroki skierowaliśmy do fokarium. Ostatnie zdjęcie przedstawia sklepik fokarium z którego dochód wspiera badania, restytucję i ochronę bałtyckich ssaków. Potem odwiedziliśmy port Następnie latarnię na helu Muzeum rybołóstwa i Muzeum broni z IIwojny światowej. No i oczywiście kilka sklepów z pamiątkami. Na dziś wystarczy, wracamy do ośrodka.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |