sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Jesli ktoś mógłby mi w tym pomóc bedę bardzo wdzięczna

Jesli ktos mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tych zadań z PRAWA to bardzo bym prosiła będę bardzo wdzięczna:

1.Józef A.postanowił sprzedać cukrowni 20 ton buraków cukrowych,których zbiór miał nastąpić dopiero w połowie września 1997r.Zainteresowane strony zawarły umowę 13 V 1997r.

a)Czy zawarta umowa sprzedaży jest ważna?
b) W jakiej formie należy zawierać tego typu umowy?

2.Zenon S.cierpi na schizofrenię.Matka chorego wystąpiła o jego ubezwłasnowolnienie.Zenon S ma 17 lat.

a)Czy wniosek o ubezwłasnowolnienie jest zasadny?

3.Jan R nabył 12 listopada 1997 na giełdzie samochodowej samochód osobowy Audi 80,który po dwóch tygodniach odebrała mu policja z uwagi na kradzież tego samochodu 13 czerwca 1996r. na terenie Niemiec.

a) Czy Jan R nabył własność przedmiotowego samochodu?

4.Robert W.był pełnomocnikiem Marianny P.i zgodnie z treścią umocowania miał zbyć jeden z dwóch samochodów osobowych odziedziczonych po meżu Marianny P. -Marianie P.Ponieważ kupujacy zainteresowanybył zakupem obydwu samochodów,Robert W zawarł z nim pisemną umowę sprzedaży,przenosząc na kupującego własność obydwu samochodów.Marianna P nie wyraził zgody na sprzedaż obydwu samochodów,które nie zostały jeszcze kupującemu wydane.

a) Czy pełnomocnik był osobą uprawnioną do zbycia drugiego samochodu?
b) Co należy rozumieć przez wydanie rzeczy?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Jesli ktoś mógłby mi w tym pomóc bedę bardzo wdzięczna

aby rozwiązać te kazusy, ( a nie zadania ) wystarczy otworzyć kodeks cywilny one są banalnie proste:)

Ius est ars boni et aequi

1. Art. 155. § 1. Umowa sprzedaży, zamiany, darowizny lub inna umowa zobowiązująca do przeniesienia własności rzeczy co do tożsamości oznaczonej przenosi własność na nabywcę, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej albo że strony inaczej postanowiły.

§ 2. Jeżeli przedmiotem umowy zobowiązującej do przeniesienia własności są rzeczy oznaczone tylko co do gatunku, do przeniesienia własności potrzebne jest przeniesienie posiadania rzeczy. To samo dotyczy wypadku, gdy przedmiotem umowy zobowiązującej do przeniesienia własności są rzeczy przyszłe.

3. Art. 169. § 1. Jeżeli osoba nie uprawniona do rozporządzania rzeczą ruchomą zbywa rzecz i wydaje ją nabywcy, nabywca uzyskuje własność z chwilą objęcia rzeczy w posiadanie, chyba że działa w złej wierze.

§ 2. Jednakże gdy rzecz zgubiona, skradziona lub w inny sposób utracona przez właściciela zostaje zbyta przed upływem lat trzech od chwili jej zgubienia, skradzenia lub utraty, nabywca może uzyskać własność dopiero z upływem powyższego trzyletniego terminu. Ograniczenie to nie dotyczy pieniędzy i dokumentów na okaziciela ani rzeczy nabytych na urzędowej licytacji publicznej lub w toku postępowania egzekucyjnego.

Na 2 i 4 musisz już sobie znaleźć odpowiedź sama, bo w rozwiązaniu banalnych kazusów niestety nie pomagam, Kodeks nie gryzie.

Pzdr
student V roku prawa

Kiedy_Się_Zakocham
Jeśli prosisz o rozwiązanie powyższych kazusów to czemu sama tego nie zrobisz. Nauka nie jest dla ludzi leniwych.

i co teraz ? wszedzie o tym bebnia

3. Nie
4. a) Nie
b) danie w uzytkowanie

tak jak student V roku prawa polecam zakup kodeksu cywilnego.

po smierci? nigdy

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org